אנרגיה מתחדשת - יתרונות וחסרונות של התחום הצומח; ואיך הקורונה תשפיע עליה
בשנים האחרונות, תחום האנרגיה המתחדשת נמצא ללא הרף בכותרות. מהסכם פריז ופרישתו של טראמפ מההסכם ועד משבר האקלים שנותן את אותותיו למשל בתמונת הלווין שבה אוסטרליה הבוערת. מאירופה שמצהירה על De-Carbonization טוטאלי עד 2050 ומאות חברות שמצהירות על כניסה גוברת לאנרגיה ירוקה (כולל חברות הגז והנפט עצמן), ועד טסלה חלוצת הרכב החשמלי, שהפכה לחברת הרכב האמריקאית בעלת שווי השוק הגדול ביותר ועוד.
מדובר בתחום שהולך לשנות את העולם, שעד לפני כמה עשורים נראה רחוק ומופרך, והיום נראה כמו מהפכה שמתרחשת לנגד עיננו.
השפעותיו של וירוס הקורונה שנתנו את אותותיהן על כלל הבורסות בעולם, לא פסחו גם על מניות חברות האנרגיה המתחדשת השונות. ככלל, אנרגיה מתחדשת נחשבת כאלטרנטיבה לאנרגיה הפוסילית. כאשר מחיר הנפט צולל ברקע לקרב ענקים בין ערב הסעודית לרוסיה והעולם חושש מפני גלישה להאטה או מיתון, מחיר האנרגיה הפוסילית יורד משמעותית, ועשוי להפר את היתרון שצברה האנרגיה המתחדשת מול העלות של אמצעי אנרגיה קונבנציונאליים (הסבר מפורט בהמשך מטה), מה שבהחלט מהווה סיכון עבור התחום.
בנוסף, יש להניח שאם מחירי הנפט והגז יישארו ברמתם הנוכחית, הדבר יפגע במחירי החשמל בבורסות החשמל השונות בעולם, דבר הפוגע בפרויקטי אנרגיה מתחדשת. מנגד, יש לזכור כי פרויקטי אנרגיה מתחדשת מתבצעים לתקופה של עשרות שנים, שלאורכה יכולים מחירי הנפט והגז להשתנות באופן מהותי (בכיוון חיובי כמו גם בכיוון שלילי). בנוסף, משבר האקלים, המודעות הגוברת אליו, והצורך להילחם בו, מהווים לכשעצמם מנוע גידול עבור התחום, שמייצר גם תועלת סביבתית אדירה.
אז אילו מגמות אנחנו רואים? ומה אנחנו צופים שיימשך על עבר העשור הקרוב?
גידול אדיר בהיקף ההתקנות
בעשור האחרון חל גידול אדיר בהיקף הכמות המותקנת של אנרגיות מתחדשות. מסך כולל של 414 ג'יגה-וואט בסוף שנת 2009 ל-1,450 בסוף שנת 2018.
הסולאר והרוח מובילים את מגמת הגידול
מרבית הגידול נרשם בתחום האנרגיה הסולארית (כ-633 ג'יגה-וואט) ואנרגיית הרוח (כ-487 ג'יגה-וואט).
קיטון חד בעלויות הציוד וההתקנה של סולאר ורוח
במהלך העשור האחרון חלה ירידת מחירים מהותית בעלויות הציוד של הרוח והסולאר, כתוצאה משילוב של שיפורים טכנולוגיים, גידול בכושר הייצור שהוביל ליתרונות לגודל בייצור, וכן בשל גידול בשיעור ניכר ברמת התחרות לאורך שרשרת הערך, בשילוב עם תחרות עזה בין יזמי אנרגיה מתחדשת (כחלק מהליך המכרזים שבו נוהגות מדינות רבות, ובמסגרתו זוכים היזמים המציעים את מחיר החשמל הזול ביותר). במקביל, גם יתר עלויות ההקמה ועלויות התפעול קטנות לאור גידול התחרות הקבלנית והעלייה בידע ובניסיון המצטבר.
גידול ביעילות וביכולת התפוקה
לצד הקיטון בעלויות, נהנות טכנולוגיות הסולאר והרוח, כאמור לעיל, משיפורים טכנולוגיים המביאים לגידול ביעילות וביכולת התפוקה. טורבינות הרוח משתפרות ומגדילות את יכולת ההפקה שלהן. כך למשל, בשנת 2010 עמד גודל טורבינה ממוצע על 1.9 מגה-וואט עם קוטר ממוצע של 81 מטר, כאשר נכון להיום עומד גודל טורבינה ממוצע על כ-4.8 מגה-וואט עם קוטר ממוצע של כ-158 מטר.
פיתוחים טכנולוגיים נוספים כגון טורבינות רוח צפות בים, רוטור חכם, מולטי רוטור וכן בינה מלאכותית המאפשרת לחזות באופן רציף את הביצועים של הטורבינות ימשיכו לתרום לקיטון בעלויות ולגידול ביעילות.
גם הפאנלים הסולאריים עולים באופן עקבי ביכולת התפוקה שלהם, בין היתר הודות לטכנולוגיות חדשות כגון Bifacial המאפשרות לנצל גם את הקרינה ההיקפית החוזרת מן הקרקע. ציוד נוסף ומשלים כגון הטרקרים, מכונות השטיפה, והממירים מתייעל ומוזל על פני השנים גם הוא.
גידול עצום בהיקפי המימון וקיטון חד בעלויות המימון
הניסיון של נותני האשראי למיניהם, הכוללים בנקים וגופים מוסדיים עם התחום הולך ועולה, ונכסי אנרגיה מתחדשת נתפסים כיום כנכס בסיכון נמוך, דבר אשר מקטין בעקביות את עלויות המימון, וזאת במקביל לתהליך ירידת הריביות הכללי בעולם.
קיטון נמשך במחירי החשמל הירוק
התהליכים שנסקרו לעיל מובילים לירידה עקבית בעלות האנרגיה המשוקללת של מקורות אלה, והופכת אותם ביותר ויותר מדינות לתחרותיים למחירי האנרגיה הפוסילית (המשתמשת בפחם, גז ונפט), ואף לאמצעי האנרגיה הזולים ביותר. המגרעת הגדולה ביותר של אנרגיית הרוח והסולאר הינה העובדה שהם אינם מייצרים חשמל באופן אחיד לאורך היממה ובעונות השונות.
גידול ניכר במודעות הציבור ומנהלי ההשקעות ובדרישה ל-ESG
Environmental, Social and Governance - ESG - הסכם פריז להפחתת ההתחממות הגלובלית, כמו גם אותותיו החוזרים של משבר האקלים, גורמים לתנועה ניכרת של השקעות אל התחום: מדינות רבות מאמצות יעדים שאפתניים של שיעורי התבססות על אנרגיה מתחדשת – (עד לרמה של 100% אנרגיה מתחדשת באמצע המאה, כפי שהצהירו חלק מהמדינות האירופיות)
חברות רבות מודיעות על מעבר לצריכה חלקית ואף מלאה של אנרגיה מתחדשת (כמו למשל מיזם RE100 שעליו חתומות 200 חברות מובילות בעולם); עלייה חדה בגיוסים לקרנות המשקיעות באופן קיימותי, מכשירי השקעה ירוקים כגון אג"ח ירוק ועוד. רק לפני ימים ספורים הודיעה בלקרוק מנהלת הנכסים הגדולה בעולם, שתמשוך את השקעותיה מיצרני פחם תרמי ותפתח עוד מוצרי השקעה ירוקים.
שיפור טכנולוגי בתחום אמצעי אגירת החשמל יאפשר התרחבות עתידית נוספת
בין אתגרי התחום נכלל הצורך לייצר אמצעים המסוגלים לתת מענה להיקף אגירה מסיבי, וכן שיפורים הנדרשים ברשתות החשמל – כל אלה על מנת להתמודד עם האופי המשתנה של אנרגיה מתחדשת התלויה מעצם טבעה במשאבי טבע, כגון זריחת השמש ותנועת הרוחות. היקף מתקני האגירה גדל בשנים האחרונות בעשרות אחוזים, בהובלת מדינות המייצרות רגולציה תומכת.
עלויות האגירה ירדו בשיעור מצטבר של כ-74% מאז שנת 2013, וצפויות להמשיך לרדת בשיעור שנתי של כ-8% עד אמצע העשור הקרוב. גופים רבים משקיעים סכומי עתק ליצירת פריצת דרך בתחום זה, כגון בטריות מצב מוצק, שיכול לשנות את כללי המשחק ביחס לאנרגיה מתחדשת.
המגמות הצפויות בעשור הקרוב
אלו המדמות שיש להניח כי המגמות שלהלן ימשכו אל עבר העשור הקרוב:
המשך הקיטון בעלויות הציוד - בתחום הסולארי, מאז שנת 2010 צנחו מחירי הפאנלים בכ-85%, והם צפויים להמשיך ולרדת בשיעור של כ-34% נוספים עד לשנת 2030. בתחום הרוח, מחיר הטורבינות ירד בכ-49% מאז שנת 2010, וצפוי להמשיך בכ-36% נוספים עד לשנת 2030.
המשך מגמת השיפור בתפוקות הציוד והחידושים הטכנולוגיים – על רקע משאבי המחקר והפיתוח והמאמצים המושקעים בחידושים טכנולוגיים בכל סוגי האנרגיות.
גידול חד בהתקנות בתחום הסולאר והרוח - המשך ההתקנות צפוי להמשיך ולגדול בחדות.
בגרפים שלהלן ניתן לראות את תחזיות ייצור החשמל של Irena ו-BloombergNEF לשנת 2050, החוזות כי שיעור האנרגיה המתחדשת יגדל לכ-86% מסך הייצור ו-62% בהתאמה.
בשתי התחזיות, מהוות אנרגיית הרוח והסולאר כ-50% בקירוב מכלל ייצור החשמל העולמי בשנת 2050.
צפי לגידול זה רלוונטי גם לטווח הזמן הקצר - בהתאם לפרסום עדכני של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה (IEA), צפוי היקף הכמות המותקנת של אנרגיה מתחדשת לגדול בכ-50% במהלך 5 השנים הבאות.
המשך מגמת תנועת הכספים לחברות אנרגיה מתחדשת - עליית המודעות למשבר האקלים וההתחממות הגלובלית צפויים להמשיך את מגמת תנועת הכספים אל חברות העוסקות בתחום, בין היתר כתוצאה מגידול באלוקציה של המשקיעים המוסדיים לאנרגיות מתחדשות, הקיטון בתפיסת הסיכון של נכסי אנרגיה מתחדשת על ידי גורמים מממנים ובעלי המניות, וגידולים חדים בגיוסים של מכשירי השקעה סחירים שונים המשקיעים באנרגיה מתחדשת.
כל אלה עשויים לגרום להמשך מגמת הקיטון במחיר ההון של פרויקטי אנרגיה מתחדשת.על רקע שילוב המגמות שנסקרו לעיל, ביחס למחירי הציוד היורדים, עלויות המימון הקטנות, השיפור העקבי ביעילות הציוד, היקפי ההתקנות הגדלים, ביחד עם הגידול בשיעור החדירה למספר מדינות רב יותר והגידול במודעות הציבורית של מקבלי ההחלטות וציבור המשקיעים, נראה כי העתיד של תחום האנרגיה המתחדשת טוב מתמיד.
חשיפה לתחום האנרגיה המתחדשת בארה"ב
קיימות כמה וכמה תעודות סל הנסחרות בשוק האמריקאי, שניתן לרכוש על מנת להיחשף לתחום. להלן מספר נתונים של 3 מתעודות הסל המובילות בתחום:
TAN - Invesco Solar ETF
עוקבת אחר מדד ה-MAC Global Solar Energy Index ומציעה חשיפה בעיקר לחברות בתחום הסולארי. מחזיקה בפורטפוליו מרוכז של 24 חברות, ומפזרת את המשקל בין האחזקות כך באופן שככל שחשיפת החברה לתחום הסולאר גבוהה יותר כך משקלה במדד גבוה יותר (לפרטים נוספים).
ברמה הגאוגרפית, חשופה הקרן בעיקר לארה"ב, הונג קונג וסין. בין אחזקותיה הבולטות ניתן למצוא את מניית Enphase Energy (כ-11%), מניית SolarEdge Technologies (כ-11%) ומניית Xinyi Solar Holdings (כ-7%).
דמי הניהול עומדים על כ-0.71%, סך הנכסים המנוהלים עומדים על כ-684 מיליון דולר. תחילת פעילות: אפריל 2018.
ICLN - iShares Global Clean Energy ETF
התעודה מחזיקה בפורטפוליו של חברות אנרגיה נקייה, שמוגדרות כחברות העוסקות בביו-דלקים, אתנול, גיאותרמיה, הידרואלקטריקה, סולאר ורוח. החברות המוחזקות הן חברות המייצרות אנרגיה באמצעים אלה, וכן חברות המפתחות טכנולוגיה וציוד לאורך שרשרת הייצור (לפרטים נוספים).
התעודה מחזקיה בכ-31 חברות, אשר המשקל ביניהן מבוסס שווי השוק של החברות המוחזקות. ברמה הגאוגרפית, הקרן חשופה בעיקר לארה"ב ובשיעורים נמוכים יותר להונג קונג, ניו זילנד, ברזיל, ספרד וקנדה.
בין אחזקותיה הבולטות ניתן למצוא את מניית Enphase Energy (כ-11%), מניית SolarEdge Technologies (כ-11%) ומניית Siemens Gamesa (כ-5.5%).
דמי הניהול עומדים על כ-0.46% uסך הנכסים המנוהלים עומדים על כ-714 מיליון דולר. תחילת פעילות: יוני 2008.
QCLN - First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund
התעודה מחזיקה בפורטפוליו של חברות הרשומות למסחר בארה"ב בתחום תעשיית האנרגיה הנקייה. החברות המוחזקות הינו חברות אשר מייצרות, מפתחות, מפיצות או מתקינות של אחד מארבעת הסקטורים שלהלן: חומרים מתקדמים המאפשרים אנרגיה נקייה או מפחיתים את השימוש במזהמים, רשת חכמה, אגירה והמרת אנרגיה או ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת (לפרטים נוספים).
התעודה מחזקיה בכ-43 חברות, אשר המשקל ביניהן מבוסס שווי השוק של החברות המוחזקות. ברמה הגאוגרפית, הקרן חשופה בעיקר לארה"ב (89%) וכן לקנדה (7%) וסין (3%).
בין אחזקותיה הבולטות ניתן למצוא את מניית Tesla (כ-16%), מניית S Brookfield Renewables (כ-6%) ומניית Albemarle Corporation (כ-6%).
דמי הניהול עומדים על כ-0.60% uסך הנכסים המנוהלים עומדים על כ-245 מיליון דולר. תחילת פעילות: אוגוסט 2007.
הכותב הינו אמיר אלשיך, אסטרטג בית ההשקעות ילין לפידות
אין לראות בסקירה ו/או בתוכנה משום שיווק/ייעוץ השקעות/שיווק פנסיוני או תחליף לכזה. סקירה זו בוצעה בהסתמך על מידע פומבי וגלוי לציבור ועשויה להתבסס על נתונים שפותחו על ידי אנליסטים עובדי בית ההשקעות ומקורות אחרים הנחשבים מהימנים ומבלי להתחייב על ביצוע בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע בסקירה לבין התוצאות בפועל, המידע המוצג בסקירה, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני”ע ו/או בנכסים הפיננסים אם וככל שהם מוזכרים בה. אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות/פנסיוני בידי בעל רישיון עפ"י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עשויים, בהתאם למגבלות הדין, לרכוש ו/או למכור ו/או להתעניין עבור עצמם בניירות ערך ו/או נכסים פיננסים הקשורים במישרין ו/או בעקיפין לחברה ו/או לניירות הערך ו/או לנכסים הנסקרים, וכן עשויים לרכוש ו/או למכור ו/או לבצע עסקאות בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים עבור תיקי השקעות המנוהלים על ידי החברה, העוסקת בניהול תיקי השקעות ובשיווק השקעות, ו/או בעבור ניהול השקעות של קרנות נאמנות ו/או עבור קופות הגמל. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברות הנסקרות, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברות הנסקרות, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, הכל כמפורט לעיל ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או למי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בסקירה. החברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה אינם לוקחים על עצמם כל אחריות שהיא לכל הפסד ישיר או נסיבתי הנובע משימוש בסקירה זאת. אין באמור התחייבות להשגת תשואה כלשהי. אין בתשואות העבר כדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.כתבה מעניינת, תודה (ל"ת)איציק 12/07/2020 08:16הגב לתגובה זו0 0סגור
-
8.אז איך הקורנה תשפיע?אלעד 14/03/2020 12:18הגב לתגובה זו2 0סתם לשים כותרת עם המילה קורונה, אבל יש אפס מידע לגבי השפעת הקורונה על התחום.. מאכזב ולא אמיןסגור
-
7.רבים פה צודקיםרו"ח צעיר 12/03/2020 23:24הגב לתגובה זו1 0ככל שאר התגובות כל עוד מחיר הנפט נמוך כל כך אזי מניות האנרגיה המתחדשת יתקשו להתרומם. בלי קשר חייב להחמיא לכותב הכתבה, כתבה מצוינת ומפורטת! כן ירבוסגור
-
6.מה עםלרון 12/03/2020 18:49הגב לתגובה זו1 0אנלייט ואנרג'יקס?סגור
-
5.ככל שמחירי הנפט+הגז נמוכים כך כל האנרגיה הירוקה לפח...רם 12/03/2020 18:31הגב לתגובה זו3 1גם כך היא שולית היוםסגור
- טען עוד
-
צודק כי אי אפשר להתחרות עם מחירי אנרגיה מסורתית נמוכים (ל"ת)ושוב צודק 15/03/2020 09:31הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.גרינברג כבר אמר את זה לפני חודשייםיובל 12/03/2020 17:50הגב לתגובה זו3 0מה שכן, התחום חוטף בגלל שהנפט נעשה זול במיוחד בזמן האחרון. צריך לחכות לסיום המשברסגור
-
3.אין מילים...ג.גשר 12/03/2020 17:41הגב לתגובה זו0 0כמה שטויות אפשר להכניס לפוסט אחד...סגור
-
2.כל עוד הנפט זול, לא מעניין אנ' מתחדשת (ל"ת)כלכלן 12/03/2020 16:36הגב לתגובה זו1 0סגור
-
אנרגיהפולני פלמוני 20/04/2020 13:07הגב לתגובה זו0 0הירוקה תתרומם רק אם יאזל הדלק הפוסילי! רואים באופק?סגור
-
1.אם הנפט 30 דולר אין אנרגיה מתחדשתיאיר 12/03/2020 16:31הגב לתגובה זו2 0לשכנע אנשים להכנס לאנרגיה מתחדשת כאשר מחירי הנפט 30 דולר זה פשוט טירוף. הנפט חייב להיות מעל חמישים כדי שהתחום ישרוד, במחירים האלו של הנפט הוא פשוט קורס.סגור