מי יציל את מחירי הנפט מהמשך קריסה

נוכח משבר הקורונה, מחיר הנפט כבר הגיע לרמת שפל של יותר מ-15 שנה ונשאלת השאלה האם זה רק בגלל הקורונה או שיש גורמים נוספים לקריסת מחיר הנפט? ניתוח הגורמים לירידת מחיר הנפט והגורמים שעשויים לתמוך במחיר בהמשך
 | 

התרגלנו כבר להתנהלות המזגזגת ולשינויים התכופים בהערכות/ ניתוחים/ תחזיות והסברים לשינויים הצפויים בכיווני השוק. כאשר מחיר נכס מסוים כדוגמת הנפט עולה במהירות, מיד יופיעו פרשנויות והסברים התומכים בהמשך העלייה. ולהיפך, באורח פלא כשמחירו יורד, בהפתעה כמובן, מיד צצות תזות "דוביות" המנמקות מדוע המחיר ימשיך לרדת ואף להתרסק...

מבין הנכסים הפיננסים והסחורות, חיזוי מחירו של הנפט הגולמי מאוד קשה עד בלתי אפשרי, לדעתי. ניקח לדוגמה רק את התרחשויות בשבוע האחרון: ביום חמישי בבוקר 2 לאפריל, התחלתי לכתוב טור זה לאחר כשבועיים של תחזיות ותהיות האם מחיר הנפט יכול להמשיך לרדת עד כדי שווי שלילי, כבר בערב אותו יום עם פתיחת המסחר בחו"ל זינק מחירו בכ-25%, לאחר שנראה היה כי סעודיה ורוסיה הסכימו על קיצוץ בתפוקה ואילו במהלך סוף השבוע שחלף כבר לא ברור האם ההסכמה אכן תמומש, מה שעלול להפעיל שוב לחץ לירידת מחיר.

הקשר בין ירידת מחיר הנפט להיחלשות אופ"ק 
לאורך ההיסטוריה ובעשרות השנים האחרונות הייתה מקובלת ורווחת הדעה שהמדינות מפיקות הנפט, ובמיוחד אלו המאוגדות תחת OPEC (אופ"ק - ארגון המדינות המייצאות נפט), מנווטות ומשפיעות על מחיר הנפט דרך השליטה על צד ההיצע ואו ההפקה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בשנים האחרונות השפעת ארגון אופק נחלשה, בד בבד עם כניסת שחקן חיזוק בדמות רוסיה. ואף ניתן כינוי בעגה המקצועית לשיתוף הפעולה בין אופ"ק לרוסיה "+OPEC".

ארגון +OPEC הינו ארגון הכולל את 14 חברות אופ"ק המסורתיות ועוד כ-10 יצואניות שאינן חברות אופק, ביניהן רוסיה. ארגון +OPEC חולש על הפקת כמחצית מהצריכה העולמית.

צד הביקוש היה די קשיח תוך עלייה מתונה ורצופה בביקוש העולמי באחוזים בודדים כל שנה. המצב בו הביקוש נחתך בחדות ובהיקף גדול כמו בחודשים האחרונים לא זכור שנות דור.

כתוצאה מירידה בביקוש העולמי צלל מחיר הנפט מתחילת השנה בלמעלה מ-50% עד לרמות שפל של 20 עד 25 דולר לחבית נפט.

התיאוריות על המשך המפולת 
כתמיד, ולאחר שינויים דרמטיים כל כך, קמות תיאוריות קיצוניות על המשך המפולת (או לחילופין תיקון חד למעלה) כולל קונספירציות.

אנסה לציין אחדות מההצהרות/ התיאוריות השונות: "אם ארה"ב וסעודיה לא תגענה להסכמה המחיר עלול לצנוח ל-10 עד 15 דולר לחבית"; "מחיר הנפט יכול לרדת לאפס ואף לאזור שלילי של מינוס 5 דולר לחבית"; "סעודיה ורוסיה מתכננות הצפת השוק על מנת להרוס את תעשיית הפקת הנפט בארה"ב"; "איראן, אשר לא מתמודדת במקביל עם קורונה ועם מצב כלכלי קשה תיזום מלחמה". לפני שאתייחס  לתחזיות הנ"ל בואו ניזכר לרגע בנתונים הידועים עד לפני פריצת מגפת הקורונה.

נתחיל בכמה נתונים בסיסיים
צריכת נפט עולמית – נמדדת באלפי (או מיליוני) חביות ליום - כמאה מיליון חביות ליום ("ח/י"). בין מפיקות הנפט הבולטות נמנות ערב הסעודית עם 9 עד 12 מיליון חביות ליום, רוסיה  עם תפוקה של כ-11 מיליון חביות ליום. כלל מדינות אופ"ק מפיקות כ-33 עד 40 מיליון חביות ליום (כולל סעודיה) וארה"ב מפיקה קרוב ל-13 מיליון חביות ליום.

בצד הצריכה אציין לדוגמה את ארצות הברית ואת סין אשר עברו שינויים עצומים בעשור האחרון, ארה"ב בתחום ההפקה, ואילו סין בצד הצריכה.

ארצות הברית – הצריכה בארצות הברית גדלה בקצב חד ספרתי בכל שנה והגיעה לרמה של כ-20 מיליון חביות ליום, מתוכם כ 9 מיליון בנזין לתחבורה. אולם השינוי העיקרי שחל הינו שבמקום להסתמך על ייבוא גדול מאוד, הצליחה המדינה לפתח ולשכלל טכנולוגיה להפקת נפט מפצלים "US SHALE" המהווה כבר קרוב לשני שליש מההפקה.

ההפקה גדלה בשנים האחרונות בקצב מהיר מאוד והגיעה כיום לרמה של כ-13 מיליון חביות ליום. במאמר הבא נרחיב על תעשייה זו הנמצאת בסכנה אם רמות המחירים יישארו כה נמוכות.

סין  -  סין הולכת והופכת לאחד ממוקי הביקוש המשמעותיים ביותר בעולם, בעיקר בגלל קצב הגידול המהיר בצריכת הנפט, וכן עקב התנודתיות הגבוהה ואי הוודאות לגבי קצב הגידול בצריכה. הביקוש בסין עולה ויורד יחד עם שינויים בכלכלה במדינה ובעולם.
על מנת להמחיש את השינוי שחל בשתי מעצמות אלו שימו לב לשקף הבא המראה את השינויים בייבוא הנפט בכל אחת מהן:

בעוד ייבוא הנפט בארה"ב ירד מרמה של כ-10 מיליון בשנת  2005 ל-7 מיליון חביות ליום בשנת 2019, באותה תקופה עלה הייבוא בסין, עקב הגידול בביקוש, מכ-2.5 מיליון לכ-10 מיליון חביות ליום! מאחר וסין הינה יבואנית נפט גדולה, היא נשענת רבות על מדינות אופ"ק – אשר 55% מהייבוא של סין, מקורו מהן.

להשלמת התמונה בואו נראה את השינוי שחל בארצות הברית בצד ההפקה, שתוצאתו למעשה הינה הקטנת התלות של המדינה בייבוא נפט.

בטור הבא נרחיב על המאבק והאינטרסים של רוסיה וערב הסעודית והסכנה לתעשיית הפקת הנפט בארה"ב - "US SHALE".

האם מחיר הנפט יכול להיות שלילי?
במחשבה ראשונה התשובה הספונטאנית היא "לא, לא ייתכן". ואכן, גם אני בטוח שתרחיש כזה אינו אפשרי, אלא אם נקודתית, קרי או לזמן קצר מאוד, או לסוג נפט ספציפי בתנאים מסוימים.

האם בכלל יכולה להיות סחורה במחיר שלילי? כן. במידה ומדובר במוצר או תוצר אשר מהווה סיכון כלשהוא תברואתי או סביבתי, אקולוגי, ובגין סילוקו מוכנים לשלם. הדוגמה הפשוטה והמוכרת היא הפסולת העירונית (וכמובן התעשייתית) אשר בגין פינוייה משלמים ברוב העולם "דמי טיפול". אין אפשרות להפסיק את "ייצור" הפסולת ולכן נדרשים להמשיך ולשלם בגינה. כלומר המחיר שלה שלילי.

כאשר אנו מתייחסים לנפט, הוא אינו מוצר לוואי או מוצר שחייבים להפיק, ולכן אין סיבה להפיקו ללא תמורה. ניתן "לסגור את השיבר", ולמעשה לעצור את הפקת הנפט אשר יישאר באדמה עד שעת הצורך. אמנם ישנן עלויות הכרוכות בסגירה ובהפעלה מחדש, אך לאורך זמן כאמור הן עדיפות על פני הפקה ומכירה בהפסד.

זהו ההסבר הבסיסי, אך כאמור ייתכנו מצבים קיצוניים ונקודתיים, אשר גם אם לא יביאו את מחיר הנפט קרוב לאפס, עלולות להיות בעלות השלכות כלכליות הרות גורל לחלק מהמדינות.

שילוב של פגיעה קשה בביקוש העולמי כתוצאה ממגפת הקורונה, במקביל למלחמת מחירים והצפת השוק על ידי סעודיה ורוסיה, יכול ללחוץ על המחירים לכיוון האפס. נניח קיטון של כ-20 אחוז בביקוש יביא לעודף היצע של 20 מיליון חביות ליום, אשר מפיקות הנפט יאלצו למצוא דרך לייצא אותו בכל מחיר.

האם הגדלת מלאים היא הפתרון?
אם הנפט זול כל כך, זו הזדמנות פז להגדיל את מלאי החירום של כל מדינה, בין היתר ארה"ב וסין. הגדלת המלאים תספוג חלק מעודף ההיצע ותדחה מעט את הבעיה.

אך מסתבר שיש מגבלות לקצב קליטת הנפט במלאים הן בארצות הברית והן בסין, ולא מכאן תבוא את הישועה. ממשלת ארה"ב לדוגמה, מתכננת לקלוט קרוב ל-80 מיליון חביות למלאי האסטרטגי שלה, אך הקצב הוא עד 2 מיליון חביות ליום, כלומר כ-2% מהתפוקה העולמית, או כ-10% מהעודף הצפוי בתרחיש של 20% קיטון בביקוש.

גם סין מנצלת את המצב לבניית מלאים, סין יכולה לבנות מלאי של מעט מעל 1 מיליארד חביות, אולם גם כאן ייקח לה מספר חודשים כאשר הקצב מוגבל לכ*300 אלף חביות ביום. כפי שניתן להבין הפתרון לעודף ההיצע לא יכול להיסמך על הגדלת המלאים בלבד.

ומה לגבי HEDGE?
הגנות שעשו חלק ממפיקות הנפט על מחיר הנפט, קונות להן זמן, אך למעשה במקום לסגור את הבארות מיד, הן ימשיכו להפיק ולייצא לפחות את כל הכמויות עליהן יש להן הגנה על המחיר.

מספר סיבות שיכולות לבלום את ירידת המחירים
בתרחיש של ירידות מחירים לרמה של  10-20 דולר לחבית, מפיקות הנפט בארה"ב (US SHALE) וכן בקנדה ייקלעו להפסדים מיד לאחר פקיעת ההגנות (למי שביצע), ועלולות להגיע לפשיטת רגל.

גם מדינות בעלות כלכלה רעועה או לא חזקה מספיק, יגיעו לקריסה כלכלית, בין היתר רוסיה, איראן, עיראק, ונצואלה ואחרות. גם הפקה בעומק הים תיהפך ללא כלכלית וההיצע יצטמצם. לא מן הנמנע שהמצב הכלכלי יביא בעקבותיו סיכונים גיאופוליטיים אשר יאיימו על המשך ההפקה בחלק מן המדינות, או אף ייאלצו מדינה כמו איראן למעשי תוקפנות כפי שראינו בעבר מול סעודיה לדוגמה.

סביר יותר, או לפחות מן ההיגיון הוא, שלפני הגעה למצב קיצוני כל כך יסכימו רוסיה וסעודיה על "הפסקת אש" במלחמת המחירים ביניהן. 

היום שאחרי הקורונה
במקביל בל נשכח את הקורונה... אם המגיפה תיבלם והעולם יחזור למסלול הרי שגם הביקוש יחזור לעלות, ובהחלט שילוב של יציאה מהירה מהמשבר הבריאותי/כלכלי יחד עם הסכמה בין המדינות המפיקות יכול לבלום את ירידת המחירים ואף להביא אותנו חזרה או קרוב לרמות שהכרנו לפני המשבר.

לסיכום, וכאן אני מביע את דעתי בלבד, קשה לראות רמות מחיר של עשרה עד 20 דולר לאורך זמן. ובכל מקרה, אל תצפו שישלמו לכם על התדלוק – ובוודאי לא בארץ שרוב המחיר הינו מיסים.


הכותב הינו רמי ששון מומחה בניהול סיכונים פיננסים 

* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(38):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 25.
    כתבה מצויינת
    אלון 11/04/2020 11:58
    הגב לתגובה זו
    1 0
    קראתי הרבה מא ץ קראתי הרבה מאמרים בנושא כדי לההין את מסלול ההשקעה.
    סגור
  • 24.
    מחיר הנפט
    כצמן ישי 10/04/2020 09:46
    הגב לתגובה זו
    0 1
    המשחק מסוכן, אולם אין ספק כי רוסיה בסופו של דבר תחתום על הסכם עם בעלי הנפט והעולם הערבי. מחיר חבית נפט תחזור למחירה הממוצעת שהיתה קודם בעיית הקורונה ולכן חכם קונה היום וממתין בסבלנות לגמר "משחקם" של הגדולים. תמיד תהיה דרישה לנפט, למרות שקיימים היום תחליפים כי הצריכה היומיומית הולכת וגוברת. מחיר שלילי לנפט - פנטזיה מכוערת.
    סגור
  • 23.
    מאמר מקצועי ממצה ומקיף כאחד
    חיים גלבוע 09/04/2020 12:32
    הגב לתגובה זו
    2 0
    צריך לקוות שמומחה זה (כותב המאמר ) מלווה את הממשלה בהחלטות האנרגיה של ישראל.
    סגור
  • 22.
    חיפה
    זורו 08/04/2020 14:06
    הגב לתגובה זו
    1 1
    מיר יעד 37 דולר חבית בזמן הקרוב
    סגור
  • 21.
    סאדם
    לרון 08/04/2020 13:19
    הגב לתגובה זו
    2 0
    פלש לכוויית וגרם למלחמת המפרץ כי הנפט היה ב 8$
    סגור
  • טען עוד
  • 20.
    UCO - נפט
    דורון 08/04/2020 12:03
    הגב לתגובה זו
    2 1
    UCO תעודת ממונפת על הנפט למי שמעוניין . אם הנפט ירד ולא יהיה סיכום כולם יפסידו . היתכנות טובה לעליות חדות במחירי הנפט בקרוב
    סגור
  • במה להשקיע
    אנונימי 09/04/2020 10:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האם להשקיע במניות נפט בארץ או בחול ?
    סגור
  • השקעה בנפט.
    כצמן 10/04/2020 09:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין הבדל משמעותי בהשקעה בנפט בארץ ישראל או בארה"ב. ההבדל היחיד הוא בשער הדולר במידה ואתה משקיע באר"ב. לכן, עדיף לקנות בשקלים בארץ.
    סגור
  • 19.
    מחיר שלילי כאילו מפיצות נפט ישלמו לאנשים לקנות נפט? (ל"ת)
    מה לעזעזאל עישנת? 08/04/2020 12:00
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • הבנת הנקרא
    מוטי 08/04/2020 14:01
    הגב לתגובה זו
    2 1
    מכיוון שלא יהיה מקום לאחסון, אז הנפט יחולק ללא רווח ואפילו בתשלום
    סגור
  • אין
    חיפאי 08/04/2020 18:29
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לא מחיר שלילי ולא שיווק. ברז סגור!
    סגור
  • אתה באמת חושב שיחלקו נפט בחינם (ל"ת)
    תרחיש דימיוני בעליל 08/04/2020 16:02
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 18.
    האירנים ידפקו לסעודים מזלט בבזן והכל יסתדר וטראמפ מבסוט
    פנחס 08/04/2020 11:00
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לא צריך אופק, לא צריך ללקק לאף אחד, פשוט לאוטט לאירן שהיא יכולה לעשות מה בא לה, ללא תגובה של ארהב כי כרגע זה מתאים לה מאוד, מזלט של שקל פותר לטראמפ את כל הבעיות
    סגור
  • 17.
    המחיר השפוי 10$ לחבית
    דודי 08/04/2020 10:44
    הגב לתגובה זו
    2 4
    מה שיורד זה הרווח המופקע של המונופולים בעולם הנפט . מחיר לחבית לא אמור לעבור את 10$ . תראו מה הם עושים עם הכסף של הנפט ...מימון טרור עולמי ,בניית ארמונות מזהב ופיזור כספים מופרע .וגם בניית פצצות גרעין .מספיק עם זה .לא צריך לבכות שהמחיר יורד אלא לשמוח שהוא יורד למחיר שפוי ולא חזירי
    סגור
  • אין ךף מושג כמה עולה להפיק חבית נפט בכל מדינה אז איך את
    נפט 08/04/2020 13:15
    הגב לתגובה זו
    2 2
    אתה קובע מה המחיר הראוי, ואם אגיד לך שרוב מפיקות הנפט מאוזנות במחיר נפט מעל 15 (זה המצב של רובן) ולזה צריכים להוסיף עלויות שינוע ורווח סביר, עדיין תחשוב שהמחיר אמור להיות 10 דולר... ברברן
    סגור
  • מבלי לשאול אני בטוח שאתה לא מושקע בנפט (ל"ת)
    אולג 08/04/2020 13:12
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 16.
    (ל"ת)
    אנונימי 08/04/2020 10:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 15.
    (ל"ת)
    אנונימי 08/04/2020 10:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 14.
    איך משקיעים?
    היי , תודה על המאמר , אם אני רוצה להשקיע מה הetf 08/04/2020 10:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היי , תודה על המאמר , אם אני רוצה להשקיע מה הetf המומלץ?
    סגור
  • 13.
    איך משקיעים?
    היי , תודה על המאמר , אם אני רוצה להשקיע מה הetf 08/04/2020 10:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    היי , תודה על המאמר , אם אני רוצה להשקיע מה הetf המומלץ?
    סגור
  • Bloomberg Brent Crude
    עקרת בית 09/04/2020 12:28
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מס. נייר 1146620 קרן סל של קסם
    סגור
  • UCO
    LALLUSH 08/04/2020 13:16
    הגב לתגובה זו
    2 0
    UCO
    סגור
  • תוכל בבקשה לרשום הסבר קצר על השקעה ב UCO? (ל"ת)
    אוהד 09/04/2020 11:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 12.
    (ל"ת)
    אנונימי 08/04/2020 10:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 11.
    איך משקיעים
    היי , אם אני רוצה להשקיע באיזה etf מומלץ ? 08/04/2020 10:24
    הגב לתגובה זו
    1 0
    היי , אם אני רוצה להשקיע באיזה etf מומלץ ?
    סגור
  • 10.
    כתבה מעניינת ! גם אני בדעתך (ל"ת)
    איתי 08/04/2020 10:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 9.
    בקיצר..לא אמרת כלום..למרות הכתיבה היפה. (ל"ת)
    עופר 08/04/2020 10:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 8.
    היצע ,,,ביקוש
    דוד 08/04/2020 09:48
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הכל ברור לא צריך להיות מומחה גדול יש ביקוש המחיר עולה כרגע העולם משותק לא צריך ללמוד באוניברסיטה בשביל זה,,,
    סגור
  • 7.
    כתבה טובה
    2fun@walla.co.il 08/04/2020 09:33
    הגב לתגובה זו
    3 0
    המחיר לא ישאר 20 דולר. מי שמבין וסבלני יקנה את החוזה וירוויח
    סגור
  • 6.
    יפה מאוד (ל"ת)
    אריק 08/04/2020 09:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    אתם רציניים? מחיר נפט שלילי בעולם הצריכה של היום?
    אייל 08/04/2020 09:29
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לא מבין מדוע "מאמר מאיר עיניים" או "דברי טעם". מקווה שכולם מסכימים שמחיר נמוך טוב ליבואניות הנפט ורע ליצואניות. אין דיון מדוע 2 יצואניות נפט נלחמות זו בזו. אין דיון אפילו אם היתה ירידה בצריכת הנפט ב"עידן הקורונה" הזה. מאמר לדעתי שטחי ותאורטי, ומנותק מהמציאות
    סגור
  • 4.
    מעניין
    אליהו 08/04/2020 09:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מרתק. תודה. נראה מה יהיה מחר בפגישה של אופק
    סגור
  • 3.
    מאמר יפה ומאיר עיניים (ל"ת)
    חגי 08/04/2020 09:17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    דברי טעם, שמחתי לקרוא (ל"ת)
    אבי 08/04/2020 08:19
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    תרשמו
    נתי 08/04/2020 08:08
    הגב לתגובה זו
    8 2
    טראמפ לוחץ, הרוסים +- לא מרוויחים מהמכירות רק הסעודים. אני שם על זה את הבית שלי שיעלה לפחות 40-42, בשלב זה יתכן משחק עד לרמה של 22.5. אך אני גם בטוח כשיגיע ה40-42 חובה לגדר ולא לעזוב עד 12$- תרחיש שלי בגל השני של הקורונה. וגם לפי הגרף. ישבתי על זה שנה והגעתי למסכנה ש12 בו יבוא, אך ממש לא כרגע שכולם חייבים ממש חייבים את אזור ה40$.
    סגור
  • תוכל לכתוב בצורה יותר ברורה ? (ל"ת)
    ירקרק 08/04/2020 12:30
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • תקנה רק בגל השני או שתפסיד את הבית (ל"ת)
    משקיע 08/04/2020 11:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • ברור שיגיע ל42-45 אבל לא כרגע
    שחף 08/04/2020 10:19
    הגב לתגובה זו
    0 1
    יקח לפחות שנתיים להגיע למחירים אלו, בינתיים המחירים ירדו בגלל ביקושים חלשים. המחיר ירד מקסימום לרמת 18$ כי אז מדינות מתחילות להפסיד על הפקה, ולכן ההפקה תיעצר. בינתיים מדינות ממלאות מלאים וקונות ביטוחים במחיר נמוך, שגם שנצא מהמשבר עדיין המחיר יהיה נמוך סביב 30$. נפט הינו מוצר פוליטי אשר יכול לשמש כמלחמה ללא נשק.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות