מוקדם לצאת מהבונקרים

כולם מדברים על מפולת, אבל המדדים בוול סטריט חזרו שנה/ שנתיים לאחור - זה לא ביג דיל; יש עוד לאן לרדת, ובכל זאת - איזה מניות יכולות להיות מעניינות עכשיו?
 | 

זמנים קשים ומוזרים עוברים על העולם. התפרצות נגיף הקורונה משפיעה על כל אספקט בחיים שלנו, וכך גם על שוקי ההון העולמיים. בתוך כחודש עברו מדדי המניות משיא של כל הזמנים, לשוק דובי אגרסיבי ומהיר. בתוך חודש היו לנו את יום המסחר הטוב, כמו גם הרע ביותר, זה כמעט 100 שנה.

מכונות האלגו-טריידינג, כמו גם ההיקף הגבוה מאוד של מכשירי ההשקעה הפסיביים, מעצימים את התנודתיות בשווקים. עם זאת, התנודתיות יוצאת הדופן מלמדת גם על רמת אי ודאות אדירה בנוגע לעתיד הכלכלי בעולם.

כל התותחים יורים, אבל האם זה מספיק?
הרופא היווני היפוקרטס היה זה שטווה את הביטוי "זמנים קשים דורשים צעדים קשים" (ציטוט שנוגע אגב להתמודדות עם מחלות). השבוע האחרון המחיש זאת היטב - מאמץ משולב חסר תקדים של הבנק הפדרלי בארה"ב, שהודיע על תוכנית רכישות נכסים ללא הגבלה, ביחד עם הרחבה פיסקאלית היסטורית בהיקף של יותר מ-2 טריליון דולר מצד הממשל האמריקאי. ראשית, צריך להוריד את הכובע בפני האמריקאים על תוכנית מסיבית ומקיפה, שתוכננה ואושרה במהירות שיא, והיא גם מסבירה את השבוע החיובי שעבר על השווקים הפיננסיים. עם זאת, ספק גדול עד כמה היא תספיק.  

כותרת ראשית

- כל הכותרות

תוכנית זאת כוללת הרחבה פיסקאלית בהיקף עצום של כ-10% מהתוצר האמריקאי, אך רק חלק מהסכום יועבר ישירות לאזרחים ולעסקים, כשהשאר מיועד להלוואות ולתמיכה לא ישירה (למשל – כחצי טריליון דולר יסופקו בהלוואות וערבויות). הצעד חסר התקדים של העברת תשלום במזומן לכל אמריקאי צפוי לעזור להמון משקי בית "להחזיק את הראש מעל המים", אבל לא הרבה יותר מזה. תשלום של 2,400 דולר לבני זוג (פלוס 500 דולר על כל ילד מתחת לגיל 17) יעזרו למשקי הבית להתמודד עם הירידה בהכנסות כתוצאה מהמשבר, אבל רק בשבועות הקרובים. לאחר מכן, אם המצב לא ישתפר, אמריקאים רבים יתקשו לעמוד בתשלומים השוטפים שלהם - משכנתא, הלוואות על רכב ורכוש אחר, הלוואות מחברות כרטיסי האשראי ועוד.

ג'וזף שטיגליץ, זוכה פרס נובל לכלכלה, אמר השבוע בראיון לאתר Business Insider שההתאוששות הכלכלית מהמשבר הנוכחי צפויה להיות איטית והדרגתית, בגלל ההשפעה ההרסנית על צרכנים ועסקים קטנים ובינוניים, השפעה לדעתו עדיין לא הופנמה על ידי גורמים בממשל. עסקים בהמון תחומים מתמודדים כרגע עם עצירה כמעט מוחלטת בפעילות, ביחד עם עננת אי וודאות גדולה בנוגע לעתיד, בהתחשב בהגבלות הצפויות על תנועה, מעבר סחורות והתקהלויות גם בחודשים שלאחר ההשתלטות על המגיפה.כל אלו, עוד לפני שדיברנו על שינויים אפשריים במודל הצריכה של חלקים מהאוכלוסייה ועל זהירות של תאגידים בהשקעות עתידיות ובהעסקת עובדים חדשים.

זאת גם הסיבה שאפשר להעריך בזהירות, שעד כמה שתוכנית זו היא גדולה ומרשימה, היא גם כנראה לא תהיה התוכנית הממשלתית האחרונה להתמודדות עם משבר התפרצות נגיף הקורונה. ההתאוששות צפויה להיות הדרגתית מאוד ושוק המניות עדיין לא משקף את זה שוק המניות ביצע התאמה מהירה וכואבת לרמות הסיכון הנוכחיות בשוק. למרות שהשוק ירד הרבה ומהר, בכלל לא בטוח שהוא ירד מספיק.

ברמה הפשטנית, אפשר "לפתוח" את הגרף על ה-S&P500 לטווח של 5 שנים, ולראות שהמדד חזר בסך הכל לרמתו בדצמבר 2018, או בספטמבר 2017. כלומר, השוק וויתר על שנה או שנתיים של עליות ולא יותר. ברמת התמחור, המדד נסחר כעת במכפיל רווח עתידי של כ-16, בדומה לממוצע בעשור האחרון. זה אינו מכפיל רווח עתידי שמלמד על פאניקה או ייאוש בשווקים, ואפילו רחוק מכך. צריך לזכור ששנת 2020 צפויה להיות שנה של ירידה חדה ברווחי החברות. כמה חדה? במצב הנוכחי אף אחד לא באמת יודע. ירידה של 20-30%? בגולדמן זאקס צפו בשבוע שעבר ירידה של 33% ברווחי החברות ב-S&P500. אם המצב הנוכחי יימשך, עוד נתגעגע למספרים האלו.

לכן, עם כל הזהירות הנדרשת, אפשר להגיד שהשוק עדיין מפגין שאננות מסוימת בנוגע להשפעת התפרצות נגיף הקורונה על הכלכלה העולמית.

כללי אצבע לבחירת חברות להשקעה בימים אלו
למרות הנאמר לעיל, מתחילות להיווצר הזדמנויות השקעה משמעותיות למשקיעים בעלי אורך נשימה, שיכולים גם לספוג ירידות עד שיעבור זעם. באיתור רעיונות השקעה, אני הייתי שם דגש על הקריטריונים הבאים:
פעילות בתחומים שעמידים למצב הנוכחי – כמו שכולנו מרגישים היטב, צרכנים בעולם מקטינים משמעותית את היקף הצריכה שלהם, במיוחד בתחומי מותרות – רכב, בגדים, מוצרים לבית, תכשיטים ועוד. באילו תחומים הצריכה נשמרת ואפילו עולה? מעבר לחברות המזון, גם חברות תקשורת, כבלים ותוכן עשויות ליהנות מהמצב. גם חברות שהלקוחות שלהן הם חברות מתחומים אלו צפויות לשמור על היקף פעילותן, ואולי אפילו לייצר צמיחה.

מאזנים חזקים, מינוף נמוך – העלייה במרווחי אגרות החוב בשבועת האחרונים מהווה בשורה רעה מאוד לתאגידים הממונפים, שחייבים גישה פתוחה לשוק ההון על מנת למחזר חובות ולשמור על נזילות מספקת. שווקים אלו סגורים כעת (קשה עד בלתי אפשרי לגייס חוב כרגע) ובמידה והמצב יימשך או יחמיר, צפויה עליה נוספת במרווחי אגרות החוב, שתגרום לשוק "להעניש" את החברות עם המאזנים החלשים. לכן, בשלב זה, בו אי הוודאות עדיין גבוהה, כדאי להתמקד בחברות עם מאזנים חזקים, תזרים מזומנים יציב ויכולת עמידה בזעזועים, ולהיזהר מחברות עם נטל חוב גבוה.

דיבידנד גבוה ויציב -  התשואות הנמוכות בשוק אגרות החוב הממשלתי, שאף עשויות לרדת במידה והמצב הנוכחי יימשך או יחמיר, צפויות להניע כספים לחברות שמחלקות דיבידנד גבוה ויציב. משקיעים רבים, ובעיקר גופים מוסדיים גדולים, נוטים להשקיע בחברות שמציעות תזרים מזומנים קבוע ויציב. כשגופים אלו יחליטו להגדיל חשיפה לשוקי המניות, הם צפויים בשלב הראשוני "לבדוק את טמפרטורת המים" עם חברות מסוג זה.

התאמה לעבודה מרחוק – גם אם חברות עומדות ב-3 התנאים הקודמים, הן צריכות גם להיות מותאמות לעבודה מרחוק, בהתאם למגבלות הנוכחיות על תנועת עובדים. התאמה זו צריכה להיות הן ברמה הטכנית/תשתיתית והן ברמה הארגונית. חברות שידעו להתאים את עצמן לתקופה הנוכחית יוכלו להגדיל נתחי שוק על חשבון מתחרות איטיות יותר ולהיות בנקודת זינוק מצוינת ביציאה מהמשבר. אחרי שכל זה נאמר, חשוב לזכור שהים סוער מאוד כרגע ולכן, מומלץ שרק ימאים מקצועיים ומנוסים יצאו לים וינסו לחפש אוצרות.
המון בריאות ובשורות טובות.


הכותב הוא מייסד ושותף מנהל בקרן הגידור Tree Garden Capital.

המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

פרסום מידע זה אינו מהווה הצעה לציבור להשקעה בשותפות. ההשקעה בשותפות הינה על בסיס הצעה פרטית בלבד, בכפוף למגבלות כמפורט בהוראות הדין החל, ולפי שיקול דעתו המוחלט והבלעדי של השותף הכללי.

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    שבועת
    אכן 29/03/2020 17:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היפוקרטס ,נשבעים הרופאים בתחילת דרכם
    סגור
  • 6.
    מאמר טוב
    לרון 29/03/2020 17:16
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כשיש דם ברחובות...,ואפילו הוא שלך! "שבועת היפוקרטס" היא שבועת הרופא!
    סגור
  • 5.
    היפוקרטס היה רופא, לא פיזיקאי
    Physician 29/03/2020 13:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נא לתקן תודה ויום נעים
    סגור
  • 4.
    היפוקרטס היה רופא לא פיזיקאי!!!
    משה ראשל"צ 29/03/2020 13:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כנראה כל הכתבה שגויה מיסודה
    סגור
  • 3.
    מה הועילו חכמים בתקנתם באם אין המלצות קונקרטיות ואפילו (ל"ת)
    דודי 29/03/2020 12:48
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • טען עוד
  • חכמים יודעים גם מתי לא להשקיע - קפיש? (ל"ת)
    משקיע צנוע 29/03/2020 19:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    אינטקיור תעלה מאות אחוזים בשבועיים הקרובים (ל"ת)
    יוסי 29/03/2020 11:02
    הגב לתגובה זו
    3 3
    סגור
  • צדקת (ל"ת)
    דוד 30/03/2020 22:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • כל מה שקשור לאהוד ברק=קריסה. (ל"ת)
    א 29/03/2020 13:29
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • המזל שלנו
    B. 01/04/2020 14:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שהמדינה לא בידיו .
    סגור
  • 1.
    כל המאמר עשוי לקרוס אם תימצא במהרה תרופה לקרונה
    יופי 29/03/2020 11:01
    הגב לתגובה זו
    4 3
    וכן כל המאמרים שצופים קטסטרופה לעניות דעתי לא רחוק היום בו תימצא תרופה לקרונה
    סגור
  • אין תרופות מהירות
    ארז 29/03/2020 13:31
    הגב לתגובה זו
    1 1
    תרופות לוקח המון זמן לפתח ולבדוק שאין תופעות לוואי משמעותיות. זה לא כמו לפתח אפליקציה...
    סגור
  • כל השוק עשוי לקרוס אם לא תימצא במהרה תרופה לקורונה
    טופי 29/03/2020 11:58
    הגב לתגובה זו
    9 1
    כרגע זה לא נראה טוב.. נחיה ונראה מה יהיה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות