5 תובנות בשיא הסערה
השבועות האחרונים שעוברים על השווקים הפיננסיים הם שבועות מכוננים ואפילו היסטוריים. עוד רבות ידובר על מה שקרה בשוק ההון העולמי בפברואר-מרץ 2020. ירידות כל כך חדות בתקופה כל כך קצרה, וכאלה שמתחילות ברמות שיא, הן משהו מאוד יוצא דופן.
קשה מאוד להסיק מסקנות כשהסערה עוד בעיצומה, אך אין ברירה אחרת. השבועות הקרובים צפויים להיות תנודתיים לא פחות, וחשוב לנסות להבין לאן הולכים מכאן. להלן 5 תובנות, תמציתיות ככל האפשר. מתחילים.
1. חשיבות המחשבה העצמאית
מי שעוקב אחרי הסקירות שלי באתר זה, יודע שאני מחזיק בתזה שלילית לגבי שוקי המניות הגלובאליים כבר מספר חודשים. תזה זו החלה לקראת סוף 2019, והתחזקה בתחילת 2020 עם התפרצות נגיף הקורונה בסין.
הסיבה לגישה השלילית הייתה היסודות הרעועים שעליו התבסס שוק המניות בשנה האחרונה – היעדר צמיחה מספקת ברווחי החברות, הישענות יתר על המדיניות המוניטארית של ה-Fed ועלייה הדרגתית ומתמשכת ברמות התמחור. כשמוסיפים ליסודות הרעועים הללו גם נגיף לא מוכר ומדבק במיוחד, המסקנה הייתה צריכה להיות ברורה – הקטנת סיכון.
למרות זאת, מעטים מאוד הגורמים, בארץ ובעולם, שקראו להקטנת סיכון כזאת ולהתאמה מהירה של תיקי ההשקעות. לא הייתה ציפייה שגורמים בשוק ההון יהפכו לחוזי מגיפות ויאתרו את נגיף הקורונה עוד לפני שהתפרץ, אך בנקודה מסוימת בסוף ינואר/תחילת פברואר, כבר היה ברור שמדובר בברבור שחור של ממש (כפי שכתבתי כאן).
גם בנקודה זו, רוב האסטרטגים, בארץ ובעולם, לא העריכו את ההשפעות האפשריות של נגיף הקורונה, למרות שלעניות דעתי, הכתובת הייתה בענק על הקיר. שלל סיסמאות נזרקו לאוויר – החל מהתאוששות כלכלית בצורת V ועד הערכה שאין אלטרנטיבה ולכן, הנזילות המוגברת תגרום לשוק המניות להראות אטרקטיבי עוד יותר.
מה המסקנה מכך? לדעתי, זוהי המחשה נוספת לחשיבות של מחשבה ודעה עצמאית בשוק ההון. חשוב ונכון לקרוא דעות של אנשי מקצוע מנוסים, אך חשוב לא פחות לזכור את מפת האינטרסים. מי שחושב שאסטרטג של בנק מרכזי בוול-סטריט "יצרח" בנוגע לצורך להקטנת סיכון ויחתוך דרמטית את מחירי היעד שלו למדדים המובילים (בניגוד לקונצזנוס בשוק), לא מבין את הביזנס. במבט קדימה, זוהי מסקנה חשובה במיוחד.
2. היזהרו מליפול במלכודת התמחור
בעקבות ירידה של כ-20% במדד ה-S&P500 מאז השיא של אמצע פברואר (לא להאמין שלא עבר אפילו חודש), ירד המכפיל העתידי הצפוי במדד לסביב ה-14, נמוך במעט מהממוצע שלו בעשור האחרון. על פניו, זוהי נקודת כניסה אטרקטיבית עבור משקיעים לטווח הארוך.
עם זאת, כשמתבוננים על תמחור זה, חשוב לשאול את שאלת המפתח – האם רמת הרווחים שעליה מבוסס המכפיל היא ריאלית? לדעתי, התשובה במקרה זה היא חד משמעית לא. מעטות החברות שיכולות בכלל לכמת כרגע איך תשפיע התפרצות הנגיף על התוצאות שלהן. לכן, גם התחזיות שהן מספקות לשוק, שעליהן מבוססות גם תחזיות הרווח למדדים הרחבים, הן חלקיות וחסרות מאוד.
להוציא חברות מאוד ספציפיות וסקטורים דפנסיביים במיוחד (בעיקר תשתיות ותקשורת), כמעט כל חברה בעולם צפויה להיות מושפעת, ברמה כזאת או אחרת, מהתפרצות נגיף הקורונה. איפה שלא "תזרוק אבן", תמצא תעשייה שצפויה להיפגע מאוד.
בנקים? סובלים מאוד מירידת התשואות בשוק האג"ח ומההאטה הכלכלית. חברות צריכה? צרכנים צפויים לחשוב פעמיים על כל הוצאה לא הכרחית, בהתחשב בהתגברות באי הוודאות התעסוקתית. חברות טכנולוגיה? גם אלו שלא חשופות ישירות לצרכן צפויות להיפגע מהירידה במוטיבציה של עסקים להשקיע בפרויקטים עתידיים.
לכן, אותו מכפיל 14 שעליו דיברתי קודם הוא בפועל מכפיל גבוה הרבה יותר, והוא אכן יתעדכן כלפי מעלה אחרי שהחברות יתחילו להבין עד כמה משפיעה התפרצות הנגיף על תוצאותיהן. למצב כזה, בו מדד/מנייה נראה זול אך עשוי להתברר כיקר לאחר התבהרות התמונה העסקית, קוראים בעגה המקצועית "מלכודת ערך" (Value Trap). תיזהרו לא ליפול בה.
3. ההבדל בין השקעה להימור
השאלה הגדולה ברמה הפרקטית היא כמובן מה לעשות עם תיקי ההשקעות כרגע. האם להקטין סיכון, לא לגעת בתיק, או דווקא לנצל את הירידות בשווקים כדי להגדיל חשיפה לטווח הארוך. מנקודת מבטי, השאלה האם להקטין סיכון או לשמור על המצב הקיים היא שאלה מאוד אינדיבידואלית ותלוית מצב, שקשה לענות עליה באופן גורף. שאלה זו תלויה בשנאת הסיכון, בגיל ובמצב המשפחתי, בפיזור הנכסים ועוד.
כן ארצה להתייחס לגורמים שמעוניינים להגדיל את הסיכון דווקא במצב הנוכחי, וספציפית למשקיעים שלא היו בשוק ההון ושוקלים דווקא עכשיו ל"נצל את הירידות" ולהיכנס, בציפייה לרווחים מהירים. את משקיעים אלו ארצה לשאול שאלה – האם אתם מעריכים שהרע, מבחינת נגיף הקורונה וההתמודדות העולמית עמו, נמצא מאחורינו? האם אתם חושבים שהמצב הקטטוני באירופה והמורכב מאוד בארה"ב נמצא לקראת שיפור? אם התשובה לשאלות אלו היא כן, אז אשאל שאלת המשך – על סמך איזה אינדיקציות?
ישנה איזה מחשבה ששוקי המניות יחליטו לתקן בחדות כלפי מעלה ללא סיבה אמתית ושהמדדים ישנו כיוון גם כשאין עדיין אינדיקציות להשתלטות על המגפה. זה לא המצב. כל עוד המצב בשטח יחמיר, מחירי המניות ישקפו זאת. שוק ההון אמנם נראה לפעמים כמו קזינו, אבל הוא ממש ממש לא. שוקי המניות והאג"ח משקפים את המצב בכלכלה העולמית, גם אם זה קורה בתנודתיות יוצאת דופן כמו בתקופה האחרונה.
לכן, בעוד שאני יכול להעריך שבטווח הבינוני-ארוך, העולם ידע לצלוח את המשבר הנוכחי וגם מחירי המניות ישקפו זאת, כל עוד אין הוכחות אמיתיות לכך – הגדלה של רמת הסיכון כעת היא הימור ולא השקעה.
4. התשובה היא במדע
בהמשך לנקודה שהעלתי קודם, אין לי ספק שהעולם יתגבר על וירוס הקורונה ושזה לא יקרה עוד יותר מדי זמן. לדעתי, זה יקרה פחות בגלל מדיניות מוניטארית (מדהים לראות איך השוק התעלם מהזרקת נזילות היסטורית של ה-Fed בשבוע שעבר) או פיסקאלית (שהיקפה הוא מוגבל ברוב מדינות העולם בשל רמות חוב גבוהות מאוד), אלא יותר בגלל מה שהביא את המין האנושי עד הלום – מדע וטכנולוגיה.
בתחילת המשבר היו הערכות שניתן לפתח חיסון/תרופה בתוך מספר שבועות. רק מי שלא מכיר את התהליך הארוך, היקר והסיזיפי כל כך של פיתוח טיפול רפואי כלשהו, יכול להעלות טענה כזאת. לפי הנתונים הנוכחיים, נגיף הקורונה הורג בין 1%-5% מהחולים בו, תלוי בגיל ובמצב הרפואי. כדי לפתח חיסון או תרופה לנגיף, החברה שעושה זאת תצטרך להוכיח שהיא מצליחה להוריד את שיעור התמותה לאורך זמן.
האם מישהו חושב שה-FDA (רשות התרופות והמזון האמריקאית) יאשר חיסון או תרופה מבלי לבדוק את ההשפעות ארוכות הטווח של הטיפול? זוהי כמובן מחשבה לא ריאלית. לכן, ההערכה שלי היא שבהתחשב במאמץ העולמי המשותף ובפוטנציאל הכלכלי הגדול, חיסון או תרופה יכולים להגיע לשוק בתוך מספר חודשים. גם ערכת בדיקה עם תשובות מהירות במיוחד יכולה לסייע מאוד בהשתלטות על הנגיף. מה יקרה עד אז? העולם יצטרך לנסות ולעכב את הנגיף, תוך כדי ניסיון להקטין את הפגיעה הכלכלית. זוהי משימה עדינה ומורכבת מאוד.
5. הזווית הישראלית
בנימה אישית, אפשר רק לשמוח שבתוך ההמולה העולמית הזאת, אנחנו חיים באחת המדינות שערוכות יותר מכל להתמודדות עם המשבר. ישראל מחזיקה ביחסים פיננסיים שמרניים במיוחד ברמה העולמית, כשהרציונל לכך הוא האפשרות התמידית לכניסה למערכה צבאית מקיפה ורחבת היקף בהתראה קצרה.
זאת גם הסיבה ליתרות המט"ח "המפלצתיות" שישראל מחזיקה בהשוואה לגודל הכלכלה שלה, יתרות מט"ח שבהן ניתן להשתמש בתקופות משבר כמו אלה. רצה הגורל וכעת, כרית הביטחון שישראל מחזיקה תשמש אותה בסיטואציה אחרת מבתכנון המקורי. יש למדינה את כל האמצעים לספוג ולהכיל את המשבר הזה, גם אם הוא יתארך מעבר למצופה, וזאת בהחלט סיבה להיות אופטימיים.
הרבה בריאות ובשורות טובות.
הכותב הוא מייסד ושותף מנהל בקרן הגידור Tree Garden Capital
* המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
פרסום מידע זה אינו מהווה הצעה לציבור להשקעה בשותפות. ההשקעה בשותפות הינה על בסיס הצעה פרטית בלבד, בכפוף למגבלות כמפורט בהוראות הדין החל, ולפי שיקול דעתו המוחלט והבלעדי של השותף הכללי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
19.תודהאבומקס 15/04/2020 22:56הגב לתגובה זו0 0תודהסגור
-
18.טפיחה עצמית על השכם ?ברבור שחור 04/04/2020 07:46הגב לתגובה זו0 0היזהרו מ"אסטרטגים"סגור
-
17.השווקים צועדים למפולתדודו 19/03/2020 07:50הגב לתגובה זו0 0כפי שהיה לפני 100 שנה . לא פחות אולי אף יותר. כל עליה בדרך תהיה לצורך מציצת הכסף הטיפש. תתחילו לאגור מזומן בהלטות גם הוא יעלם מהחשבונות בהלאמה . שימרו על הרכוש שלכם והני ביתכם זה עניין של זמן קצר עד שישדדו האחד את השני . הכאוס בדרך והלוואי ואני טועה .סגור
-
16.דעה לעיניןי 17/03/2020 14:45הגב לתגובה זו0 0ל11 מה אתה חידשתה בנאדם מעוד מיקצועי תגיד תודה ותשתוקסגור
-
15.לענייןיוסי 17/03/2020 12:06הגב לתגובה זו0 0להבדיל מאחרים שמתהפכים כמו צרפתי בחוף הילטון, אתה ממשיך עם דעה קבועה ותיזה שהתבררה צודקת. כל הכבוד ואל תקשיב למצקצקיםסגור
- טען עוד
-
14.סוף סוף קול שקול ועקבימאיר 16/03/2020 14:40הגב לתגובה זו1 0בעיקר מדהים לקרוא את כל התגובות המתלהמות לפוסט שלך מלפני חודשיים על הסיכון בשוק, כשכולם טענו שזה "רק שפעת" והשוק ימשיך צפונה. אכן חשיבה עצמאית, תודה על הפוסט.סגור
-
13.המסתכן מרוויח זכור את זה סטאס (ל"ת)שי 16/03/2020 13:46הגב לתגובה זו0 0סגור
-
12."כרית הבטחון" מלאה קוציםמני 16/03/2020 11:50הגב לתגובה זו2 0סכום נכבד מהיתרות מושקע בניירות ערך בחו"ל שצנחו.סגור
-
11.בעצם לא חידשת כלום (ל"ת)יעקב 16/03/2020 11:19הגב לתגובה זו1 0סגור
-
10.נניח שהווקים יירדו ב-50%. מה אז?ארנון 16/03/2020 11:11הגב לתגובה זו3 0להישאר לעולם ועד בעו"ש?להשקיע בדולרים? בזהב? במה?אתה לא נותן תשובות מה כן לעשות. באפט טען שהשוק עלול לרדת 50%, ויעלה שוב. אין מנוס. האנושות לא תיגווע בגלל נגיף קטן.סגור
-
זה ממש לא משנה בכמה השוק כבר ירדסתם אחד לארנון 16/03/2020 13:20הגב לתגובה זו1 0ממש לא משנה בכמה השוק כבר ירד וזה בטח לא סיבה מספיק טובה כדי להכנס עכשיו. מה שמשנה זה האם השוק עומד לרדת עוד או שהוא עומד לעלות. אם אתה חושב שקיימת סבירות גבוהה שהשוק עומד לעלות בזמן הקרוב אזי שכדאי להשקיעה (בהתאם לניהול הסיכונים) עכשיו, אם אתה חושב שהשוק בסבירות גבוהה עומד לרדת, אז למה להכנס עשיו?סגור
-
לסתם אחדgnux 16/03/2020 20:13הגב לתגובה זו1 0אי אפשר לדעת עכשיו או בכל נקודת זמן אם השוק יעלה או יירד. אני הייתי בחוץ עם רוב הכסף. ועכשיו מתחיל להיכנס. בטיפטופים ולא בבת אחת. רק במדדים.סגור
-
9.פרופ' איצ לפסיכיאטריה וחקר וניתוח המוח..............>>>. 16/03/2020 10:41הגב לתגובה זו35 3למר חצב ניר..ואני ממשיך את דיברי חברי שותפי שאנו ביחד מאז היינו בגיל 14 בפתח הפנימיות הצבאיות..והיום אנו קבוצת איצ 100 שאוחזת נוסטרו ענק בכל קנה מידה בשותפות מלאה..ולגבי המגיפה..אכתוב בקיצור נמרץ..המצב קשה מנשוא והעולם ניצב חסר אונים בפני המהלומה. אוסיף דברים ואחיזה הזנב פתרון לבעיה בקרוב...סגור
-
8.אבירם +ניר המשך למר חצב........................ 16/03/2020 10:35הגב לתגובה זו45 22)ממש לא נוצרה הזדמנות ולא תיווצר תקופה ארוכה מאד..3)כלכלת ישראל במצב קשה ויהיה קשה לה חעמוד בנטל הנורא שהגיעה לפיתחה..אך אייננו יחישים בעולם..ארצות הברית במצב אפילו יותר קשה ובטח המזרח ואירופה.סגור
-
7.פרופ אבירם+ד"ר ניר(מקבוצת איצ100)לכלכלה ומתמטיקה.. 16/03/2020 10:30הגב לתגובה זו37 2תשובות לשאלותיך מר ניר חצב: 1)אסטרטגים לא המליצו להקטנת סיכונים כייוון שהשכלתם בנושא ו/או הבנתם היא לא מייטבית...ואיננו מדברים דווקא על אסטרטגים אלא על כל ציבור המשקיעים ועד מנהלי הכסף הגדול...סגור
-
6.דעהג 16/03/2020 10:26הגב לתגובה זו1 11. אתה עדין מאד מאד בדבריך לגבי הפד. בזיון מה שקורה שם שנים 2. תחזיק חזק זו עומדת להיות גלישה ארוכה במורד אחרי שנים של החזקת שוק מלאכותית לחלוטיןסגור
-
5.יופי של כתבהרו"ח צעיר 16/03/2020 10:26הגב לתגובה זו3 0תודה ניר על הכתבה המעניינת והשקולה. האם לדעתך ככלל ניתן לומר שנוכח העובדה שישראל נכנסת למשבר במצב טוב בהרבה ביחס לרוב המדינות, יש עדיפות להשקעה בשוק המקומי על פני השווקים הזרים (למשל האמריקאי)? כמובן שרכישות במחשבה עמוקה, ניתוח ובזהירות יתרה. שאלתי כמובן מתייחסת לרכישה לטווח הארוך של מניות שכבר נחשבות זולות בערכן הנוכחי כגון מניות הבנקיםסגור
-
4.השקל מאבד מערכויוסי 16/03/2020 10:23הגב לתגובה זו0 0השקל מאבד מערכו במהירות מה הממשלה עושה?סגור
-
3.עוד איך יאשרו את החיסון כבר באפרילשמוליק 16/03/2020 10:17הגב לתגובה זו0 0שום תופעת לוואי מחיסון לא יותר גרוע מלמות מקורונה. בטוח יתחילו לתת אותו לקשישים. וגם בטוח שכבר יש יצור המוני - הממשל משלם. ברגע שיאשרו שימוש בשעת חירום - כבר יהיה מלאי.סגור
-
2.מאמר מקיף ואוביקטיבי, תודה לך! (ל"ת)צביקה 16/03/2020 10:05הגב לתגובה זו5 0סגור
-
1.יפה (ל"ת)jimi cool 16/03/2020 09:59הגב לתגובה זו0 0סגור