האם הפחתת הריבית תרגיע את השווקים או שרק תלחיץ אותם יותר?
הבנק המרכזי האמריקאי, הפד, הוריד באופן מפתיע את הריבית בחצי אחוז. זאת דרמה, כי בנקאים מרכזיים מאד לא אוהבים לעשות דברים לא מתוכננים. למעשה, אפשר כנראה לפתוח חנות ספרים קטנה רק מכמות המאמרים והספרים שנכתבו על למה בנקים מרכזיים צריכים לבצע פעולות רק באופן שלא יפתיע את השוק. ובכל זאת, בפעם הראשונה מאז פרוץ המשבר הפיננסי ב- 2008, ראשי הפד לא חיכו עד לפגישה שנקבעה מראש, וכינסו ישיבת חירום כדי לבצע את ההורדה בריבית באופן מידי.
מה שמעורר את השאלה מה הדחיפות. ב-2008, לפד לא הייתה ברירה. המשבר שהתחולל ב-2008 היה משבר פיננסי, ומה שהחל אותו היה חדלות פירעון של כמה מהגופים הפיננסיים הגדולים בעולם. ליו"ר הפד דאז, בן ברננקי, היה ברור שאם הוא לא יפעל באופן מידי, כל המערכת הבנקאית עלולה לקרוס, מה שהיה עלול להפיל את החברות היצרניות שתלויות באשראי בנקאי, ולשלוח את המשק האמריקאי למיתון שיתחרה בעומקו בשפל הגדול של שנות ה- 1930.
זה לא המצב כיום. המשבר הנוכחי איננו משבר פיננסי. זהו משבר שנובע מבעיות באספקה בשל וירוס שמשפיע על כושר הייצור של מפעלים בחלקים שונים של העולם. בנוסף, זהו משבר שצפוי להיות זמני. בתוך כמה חודשים, הייצור צפוי לחזור לרמתו הרגילה: אם בגלל שהוירוס ייעצר, או בגלל שאנשים פשוט יחזרו לעבודה למרות החשש להדבק.
למעשה, להורדת ריבית עכשיו יכולה להיות השפעה מסוכנת על האינפלציה: עבור הצרכן האמריקאי הממוצע, הורדת הריבית של הפד מושכת באופן מיידי את הריביות על חיובים בכרטיס אשראי כלפי מטה, מה שאומר שצרכנים יכולים לעשות קניות גם אם המחירים עולים. כך שהפעולה של הפד תשמור את הביקושים גבוהים בתקופה שבה ההיצע עלול לרדת – מתכון מושלם לעליות מחירים, כלומר, אינפלציה של 4% - 5%. בדיוק מה שהפד אמור למנוע.
אז איזה הסברים אפשריים יש לפעולה של הפד? לדעתי, שילוב של שלוש סיבות. הראשון, הוא חשש אמיתי. בגלל הריביות הנמוכות בשנים האחרונות, חברות ואנשים רבים לקחו הלוואות גדולות. משבר זמני בשרשראות הייצור והאספקה עלול לגרום לחברות יצרניות להיקלע למצב שבו יהיה להם קשר להחזיר את החובות האלו, וזה עלול להוביל לפיטורים של עובדים, ופשיטות רגל שיגיעו עוד לפני שהמצב יחזור לשגרה. הורדת הריבית באופן מפתיע, כפי שביצע הפד, הוא העברת מסר שהבנק המרכזי לא יאפשר פשיטות רגל רק בגלל משבר שיימשך מספר חודשים.
השני, הוא העברת מסר למשקיעים בבורסות בעולם. הורדת ריבית אגרסיבית ומפתיעה כפי שביצע הפד מעבירה מסר ברור למשקיעי כל העולם שהפד לא ייתן לבורסות ליפול. ואם הבורסות בכל זאת יפלו קצת, הפד ידחוף כמה כסף שצריך, כדי לוודא שהן יחזרו לעלות מהר מאד.
הסבר השלישי, הוא שהפד נמצא תחת לחץ פוליטי חזק להוריד את הריבית. הממשל האמריקאי ישמח מאוד לשילוב של ריביות נמוכות וקצת אינפלציה שישחקו את החובות העצומים שהוא צבר בשנים האחרונות. עד היום, הפד עמד בלחצים הללו כדי להבהיר לשוק שלא חשוב כמה הבית הלבן לוחץ, למנהלים של הבנק המרכזי יש את העצמאות לעשות את מה שהם חושבים לנכון. הקורונה סידרה לפד את ההזדמנות המושלמת גם להיכנע קצת ללחץ, וגם להראות כאילו הם עשו את זה מיוזמתם.
עכשיו לנו בארץ נשאר לראות שני דברים. הראשון, האם הפעולה של הפד אכן תרגיע את השווקים, או שרק תלחיץ אותם יותר, ועד כמה תהיה לזה השפעה על האינפלציה. והשני, כמה זמן ייקח לבנק ישראל לחקות את הדוד מאמריקה.
ד"ר אביחי שניר
המכללה האקדמית נתניה ואוניברסיטת בר-אילן
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.הפד נותן לנשיא מה ביקשסיבה 4 04/03/2020 14:54הגב לתגובה זו3 0ולמרות זאת משאת נפשו של הנשיא קרי המניות יפלו.הם יאמרו אמרנו לך..סגור
-
6.דגש-בחירות לנשיאות=חסר הנתון הכי הכי = (ל"ת)כותבי תרחישים 04/03/2020 10:06הגב לתגובה זו3 0סגור
-
5.מה שברור שהדולר יתמוטטכלכלן 04/03/2020 09:40הגב לתגובה זו0 3ומדברים על ריבית אפס בארהב עוד הקיץ.סגור
-
4.טראמפ רוצה להחליש את הדולר כדי לעודד יצוא אמריקאימשקיע 04/03/2020 09:11הגב לתגובה זו2 0ולשחוק את החוב. זה מאוד פשוט. ריבית נמוכה זה אומר שאנשים מוציאים ומשקיעים יותר כסף וזה טוב לבורסהסגור
-
3.השוק בסוף החודש 1663נחמה 04/03/2020 09:10הגב לתגובה זו1 2מהיום הוא יתחיל לעלות ויתבסס סביב 1630. פשוט נתקעו עם אופציות שצריכים לגלגל היום בלי לחץ.סגור
- טען עוד
-
2.מאמר חשובעוזי 04/03/2020 07:49הגב לתגובה זו2 1ללמדסגור
-
1.עבדים לשווקים ובובות של טראמפ (ל"ת)פד 04/03/2020 07:36הגב לתגובה זו8 0סגור