תמר פטרוליום - האם החברה תשלם את האג"ח?
האג"ח בתשואה דולרית של כ-10%; בנקודת הזמן הנוכחית מקורות החברה הכוללים מזומנים ותזרים הכנסות מהוון ב-15% אינם מכסים את תשלומי החוב - למה להוון ב-15%? כמה חסר? מה האלטרנטיבות של החברה? והאם התשואה שווה את הסיכון?
תחום ההשקעה באגרות החוב הינו בעל מאפיינים ייחודיים השונים מאוד מתחום ההשקעה במניות. מה שלעיתים ייחשב כאירוע חיובי עבור מחזיקים במניות של חברה עשוי להיתפס כאירוע שלילי עבור מחזיקי אגרות החוב. כמובן שישנם נושאים המשותפים לכולם: נזילות של חברה, רמת מינוף נמוכה, תחום עיסוק בעל ביקושים יציבים, רווחיות גבוהה כל אלו פרמטרים חשובים לבעלי המניות ולמחזיקי אגרות החוב כאחד. אבל מה שהכי חשוב זו הוודאות לגבי הנתונים הללו.
כאשר אנליסט חוב בא לנתח חוב של חברה הוא בעצם אמור לנתח את יכולת ההחזר של החברה. לשם כך הוא יוצא מצילום המצב הנוכחי של החברה שזה מאזן החברה, הוא ממשיך ובוחן את התזרימים הצפויים, ניתוח כזה מתבסס על הערכות, תחזיות ונתונים נוספים כמו צבר הזמנות, הסכמים ועוד שורה של נתונים.
על מנת שהניתוח יהיה מדויק ואמין, ככל הניתן, צריך שההנחות והתחזיות יהיו קרובים למציאות וזה יקרה רק במצב של יציבות. במקרה שהיציבות מופרת הדיוק של התחזיות מתחיל להתערער ובמצב כזה כפי שידוע לכולנו כאשר הוודאות לגבי העתיד אינה על קרקע יציבה המשקיעים מתחילים לתמחר מחדש את מחירי אגרות החוב על מנת שישקפו את העלייה באי הוודאות לגבי העתיד.
חוסר הוודאות בשיא של שנים
לבודדים בינינו שטרם הפנימו זאת אציין את המובן מאליו, אנחנו נמצאים בתקופה בה חוסר הוודאות לגבי העתיד הינו בשיא של שנים רבות. מה הכוונה באי ודאות לגבי העתיד? מספיק שאציין שאין לרובנו מושג מה יהיה בעוד חודש, וכשאני אומר לרובנו זו דרך עדינה להגיד שזה בעצם כולנו, כולל קובעי המדיניות.
במצב כזה הכלים לתמחר יכולת החזר של חברה נפגעים בצורה אנושה. אם אני לא יכול לדעת מה יקרה בעוד חודש, כיצד אפשר לבחון יכולת החזר שאמורה להתפרס על פני שנים רבות?
לדעתי אין כאן סתירה, הסיבה לכך פשוטה, אומנם קשה לדעת מה יקרה בעוד חודש אבל אם מניחים שהקורונה הינה רעש רקע אשר ייעלם בעוד חודשים ספורים, מקסימום שנה, הרי דווקא ההתבוננות לטווח ארוך יותר, מאפשרת להתגבר על אותו רעש רקע.
מה שעושים - בוחנים את תמונת המצב הנוכחית, משתמשים בנתונים שהזכרתי קודם ובעזרתם בונים תזרים עתידי, ועל מנת להתגבר על אי הוודאות הקשה שקיימת היום מהוונים את התזרימים המתקבלים בשיעורי היוון גבוהים מהרגיל על מנת לשקף את אי הוודאות הגבוהה מהרגיל בהתממשות הנתונים ואז בוחנים את הנתונים המתקבלים.
מקורות מול שימושים תחילה
בצד אחד יש לפנינו את המקורות של החברה - מצב החברה כיום כפי שעולה מהמאזן יחד עם המזומנים שהחברה אמורה לייצר בשנים הבאות - מזומנים אלו הוונו בשיעורי היוון גבוהים כאמור, על מנת לשקף את החשש הנובע מאי הוודאות שבהתממשות ההנחות והערכות שביצענו.
בצד השני יש לנו את השימושים בדמות ההוצאות של החברה וביניהם התשלומים למחזיקי אגרות החוב. אם המקורות מכסים בקלות את השימושים נדע שמדובר בחברה יציבה וכי יתכן שאגרות החוב של החברה אטרקטיביות להשקעה.
אם נגלה שהמקורות שקיבלנו אינם מכסים בקלות את השימושים, זה לא הסוף, במקרה כזה צריך לבחון: האם המחיר הנוכחי של אגרות החוב מגלם את הסיכון כפי שהתקבל בבדיקה שלנו? האם התשואה שבה נסחרת אגרת החוב מפצה על הסיכון בהשקעה? והאם בעתיד לאחר שאי הוודאות תחלוף יהיו לחברה מקורות נוספים או אחרים לצורך עמידה ביתרת התשלומים?
בואו ניישם את ההקדמה הארוכה על מקרה אשר לדעתי מייצג בצורה טובה את מה שאני מנסה להעביר כאן – בואו נבחן את כל התזה הזו על אגרות החוב של חברת תמר פטרוליום.
תמר פטרוליום
תמר פטרולים, על פי תקנון החברה, היא חברה בעלת הרשאה לעסוק רק בתחום פעילות אחד והוא החזקה במאגרי הגז תמר ודלית. זו חברה ללא גרעין שליטה (אין לה בעל שליטה ספציפי) הנסחרת בבורסה בת"א. החברה מחזיקה ב-16.75% מהזכויות בחזקות אלו אשר נקרא להן ביחד בשם מאגר תמר.
תמר הינו מאגר הפועל מזה 7 שנים וסיפק בזמן הזה כמעט את כל צרכי הגז של המדינה.
שותפיה העיקריים של החברה במאגר תמר הינם: נובל עם החזקה של 25%,
ישראמקו יהש
-2.46%
ישראמקו יהש
186
-2.46%
בסיס:190.7
פתיחה:190.7
גבוה:191
נמוך:185.7
תמורה:2,003,275
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
עם החזקה של 28.75% ושותפות
ניו-מד אנרג יהש
-1.11%
ניו-מד אנרג
1,155
-1.11%
בסיס:1,168
פתיחה:1,148
גבוה:1,169
נמוך:1,148
תמורה:8,974,941
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
עם החזקה של 22% .
האגרות חוב של תמר פטרוליום
תמר פטרוליום הינה חברה הפועלת בעולם דולרי לחלוטין ולכן טבעי הוא שסדרות אגרות החוב שתמר הנפיקה הינן צמודות לדולר. לחברה שתי סדרות אג"ח שאין ביניהן כמעט הבדל. שתי הסדרות הונפקו על מנת לשרת מטרה אחת זהה – מימון רכישת נתחים ממאגר תמר.
סדרות אגרות החוב של תמר פטרוליום
יש לשים לב כי אגרות החוב טיפסו לאחרונה ובעקבות העליות במחיר כלל אגרות החוב, התשואה הדולרית של אגרות החוב של תמר ירדה לסביבות 10% בשנה. זה לא רע אבל פחות מתשואה של 12%-13% שבהן נסחרו אגרות החוב, רק לפני ימים ספורים.
נתונים כספיים
כפי שציינתי כשבאים לנתח חוב יוצאים מתמונת המצב הנוכחית של החברה כלומר ממאזן החברה. להלן תמצית מאזן החברה נכון ליום ה-31/12/2019 (במיליוני דולרים).
אם תחשבו תגלו כי שני הצדדים של המאזן אינם מתאזנים. הסיבה לכך - אלו רק הנתונים העיקריים. לשם הפשטות מה שניקח בחשבון אלו הנתונים הבאים: נכון לסוף 2019 לחברה יתרות מזומנים של כ-140 מיליון דולר, ומנגד לחברה חוב למחזיקי אגרות החוב בסך של כ-1,030 מיליון דולר.
כיצד החברה מתכוונת לגשר על הפער בין המזומנים לחוב למחזיקי אגרות החוב? כמובן שבאמצעות התזרים השוטף מפעילות החברה. על מנת שנבין איך עושים את הגישור הזה, ואיך החברה אמורה להשתמש בתזרים המזומנים שלה לצורך תשלום אגרות החוב. נבחן תחילה את הביצועים ההיסטוריים שלה.
תמצית הנתונים הכספיים של החברה (במיליוני דולרים)
מדובר אומנם בנתונים היסטוריים אבל הם נותנים לנו תמונה טובה לגבי העבר.
שנת 2017 פחות רלוונטית כי בשנה זו ההחזקה של החברה במאגר תמר הייתה נמוכה ממה שהחברה מחזיקה היום. כפי שניתן לראות החברה ייצרה מזומנים בסכום העולה על 200 מיליון דולר בשנה, בשנים 2018 ו-2019.
באופן תיאורטי אם החברה תוכל להמשיך ולייצר מזומנים מפעילות שוטפת, באותו הקצב בו היא ייצרה מזומנים בשנתיים האחרונות, מספיקות לה 4-5 שנים על מנת לייצר די כסף על מנת שיהיו לה את כל המקורות לצורך התשלום למחזיקי אגרות החוב, זה בהנחה שהיא תפנה את כל הכסף לטובת החזר החוב מבלי לחלק דיבידנדים לבעלי המניות.
נשאלת השאלה האם החברה יכולה להמשיך ולייצר תזרים מזומנים של כ-200 מיליון דולר בשנה?
התשובה הקצרה לשאלה הזו היא – לא, היא אינה מסוגלת. אבל החיים יותר מורכבים מתשובות של כן או לא, לכן בפסקה הבאה אסביר בקצרה מה הן ההשפעות שיפעלו על חברת תמר פטרוליום בשנים הקרובות.
1. ירידה בהכנסות – כושר ההפקה של מאגר תמר כיום הינו כ-11 BCM בשנה. בשנתיים האחרונות המאגר הפיק ומכר כ-10.3 BCM בשנה כלומר המאגר מכר כמעט את כל התפוקה שהוא מסוגל לייצר.
החל משנת 2020 נכנסה תחרות לתחום עם תחילת ההפקה של מאגר לוויתן, זהו מאגר גז הגדול ממאגר תמר. בנוסף החל מהמחצית השנייה של 2021 ייכנס לתמונה מאגר נוסף- מאגר כריש כך שהתחרות בענף רק תלך תגדל.
התחזית היא שבשנת 2020 מאגר תמר ימכור כ-9 BCM ואילו בשנת 2021 המאגר ימכור כ-8 BCM בלבד, מדובר בירידה ביחס להיקפים שנמכרו ב-2019.
2. התחרות - התחרות השנה מול מאגר לוויתן ובשנה הבאה גם מול מאגר כריש תוביל לירידת מחירים.
אם בשנים 2018-2019 מאגר תמר מכר בממוצע בכ-5.5 דולר ליחידת תפוקה. התחזית היא כי בשנת 2020 נראה ירידה אבל לא משמעותית במחיר יחידת תפוקה, אבל בשנת 2021 עם פתיחת ההסכם מול חברת חשמל (כתוצאה מפתיחת ההסכם הצפי הוא שהמחיר של הגז המסופק לחברת חשמל על ידי מאגר תמר ירד ב-25%) נראה ירידה עד לרמה ממוצעת של כ-4.5 דולר ליחידת תפוקה.
3. ההסכמים עם מצרים וירדן - תמר ולוויתן חתמו על הסכמים להספקת גז בהיקפים משמעותיים ולטווח ארוך עם מצרים וירדן. קיים בשוק חשש לגבי ההסכמים כולל אפשרויות להפחתה עתידית בהיקף הגז הנרכש ואפילו קיים חשש מעצם כיבוד ההסכמים הללו על ידי המצרים והירדנים. לדעתי האישית חשש זה הינו מוגזם. ובכול מקרה יש לתת ביטוי לחשש הזה בשיעור ההיוון של תזרים המזומנים הצפוי.
4. הצמדה למחיר הברנט - חלק מההסכמים כוללים הצמדה, חלקית, למחירה של חבית נפט מסוג ברנט. המחיר של חבית נפט משתולל לו מאז משבר הקורונה. מחיר החבית צנח מ-60 דולר לחבית עד ל-20 דולר וכעת תיקן ל-30 דולר.
אומנם תחושתי היא שלא מדובר במחיר שיווי משקל לטווח ארוך אבל בכל זאת הצניחה הזו במחיר הנפט מפחיתה את התמורה השוטפת לתמר ובנוסף מאפשרת ללקוחות המצריים להפחית את הכמות שהם התחייבו לרכוש במידה והמחיר הנמוך יישאר עד לסוף השנה. התנודות הללו יוצרות קושי ואי ודאות בענף, תשאלו את קבוצת דלק על כך...
5. בצד החיובי: ישנו גידול בביקוש המקומי לגז - העלייה בביקוש צפויה לתפוס תאוצה בשנים הבאות. אם כיום הביקוש לגז של המשק הישראלי הינו סביב 11 BCM לשנה, הצפי הוא שתוך 4 שנים הביקוש צפוי לעלות לרמה של כ-18 BCM בשנה. בין היתר בגלל הפסקת השימוש בפחם על ידי חברת חשמל, גידול בביקוש במשק כתוצאה ממעבר נוסף של מפעלים לשימוש בגז ועוד.
6. הסכמי הגז של תמר הינם לטווחים ארוכים - ההסכמים בחלקם הינם הסכמים מחייבים (FIRM), חלקם עם מחיר רצפה, ובחלקם קיים מרכיב המחייב את הקונה לרכוש בכל מקרה או לשלם את מה שהוסכם (TAKE OR PAY). סעיפים כאלו מעניקים יציבות להכנסות העתידיות הצפויות של המאגר ובכך מאזנות את ההשפעות השליליות הנובעות מצניחת מחירי הנפט והגז.
תזרים המזומנים העתידי של תמר פטרוליום
כפי שציינתי שוב ושוב רמת אי הוודאות כיום במשק המקומי ובשוק הגלובלי הינה גבוהה במיוחד, ובענף הגז בפרט, במיוחד לאור מצבה הקשה של קבוצת דלק והתנודות החריגות והקיצוניות במחירי הנפט המשפיעים על הענף כולו. זו הסיבה שקשה מאוד לייצר צפי לתזרים מזומנים ברמה טובה של ודאות.
לכן לדעתי הדרך הנכונה ביותר היא להתבסס על תחזיות של מי שמכיר את הפעילות בצורה הטובה ביותר, אני מדבר כמובן, על החברה עצמה. בתחילת השנה פרסמה חברת תמר דו"ח עתודות ונתוני תזרים מזומנים מעודכנים בחזקת תמר. הדו"ח מבוסס על נתונים מעודכנים שקיבלה החברה ממעריך חיצוני שהחברה שכרה, מדובר בחברה בשם Inc. Associates, & Sewell Netherland(לצורך הפשטות: NSAI).
הדו"ח כולל עדכון לגבי כמויות הגז והקונדנסט במאגר תמר ובנוסף דו"ח תזרים מזומנים. בכוונתי להשתמש בתזרים המזומנים שצרפה החברה לדו"ח הנ"ל ולהוון את הנתונים בשיעור היוון של 15% לשנה. זהו שיעור היוון גבוה מאוד ובטח שהינו גבוה משיעור ההיוון בו משתמשים אנליסיטים אחרים.
לשם המחשה אציין כי מתוך כמות הספקת הגז על ידי תמר בשנת 2021 בסך של 8 BCM (7 מתוכם לשוק המקומי וקצת יותר מ-1 BCM לייצוא), 3 BCM בשנה הינם התחייבות של חברת חשמל מסוג של TAKE OR PAY, כלומר הינם בטוחים ולכן היוון בשיעור של כל תזרים המזומנים15% המשמעות האמתית שלו הינה - היוון בשיעור מאוד גבוה של שאר התזרים שאינו מובטח. כאמור מדובר בזהירות הכרחית בתקופה הנוכחית.
תזרים המזומנים בדו"ח חושב על בסיס:
1. ממוצע של מחירי הגז עלפי ההסכמים הקיימים למכירת גז , בהתבסס על הנחות ועל הצמדות למדד המחירים לצרכן האמריקאי, מחיר חבית נפט מסוג ברנט, ולתעריף משוקלל של ייצור החשמל.
2. הדו"ח נערך תחת ההנחה כי תתבצע הפחתת מחיר מול חברת החשמל בשיעור של 25% במועד ההתאמה, כלומר ה-1/7/2021 (זו ההפחתה המקסימלית בהתאם להסכם עם חברת החשמל) וכי לא תתבצע הפחתה נוספת במועד העדכון השני בהתאם להסכם ביום ה-1/7/2024.
3. תזרים המזומנים כולל הערכות לגבי התמלוגים שישולמו, עלויות ההפעלה, עלויות פיתוח נוספות, היטל ומיסים למדינה.
להלן סיכום תזרים המזומנים החזוי לפי הדו"ח הנ"ל עד לשנת 2028 - (במיליוני דולר)
מדובר על תזרים הכולל PROVED RESERVE+ PROBABLE RESERVES
מדוע אני מציג את התזרים עד לשנת 2028 בלבד? ובכן מכיוון שבשנת 2028 חל מועד הפירעון האחרון של שתי סדרות אגרות החוב שהנפיקה החברה. וברצוני לבחון האם תזרים המזומנים של החברה עד לאותה שנה מסוגל למממן את סך התשלומים שהחברה אמורה לבצע עד לפירעון הסופי של החוב מבלי שהיא תצטרך למחזר אפילו שקל אחד של החוב.
אם נסכם נקבל את הנתונים הבאים:
סה"כ תזרים חזוי בשנים 2020-2028 = 1,108 מיליון דולר תזרים.
סה"כ תזרים מהוון (על מנת לשקף את אי הוודאות) = 650 מיליון דולר.
מה אנחנו יכולים ללמוד מהתזרים הנ"ל?
כפי שראינו מהמאזן ליום ה-31/12/2019 יתרת החוב של החברה למחזיקי אגרות החוב עומדת על כ-1,030 מיליון דולר ולכן במצב עולם נורמאלי ניתן לראות שהחברה הייתה מסוגלת לעמוד במלוא תשלומי החוב מבלי לגייס שקל אחד, ומבלי להיתקל בבעיות מיוחדות.
הבעיה שאנחנו כרגע לא נמצאים במצב עולם נורמאלי ולכן הנתונים של התזרים מהוונים בשיעור היוון גבוה מאוד של 15% לשנה. שיעור ההיוון כה גבוה בעצם מפחית משמעותית כל תזרים שיתקבל מעבר לשמונה השנים הבאות ולכן מחמיר מאוד עם החברה.
תחת ההנחה הזהירה שלי המקורות הצפויים לעמוד לרשות החברה במונחים של היום הינם 650 מיליון דולר שמתקבלים מהתזרים המהוון ובנוסף המזומנים שבקופה, כלומר כ-790 מיליון דולר, מה שמשאיר אותנו עם פער של כ-240 מיליון דולר בין המקורות לשימושים.
האם זה אומר שהחברה בבעיות?
ובכן , לדעתי לא, כי אם נחזור כעת לתחילת הטור. ציינתי בתחילת הטור שאם המזומנים של החברה + התזרים מכסים בקלות את כל התשלומים, אז מה טוב, מדובר בחברה מאוד יציבה. אבל גם אם הם לא מכסים צריך לבחון נקודות נוספות. כמו מחיר אגרת החוב, התשואה של אגרת החוב ומקורות נוספים שיעמדו בעתיד לרשות החברה לצורך עמידה ביתרת התשלומים.
על מנת להבין מה הצרכים שלנו בואו נבחן את מלוא התשלומים שהחברה צריכה לעמוד בהם עד לשנת 2028 .
מקורות החברה והשימושים בשנים 2020-2028
להלן טבלה, לפי שנים, המפרטת את סך התשלומים למחזיקי אגרות החוב ומנגד תזרים המזומנים המהוון של תמר בשנים הללו.
מה ניתן ללמוד מהטבלה?
קודם כל ניתן לראות כי בכל שנה יתרת המזומנים והתזרים המהוון מאפשרים לכסות את תשלומי הקרן והריבית של אותה השנה ובכך ניתן ללמוד כי עד לשנת 2028 לא צפויה החברה להיתקל בבעיות גם תחת ההנחות הקשות של היוון תזרים המזומנים ב-15% לשנה.
על פי הטבלה רק לקראת המועד הסופי, והמשמעותי, של פירעון קרן יתרת שתי סדרות אגרות החוב של חברת תמר פטרוליום החברה תאלץ למצוא מקורות בהיקף של כ-480 מיליון דולר, זה נשמע הרבה, אבל זה לא.
אתם שואלים מדוע?
הסיבה לכך היא שהטבלה מעט "מרמה" לרעת החברה. כל שנה היוונתי את תזרים המזומנים של החברה ב-15% ובכך הפחתתי אותו, אבל מנגד במסגרת התשלומים לאגרות החוב הוספתי את תשלומי הריבית של אותה שנה ובכך נוצר פער בין ההתייחסות למקורות החברה לבין השימושים בהם. הפער הזה מבטא את אי הוודאות שלי לגבי התוצאות העתידיות של החברה.
העניין הוא שבעוד שנה רמת אי הוודאות אמורה לרדת ואם לא יקרו דברים קיצוניים תזרים המזומנים בפועל אמור להיות גבוה מהתזרים המהוון (את זה ניתן לראות בקלות בטבלה המפרטת את תזרים המזומנים הצפוי של החברה ואת התזרים המהוון).
החברה יכולה לעשות שימוש בפער בין התזרים בפועל של כל שנה לבין התחזית השמרנית שלי שבאה לידי ביטוי בתזרים המהוון. היא יכולה לדוגמה להשתמש בפער הזה לביצוע רכישות בשוק של אגרות חוב, ובכך להפחית את החוב ולהקטין את התשלומים העתידיים שלה.
נראה לכם שזו הצעה תלושה מהמציאות?
ב-30/3/2020 החברה הודיעה על תוכנית לרכישה של אגרות חוב בהיקף של 20 מיליון דולר. החברה מבצעת את הרכישות הללו כיום בפועל בשוק. לכן, מה שהחברה צריכה לעשות זה פשוט להתמיד ברכישות הללו בכל שנה בה התזרים בפועל יהיה גבוה מהתזרים המהוון. את יתרת החוב שתיוותר בשנת 2028 החברה תצטרך למחזר.
מכיוון שבשנת 2028 יתרת החוב שתישאר תהיה יחסית נמוכה ומכיוון שמאגר תמר אמור להמשיך ולספק גז עד לאחר שנת 2050 הרי החברה תמיד תוכל לגייס חוב מגובה בתזרים המזומנים הצפוי החל משנת 2029 ואילך.
בעתיד, רמת האי וודאות בהכרח תפחת לכן תמר תוכל לקבל שווי משמעותי לתזרים העתידי, זה שיתקבל משנת 2029 ואילך, ממאגר תמר.
סיכום
אנחנו נמצאים בתקופה בה שוררת אי ודאות ברמה קיצונית - זו עובדה. אי הוודאות הזו מקשה מאוד על תמחור נכסים – זו עובדה. כתוצאה מאי הוודאות והקושי בתמחור נכסים מחירי הנכסים מגלמים הנחות מחמירות – זו עובדה. מי שמוכן להתבונן מעבר לטווח הקצר יכול למצוא נכסים שהמחיר שלהם משקף את כל הקשיים שציינתי – זו אפשרות שכול אחד מאתנו צריך לבחון אותה.
אז מה המסקנה לגבי אגרות החוב של תמר?
בנקודת הזמן הנוכחית מקורות החברה הכוללים מזומנים ותזרים הכנסות מהוון ב-15% אינם מכסים את סך תשלומי החוב - זו עובדה. המסקנה המתבקשת היא שקיים סיכון באגרות החוב – זו עובדה. כעת נותר לכם להחליט בעצמכם האם:
1. אגרות חוב של תמר פטרוליום המניבות תשואה דולרית של כ-10% לטווח ארוך מספקות פיצוי נאות לאי הוודאות שתאלצו לחיות אתה בזמן הקרוב.
2. האם צפויים להיות בידי החברה בעתיד מקורות נוספים ואו אחרים שיאפשרו לה לעמוד ביתרת התשלומים.
מקווה שסיפקתי לכם מספיק כלים על מנת שתוכלו לענות איש איש לעצמו על השאלות הללו.
מיכה צ'רניאק הוא אנליסט בכיר ויועץ למשקיעים כשירים
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
41.אגח סטרוודאנונימי 15/08/2021 15:24הגב לתגובה זו0 0היי מיכה, תוכל לנתח את הסטטוס של האגח של סטרווד. האם יש סיכוי להדר וכמה עשויים בעלי האגח לקבל חזרה?סגור
-
40.הארת את עיננו (ל"ת)fixrfixr 19/04/2020 17:19הגב לתגובה זו0 1סגור
-
39.מיכה שלום אשמח להבין מדוע השמשת ברזרבות מוכחות +צפויותיאיר3 16/04/2020 10:13הגב לתגובה זו0 0האם בשביל לקחת מקדם ביטחון לא עדיף להשתמש במוכחות בלבד או אולי במוכחות +50% מצפויות (שהצפי הוא ש50% שהם יופקו בפועל)סגור
-
38.מיכה - האם חברות הליסינג יעמדו בפרעון אגחים?משקיע נבון 15/04/2020 23:03הגב לתגובה זו1 0ראה למשל אגחי אלדן במחם קצר עם בטחונות רכבים בתשואה 20%. תמחור הגיוני?סגור
-
37.רעיון אחר ביחס לקבוצת דלק 3דיגר 15/04/2020 18:01הגב לתגובה זו2 0לסיכום, מה שבעלי האג"ח צרכים להסכים זה גג דחיית מועדים תמורת חלק מהחברה (נגיד 10 אחוז תמורת שנה שבה תשולם הריבית). בתמורה, החברה תגייס 500-600 מליון שקל ובצירוף כספי המכירה של דלק ישראל תפרע את כל הלוואות הבנקים ותיתן שעבוד על כל מניות דלק קידוחים, כהן פיתוח ואיתקה לבעלי האג"ח. במידה ומאגחים את תמלוגי העל, לא צריך אפילו לעשות את דחיית התשלומים כנגד 10 אחוז מהחברה. יש משהו אחר שניתן לעשות בשביל לפתור שתי ציפורים במכה. דלק קידוחים יכולה לחלק בעיין את אחזקותיה בתמר כולל החוב שכנגן (כלומר תמר בונד). כמו כן היא יכולה לחלק את אחזקותיה בתמר פטרוליום. זה יחסוך לדלק קידוחים את הצורך למצוא קונה לאחזקות בתמר ואז לשלם על פרעון מוקדם של תמר בונד. לאחר מהלך כזה, דלק קבוצה תחזיק מניות בתמר פטרוליום, דלק תמלוגים ונחברה החדשה שתפוצל מדלק קידוחים. שווי שלוש האחזקות האלה הוא בערך מליארד שקל וניתן להמיר אותו כנגד מליארד שקל של אג"ח. זה מהחל די דומה למה שנעשה באידיבי ביחס לאחזקות בכלל ביטוח.סגור
- טען עוד
-
36.רעיון אחר ביחס לקבוצת דלק 2דיגר 15/04/2020 18:00הגב לתגובה זו3 0להבנתי תשובה והבנקים יתקשו להשלים עם הרעיון שלי משתי סיבות עיקריות: שווי מניות דלק המועבדות לבנקים ימחק. זה לא טוב לתשובה (כנראה שיגמור את הקריירה) ולא טוב לבנקים (ימחקו אחוז גבוהה יותר מהחוב). בגלל זה הם לחיצים. בנוסף, יש הרבה דברים שכנראה לא ירצו להעמיד למשפט/חקירה. לדוגמא, הגדלת השעבודים לבנקים, שימוש בכספי החברה לצורכי רכישה עצמית של מניות, ועוד. במידה ולהנהלת החברה היה מידע על חדלות פירעון של החברה והם ניסו להחזיק את החברה באוויר תוך העדפת נושים (כלומר הגדלת שעבודים לחלק מבעלי החוב) יתכן והם (וגם תשובה) חשופים לתביעה. החברה פרסמה שהוקם צוות שמורכב רק מדח"צים שאמור להחליט על הנפקת זכויות, מבחינתם, כדאי ללכת על זה בלי התניות מיותרות לבעלי האג"ח מכיוון שאז הם מנקים את עצמם.סגור
-
35.רעיון אחר ביחס לקבוצת דלק 1דיגר 15/04/2020 18:00הגב לתגובה זו1 0קח את האופציה הבאה שהיא כבר עדיפה לבעלי האג"ח. ממירים 1.5 מליארד שקל אגח ב 100 אחוז מהמניות. לאחר מכן מגייסים 600 מליון בהנפקת זכויות. שווי החברה אמור להיות זהה באופציה הזאת ביחס למה שהצעת כיוון שאותו סכום גוייס ואותו סכום של חוב הומר. ההבדל היחידי הוא שבאופציה שנתתי נשארים עם 100 אחוז מהחברה בעוד שבאופציה שלך רק עם 25 והאופציה שלי עולה לבעלי האג"ח 600 מליון שקל שהם יהיו צרכים להזרים לחברה. מכאן יוצא שהשווי של החברה לאחר כל המהלכים שיהווה נקודת שיווי משקל בין שתי האופציות הוא 800 מליון שקל. אם היום, לפני תוספת ההון של 2.1 מיליארד שקל שיש בשתי האופציות, החברה נסחרת לפי יותר משני מיליארד שקל, אז ברור שהאופציה שנתתי עדיפה.סגור
-
34.למיכה חג שמח. לגבי קבוצת דלק,הסדרות הקצרות יפרעו לדעתך? (ל"ת)יש ר אלי 15/04/2020 15:39הגב לתגובה זו0 0סגור
-
33.שאלת המשך לאול-יר אגחיםרועי 14/04/2020 20:07הגב לתגובה זו1 0התעלמת מההסכם למכירת תיק הכולל 74 נכסים בתמורה ל- 344 מיליון $. החברה קיבלה מיקדמה של 15M$ שלא תוחזר. התזרים נטו שינבע לחברה מהעיסקה הוא 59M$. תודהסגור
-
אול יר תשובהמיכה צ'רניאק 15/04/2020 11:29הגב לתגובה זו0 0שים לב שהעסקה מגלמת הפסד לחברה ביחס לעלות הנכסים בספרים. קודם כול אני רוצה לראות את העסקה מושלמת עדיין לא ראיתי התייחסות מצד החברה שהכסף התקבל וזה למרות שהעסקה דווחה ב 8/3 ואילו הדו"ח הכספי לשנת 2019 פורסם ב 29/3 . נכתב כי 15 מיליון דולר ישולם תוך יום עסקים אחד ממועד החתימה אבל כ 20 יום אחרי זה החברה עדיין לא דיווחה כי הסכום התקבל לכן אני מניח שהעסקה עדיין לא הושלמה.סגור
-
32.מה דעתך?starwood 14/04/2020 16:21הגב לתגובה זו0 0מיכה שאלה לגבי starwood, האם לדעתך לא נכון הפתרון של העמדה של החוב לפרעון מיידי. תביעה כנגד בטוחי דירקטור ונושאי משרה בחרה? עוד קודם משבר הבורסות האג"ח נסחר שנה על 30אג. מה שאומר שדירוג A+ שקיבל האג"ח הוא חלומות באספמיה ולכן יש לצבוע על רשלנות את החברה המדרגת בבהימ"ש בישראל. כמו שלרופא שיניים או למוסכניק יש פוליסת רשלנות כך זה מקרה מובהק בו חברת הדירוג צריכה לשלם מכיסה. לפני כשנה חברת הנכס משכה דוידנד - הגיע הזמן לתבוע להחזיר אותו - למשהו יש ספק שהמשיכה היתה הזויה? לאחר כל אלו להתייצב מול המלווה העברי כבעל המניות ולהתנהל. להמיר את האג"ח כולו למניות בכורה + מניות רגילות - במצב עסקים רגיל הקניונים יכולים לשלם 6-7% שישלמו למניות בכורה בסכום קרן האג"ח ולאחר כמה שנים ופרעון הלוואה עקרית לפרוע את מניות הבכורה ולהשאר עם מניות של חברת נדלן מניב. מה דעתך? עד כמה שאפשר להתנהל מול ביהמ"ש בישראל רק הגנה מפני נושים בהון רובד 1 לנהל באיי הבתולה ולהוסיף לתביעה גם את האם של starwood west.סגור
-
סטרווד אג"חמיכה צ'רניאק 15/04/2020 11:21הגב לתגובה זו1 0לי אין ספק שהטעו את המשקיעים כבר במועד ההנפקה ובהמשך ההתנהלות של כול הגורמים שציינת אכן הייתה שערורייתית . הבעיה היא שכול פעולה מצד מחזיקי אגרות החוב צפויה לגרור לדעתי בהכרח פעולה מידית מצד המלווים לחברה ובכך החברה תאבד את כול/רוב הנכסים שלה מה שישאיר את מחזיקי אגרות החוב עם כלום. האפשרות היחידה שאני רואה שתאפשר למחזיקי האג"ח להתנהל מול המלווים – אלו שנכסי החברה משועבדים לטובתם, הוא במקרה והמחזיקים מסוגלים להזרים כסף לחברה – אין שום סיכוי שזה ייקרה לכן עדיף כרגע ,לדעתי ,למחזיקים לנסות ולהגיע להסכם /הסדר מול בעלי השליטה פעולה שעשויה להביא להם יותר מאפס כאשר האיום המוצדק בתביעה אמור להוות את הכדור האחרון של המחזיקים. בכול מקרה המצב באג"ח הוא קשה מאוד במיוחד על רקע התפרצות הקורונה שטרפה בעצם את כול הקלפים של סטרווד .סגור
-
31.בהמשך לתשובתך לגבי דלק קבוצהרק שאלה 14/04/2020 16:05הגב לתגובה זו0 0מיכה, אתה בצדק כותב כי הבנקים דוחפים את החברה לחדלות פרעון תוך שהם מנצלים את המצוקה ומשעבדים עוד ועוד מניות ומושכים מזומן מהקופה. בפתרון שלך לדלק אתה מציע הנפקת זכויות של 600M אל מול מחיקה של חוב של 1,500,000,000 ש"ח בתמורה ל- 25% ממניות החברה. אתה באמת מאמין שהחברה שווה 6,000,000,000 ש"ח אחרי הכסף? איפה בפתרון שלך התשובה לגזל של הבנקים ולמה שאני מבין כחוסר אחריות של ההנהלה. בתנאים של האג"ח כתוב שעבוד שלילי. האם מי ממנהלי דלק דווח על שעבוד המניות בהקפים של 200-300% על סך החוב? איפה ראיית דווח הכיצד 1.3 מיליארד ש"ח בקופה הפכו ל- 300M ברבעון? האם אתה לא מזהה בעיה רבתי בשוק ההון שמאפשר לבעלי השליטה ולבנקים לעשות ככל העולה על רוחם ולא לשלם על זה? האם לא עדיפה פניה לביהמ"ש תוך דרישה שהחברה תגלה מתי היא שעבדה איזה מניות ומתי היא העבירה כספים לבנקים כי אין ספק שדלק מעבר סיפה של חדלות הפרעון. הדוח של מדרוג מוכיח זאת מעבר לכל ספק סביר. מה לגבי המתווה שאתה מציע בהבט של הנפקת זכויות + תביעת רק פוליסת הבטוח של נושאי משרה ודירקטורים (הרבה מאוד מיליוני ש"ח) כשנושי האג"ח מוותרים על תביעה לגביסגור
-
קבוצת דלקמיכה צ'רניאק 15/04/2020 11:12הגב לתגובה זו1 0המצב בנוכחי צפוי לפגוע במחזיקי אגרות החוב קשה. אני מנסה בהצעה שלי לייצב את מצב החברה לטובת מחזיקי האג"ח. זו הצעה ראשונית . היא כוללת הזרמה של כ- 600 מיליון ₪ מבעלי המניות , שימוש בכסף יחד עם מזומנים שיתקבלו ממימוש נכסים לפרוע את כול/רוב ההתחייבות לבנקים ולשעבד לטובת האג"ח את הנכסים שישתחררו, בתמורה מחזיקי אגרות החוב ימירו כרבע מהחוב כלפיהם שזה פחות מ 25% מהערך הנקוב (יש ריבית צבורה) ובתמורה הם יקבלו 1-שעבוד להבטחת יתרת החוב 2- כ- 25% מהון החברה. מדובר בשווי חברה לפני הכסף וההמרה של אג"ח של כ- 3.9 מיליארד ₪ או כ 325 ₪ למניה. זה הרבה מעל מחיר המניה הנוכחי אבל עדיין מדובר במחיר סביר . כך מחזיקי אגרות החוב ייהנו מחוב בטוח יותר ושעבודים - מחיר אגרות החוב יקפוץ ובנוסף החברה תהיה יציבה יותר וההון העצמי שלה ייעלה ב 2.1 מיליארד ₪ - מחיר המניה עשוי לעלות בטווח הארוך . מחזיקי אגרות החוב יבטיחו למעשה את רוב יתרת החוב. המתווה אינו בא בחשבון עם הפעלות הבעייתיות שבוצעו על ידי החברה . וויתור על תביעות זו סוכרייה שמחזיקי האג"ח יאלצו לתת כדי להיפגש עם רוב החוב. עדיף כאן להיות חכם ולא צודק לדעתי.סגור
-
30.אם יש קרנות סל לדולר כמו פעם תעודה סל לדולר (ל"ת)שרון 14/04/2020 14:06הגב לתגובה זו0 0סגור
-
יש , אפשר לחפש כאן באתר תחת קרנות ולהגדיר חשיפה לדולר (ל"ת)מיכה צ'רניאק 15/04/2020 10:52הגב לתגובה זו0 0סגור
-
29.שאפו, ניתוח מעמיקמיקי 14/04/2020 08:27הגב לתגובה זו4 0יש הנחות יש עובדות ונכון גם הרבה אי וודאות, ניתוח מרשים עניות דעתי הבלתי קובעת (-:סגור
-
תודה :) (ל"ת)מיכה צ'רניאק 15/04/2020 10:49הגב לתגובה זו0 0סגור
-
28.יצרני נפט בעולם, בראשות OPEC, צפויים לקצץ ייצור הנפטעדכון חשוב... 13/04/2020 21:19הגב לתגובה זו0 0יצרני נפט ברחבי העולם, בראשות OPEC, צפויים לקצץ את הייצור בכ- 20 מיליון חביות ליום (bpd), בערך 20% מההיצע היומי הגלובלי, באמצעות שילוב של קיצוצים המנדטיים, הייצור נופל בגלל עניים כלכלה ורכישות למאגר נפט. (Reuters) - Worldwide oil producers, led by OPEC, are expected to cut production by roughly 20 million barrels per day (bpd), roughly equal to 20% of global daily supply, through a combination of mandated cuts, production falls due to poor economics, and purchases into oil reserves.סגור
-
27.אגחים של אמ.די.ג'יקובי 13/04/2020 18:57הגב לתגובה זו0 0מה אתה חושב על השערים בהם נסחרות האגחים בחברה? לא ירדו יותר מדי? מודה לךסגור
-
אמ.די.ג'י אג"חמיכה צ'רניאק 15/04/2020 10:49הגב לתגובה זו2 0אני לא חושב שאגרות החוב של החברה ירדו יותר מדי. הסיבה לכך הוא כמובן המצב בניו יורק בכלל ובמנהטן בפרט. המלון בבעלות החברה במנהטן נסגר וזהו נכס מהותי לחברה גם שאר הנכסים צפויים להיפגע מי יותר ומי פחות. רמת הנזילות של החברה אינה מספקת לטעמי וזו מהווה את עיקר הסיכון לדעתי. מהצד החיובי לחברה אין בשנה הקרובה תשלומים משמעותיים יותר מדי מה שאמור לאפשר לה לעבור את התקופה הקשה הצפויה בחודשים הקרובים.סגור
-
26.אידיבי אגרות חובצחי 13/04/2020 18:54הגב לתגובה זו2 0כתבת שאתה לא רואה איך אגח ט יחזיר 50 אג'. כלל ביטוח עולה ותעלה עוד יפה. ישראיר עשויה עוד לחזור לימיה הטובים. גם החברות בדסקש משתפרות. שופרסל נכסים ובנין וסלקום צפויים לצאת מחוזקים ממשבר הקורונה. יש מצב שהזמן יביא להשבחה בקבוצה, ואם הנושים לא ילחצו על אלשטיין, הם יהנו משערים יותר טוביםסגור
-
25.אידיבי אגרות חובצחי 13/04/2020 18:54הגב לתגובה זו1 0כתבת שאתה לא רואה איך אגח ט יחזיר 50 אג'. כלל ביטוח עולה ותעלה עוד יפה. ישראיר עשויה עוד לחזור לימיה הטובים. גם החברות בדסקש משתפרות. שופרסל נכסים ובנין וסלקום צפויים לצאת מחוזקים ממשבר הקורונה. יש מצב שהזמן יביא להשבחה בקבוצה, ואם הנושים לא ילחצו על אלשטיין, הם יהנו משערים יותר טוביםסגור
-
24.אידיבי אגרות חובצחי 13/04/2020 18:52הגב לתגובה זו1 0כתבת שאתה לא רואה איך אגח ט יחזיר 50 אג'. כלל ביטוח עולה ותעלה עוד יפה. ישראיר עשויה עוד לחזור לימיה הטובים. גם החברות בדסקש משתפרות. שופרסל נכסים ובנין וסלקום צפויים לצאת מחוזקים ממשבר הקורונה. יש מצב שהזמן יביא להשבחה בקבוצה, ואם הנושים לא ילחצו על אלשטיין, הם יהנו משערים יותר טוביםסגור
-
אידיבי סדרה טמיכה צ'רניאק 15/04/2020 10:34הגב לתגובה זו1 0הבעיה של אג"ח ט פשוטה רוב הנכסים של אידיבי שציינת משועבדים לסדרות אחרות . מניות כלל ביטוח אומנם עלו לאחרונה אבל זה עדיין לא מכסה את כול החוב לסדרה טו לה משועבדות המניות הללו. לטובת סדרה טו משועבדות כ 5.7 מיליון מניות כלל ולכן בעצם עד מחיר כ- 43 ₪ למניית כלל ביטוח הכול הולך לסדרה טו . גם מניות דסק"ש שנמצאות בדולפין משועבדות לסדרה יד וגם מניות אלו אינן מכסות את כול החוב לסדרה יד. כ 99 מיליון מניות דסק"ש משועבדות לסדרה יד ולכן אם ניקח בחשבון את הריבית הנצברת לסדרה יד מחזיקי סדרה ט לא יקבלו כלום ממניות דסק"ש שבבעלות דולפין עד למחיר של כ 10 ₪ למניית דסק"ש כלומר זה בכלל לא נראה באופק כיום. זו הסיבה שבהסדר שמנסה לקדם בעל השליטה באידיבי הוא יציע פחות מ 50 אגורות לסדרה ט.סגור
-
23.אגח ווטרסטוןעמי 13/04/2020 18:43הגב לתגובה זו0 0רציתי לשאול אם יש לך מושג למה האגח עלה אתמול ב- 9%. האם רק בגלל שהוחזר תשלום הריבית על ההלוואה? תודהסגור
-
ווטרסטון אג"חמיכה צ'רניאק 15/04/2020 10:21הגב לתגובה זו1 0החזר הריבית על ידי בעל השליטה אינו מהווה סיבה לעלייה במחיר של אגרת החוב הוא מעיד יותר שהבעיות בהתנהלות החברה עדיין לא נפתרו למרות כול ההתחייבות לכך מצד החברה. תשלום הריבית היה אמור להתבצע לא עכשיו אלא קודם . אני חושב שמה שעזר לאגרת החוב של החברה זה הדיווח שלה כי רק 128 שוכרים מתוך 316 סגרו את העסקים שלהם בניו יורק וכי עסקים אלו מייצגים הכנסה שנתית של כ 13.9 מיליון דולר ( מתוך 45 מיליון דולר הכנסה כוללת של החברה כלומר "רק" כ 30% מההכנסות של החברה ) וכי רק 30 שוכרים עד כה ביקשו הקלות בתשלומי השכירות שהם משלמים לחברה. מדובר בנתונים יחסית סבירים כרגע במיוחד שהחברה פועלת לדחות את תשלומי הקרן והריבית שהיא משלמת למלווים שלה.סגור
-
22.איפה ניתן למצוא רשימת אגחים מומלצת?גלעד 13/04/2020 16:11הגב לתגובה זו0 0בתודהסגור
-
אסור לי ,כמובן ,לרשום המלצות על אגרות חוב :) (ל"ת)מיכה צ'רניאק 15/04/2020 10:13הגב לתגובה זו1 0סגור
-
21.אג"ח שוהם ביזנס א' אשמח לדעתךגלעד 13/04/2020 16:10הגב לתגובה זו0 0היי מיכה! מראיון עם אלי נידם הבנתי שהחברה תרוויח יותר כסף בשעת המשבר כתוצאה מעליית המחירים וקיצור המח"מ בתיקי הלקוחות. מה דעתך על אגרת זאת? בנוסף, אלו אגרות חוב מעניינות קיימות היום לדעתך? תודהסגור
-
שוהם אג"ח א,במיכה צ'רניאק 15/04/2020 10:12הגב לתגובה זו0 0הציפיות של השוק הן לאירועי אשראי משמעותיים בכול הענף . המצב הקשה של עסקים רבים והחוסר ביכולת לקבל מימון חייבים לגרור גידול משמעותי בהפרשות לחובות מסופקים. לא רק בחברות אשראי חוץ בנקאי זה נכון גם בבנקים. זו הסיבה ללחץ בענף. כמשקיע באגרות החוב אתה לא רוצה שהחברה תיתן יותר אשראי כי זה מגדיל את הסיכון באגרת החוב . לגבי אגרות החוב המח"מ הקצר הוא בדרך כלל יתרון אבל לדעתי דווקא בתקופה הנוכחית הוא יכול להיות סיכון פשוט בשנה הקרובה החברה אמורה להתמודד עם תשלומי קרן משמעותיים וכרגע המקור לכסף נמצא אצל חברות שקיבלו את הכסף במסגרת הלוואות. לפי הדוחות הכספיים של החברה ראיתי ש 38% מההלוואות שלה זה לענף הנדל"ן ו 36% זה לענף התשתיות ורק 12% לענף המסחר כך שהמצב של החברה היה יכול להיות גרוע בהרבה כי ענף המסחר לא מסוגל להחזיר הלוואות כרגע. עדיין גם תחום הנדל"ן סובל מעיכובים וקושי להחזיר הלוואות כך שאתה צריך לקוות שיהיה שחרור יחסית מהיר של המגבלות שהוטלו על הענפים האלו אחרת החברה תצטרך לקבל מימון בנקאי או לבקש דחייה בפירעון אגרות החוב כי אין לה כרגע נזילות ,אפילו קרובה ,לפרוע במועד את אגרות החוב .סגור
-
זה לא פשוט כל כךגלעד 16/04/2020 20:20הגב לתגובה זו0 0המח"מ בתיק של שוהם הוא מאוד קצר ועל כל צ'ק יש שני ערבים: כותב הצ'ק ומקבלו. זאת בניגוד לנאוי למשל. חברות האשראי החוץ בנקאי עשויות לפרוח במשבר. אלי נידם לא מקבל לקוחות חדשים, מקצר מח"מ ומעלה מחירים. יש הון עצמי של 70+ מליון. זאת חברה בצמיחה. לא מבין את הקושי בפרעון לתיק לקוחות עם מח"מ סופר קצר.סגור
-
20.אול-יר אגחיםרועי 13/04/2020 14:55הגב לתגובה זו1 0כתבת שהסיכון בחברה נותר גבוה במיוחד. למה אתה חושב כך אם החברה חתמה על הסכם למכירת תיק הכולל 74 נכסים בתמורה ל- 344 מיליון $? תודהסגור
-
אול יר אג"חמיכה צ'רניאק 14/04/2020 12:07הגב לתגובה זו1 0החברה פועלת בתחום הנדל"ן המניב למגורים בניו- יורק בעיקר ברוקלין, לאור המצב בעיר יש סיכוי גדול כי בטווח הזמן הקצר תשלומי השכירות שהחברה מקבלת ייפגעו, פשוט השוכרים יתקשו לשלם . לצערי למרות שאנחנו באמצע חודש אפריל לא ראיתי התייחסות של החברה לנושא תשלומי השכירות – כמה ביקשו לא לשלם. גם פעילות מלון בבעלות החברה הושהתה ביום ה 20/3/2020 . החברה מגיעה למצב המאתגר הזה כשרמת הנזילות שלה אינה מספקת והבעיה הכי גדולה כרגע שקשה מאוד לקבל הלוואות חדשות ואו למכור נכסים במחירים טובים כך שיש לקוות להתאוששות מהירה מהמצב הקשה בניו יורק אחרת החברה עלולה להיקלע ,לדעתי , לבעיה של עמידה בתשלומי הלוואות .סגור
-
19.גלובל כנפיים אגחיםיניב 13/04/2020 14:16הגב לתגובה זו0 0מיכה, יש לדעתך חשש לפדיון אגח ב? החברה נקלעה למצוקה עקב ההשלכות של השבתת חברות התעופה.סגור
-
גלובל כנפיים אג"חמיכה צ'רניאק 14/04/2020 11:55הגב לתגובה זו0 0גלובל כנפיים כרגע נכנסה למצב הישרדות. בסוף מרץ החברה הודיעה על ביטול רכישת 2 מטוסים ומצד שני היא הודיעה על ביטול מכירת מטוס שבבעלותה והשהייה של מכירת 2 מטוסים נוספים שלה. החברה הודיעה על פנייה של חברות המחכירות מטוסים מגלובל בדרישה לדחיית תשלומים של דמי חכירה ( זו פנייה הגיונית כי החברות עצמן אינן פועלות ) . החברה צריכה לשלם בשנת 2020 כ 20 מיליון דולר תשלומי קרן וריבית – אין לה את הכסף הזה ובהנחה שהיא ניצבת לפני דחיית תשלומי חכירה משמעותית גלובל צריכה לקבל מהבנקים דחיית תשלומים אחרת היא בבעיה. לגבי האג"ח יש לחברה 2 מועדי תשלומי במאי ובנובמבר לגבי מאי יש לחברה את המקורות אבל אחרי זה היא תישאר עם מעט מאוד כסף כך שיש מצב שהחברה תצטרך לבקש דחיית תשלומים גם ממחזיקי אגרות החוב פשוט לא נראה לי שהמצב יחזור לעצמו מספיק מהר במיוחד לא בתחום התעופה.סגור
-
18.פתאל אגחיםשלי 13/04/2020 12:46הגב לתגובה זו0 0ביחס למה שכתבת לפני שבוע על החברה עם המינוף הענק שלה, אתה רואה נקודות אור בפעילות החברה עקב סימנים לחזרה לשיגרה?סגור
-
פתאל אג"חמיכה צ'רניאק 14/04/2020 11:46הגב לתגובה זו1 0נכון לרגע זה אין שינוי. הדבר החיובי הוא שהמניה עלתה מאז אבל המלונות ברובם סגורים וכמו שזה נראה ייקח להם זמן לחזור לפעילות כמעט נורמאלית .סגור
-
17.דלק קבוצהגדי 13/04/2020 12:38הגב לתגובה זו1 0לפי החישובים שלי לדלק קבוצה יש היום שווי נכסי נקי חיובי של 1.1 מיליארד ₪. אם אני לוקח בחשבון את התאוששות מחיר הנפט, גידור הכנסות איתקה לשנתיים הקרובות, מימוש נכסים (כרגע דלק ישראל), אפשרות לגיוס הון במניות ועליית שווי הנכסים מהשפל (מניות דלק קידוחים ושווי איתקה) אז נראה שהחברה עשויה להתגבר על השפל שנקלעה אליו. לדעתי, יש סיכוי סביר שהאגחים של דלק יגיעו לתשואות שהיו לפני משבר הנפט והקורונה. מה דעתך?סגור
-
תגובהמיכה צ'רניאק 15/04/2020 09:58הגב לתגובה זו0 0אני לא רואה שווי נכסי חיובי לקבוצת דלק בנסיבות הנוכחיות. אומנם באיתקה קיים גידור על הנפט אבל כפי שבעצמך ציינת הוא לזמן מוגבל וחברה כמו איתקה וכמו דלק נמדדת לטווחי זמן ארוכים משנתיים קדימה לכן בהתחשב בהלוואות שמימנו את הרכישות באיתקה מדובר בשווי נטו בעייתי מאוד. גם דלק קידוחים לאור התמחור בשוק של תמר ולוויתן כפי שהם נגזרים מהשווי בו נסחרות ישראמקו ורציו בשוק נסחרות בשווי מלא פלוס ( שוב בהתחשב במחירי רציו וישראמקו בבורסה כיום ). על מנת להתגבר על השפל הנוכחי החברה חייבת לגייס הון ,לדעתי, ויחד עם מחזיקי אגרות החוב שיצטרכו לבצע וויתורים לצערי על מנת שניתן יהיה קודם כול לפרוע את כול החובות לבנקים ( זה מצריך מימוש של דלק ישראל ) ובתמורה יקבלו מחזיקי אגרות החוב שעבוד על הנכסים שיישארו ושכרגע משועבדים ברובם לבנקים וכן חלק באקוויטי של החברה. וכך דלק תקבל את הזמן שהיא כה צריכה על מנת לצאת מהמצוקה הנוכחית. הזמן במקרה כזה יפעל לטובת החברה.סגור
-
16.תמרמיכאל 13/04/2020 12:33הגב לתגובה זו3 1למה לדעתך יש הפרש במחיר של 2 סדרות האגחים של תמר הרי הם די זהים. תודה מראש.סגור
-
תגובהמיכה צ'רניאק 14/04/2020 10:37הגב לתגובה זו1 0לדעתי התנודות בשוק הן חלק מהסיבה , הפער בין הסדרות אינו מובהק יותר מדי. סדרה א שימשה לצורך רכישת נתח מתמר מדלק קידוחים. סדרה ב שימשה לצורך רכישת נתח מתמר מנובל. לכול סדרה יש שעבוד על נתחים אלו לכן לא בדקתי את זה אם כי נגיע למצב שצריך לממש את השעבודים אנחנו בבעיה ....אבל יתכן ויש פער מסוים בין שני השעבודים .בגדול פער של 0.2%-03% הוא לא דרמטי לדעתי.סגור
-
15.הטור של מיכה זה טור דעה הכי טוב שיש ברשת! יש לי שאלהקורא קבוע 13/04/2020 12:10הגב לתגובה זו6 0שלום מיכה בטור הכל כך מושקע שכתבת יש התייחסות להרבה גורמי סיכון אך לא מצאתי התייחסות לאנרגיה ירוקה שהולכת וגודלת ולוקחת נתח אחר נתח מהאנרגיה המסורתית כולל גז ובעיקר הפקת חשמל כך שלדעתי עד 2028 יקנו ממאגר תמר כמות מקסימלית של 5 BCM מה דעתך ?סגור
-
תשובהמיכה צ'רניאק 14/04/2020 10:31הגב לתגובה זו1 0מעבר לאנרגיה ירוקה אלו תהליכים ארוכי טווח . יש תכנית ממשלתית בנושא אבל התחזיות של התכנית בעצם אינן מדביקות את העלייה בביקוש המקומי לגז . כפי שכתבתי בעוד כ 4 שנים הביקוש לגז של השוק המקומי צפוי לעלות ב 50% בערך. לכן מכירה של 5 BCM על ידי תמר בשנת 2028 נראית לי כתחזית פסימית מדי.סגור
-
אנרגיה מתחדשת זה מוצר נישהdw 14/04/2020 02:54הגב לתגובה זו1 0אמנם נישה גדלה אך עיקר משק האנרגיה שלנו מבוסס על תחנות גז. מוזמן להכנס לפורום בורסה ושוק ההון בתפוז ולמצוא קישוריות והסברים שהעליתי בעבר בנושא. הם מבוססים על הרצאה של ד"ר נורית גל, סמנכלית רשות החשמל. בתמצית -אנחנו מתרבים כמו שפנים, וזה מעלה צריכה (הן חשמל והן מים, שגם אלה מופקים הודות לגז טבעי). קח בחשבון גם מעבר של צי הרכב בישראל לחשמל. מי יספק? הפיה הטובה?סגור
-
14.תשווה בבקשה את התזרימים והרווחים של ת.פטרוליום וישראמקושמוליק 13/04/2020 11:52הגב לתגובה זו1 0שניהם נראים לי השקעה מעולה לתווך הארוך, לתמר שי יותר וחוב אבל גם ה PE המוך מאוד, לישראמקו פחות חוב אבל גם PE יותר גבוה. מה כדאי?סגור
-
ישראמקו לעומת תמרמיכה צ'רניאק 14/04/2020 10:28הגב לתגובה זו0 0אם לוקחים את שווי השוק של ישראקו כיום כמשקף את שווי מאגר תמר מקבלים כי השוק מתמחר את המאגר סביב 13.8 מיליארד ₪ . נתון זה גוזר שווי האחזקה של תמר במאגר של כ 2.3 מיליארד ₪ מול זה לחברה הלוואות נטו בהיקף של כ 3.1 מיליארד ₪ כלומר נכון למחירי השוק כיום מניית תמר בעצם אופציה על המאגר. מכיוון שמניית תמר היא אופציה על המאגר ( וכיום נמצאת מחוץ לכסף ) כדאיות ההשקעה בתמר כמניה היא אינו דבר טריוויאלי .על מנת שמניית תמר תעלה המשתמע הוא ששווי המאגר בשוק עלה כלומר מנית ישראמקו עלתה. וכעת נשאר רק לחשב כמה עלתה ישראמקו. במצב כזה אישית מבחינת שקט נפשי מניית ישראמקו נראית לי עדיפה.סגור
-
13.מיכה תוכל לנתח את האגחים של קבוצת דלק?? (ל"ת)ניתוח יפה 13/04/2020 10:57הגב לתגובה זו0 0סגור
-
דלק קבוצה אגרות חובמיכה צ'רניאק 14/04/2020 10:27הגב לתגובה זו0 0במצב הנוכחי לדעתי אין ברירה אלא להגיע להסדר בדלק וזה לא בהכרח דבר רע. הבעיה כרגע מבחינת מחזיקי אגרות החוב היא הנושים המובטחים. אלו מנצלים את המצב הקשה של החברה ולאט לאט חוטפים לעצמם נתחים נוספים מהנכסים הלא המשועבדים. זה אסון למחזיקי אגרות החוב. לדעתי במצב הנוכחי במקרה של פירוק יישאר כ 50% מהחוב למחזיקים וזה יורד כול הזמן כי כאמור הנכסים הולכים ונעלמים. אם יהיה הסדר חוב זה ייתן זמן לחברה. אני מזכיר שיש לה נכסים טובים שמניבים תזרים משמעותי לכן הזמן יפעל לטובתה השאלה אם יתנו לה את הזמן. הבנקים בתקופות כאלו נוטים להביא חברות לידי נפילה בגלל הלחץ שהם מפעילים זה הסיכון הגדול כרגע של דלק. על מנת לבטל את הסיכון הזה יש צורך בהסדר חוב לדוגמה הכולל לדוגמה הזרמת הון של 500-600 מיליון ₪ ומנגד המרת אג"ח למניות של החברה לדוגמא המרה של כרבע מהסדרות תמורת 25% מהון החברה. כך ניתן יהיה לייצב את החברה מצד אחד ומנגד מחזיקי אגרות החוב יישארו עם 75% מהחוב שלהם אשר יהיה מגובה בנכסי החברה כלומר 75% מהחוב יהיה בטוח למדי וגם 25% מהמניות יהיו שוות כסף כך שמצב מחזיקי אגרות החוב ישתפר מאוד.סגור
-
12.רוצים להוריד את המחיר כדי להכנס במקום נוח יותרlallush 13/04/2020 10:39הגב לתגובה זו0 1הנה היום יורדת 6 %סגור
-
תגובהמיכה צ'רניאק 14/04/2020 10:17הגב לתגובה זו0 0אם לוקחים את שווי השוק של ישראקו כיום כמשקף את שווי מאגר תמר מקבלים כי השוק מתמחר את המאגר סביב 13.8 מיליארד ₪ . נתון זה גוזר שווי האחזקה של תמר במאגר של כ 2.3 מיליארד ₪ מול זה לחברה הלוואות נטו בהיקף של כ 3.1 מיליארד ₪ כלומר נכון למחירי השוק כיום מניית תמר בעצם אופציה על המאגר כך שלא הייתי מייחס תיאוריית קשר למחיר המניה בשוק בימים אלו. האם שווי המאגר כפי שמשתקף בשוק נכון ? לדעתי האישית לא אבל זה כבר סיפור אחר.סגור
-
מי שרצה כבר נכנס הייתה 130 כמה ימים רצוף במרץ (ל"ת)באפט 13/04/2020 19:06הגב לתגובה זו0 0סגור
-
11.זה הנחות הכי פסימיות, איפה נכנס הגדלת יצוא?שמוליק 13/04/2020 10:15הגב לתגובה זו3 0שכבר סוכם בחוזה? איפה מתקן הנזלה שמשרד האנרגיה פירסם תוכנית? ד.א. מחיר מול חברת החשמל לא צמוד לברנט אלה לCPI שיתכן ויעלה. וגם הברנט ב2021 יכול להיות 70 בקלות, אולי דווקא לא תהיה הוזלה של 25% בחוזה? אולי תהיה עליה של 10%? זה טוב לחשב את התרכיש הכי פסמי אבל סביר אפסייד ענק פה.סגור
-
תגובהמיכה צ'רניאק 14/04/2020 10:11הגב לתגובה זו0 0האם ההנחות שלי פסימיות ? תלוי את מי שואלים. נציגי החברה שנתבקשו להגיב על הטור חושבים כך. בעיקר הם חושבים ששיעור ההיוון גבוה מדי. זה כנראה נכון אבל האם התזרים אינו אופטימי מדי ? הוא נעשה על ידי החברה כשהיינו במצב עולם שונה ובהחלט ייתכן שהנתונים עשויים להתברר כאופטימיים מדי בשביל זה ההיוון בשיעור גבוה על מנת לאזן .מצד שני משקיעים מסוימים טענו בפני שאני אופטימי מדי בתחזיות כך שנשאר להמתין לרבעון הראשון והשני על מנת לקבל תמונה טובה יותר של המצב.סגור
-
הגדלת יצוא? אם ישאר ככה זה אופטימי... וגם מה עם אנרגיה (ל"ת)ירוקה שתחסל את הענף 13/04/2020 12:12הגב לתגובה זו0 0סגור
-
אנרגיה ירוקה תמשיך להוות נישה ב 20 השנה הקרובותdw 14/04/2020 02:52הגב לתגובה זו0 0אמנם נישה גדלה אך עיקר משק האנרגיה מבוסס על תחנות גז. מוזמן להכנס לפורום בורסה ושוק ההון בתפוז ולמצוא קישוריות והסברים שהעליתי בעבר בנושא. הם מבוססים על הרצאה של ד"ר נורית גל, סמנכלית רשות החשמל. בתמצית -אנחנו מתרבים כמו שפנים, וזה מעלה צריכה. קח בחשבון גם מעבר של צי הרכב בישראל לחשמל. מי יספק? הפיה הטובה?סגור
-
הגדלת היצוא זה עובדה חוזית ויש תוכנית להגדיל את צינורשמוליק 13/04/2020 12:37הגב לתגובה זו0 0ואנרגיה ירוקה זה אשליות, גם תאורטית זה לא יכול לקראות אבל גם פשוט תסתכל על תוכניות של משק החשמל, בונים תכנות כוח על גז וזה מה שיתן חשמל.סגור
-
10.יחסית לחברות אחרות בעידן הקורונהחזי 13/04/2020 10:02הגב לתגובה זו2 1המצב בתמר מעולה . בחברות אחרות יש ספק אם יהיה בכלל רווח ויש כאלה עם ספק אם לא יפשטו רגל . בתמר ברור שתהיה ריווחיות והמקרה הגרוע הוא שיהיה אילוץ למחזר או לפרוס בעוד בדלק ורציו למשל ברור כבר עכשיו שנדרש מיחזור.סגור
-
9.מיכה אתה טאלנטלמה לבחור 15 אחוז ?! למה לא 20 ?! או 30 ....בשביל 13/04/2020 10:01הגב לתגובה זו3 5למה לבחור 15 אחוז ?! למה לא 20 ?! או 30 ....בשביל כותרת אפשר לבחור כל מספר מוטעה העיקר שתהיה כותרת מפוצצת , רצוי שלילית .... אבל אם האגח נסחר בשוק בתשואה 9 , צריך קודם כל להוון את התזרים בתשואה 9 ! ! אם יש עודף נוכל לבצע מבחני רגישות ואפילו לראות אם נשאר שווי לבעלי המניות . אתה שרלטן וכל האתר הזה זו חבורה של פסימיסטים שלא הרוויחו שקל בבורסה ולעולם גם לא ירוויחוסגור
-
חג שמח , אומרים שכול אחד כותב מתוך פוזיציהמיכה צ'רניאק 14/04/2020 10:06הגב לתגובה זו1 0במקרה שלך אני בטוח שזה לא נכון.סגור
-
השאלה במקומה אך שים לב לפיסקת הבייבקdw 14/04/2020 02:46הגב לתגובה זו0 0מה שמיכה מסביר הוא שכאשר נפתח פער בתזרים יש מקום לבחון אפשרות להשקיע בו וזה בדיוק מה שהחברה בחרה לעשותסגור
-
8.ניתוח מעמיק , למדתי רבות.שי 13/04/2020 10:00הגב לתגובה זו7 0אשמח לקוא ניתוח על רציו מימון אגח , תודהסגור
-
7.איזו השקעה מדהימהאורי 13/04/2020 09:48הגב לתגובה זו7 1חברה עם זרם הכנסות כזה , במכפיל 0.5 כאשר זרם ההכנסות ימשיך כמובן הרבה אחרי 2008 , תוכל בקלות אם תירצה למחזר חלק מהחוב , והיא תחלק רווחים . זו המלצת קנייה מדהימה למניה , וכותרת ממש לא מתאימהסגור
-
ממתין לעוד חודש לבדיקה (ל"ת)fu,c 13/04/2020 13:44הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.השואה לתזרים דלק קידוחיםאבי 13/04/2020 09:17הגב לתגובה זו2 0כיצד נראה תזרים דלק קידוחים בהשואה לתמר מבחינת עוצמתו לאור הדמיון ביניהם ומח"מו הקצר משמעותית?סגור
-
תשובהמיכה צ'רניאק 14/04/2020 09:41הגב לתגובה זו1 0לדלק קידוחים חוב הגדול פי 3 מזה של תמר אבל היא מחזיקה גם בתמר וגם בלוויתן. לדעתי הבעיה העיקרית של דלק קידוחים הוא המצב המאתגר של חברת האם דלק. מצד אחד יש חשש לפגיעה בגרעין השליטה בדלק קידוחים אם תשובה לא יצליח להחזיק בשליטה שלו בדלק ומצד שני צפוי לחץ מצד דלק על דלק קידוחים לחלק דיבידנדים על מנת לסייע לדלק להתמודד עם המצב הקשה שלה והחובות הרובצים על החברה. אם תיקח את ישראמקו ושווי הפעילות כפונקציה של מחיר המניה בשוק כמייצג את שווי תמר ואת רציו ושווי הפעילות שלה כנגזרת ממחיר רציו בשוק תקבל כי שווי האחזקות של דלק קידוחים כיום הוא כ 14.3 מיליארד ₪ ומול זה יש לה חוב נטו של כ 9.5 מיליארד ₪ .סגור
-
מה עם המניה (דלק קידוחים) - האם יש אפסייד?מוטי 16/04/2020 12:13הגב לתגובה זו0 0תודה רבהסגור
-
5.כתבה מדהימה תודה רבה (ל"ת)נאשי 13/04/2020 09:08הגב לתגובה זו6 1סגור
-
4.הוראת קניה לאגחהוכן מראש 13/04/2020 08:33הגב לתגובה זו1 1שגם בשיא השפל לא נתפס. מבחינתי תמחרתי תרחיש סוף העולם, ונגיד שהייתי עוד ראלי, הבעיה העיקרית של כל נושא או בעל מניות הוא הניגוד עניינים של דלק. כך הם גנבו להם את הצרכן הכי גדול חח"י. הנייר מתחילתו נראה כמניה/יחידת השתתפות בהגדרה זומבי. כואב לי על המשקיעים, סבלו מרגולטור, מבעלי עיניין ואולי הסדר. לא מגיע להם מקווה שהכל יסתדר. הערכה שלי למשקיעים וזו לא המלצה דללו ותמתינו לאג"ח, תמזערו נזקים.סגור
-
3.מקצוען אמיתי (ל"ת)רן 13/04/2020 08:32הגב לתגובה זו6 0סגור
-
2.חנן מור אגח ואלון 13/04/2020 08:23הגב לתגובה זו0 0הי מיכה, כרגיל מקצועי ומלמד - תודה! לגבי חנן מור ו - תשואה 7.3% מחמ קצר. מה אתה חושב על האגח מבחינת סיכון? תודה מראש, אלוןסגור
-
חנן מור ומיכה צ'רניאק 13/04/2020 10:42הגב לתגובה זו2 0מה שעומד לזכות האג"ח זה המח"מ הקצר שלו הוא בעצם נפרע בעוד כשנה חצי ובעוד כשנתיים השאר. גם יתרת הסדרה יחסית קטנה – 45 מיליון כך שלא מדובר בעומס תשלומים חריג על החברה. השעבודים לטובת הסדרה הם בהיקפים גדולים ביחס לגודל הסדרה אבל שים לב כי בניית שני הנכסים המסחריים המשועבדים לטובת הסדרה צפויים להסתיים רק לאחר מועד הפירעון מלא של הסדרה. וכמו כן שני הפרויקטים למגורים באריאל- המכירות של הדירות נמכרות בקצב טוב ( נמכרו כ 36 מתוך 50 נכון לסוף השנה ) ואילו בכפר תבור המכירות לא מבריקות בלשון המעטה כך שחייבים לשים לב לכך. שורה תחתונה הסדרה הקטנה והמח"מ הקצר מסייעים לכך שהחברה אמורה לעמוד בתשלומים לסדרה. השעבודים מצד שני למרות שמדובר בהרבה אבל כמעט כולם עדיין לא בשלים לממן את התשלומים לאג"ח.סגור
-
1.כמו תמיד אצל מיכה צרניאק - כתבה יפה טובה ומרתקתדן 13/04/2020 07:57הגב לתגובה זו23 0תודה רבה --)סגור
-
עף על עצמו (ל"ת)רועי 13/04/2020 08:35הגב לתגובה זו0 7סגור