הניסוי הזה חייב להצליח
אנחנו עדים ושותפים לאחת התקופות הסוערות והתנודתיות בהיסטוריה של השווקים הפיננסיים. ברמה הכלכלית, הנתונים הם פשוט מחרידים. רק לשם המחשה, בתקופה של 6 שבועות נרשמו למעלה מ-30 מיליון מובטלים חדשים בלשכת התעסוקה האמריקאית. כלומר, יותר מ-18% מכוח העבודה האמריקאי הפך למובטל בחודש וחצי האחרונים. המשק האמריקאי היה צריך 11 שנים, מאז שיא המשבר הפיננסי האחרון, כדי לייצר כ-22 מיליון משרות. הישג זה נמחק במלואו בתוך 6 שבועות בלבד.
אם שוק המניות היה משקף את הנתונים הכלכליים היום, ומעריך כי המצב הכלכלי הנוכחי הוא בר קיימא לטווח הבינוני והארוך, סביר להניח שמדדי המניות העולמיים היו נסחרים בכמה עשרות אחוזים (ולא מעט) מתחת לרמתם הנוכחית. ההיסטוריה תקבע האם מדובר פה באחת ממלכודות הדובים (עליהן כתבתי בסקירה הקודמת) האכזריות בתולדות שוק המניות, או שמא בעוד דוגמא לעד כמה שוקי המניות הם צופי פני עתיד ורואים כמה צעדים קדימה.
השווקים השונים מספרים סיפור שונה
הראלי הנוכחי במדדי המניות העולמיים הוא ייחודי לא רק בגלל שהוא מגיע על רקע נתונים כלכליים קטסטרופליים, אלא גם בגלל שהאיתותים שמספקים שווקים פיננסיים אחרים הם שונים בתכלית מהאיתות שמספק שוק המניות.
בעוד ששוק המניות מאותת כי המשבר הנוכחי צפוי להיות קצר טווח וכי החזרה לשגרה תהיה מהירה וחלקה, שוק האג"ח למשל מספר סיפור שונה לגמרי. מאז נקודת השפל של מדד ה-23 למרץ, ירדה התשואה על אגרת חוב של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים בכ-20 נ"ב, מכ-0.8% לכ-0.6%, בעוד מדד ה-S&P500 רשם עלייה של כ-30% באותה תקופה. אם אכן החזרה של הכלכלה העולמית לשגרה תהיה מהירה, ניתן היה לצפות שהתשואה על אגרות החוב של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים תתקרב לרמתה לפני התפרצות נגיף הקורונה, כלומר לסביב ה-1.5%.
זה לא המצב והאיתות הוא בדיוק הפוך – ירידת התשואות החדה מלמדת על כניסה מסיבית של משקיעים המחפשים אחר נכסים בטוחים ועל ירידה בתחזיות הצמיחה והאינפלציה בארה"ב.
גם שוק הסחורות מספר סיפור דומה לשוק האג"ח, כלומר צפי להאטה כלכלית חדה ומתמשכת. מאז ה-23 למרץ איבד מחיר הנפט כשליש מערכו, בעקבות צניחה בביקושים וקיצוץ לא מספק בתפוקה מצד היצרניות הגדולות. הזהב הוא נכס מורכב לניתוח שמושפע מהמון גורמים, אך גם העלייה החדה בערכו בחודש האחרון (שנובעת גם מהאגרסיביות יוצאת הדופן של ה-Fed) לא "מתיישבת" על פניו עם הירידה בתפיסת הסיכון שמשקפת התנהגות שוק המניות.
הכירו את ה-MMT
המונח MMT הוא ה-Buzzword החדש בעולם הכלכלי-מוניטארי. תיאוריית ה-MMT, או Modern Monetary Theory, היא תיאוריה כלכלית מתפתחת שסוברת כי מדינות שמשתמשות במטבע פיאט (Fiat Currency), כלומר במטבע שאינו מגובה בנכסים (וספציפית בזהב), יכולות לממן לעצמן גירעונות בהיקף גבוה מאוד, ואולי אפילו בהיקף בלתי נגמר. תיאוריה זו נוגדת את הגישה המוניטארית הקלאסית, שקובעת כי הדפסת כסף מסיבית, כלומר מימון גירעונות ממשלתיים על ידי בנקים מרכזיים, תוביל לאינפלציה ואפילו להיפר-אינפלציה, ודרכה, לתוצאות כלכליות הרסניות.
המדיניות הנוכחית של ה-Fed דוחפת את ארה"ב למדיניות MMT דה פקטו. תוכנית התמיכה הממשלתית הראשונה בארה"ב הסתכמה בסכום יוצא דופן של 2 טריליון דולר, או כ-10% מהתוצר האמריקאי. כיום כבר ברור שתוכנית זאת הייתה רק קצה הקרחון של ההתערבות הממשלתית הנחוצה כדי לאפשר למשק האמריקאי להתמודד עם מגפת הקורונה. חלק מההערכות מדברות על תמיכה ממשלתית בהיקף של 10 טריליון דולר, או כ-50% תוצר. זהו סכום אסטרונומי וחסר תקדים, גם ברמה האבסולוטית וגם ביחס לתוצר. אך כשה-Fed קונה נכסים ללא הבחנה ומגדיל את המאזן שלו ביותר מ-2 טריליון דולר מאז תחילת המשבר, המשקיעים עדיין רגועים.
ארה"ב לא משלמת כרגע מחירים על הגדלת הגרעון שלה - האינפלציה לא מתפרצת (למעשה הציפיות האינפלציוניות נמצאות בצניחה), המטבע לא נחלש ואין שום סימן לאבדן אמון מצד השוק. MMT פר אקסלנס.
נשאלת השאלה – אם ממשלת ארה"ב יכולה להוציא כסף ללא הגבלה וה-Fed הוא זה שרוכש את החובות שלה, למה שבמקום 1,200 הדולרים שהיא העבירה לכל אזרח בתוכנית הסיוע האחרונה, היא תעביר 12,000 דולר או אפילו יותר?
ניסוי שחייב להצליח
הדיון בעמידות מודל ה-MMT הוא תאורטי ברובו, בעיקר מכיוון שעד עכשיו, הוא כמעט ולא יושם - למרבית המדינות בעולם היה אכפת מאוד מהיקף הגירעונות והחובות שלהן. לכן, הן השתדלו לשמור על מסגרת תקציבית ועל היקף חובות סבירים.
עם זאת, אפשר להגיד שבמודל ה-MMT יש 2 חורים משמעותיים. תחילה, זהו ניסוי שחייב להצליח. כלומר, המחיר של טעות במקרה זה היא עצומה, עד כדי כך שההשפעות הכלכליות של המשבר הנוכחי עשויות להיראות כמו משחק ילדים. אף אחד לא רוצה לדעת מה יקרה אם משקיעי העולם יפסיקו להאמין שממשלת ארה"ב יכולה לממן את החוב שלה. זה לא קרה מעולם, וטוב שכך. אף אחד גם לא רוצה לראות התפרצות אינפלציונית משמעותית בארה"ב, שתכריח את ה-Fed לשקול לשנות כיוון.
החור המשמעותי הנוסף במדיניות ה-MMT הוא שמה שארה"ב יכולה לעשות, לאו דווקא יכולות לעשות מדינות אחרות בעולם. הסיבה לכך היא שהבנק המרכזי בארה"ב מדפיס דולרים, מטבע ייחוס בינלאומי, ובנקים מרכזיים אחרים מדפיסים, ובכן, לא דולרים. מה שה-Fed יכול לעשות, לא יכולים לעשות הבנקים המרכזיים בטורקיה, ברזיל, או מקסיקו.
בהתחשב בכך שאנחנו חיים בעולם גלובאלי, אם ארה"ב תצליח במדיניות ה-MMT שלה, אך מדינות אחרות יכשלו (וכמו שאמרנו – מחיר הכישלון הוא עצום), גם ארה"ב תינזק מכך.
חזרה לרמה הפרקטית – לאן הולכים מכאן?
הבנק המרכזי בארה"ב מדפיס כסף ומממן תוכניות תמיכה ענקיות מצד הממשל האמריקאי. נכון לעכשיו, אין גם שום סימן לכך שיש לו סיבה להפסיק. ככל הנראה שבארה"ב ה"משחק" הזה יכול להימשך.
העניין הוא שספק גדול אם ה-Fed רוצה להמשיך עם המדיניות הנוכחית לנצח. הגדלת הנכסים במאזן בצורה כל כך אגרסיבית ומהירה היא יוצאת דופן היסטורית וסביר להניח שבסופו של דבר, ה-Fed ירצה להוריד, ולו במעט, את הרגל מהגז. ה-Fed מקבל את האיתות מהשווקים שהפאניקה חלפה, והוא עשוי לחזור למדיניות מעט יותר נורמאלית.
מעבר לכך, כמו שנטען קודם, החשש הוא למשבר חובות במדינות אחרות שהן לא ארה"ב.
מעבר לכך, צריך לזכור באיזה תקופה אנחנו חיים. העולם מתמודד עם מגפה, לה אין עדיין תרופה או חיסון. למרות שמספרי ההדבקה מתייצבים ושמדינות רבות נמצאות בתהליך של פתיחה מחדש של הכלכלה, צריך לזכור את הסיכון להתפרצויות נוספות, וגם להבין שלקיום שגרה עם מגפה יש מחירים כלכליים, שלא בטוח שכולם הם קצרי טווח. רווחי החברות נמצאים בצניחה ותחזיות השוק להתאוששות מהירה כבר לקראת סוף 2020 עשויות להתברר כאופטימיות מדי.
מנקודת מבטי, המהות של ניהול השקעות היא לדבוק בעקרונות מנחים ובאסטרטגיה לטווח הארוך, גם כשיש הרבה מאוד רעשי רקע. לעתים, גם התנהגות השוק היא "רעש", אותו צריך לנטרל ככל האפשר. לכן, גם אם מדדי המניות מסמנים "All Clear" ומזמינים את המשקיעים לחזור ולהגדיל סיכון, צריך לזכור שאנחנו בעיצומה של תקופה מאוד מאתגרת, בה נדרשת זהירות, סלקטיביות וסבלנות.
הכותב הוא מייסד ושותף מנהל בקרן הגידור Tree Garden Capital
המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך.
פרסום מידע זה אינו מהווה הצעה לציבור להשקעה בשותפות. ההשקעה בשותפות הינה על בסיס הצעה פרטית בלבד, בכפוף למגבלות כמפורט בהוראות הדין החל, ולפי שיקול דעתו המוחלט והבלעדי של השותף הכללי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
35.טעות של הכתבYl 04/05/2020 17:34הגב לתגובה זו0 0ארצות הברית לא יכולה להדפיס כלום.נקודה מדוע!!!!!מאחר ומכונת הדפוס נמצאת בימים אלו אצל סבא תשובה מכונה יקרת ערך מדפיסה אג"ח ללא הפסקהסגור
-
34.סוף סוף מצאו לי מחליף (ל"ת)דני נוימן 04/05/2020 07:00הגב לתגובה זו0 0סגור
-
33.מה 17.3 עד ה 1.5 עלו הציפיות לאינפלציה 15 אחוז (ל"ת)כותב 04/05/2020 03:28הגב לתגובה זו0 0סגור
-
32.מאמר נדיר באיכותוירון 03/05/2020 22:36הגב לתגובה זו0 0שירים ידו מי שחושב שהמצב הקיים בר-קיימא.סגור
-
31.כן גם הישראלים עושים את זה מדפסים שטרות האמרקניותשי לוזון 03/05/2020 19:43הגב לתגובה זו0 1שולחים להם בחזרה אבל עדיין אין חהם ביטוח לאומי ולישראל יש זה אומר עם כול העוצמה הישראלים יותר עשריםסגור
- טען עוד
-
30.מה השאלה בכלל ברור שהניסוי יצליח ובגדול !!!!!!! (ל"ת)יופי 03/05/2020 11:46הגב לתגובה זו0 3סגור
-
מה השאלה בכלל ברור שהניסוי יקרוס ויתנפץ בגדול!!!!!!!! (ל"ת)לאט יפה ואפילו מכוער 03/05/2020 13:03הגב לתגובה זו3 0סגור
-
29.קנו ביטקוין!זהב דיגיטלי 03/05/2020 06:01הגב לתגובה זו3 6אין לכם מטבע לפחות מטבע אחד? אין לכם הגנה! אין לכם פנסיה! אין לילדים שלכם חיסכון!סגור
-
28.ברור ש...גימי 03/05/2020 00:04הגב לתגובה זו1 0הדפסת דולרים היא אוויר לנשימה בטווח הקצר, מה גם שבעידן שלנו כמעט לשום דבר אין מחיר בסיס, ולכן זה אורך המון זמן עד שהדבר יתומחר ברמת המיקרוסגור
-
27.הענקיות הן פצצה מתקתקת.שם 02/05/2020 19:48הגב לתגובה זו12 0לא ייתכן שפייסבוק, חברה עם נכסים פיזיים מועטים, והכנסות של כמה מליארדים בודדים שווה חצי טריליון. לא ייתכן שאפל, מייקרוסופט, ואמאזון שוות כל אחת מעל טריליון דולר. זו בועה, שברגע שיקנו טיפה פחות טלפונים ומחשבים (כי משבר ואבטלה נגיד) תתפוצץ לכולנו בפנים.סגור
-
על מה אתה מדבר? פייסבוק זה מכונת כסף (ל"ת)יהודי 03/05/2020 07:51הגב לתגובה זו1 1סגור
-
אל תדאג אנשים ימשיכו לקנות גם בעונידוד 02/05/2020 22:17הגב לתגובה זו2 2אפילו בפאבלות בברזיל קונים אייפוני והם מאוד עניים , טכנלוגיה זה העתיד , אנחנו ב 2020 חחחסגור
-
26.לא היה לזה סיכוי מהתחלהאחד 02/05/2020 19:10הגב לתגובה זו9 2אינשטין אמר : לעשות את אותם הדברים ולקוות לקבל תוצאה שונה זה חוסר שפיות. הדפסות איו סופיות לא צלחו בשום מקום, אחרת ונצואלה ,ארגנטינה, זימבבואה היו הצלחה מסחררת וזה לא קרה. תכינו את המצנחים כי הרע עוד לפנינו.סגור
-
25.כולם יש'חובותשלמה 02/05/2020 18:21הגב לתגובה זו3 0הבעיות שהשווקים עולים זה הכל יתמוטט בקרוב היזהרו מאוד על הכסףסגור
-
24.לפי חוקת ארה"ב זה לא חוקי להדפיס ולתת את הכסףרבקה 02/05/2020 18:03הגב לתגובה זו0 4לחברות. נחכה שכל העסק יגמר ואז נראה מה יהיה לבית המשפט לומר על כל "החילוצים" שהפד עסוק בהם כיום.סגור
-
23.קשה לדעת איך זה ייגמר אבל זה מריח רעא. 02/05/2020 17:21הגב לתגובה זו5 1כמו שאמירה מפורסמת אומרת קשה להתנבא, במיוחד לגבי העתיד. באמת שאין לדעת, אין שום נסיון שאולי אפשר ללמוד ממנו בהיסטוריה אבל הרעיון שאפשר להמציא יש מאין נשמע כמשהו שסיכויי ההצלחה שלו לא גבוהים. הנסיון של השלב הראשון בניסוי הזה (הרי רכישות מסיביות התחילו אחרי משבר 2008) מראה שהרכישות האלה פועלות ממש כמו סם על השווקים. אני מנחש שברננקי וחבריו באמת תכננו את ההתערבויות שלהם כמשהו זמני על מנת לא לתת למערכת לקרוס בגלל הפניקה ולצאת מזה בהדרגתיות ע"י צימצום מאזן הפד כאשר הכל יירגע. זה לא קרה כי כל נסיון הכי חלש של הבנק הפדרלי לצמצם את מעורבותו נתקל מיד בבכי של תינוק שנשאר ללא אוכל. יש לי תחושה שאותו דבר (אבל בעוצמה הרבה יותר חריפה)יקרה גם הפעם ופד פשוט לא יוכל לצאת. מה יקרה? אין אף אחד שיודע, אבל אינפלציה חזקה והשחטה של מטבע אמריקאי אלו לא תסריט דמיוני. מה שבטוח - יהיה מעניין (וכנראה מאוד מפחיד)סגור
-
22.לקנות זהב זהב ועוד פעם רק זהב!!!! (ל"ת)מתי קידוח? 02/05/2020 16:57הגב לתגובה זו1 2סגור
-
21.100% מסכים אתךצפוני 02/05/2020 16:53הגב לתגובה זו1 0הלוואי ואנחנו טועים ויפתחו תרופה מהר והכל יחזור למקומו בשלוםסגור
-
20.הכותב עדין מדיי. קטסטרופה...כלכלן צפוני 02/05/2020 16:50הגב לתגובה זו6 0האנשים שטראמפ מינה עושים חרקירי דוחים את המפולת. ועכשיו היא תיהיה גדולה יותר אם זה לא יקרה אז יש להחזיר את כל הכלכלנים לאוניברסיטה ללמוד את חוקי הכלכלה החדשים....סגור
-
19.האינפלציה תתפרץהיא תתפרץ 02/05/2020 16:37הגב לתגובה זו6 0או יותר נכון עליות המחירים - כי האינפלציה מהגדרתה היא הרחבת היצע המטבע וזה כבר נעשה. עליות המחירים יתרחשו עם כניסת הכספים למחזורי העסקאות עם "חלוף" משבר הקורונהסגור
-
18.למה בנק ישראל קונה דולרים ולא זהב???מתי קידוח? 02/05/2020 16:20הגב לתגובה זו0 2איפה ראש ממשלתנו הגאון נתניהו ונגיד בנק ישראל ולמה לא עושים את עבודה שלהם??? אני מבין שועדות חקירה ובתי משפט לא מזיז להם!!!סגור
-
17.שוק ההון בולע את האינפלציהחכם מה הוא אומר 02/05/2020 14:22הגב לתגובה זו9 0ומציג אותה כרווחים.סגור
-
16.שוק המניות משקף בערך את המצב הכלכלי על המאדים... (ל"ת)בידי 02/05/2020 14:04הגב לתגובה זו2 0סגור
-
15.מילים כדורבנות (ל"ת)רונן 02/05/2020 13:54הגב לתגובה זו4 0סגור
-
14.מאוד מענייןכתבה הכי מעניינת שקראתי בנושא המשבר לאחרונה תודה ר 02/05/2020 13:27הגב לתגובה זו5 0כתבה הכי מעניינת שקראתי בנושא המשבר לאחרונה תודה רבה!!סגור
-
13.זהב-הגיבוי הנכון-לחדלון שלטוני!בקצר-נייטראלי!בארוך איני (ל"ת)כותבי תרחישים 02/05/2020 13:24הגב לתגובה זו0 0סגור
-
12.ב2008 שווקים צנחו?עקב הונאה בנקאי במשכנתאכותבי תרחישים 02/05/2020 13:21הגב לתגובה זו0 0השווקים צנחו וההדפסה הגדולה להצלת הבנקי השלטון לא יכול להיתמודד עם קריסת הבנקי- למרות שהשלטון מודע להונאה- וזה ימשך עד לקריסה הבאהסגור
-
11.תודה! (ל"ת)אחד העם 02/05/2020 13:01הגב לתגובה זו2 0סגור
-
10.מי אמר שמדינות חיבות להחזיק יתרות בדולרידני 02/05/2020 12:40הגב לתגובה זו1 0זה שלסינים וליפנים יש ניירות שכתוב עליהם שארהב חייבת להם טרליוני דולרים ולבנק ישראל יש נייר שארהב חייבת לו 130 מליארד דולר זה לא חייב להמשך.מה שהם יעשו הם יקנו נכסים בארהב ויתחלו לצרוך את ההלוואות הללו מה שבהכרח יביא לפיחות הדולר ועליית מחירים בדולרים.סגור
-
9.משעבדים את העתיד ואת הצעירים עבור הווה שאינו בר קיימא (ל"ת)א 02/05/2020 12:08הגב לתגובה זו2 0סגור
-
8.בקשר לאיתותים שוהנים מאג"ח ומניות.יוסי 02/05/2020 12:04הגב לתגובה זו3 0הסבר בזה: שמצד אחד הוזרמו מיליארדים וחלקם מצאו דרכם לשוק המניות. מצד שני הפד הוריד ריביתמ;2% לסביבות אפס וזה לא נותן לאגחים את 1.5% ריביתסגור
-
אג"ח לא מגלם את הריבית הנוכחית, אלא את צפי הכלכלה בעתיד (ל"ת)יסוי 02/05/2020 21:12הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.מאמר לעילה ולעילה ! (ל"ת)מישהו 02/05/2020 11:56הגב לתגובה זו1 0סגור
-
6.הסיכון בכניסה לשוק עכשיו היא בחוסר הוודאות שאפילו גדולהט 02/05/2020 11:45הגב לתגובה זו1 0יותר מזו הקיימת בדרך כלל. אין אף פעם וודאות מוחלטת אבל כיום נכנס גורם חדש שאין למה להשוות ורב הנסתר על הגלוי.סגור
-
5.תודה על הכתבה המחכימה! (ל"ת)הראל 02/05/2020 11:44הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.וואו איזה של מקורי לקרןהרמן 02/05/2020 11:06הגב לתגובה זו0 0ממש לא כזה סנלקח מאתר שבוחר סמות רנדומליים לקרנות על בסיס: שם של עץ/ אבן ומילת כוחסגור
-
3.אז מה לעשות לקנות או למכור מניות לא הבנתי? (ל"ת)משה 02/05/2020 10:53הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.אחלה כתבהנדב 02/05/2020 10:21הגב לתגובה זו5 0מחזק את התחושה שלי שאנחנו בתקופה אפוקליפטית שלא היתה כמותה. הסיכום שלך אמיתי ונועד לאנשים שיודעים לקרוא בן השורות. ימים יגידו.סגור
-
1.המצב בהחלט מעורר דאגה - אפילו קצת מפחידאנונימי 02/05/2020 09:52הגב לתגובה זו9 0בסוף תמיד מגלים שהעקרונות הבסיסיים הם אלו שקובעים.הדפסת כסף ללא גבול זה מצב שלא יחזיק מיםסגור