כולם ביחד או כל אחד לחוד? משברים גלובליים מחייבים הנהגה גלובלית

האם הלאומנות ניצחה את הגלובליות, למה אין גוף גלובלי שמנהל את משבר הקורונה, ולמה לדעתי - חייבת להיות הנהגה גלובלית לטיפול במשברים
 | 

מדינת הלאום מול הגלובליזציה 0-1 - על הצורך בהקמת מסגרת ארגונית גלובלית להתמודדות עם קטסטרופות עולמיות
 חיפוש קצר ברשת מעלה אזכורים רבים אודות מכשפים ונביאים בפני עצמם שחזו את התפרצותה של מגפה עולמית הדומה לזו שהביא עמו וירוס הקורונה. בולט מכולם הוא הדיבור על האסטרולוג והמשורר הצרפתי נוסטרדמוס שבמאה ה-16 חזה התפרצות של מגפה קטלנית שתחסל ערים באיטליה ובצרפת. דברים עכשוויים יותר אפשר למצוא ברומן "2020" משנת 1997 שבו הסופרת הישראלית חמוטל שבתאי מתארת מגיפה קטלנית שמאיימת להשמיד את האנושות, או בסרט "התפשטות" משנת 2011 שתיאר מגיפה שגובה את חייהם של מיליוני בני אדם.

החיפוש ברשת מעלה גם התייחסויות שאינן בדיוניות. למשל, נאומו של הנשיא ג'ורג' בוש השני בשנת 2005 שבו הוא מעלה את הצורך להיערך מראש למגפה פאנדמית (כלל עולמית) משום שהמדע ומדענים לא יידעו להגיד מתי או היכן היא תתקוף, או הרצאת טד מצמררת של ביל גייטס בשנת 2015, חמש שנים לפני התפרצות הקורונה ושנה לאחר התפרצותו (הלא ראשונה) של ווירוס האבולה בליבריה בשנת 2014.

בהרצאה טען גייטס שהסיכון (והסיכוי) הגדול ביותר לקטסטרופה גלובלית בעתיד הן לא המלחמות המסורתיות אלא נגיף מדבק. המלחמה הבאה לא תהיה מלחמת טילים אלא מלחמת חיידקים. גייטס מלין בעיקר על כך שאומות העולם ממשיכות להשקיע מיליארדים בנשק אטומי ומאומה בהתארגנות למלחמה הבאה שתהיה ככל הנראה ביולוגית. הוא מספר שבתחקיר שערך על ההיערכות לנגיף האבולה הוא מצא שלא הייתה כל היערכות להתמודדות עם הנגיף - לא הייתה קבוצת מומחים למגפות, כזו שמוכנה לצאת לדרך ולבחון לאן הנגיף מתפשט או מה אפשר ללמוד על הנגיף מאלו שחלו בו, ולא הייתה כל הערכות לוגיסטית ארגונית שתאפשר לשנע את צוותי הרפואה במהירות לאזורים שנפגעו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

תוכנית גלובלית להתמודדות במגפות
צריך לשים לב. גייטס לא מדבר על ההיערכות הרפואית למשבר האבולה או על הידע הרפואי שהיה בידי עולם הרפואה. לדבריו, הידע הרפואי היה בזמנו והוא קיים גם היום בשפע. מה שאין, הוא טוען, זה תוכנית לוגיסטית ארגונית גלובלית משולבת שתדע להשתמש בידע הזה להתמודדות עם מלחמה ביולוגית. לדבריו, כמו שלנאט"ו יש חיילים סדירים וחיילי מילואים ערוכים ומוכנים ליציאה לשטח, כך צריך גם במלחמה ביולוגית. לנאט"ו, הוא מוסיף, יש משחקי מלחמה שבהם נבחנת המוכנות הלוגיסטית והאנושית מול משימות עתידיות. בדיוק את זה צריך לעשות על מנת להתמודד עם מגיפות.

לפי גייטס, אפוא, התארגנות למגיפה גלובלית מצריכה לא רק מערכות רפואיות חזקות בכל חלקי העולם, אלא גם חיילים בתחום הרפואה שמוכנים וערוכים ליציאה "לקרב". לשם כך, העולם צריך לעשות סימולציות לא רק למשחקי מלחמה אלא גם למשחקי וירוס.

יש כאלו שיטענו שביל גייטס אינו נקי כפיים והוא לא חסר פניות בסוגיית ההתארגנות מול מלחמה ביולוגית מסוג הקורונה מאחר שהקרן הפילנתרופית שלו מעורבת בעולם הפארמה. זה לטעמי נושא לחקירה בפני עצמה. עם זאת, אני טוען שאי אפשר להתעלם מתמונת העולם המפוקחת שהוא מספק בהרצאה. כלומר, לא נכון לדחות את הניתוח הרציונלי של מציאות משברית ושל ההיערכות הגלובלית הדרושה שהוא מציע לאור הלקחים שהפיק ממגיפת האבולה; לקחים שאף גורם לא לקח ברצינות. ובכל זאת, דומה ששאלה אחת לפחות נותרה פתוחה. מיהו הגורם שאמור לקחת לידיו את הלקחים הללו? או מיהו הגוף שייקח על עצמו את האחריות להיערכות גלובלית בפני מגיפות מסוג הקורונה?  

האם צריך מנהיגות גלובלית?
כדי לענות על השאלה הזו, צריך להגיד כמה מילים על רעיון הגלובליזציה. הגלובליזציה נתפשת בצדק כמי שמציעה הזדמנויות תרבותיות, כלכליות ופוליטיות חדשות שמדינת הלאום לא הצליחה לספק. מרחב התמרון שהגלובליזציה מציעה הצמיח, למשל, אירועים גלובליים בין-תרבותיים כמו פסטיבלי מוזיקה ענקיים שמפגישים אומנים מכל העולם ומספקים לנו יצירות חוצות לאום. הגלובליזציה גם מאפשרת לתאגידי ענק להתפרש על פני כל העולם וליהנות מכוח ייצור זול ומשווקים חדשים וגדולים לאין שיעור מאלו שיכולה לספק מדינת הלאום. ברמה הפוליטית, הגלובליזציה הגדילה במידת מה את כוח ההרתעה של גופים בינלאומיים שונים שהיו קיימים זה מכבר כמו למשל בית הדין הבינ"ל הפלילי בהאג, מועצת האו"ם לזכויות אדם, קרן המטבע העולמית שמפקחת על מערכת הפיננסית העולמית והבנק העולמי בבעלות של 189 מדינות ששואף לקדם שגשוג גלובלי ושוויון.

לטענת חוקרים, תהליכיים אלו ואחרים אחראים להיחלשותה של מדינת הלאום משום שהם נוגסים בבלעדיותה התרבותית, הכלכלית והפוליטית. כיום לא מדברים, למשל, רק על "מוזיקה תורכית", מפעלי בנייה לאומיים ועל בתי משפט מקומיים, כאלו הנושאים דגל לאומי-מקומי, אלא גם על "מוזיקת עולם", תאגידים גלובליים ובתי משפט בינ"ל שמייצגים "דגל גלובלי".

עם זאת, למרות כוחה המתגבר של הגלובליזציה בתחומי התרבות והכלכלה, אני טוען שמשבר הקורונה מראה לנו שבתחום הפוליטי הגלובליזציה הובסה על ידי מדינת הלאום. כפי שאנו רואים, במהלך משבר הקורונה אין בעולם מי שמדמיין היערכות גלובלית משולבת ומשותפת הדומה לזו שהציע ביל גייטס לאחר מגפת האבולה. שבדיה, למשל, בחרה להימנע ממדיניות של סגר. לטענת שכנותיה הסקנדינביות שבדיה מסכנת את אזרחיה ואולי אף אותן עצמן במקרה של התפשטות בלתי נשלטת של הנגיף. יותר מכך, למרות קיומם של שיתופי פעולה מחקריים/רפואיים בין לאומיים, מדינות לא משתפות פעולה זו עם זו ואפילו מתחרות זו בזו על ציוד רפואי חיוני. רק לאחרונה דווח על כך שארצות הברית מנעה ממיליוני מסכות להגיע לצרפת ולגרמניה, ראש ממשלת ישראל סירב לבקשת אנגליה וספרד לסייע להן במכונות הנשמה, וצרפת עצמה מעכבת משלוחים למדינות שכנות בתוך האיחוד האירופי שהיא שותפה פעילה בו.

אנסה להסביר את הדברים אבל תחילה בואו נחשוב על לפחות שתי נקודות מבט על הגלובליזציה ועל מרחב התמרון שהיא מציעה. האחת, מלמעלה-למטה (Top-down) והשנייה מלמטה-למעלה (Bottom-up). נקודת המבט מלמעלה-למטה מתארת בעיקר תהליכי מאקרו שמייצרים עולם שהופך לדומה  על ידי תנועה מואצת של סחורות, הון, רעיונות, מסרים ואנשים ברחבי העולם. נקודת פתיחה טובה להבנה של נקודת המבט מלמעלה-למטה היא "הכפר הגלובלי" של מרשל מקלוהן שרואה בעולם מכלול אחד שבו אירועים בצדו האחד של העולם משפיעים באופן מידי על התרחשויות בצדו האחר. כמו בכפר הישן מפגשים בין צדיו המרוחקים של העולם החדש הופכים לאינטנסיביים יותר ומייצרים תפישה של העולם כמקום אחד ולא, למשל, אוסף של מדינות. 

למעשה, המבט מלמעלה-למטה עוזר לנו להבין תהליכים של הומוגניזציה שבהם "המערב", המכונה לעתים קרובות "עולם הראשון" או "מרכז", עושה כל שביכולתו על מנת לכפות את הבנותיו התרבותיות ואת האינטרסים הכלכליים שלו על שאר העולם, המכונה לעתים קרובות "הפריפריה" או "עולם שלישי".

נקודת המבט ההפוכה, מלמטה-למעלה, מצביעה על תהליך הפוך של הטרוגניזציה (גיוון) גלובלית. כאן, תפישות עולם, שיטות ייצור, שיווק וניהול, למשל, שמגיעות מהמרכז מקבלות משמעות חדשה כשהן נתקלות במציאות תרבותית ומוסדית שמציעה מדינת הלאום שבה התאגידים פועלים. כפי שמראה מחקר שערכתי בעצמי בקרב חמש מדינות, מנהלים ומנהלות ישראלים (מקסיקאים או תאילנדים) בתאגידים אמריקאים, למשל, לא מתחייבים באופן מלא לניהול המאורגן והשיטתי שהתאגיד  דורש מהם לאמץ. הם מאמצים את שיטותיו הניהוליות של התאגיד אולם מוסיפים להם היבטים של אלתור וחדשנות האופייניים לתרבות הישראלית.   

ויש כאן עוד. דומה  שעיקר ניצחונה הפוליטי של מדינת הלאום על הגלובליזציה מושג על ידי שני כוחות רבי עוצמה שפועלים מתוך אידיאולוגיה ותפישת עולם שונה לחלוטין. הכוח הראשון כולל מנהיגי מדינות שמרניים, לאומנים, שמקדמים תפיסות חברתיות וכלכליות מקומיות ואנטי-גלובליות. למשל, אלו שהובילו את בריטניה להיפרדות מהאיחוד האירופי ואת ארה"ב לאימוץ של מדיניות בדלנית/לאומנית שבאה לביטוי בסיסמאת הבחירות שלדונלד טרמפ Let's make America great again. הכוח השני שנוגס בכוחה של הגלובליזציה, אם כי בהצלחה פחותה בהרבה מהראשון (לדאבון הלב, אם יורשה לי) הם כוחות שמאל סוציאליסטי אנטי-גלובליים שתומכים במדינת הלאום שהיא בעיניהם הכלי החשוב, אולי היחיד, לקידום של מדיניות רווחה לאור חוסר הצדק ואי השוויון שהגלובליזציה מקדמת.

גלובליזציה מול לאומנות
סירובם של מקומות לקבל את "מרותה" של הגלובליזציה משקף, אפוא, את העובדה שמדינת הלאום שומרת על כוחה הפוליטי. משבר הקורונה מבטא זאת באופן מובהק לאחר שמדינות הלאום הפכו לגורם היחיד שנאבק בנגיף בהתאם להבנות מחקריות, רפואיות ואופרטיביות שלהן. כלומר, בניגוד להצלחותיה התרבותיות והכלכליות, במקרה של משבר הקורונה הגלובליזציה מראה אוזלת יד בניהולה של תופעה משברית גלובלית.

אדגים את אוזלת היד של הגלובליזציה דרך דוגמא מהמישור הכלכלי. במישור הכלכלי הגלובליזציה מצליחה לווסת ולפקח על התנהגותם של תאגידים וחברות עסקיות על ידי תקנות המסדירות יחסי חליפין של סחורות ושירותים בהיבטים שונים בעזרת מה שקרוי "רגולציה וולונטרית". בהעדר מסגרות משילות בין-לאומיות, הרגולציה הוולונטרית, כמו שאומר הסוציולוג מוטי טליאס, מציעה קודים של התנהגות "ראויה לעסקים ופיתוח מנגנונים של אקרדיטציה, בקרה ופיקוח". קודים אלו עוסקים בסוגיות שהן מעבר לחוק והם מבוססים על סנקציות חברתיות או כלכליות שאמורות להתבצע באופן עקיף על ידי הציבור כלפי מי שמפר את הכללים שמתווה הרגולציה הוולונטרית. קודים אלו באים למשל בתקני האיכות 14001  ISO או משטר Trade Fair  שעוסק בסחר הוגן.

המשבר העולמי שיצר ווירוס הקורונה מראה לנו שהרגולציה הוולונטרית היא טובה אולי לעסקים אבל היא לא יכולה לשמש תחליף למדינת הלאום ולכוח שעומד לרשותה בהתמודדותה עם מצבי משבר. ובאופן ספציפי יותר, אני טוען שאם בתחום התרבותי והכלכלי כוחות גלובליים נכנסו לנעלי המדינה ואפילו הצרו את צעדיה, בתחום הפוליטי לא קיים גורם גלובלי שנכנס לנעלי המדינה. כלומר, המציאות הגלובלית המבוזרת לחלוטין, זו המבוססת על תפישות עולם כלכליות ניאו-ליברליות מפריטות, לא הצמיחה מתוכה גוף מרכזי שמסוגל להציע מסגרת ארגונית שמחפשת את הטוב העולמי ולאו דווקא את הטוב המקומי/מדינתי-- כזה שמסוגל להפיק לקחים ממשברים גלובליים כדוגמת הסארס והאבולה, ועכשיו הקורונה, ולהכין את העולם טוב יותר למתקפה לא צפויה מסוג נגיף הקורונה.

אני לא בטוח שהעולם מסוגל להגיע לרמת האמון והשיתוף הדרושות להקמה של ישות ארגונית גלובלית מהסוג שאני מציע כאן. אולי בשוך הקרבות, עם היעלמותו של וירוס הקורונה, העולם ילך לכיוון הזה ויקים גוף פוליטי מרכזי הדומה לברית נאט"ו או ברית ורשה ז"ל (שנועדו להתמודדות עם המלחמה המסורתית) שיהיה בעל יכולת רפואית ואופרטיבית המיועדת להתמודדות עם קטסטרופות גלובליות מסוג משבר הקורונה... לדעתי זהו צו השעה!

תגובות לכתבה(22):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 18.
    למדתי דברים חדשים ומאוד מעניינים, תודה! (ל"ת)
    יואב 19/04/2020 21:18
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 17.
    לא הספיק לאנושות ללמוד
    צוחק מהגישה 19/04/2020 08:42
    הגב לתגובה זו
    0 2
    אם לא נדאג לעצמנו אף אחד לא ידאג, האום תוקף. במלחמת העולם הראשונה כל היהודים נלחמו יד ביד עם מדינתם, זה הפסיק פוגרומים? במלחמת העולם השניה הם היו השעירים לעזאזל, כנ"ל הצוענים, בקיצור החלשים. טבע האדם לדאוג לעצמך ואז לקרובים ואז למדינה ואז לידיים של המדינה ורק אז לעולם, טבע האדם לא ישתנה. מה שישתנה זה רק תמימים שחושבים שהם יכולים לשנות את העולם.
    סגור
  • 16.
    גלובליזציה רעה
    אאא 18/04/2020 23:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לדעתי נושא הגלובליזציה נכון אך ורק מבינה כלכלית ולא פולטית מדינית. גלובליזתיה כמו שתיאר כותב המאמר תביא למחיקת אמים ותרבויות שלא מתכנסות אם אלו המערביות וכולנו ניהיה פס ייצור של עבדים מודרניים של אותם תאגידי ענק ומעצמות על ( רוסיה,סין,ארה"ב).
    סגור
  • 15.
    גלובליזציה
    נ.ק 18/04/2020 10:57
    הגב לתגובה זו
    5 0
    מרתק, חכם נראה שהכותב מקצועי תודה
    סגור
  • 14.
    מתי אנשים יתפכחו
    רועי ר 18/04/2020 10:07
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אף פעם לא יהיה טוב אם פוליטיקאים צמאי כוח שמנסים להימלט מידי החוק ישלטו בנו
    סגור
  • טען עוד
  • ממשלה עם 36 שרים ו 16 סגני שרים
    רועי ר 24/04/2020 10:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הציניות שההסכם נחתם בערב יום השואה על הקמת ממשלה בזבזנית ומושחטת שחותרת תחת כנפי הדמוקרטיה. עוד לא אישרו את הממשלה ואנחנו שומעים שיש מלחמה של אלדד נגד מנדנבליט. כל התמיכות שהממשלה מציעה זו הדפסת כסף שתתורגם לייקור מיסים והטלים מדד מרץ כבר עלה 0.4 כך שהעתיד לא מנבה טובות כמו טרמפ ששולט בבנק הפדרלי בבית הדין הגבוה ( מינה שופטים שמרניים ולפחות אחד גם לא ראוי ) שולט ב CIA וב FDI כך גם ביבי רוצה לשלוט בנגיד במבקר המדינה בבג"ץ ובמשרד המשפטים.
    סגור
  • 13.
    מצחיק איך אנשים חושבים שמשברים מביאים עתיד טוב יותר
    רועי ר 18/04/2020 10:02
    הגב לתגובה זו
    1 1
    נגיד הבנק האמריקאי שנשלט ע"י השוטה שבגבעה שופך טריליוני דולרים שלארה"ב אין ( כסף דיגיטלי ) כדי להציל את העשירים ומצד שני מיליוני מובטלים שיביאו בסופו של דבר להתקוממויות וחוסר סדר בכל המדינות שבהם השליט לאומני מה שיצור משטרים פשיסטיים תוסיף לזה את משבר האקלים ( הקורונה וכל המגפות שהיו ב 20 שנה האחרונות הן תוצאה שלו ) והנה לך סיבה למלחמות הרס והרג. דרך אגב גם במדינת ישראל יש מלך שמינה נגיד ומבקר מדינה לטעמו ושולט במשרד המשפטים ויועצו במשרד לבטחון פנים בעזרת מפכל זמני שהודיע שקיבל מתנות " מחברים " שניסה לתווך במכירת עיתון משפיע וחבר לבעלים של חברת תקשורת כשנתן להם מתנה של מיליארד שקל. וגם תיווך בין חברת צוללות ליצרן מתכת כושל וקיבל עמלה על כך והגדיל לעשות כשאיר על דעת עצמו מכירת צוללות לאויבנו ( יש אדם שישב בכלה כשמכר דשנים לאירנים ונחשב בוגד עקב כך ).ומנהל את משבר הקורונה בעצמו בצורה כושלת כי הוא לא רוצה להעביר את הניהול המשברי הזה לידי משרד הביטחון שכך נקבע כבר ב 2007 אחרי מלחמת לבנון ה 2.ומנסה לערבב את תוצאות הבחירות כבר שנה וחצי כך שיהיה לו נוח לשלוט ועוד ידו נטויה.
    סגור
  • 12.
    איחוד כוחות עולמי
    אורי 18/04/2020 09:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אם העולם לא יאחד כוחות אז האנושות תפגע בצורה אנושה. לא ניתן יותר לסגור מדינות,העולם מעורבב, וככזה ,אנחנו צריכים מנהיגים,ולא ליצנים.
    סגור
  • מגדל בבל
    לרון 19/04/2020 09:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הלא כן?
    סגור
  • 11.
    בעל המאה בעל הדעה , הוא לא שואל אף אחד .. (ל"ת)
    כסף 18/04/2020 09:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 10.
    גוף גלובלי שיטפל במגיפות יהיה עסוק בלהאשים יהודים בהן (ל"ת)
    מו"מ-מגיפות מאוחדות 18/04/2020 09:46
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 9.
    אין מושג כזה
    אורן 18/04/2020 09:03
    הגב לתגובה זו
    0 1
    התשובה מאוד פשוטה הבעיות של ישראל ושבדיה לא דומות. ישראל חייבת טיפול פרטני לפי מידותיה כי עלולה למצוא את עצמה מותקפת צבאית וחלוקת הכוח הרפואי חייב להישקל בכובד ראש
    סגור
  • 8.
    דברים
    דב 18/04/2020 08:05
    הגב לתגובה זו
    1 2
    מבישים המעידים על יוצרם. צריך לומר לאומיות ולא לאומנות. הלאומיות מחייבת ומחויבת; הגלובליזציה היא יצירה מלאכותית, במידה רבה דיקטטורית (ראה האיחוד האירופי), שאין לה כל מקום. מנהיגות גלובאלית? בדיחה!
    סגור
  • 7.
    גלובליזציה
    לרון 17/04/2020 23:23
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מעצם טיבעה היא סוג של מגדל בבל מודרני ומשכך נדונה לכישלון!
    סגור
  • 6.
    גלובליזציה
    לרון 17/04/2020 23:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מעצם טיבעה היא סוג של מגדל בבל מודרני ומשכך נדונה לכישלון!
    סגור
  • 5.
    הגלובליזציה
    לרון 17/04/2020 23:18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    פשטה את הרגל,לפחות לשנתיים הקרובות,יש חוסר אמון בסיסי בארצות כמו רוסיה סין ואחרות!
    סגור
  • 4.
    "עם לבדד ישכון"
    דוד 17/04/2020 22:51
    הגב לתגובה זו
    8 0
    אנחנו רואים את זה במשבר הזה וראינו את זה במשברים קודמים. בסוף ברגעי משבר ואסון, כול עם דואג קודם כול לבני עמו. אין חדש תחת השמש
    סגור
  • עם לבדד ישכון
    לרון 19/04/2020 10:02
    הגב לתגובה זו
    0 1
    וב....יתחשב ועוד איך!
    סגור
  • 3.
    צריך מנהיגות גלובלית, בפועל יש לאומנות (ל"ת)
    דוד 17/04/2020 22:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    בזה שאתה מצטט את גייטס בכתבה
    שלום לגלובליסטים 17/04/2020 22:28
    הגב לתגובה זו
    2 2
    ובזה שאתה טוען לזכות גלובליזם, הבנו את האג'נדה שלך. צר לי להודיע לך שזה לא יילך לכם כל המהלך הזה, אתם שקופים ועדר הכבשים התעורר. שום דבר לא יכול לעצור את מה שעומד לבוא עליכם, שום דבר.
    סגור
  • שנים ירדו
    לרון 19/04/2020 10:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    על גייטס,ופתאום....גאון הקורונה!עכשיו ממשיך לנבא ולא מבין שהמקרה ממזל פעם אחת!
    סגור
  • 1.
    בזמן משבר כל עם דואג קודם כל לעצמו
    ישראלי 17/04/2020 22:20
    הגב לתגובה זו
    5 0
    לא יעזור שום הנהגה גלובלית. יש הסכמים ובריתות בין מדינות עמים. קורונה זה קישקוש נגיד ימותו מיליון אנשים זה כלום ברמה גלובלית אבל כל עם לוקח את זה אחרת תלוי בתרבות שלו
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות