אמיר אלשייך, ילין לפידות
צילום: יחצ

ענף האנרגיות המתחדשות בצל משבר הקורונה

משבר הקורונה הקטין את הפעילות העסקית הגלובלית ובין היתר גם את הביקוש לחשמל; יש מי שרואה בתחום האנרגיה המתחדשת כחוף מבטחים - איך הירידה בביקוש משפיעה על פרויקטים של אנרגיה מתחדשת? ומה לגבי פרויקטים עתידיים?
אמיר אלשיך | (13)

משבר הקורונה העולמי, שהולך ומתפתח, פורש את השפעתו על כל ענף ותעשייה במשק המקומי ובעולם בכלל. יצרני חשמל, שתחום עיסוקם נחשב דפנסיבי יחסית ונהנה מביקושים שעל פי רוב אינם תנודתיים, מתחילים אף הם לחוש בהשפעות המשבר.

משבר הקורונה הקטין את הביקוש לחשמל ההשפעה המלאה על צריכת החשמל עדיין אינה ברורה, אולם מפעילי רשת ומפיצי חשמל גדולים בעולם מדווחים על ירידה בהיקף הצריכה והסטה (Shifting) של היקפי הצריכה במשך היום.

EPRI שהינו גוף מחקר מוביל בנושא צריכת חשמל, מדווח על ירידה בהיקפי הצריכה באיטליה ובמדינות נוספות, וכן קשת של חברות חשמל אמריקאיות מדווחות על ירידה בהיקפי הצריכה גם בארה"ב. היעדרם של אירועים שונים, קיטון בצריכה מתעשיות שלמות, כגון תיירות, לצד קיטון חד בצריכה מסגמנטים כגון קניונים ומשרדים, צפויים להקטין את הביקוש לחשמל ובהתאם להוביל לירידה במחירי החשמל. במקביל לירידה בביקוש, הירידה החדה במחירי הנפט תורמת גם היא בתורה, מצד ההיצע, לירידה במחירי החשמל.

יש להניח שמגמה זו של קיטון בביקוש לחשמל לא תפסח על ישראל. בהקשר זה נכתב בדוחותיה השנתיים של דלק קידוחים לשנת 2019, כי: "ככל שיימשך משבר הקורונה ותימשך ההאטה בכלכלה העולמית, צפוי הדבר להמשיך ולהשפיע לרעה על הביקושים למוצרי אנרגיה ומחיריהם".

לקריאה נוספת > אנרגיה מתחדשת - יתרונות וחסרונות של התחום הצומח

איך הירידה בביקוש משפיעה על פרויקטים של אנרגיה מתחדשת? פרויקטים בתחום האנרגיה המתחדשת כמובן אינם חסינים לתופעות אלה – לא לירידה בהיקפי הביקושים ולא לירידת המחירים. לירידה בהיקפי הביקושים, חשופים פרויקטים שיש להם הסכמי מכירת חשמל (PPA) פרטיים ללקוחות קצה, אשר פעילותם נפגעה והם משרשרים אליהם את הפגיעה, או כאשר לא נפגעה הצריכה אבל מחיר ההסכם אינו קבוע ומתבסס על מחירי החשמל בבורסות החשמל השונות (SPOT) שכאמור עשויים לרדת.

כמובן, שהדבר תלוי גם בצרכן (Off-taker), שכן מסתמן לדוגמא שצרכני אנרגיה מתחדשת פרטיים גדולים כדוגמת חברות טכנולוגיה גדולות (Google, Facebook וכו') שהתחייבו לצרוך חלק נכבד מצריכת האנרגיה שלהן מיצרני אנרגיה מתחדשת, לא הודיעו על קיטון בצריכה.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

גם פרויקטים בתחום אנרגיה מתחדשת שמוכרים את החשמל המיוצר למדינות, אינם חסינים אך פגיעים פחות. זאת, משום שמדינות יכולות לשנות את ההסכמים מכוח סעיפי "כוח עליון" למיניהם הקיימים בחוזים. לאחרונה, דיווחה חברת אנלייט אנרגיות מתחדשות בע"מ, על אירוע מעין זה בהסכם שיש לה מול ממשלת סרביה.

פרויקטים בתחום אנרגיית הרוח והסולארית - חוף מבטחים יחד עם זאת, יש להניח כי הפגיעה הצפויה בפרויקטים המוכרים חשמל למדינות (בפרט מדינות בעלות כלכלה יציבה) הינה בשיעור או בהיקף נמוכים יותר. זאת, מאחר ששיעור החשיפה של מדינה לפרויקט אנרגיה מתחדשת בודד הוא אינו מהותי, זאת לצד ההנחה כי מהירות התגובה ומידת הרצון של מדינות לפגוע ביצרני אנרגיה מתחדשת הינם פחותים ביחס לצרכני חשמל פרטיים.

במצב דברים זה, יש הרואים בפרויקטים בתחום רוח וסולאר כחוף מבטחים בתקופת משבר הקורונה הנוכחי. דבר זה נכון בייחוד, אך לא רק, ביחס לפרויקטים המוכרים חשמל למדינות שלהן כלכלות יציבות, ואשר נהנים מזרם הכנסות יציב בתקופה מטלטלת כגון זו. 

מצב דברים זה עשוי להיראות מוזר ברקע להשלכות המשבר ולמחירי הנפט הצונחים (אשר בחלק מהמקרים מהווה מקור אנרגיה אלטרנטיבי או מתחרה לאמצעי אנרגיה מתחדשת), אך תופעה דומה התרחשה גם בשלהי המשבר הפיננסי בשנת 2008. חברות בעלות פרויקטים באנרגיה המוכרות את החשמל המיוצר למדינות יציבות, לחברות חשמל איכותיות או לחברות פרטיות איתנות, ובייחוד חברות אשר מחזיקות בפורטפוליו רחב ומגוון שמתאפיין בתמהיל צרכנים משתנה, עשויות להיפגע במידה מוגבלת מהשלכות המשבר השונות.

בינתיים הקמת הפרויקטים נמשכת מסתמן כי הן בארץ והן בארה"ב, במרבית המקרים ובכפוף להגבלות העולמיות השונות, עבודות הבניה של פרויקטים בתחום האנרגיה המתחדשת המצויים בהקמה ממשיכות להתבצע, וכי לא התקיימה עד כה נסיגה בהיקף משמעותי מחברות אשר התחייבו לרכוש חשמל, שכן התחייבות זו נעשתה כפעולה ארוכת טווח בהתאם למדיניות סביבתית של החברות השונות ומהתחייבויותיהן להיקף השימוש באנרגיה מתחדשת.

עם זאת, יש להניח שהיקף הייזום של פרויקטים חדשים בתחום האנרגיה המתחדשת ייפגע לכל הפחות בטווח הזמן הקרוב, תודות בין השאר לאי הבהירות השוררת כעת, הפגיעה ברצון של צרכנים ומדינות להתקשר בהסכמים חדשים לרכישת אנרגיה, והפגיעה האפשרית בתיאבון של מממנים להעמיד אשראי בעלות אטרקטיבית כפי שהייתה טרם המשבר. דבר זה משפיע הן על תמחור רכיב הייזום בחברות אנרגיה מתחדשת, וכמובן על חברות שעוסקות בייצור של ציוד. כמו כן, תחום האנרגיה המתחדשת אינו נכלל נכון לכרגע בתכנית החילוץ בהיקף 2 טריליון הדולר בארה"ב.

בינתיים השפעת משבר הקורונה מוגבלת סקירה של דיווחי חברות האנרגיה המתחדשת בארץ ביחס להשפעת משבר הקורונה, מעלה כי מידת ההשפעה עליהן, נכון לנקודת זמן זו, מוגבלת.

אנלייט אנרגיה - מפעל חיוני חברת אנלייט אנרגיה 0.32%  דיווחה כי ביחס לפרויקט רוח בהיקף של 105 מגה-ואט בסרביה, פרסמה ממשלת סרביה צו חירום במסגרתו הפעילה סעיף "כוח עליון" בהסכמי רכישת חשמל פרטיים שלפיו היא משעה את מחויבותה לרכוש חשמל בתעריף המלא, אלא בתעריף זול ב-30%. לפי חישובי החברה, ההשפעה הכספית מוערכת בטווח של 1.5-1.7 מיליון אירו והדבר לא צפוי להוביל להפרה של הסכמי המימון מול הבנק המממן של הפרויקט.

עוד ציינה החברה: "יודגש כי עבודות ההקמה והתחזוקה של כלל פרוייקטי האנרגיה המתחדשת של החברה בישראל נמשכות כסדרן. בהתאם לתקנות שעת חירום (הגבלת מספר עובדים במקום עבודה לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020, כל מתקני החברה בישראל הוכרו כמפעלים חיוניים, ובהתאם לכך, הקמתם ותחזוקתם יוכלו להמשיך לחול על פי ההנחיות הקיימות באמצעות 100% מכוח האדם הנדרש להפעלתם.

"כמו כן, יצוין כי עקב אירועי נגיף הקורונה נמסרו לחברה מצד ספקי הטורבינות/קבלני תפעול בחלק מהפרויקטים בישראל ובעולם, הודעות בהתאם לסעיפי "כוח עליון" אשר משמעותם בשלב זה, לכל היותר, הנו עיכוב של עד שבועות בודדים בלוחות הזמנים של הפרויקטים הרלוונטיים, אם בכלל, וללא השפעה מהותית נכון למועד זה.

"יודגש כי מרבית ההודעות נמסרו כהודעות כלליות וכהכנה להתפתחויות פוטנציאליות עתידיות, אך ללא הצגת משמעות קונקרטית. לחברה כיום שני מתקנים משמעותיים הנמצאים בהקמה בשוק הבינלאומי והקמתם של שני המתקנים בשלב זה נמשכת כסדרה. כמו כן יצוין כי כל המתקנים המניבים של החברה בישראל ובחו"ל ממשיכים בשלב זה לפעול באופן מלא."

אלומיי קפיטל - אין צפי לשינוי בתזרימים חברת אלומיי -0.13% קפיטל דיווחה כי הגיעה למשבר ברמת נזילות גבוהה, והיא אינה מצפה לשינוי בהיקף תזרימי המזומנים הצפויים מהפרויקטים המניבים הקיימים. עוד דיווחה החברה, כי היא אינה צופה שינוי מהותי בלוחות הזמנים של שני הפרויקטים המהותיים בהם היא מעורבת בספרד, וכי לא הוטלו על ידי הממשלה הספרדית מגבלות על המשך הבניה באתר. במקביל ציינה החברה כי תנקוט מדיניות זהירה ביחס לפרויקטים עתידיים, ולאור מוכנותה למשבר ייתכן כי תוכל אף לנצל הזדמנויות עסקיות ככל שיזדמנו בעתיד.

אנרג'יקס - אין השפעה על הסכמים בשנה הקרובה  חברת אנרג'יקס 1.18% אנרגיות מתחדשות התייחסה למשבר הקורונה בדו"ח השנתי וציינה כי: "להערכת החברה, בהתאם למידע המצוי בידיה נכון לתאריך אישור הדוח, לא צפויה השפעה מהותית לרעה על פעילות החברה בטווח הקצר. זאת היות ומרבית הציוד אשר משמש את החברה בתחום אנרגית הרוח והתחום הפוטו-וולטאי אינו מיוצר בסין, בין היתר על רקע שיתופי הפעולה וקשרים עסקיים שיש לחברה עם חברת Solar First וספקיות הטורבינות באירופה וארה"ב, ועל רקע היותה של החברה חברה דפנסיבית לתקופות משבר (וירוס הקורונה אינו משפיע על ייצור החשמל במערכות הקיימות ועל ההסכמים למכירת חשמל בשנה הקרובה).

יחד עם זאת, בשלב זה לא ניתן להעריך את השפעת נגיף הקורונה על פעילות החברה ככל ואירוע הקורונה יימשך לטווח הביניים ולטווח הארוך. במקרה שכזה, ההאטה הכלכלית עשויה לגרום לעולם וישראל להיכנס למיתון עולמי אשר יכול להשפיע על פעילות המשק בכללותו ובפרט בתחום האנרגיה המתחדשת, ועלול להשפיע גם על תוצאות פעילותה של החברה ועל תחזיותיה בין השאר:

1. בירידה במחירי החשמל והתעודות הירוקות בפולין וארה"ב. 2. בעלייה במחירי המימון או בזמינותו. 3. בירידה בביקוש להטבות מס בארה"ב (ITC) כתוצאה מפגיעה ברווחי המוסדות הפיננסיים בארה"ב."

הכותב הינו אמיר אלשיך, אסטרטג בית ההשקעות ילין לפידות

אין לראות בסקירה ו/או בתוכנה משום שיווק/ייעוץ השקעות/שיווק פנסיוני או תחליף לכזה. סקירה זו בוצעה בהסתמך על מידע פומבי וגלוי לציבור ועשויה להתבסס על נתונים שפותחו על ידי אנליסטים עובדי בית ההשקעות ומקורות אחרים הנחשבים מהימנים ומבלי להתחייב על ביצוע בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע בסקירה לבין התוצאות בפועל, המידע המוצג בסקירה, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני”ע ו/או בנכסים הפיננסים אם וככל שהם מוזכרים בה. 

תגובות לכתבה(13):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    דירה=קורת גג 09/04/2020 12:05
    הגב לתגובה זו
    דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
  • 6.
    SEDG solaredge (ל"ת)
    go solar 08/04/2020 14:30
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    בולשיט 08/04/2020 02:53
    הגב לתגובה זו
    1.מחיר הקמה גבוהה 2.לאחר ההקמה , לא מייצרת מקומות עבודה. 3.מעלה לכולנו את מחיר החשמל. 4. מחייבת את המדינה לרכוש כמות ומחיר קבוע גם ללא צורך. אין דבר אחד טוב חוץ מהרצת ספין הירוק, הייתי מבין אם היו לפחות מתחייבית על דיסקאונט במחיר מול התעריף של תחנה פחמית/גז למקבילות בעולם,. היות וכאן דוחפים לפחם מיסוי- משחקים עם הכדאיות לטובת גז/ירוק.
  • 4.
    ברבור שחור 07/04/2020 18:32
    הגב לתגובה זו
    הכותרת דיי מטעה , מצד אחד אפקט הפגיעה של הקורונה פחות מורגש, מצד שני כל הסביבה העסקית התהפכה ב 180 מעלות. אם לייצר חשמל שמבוסס על מחיר חבית של 30 דולר זול יותר אז מה תהיה הצמיחה של האנרגיה המתחדשת ? כל הערך הוא עתידי !!. עם זאת אחלה סקירה
  • 3.
    nav 07/04/2020 18:11
    הגב לתגובה זו
    שיא שלילי ביצור החשמל ע"י חח"י יש להפסיק את יצור החשמל המיותר ע"י פחם
  • הרבה הבנה בתחום אין לך! (ל"ת)
    אחד 08/04/2020 09:51
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    תודה אמיר 07/04/2020 17:42
    הגב לתגובה זו
    תודה אמיר
  • 1.
    תלקר ראדד 07/04/2020 16:01
    הגב לתגובה זו
    גזלת שטח בישראל לצורך פנלים זו טיפשות שגובלת בפשע
  • חקלאי 08/04/2020 13:18
    הגב לתגובה זו
    ולבזבז מקורות מים
  • שחף 07/04/2020 18:31
    הגב לתגובה זו
    שלא ניתן לנצל למשהו אחר, כמו מדבר או גגות
  • לרון 07/04/2020 18:13
    הגב לתגובה זו
    עדיפה "גניבת" השטח לבניית בזן נוספת...
  • אזרח 08/04/2020 16:01
    בנתיים אתם הירוקים הבאתם אותנו לאסון בתל"ג. סגירת חיפה כימיכלים פגעה בתוצר רבות. הירוק גם עולה לנו בחשבון חשמל מנופח, גם לא מכניס כסף זר ואף גורע בגלל עלות הפנלים שמזרים כסף לחול ולא מספק פרנסה לאיש. היפות נפש הזו הולכת להמית מכת מוות על ישראל.