הבהלה לזהב השחור תגיע

מחיר הנפט עלול לדשדש ולהישאר נמוך אבל הכלכלה העולמית תחזור לאט ובזהירות למסלול; בתרחיש הפסימי, העלייה במחיר הנפט תגיע תוך שנתיים
הלל בש | (17)

בשני העשורים האחרונים מחירי הנפט חווים תנודתיות גבוהה והגיעו כעת לשפל. כמו כל שינוי בשוק מפותח, הדבר נובע מהיצע וביקוש. לפני שנדון בכך, ראוי להבהיר כי מחיר הנפט העולמי אינו אחיד. אין מחיר אחד בכל רגע נתון, אלא מגוון מחירים כתלות באזור האספקה: WTI (טקסס), Brent (הים הצפוני) וכו'. ההבדלים הופכים משמעותיים, במיוחד ברמת המחירים העכשווית.

כניסת ארה"ב לתמונה כשחקנית מרכזית: ישנן מדינות עתירות משאבים טבעיים כמו סעודיה ורוסיה, שסיפקו במשך שנים את התיאבון הגובר לנפט של אוכלוסיית העולם. בשנים האחרונות הייתה מהפכה: ארצות הברית הצליחה, בעזרת טכנולוגיה חדשנית ומתוחכמת, להפיק את הזהב השחור מבארות שנחשבו ריקות והפכה למעצמת נפט. אולם, התהליך יקר ודורש מחיר גבוה ביותר (כ-40 דולר לחבית).

חלק מיצרניות הנפט הגדולות בעולם מאוגדות באופ"ק+, במטרה לתאם ולהגביל תפוקות, כדי לשמר מחיר גבוה. הבעיה, שאם הארגון מצמצם את היקף הייצור - המחיר עולה, אך במקביל, נתח השוק פוחת ונתפס בידי האמריקאים. לקלחת נוספים אגו, גיאו-פוליטיקה וטסטוסטרון. בדיון של אופ"ק+ ממארס 2020 התברר כי סעודיה ורוסיה נמצאות בעימות, שבמסגרתו אינן מסכימות להפחית תפוקות נפט, ואפילו מנסות להגבירו.

בצד השני, החברות האמריקאיות במלכוד. הן לקחו הלוואות רבות כדי לממן רכישת בארות וציוד, וכעת נדרשות לתחזק את ההלוואות בתשלומי ריבית שוטפים. הן מפיקות נפט, גם במחיר הפסד, בשל ההעדפה לשלם תשלומי הלוואה, ולהימנע מחדלות פירעון. היינו, למרות מחיר נמוך, חברות הנפט בארה"ב ממשיכות ליצור עוד היצע.

ביקוש: כל מדינות העולם צמאות לנפט, שמשמש לתחבורה, לתעשייה ועוד. יש המנסים לשנות את ההתמכרות לדלק מאובנים ע"י מעבר למקורות אנרגיה מתחדשים וירוקים יותר. המגמה חיובית ורצויה, אך עדיין נמצאת בשלבים מאוד מוקדמים ובהיקפים קטנים. ברבות השנים, בעקבות הפיתוח המואץ של סין, התיאבון של מעצמת העל לנפט הולך וגובר והיא יוצרת ביקושים עולמיים אימתניים. זו אחת הסיבות לעליית המחיר מ-20-40 דולר לחבית עד סוף שנות התשעים, למעל 60 ברוב השנים שאחרי.

משבר הקורונה: בדיוק כשסעודיה ורוסיה החליטו לייצר יותר נפט, רוב העולם נכנס לסגר ולהקפאת הפעילות הכלכלית. הביקוש לנפט נעלם בזמן שההיצע זינק. כתוצאה מכך מאגרי הנפט העולמיים, מחסני החירום ומכליות הענק מלאים בסחורה שאין לה קונה והמחיר צונח. בעבר, במצב דומה, חברות הנפט, התעופה ובתי הזיקוק היו רוכשים בכמויות. הפעם, בשל חוסר הוודאות, מכלי אחסון גדושים, ומצוקת מזומנים - הביקוש נעלם.

מה לגבי תחנות הדלק בישראל? המחיר הנמוך של הנפט לא צפוי לבוא לידי ביטוי ממשי בעלות הדלק בישראל. הדבר נובע מחישוב מחיר הדלק, שמאפשר לבתי הזיקוק למכור לפי עלות הרכישה, ומהעובדה שכ-65% מהמחיר הינו מס (בלו). לאחרונה, בשל המצב, ריאד ומוסקבה התעשתו וסיכמו על צמצום נרחב בהיצע. הסכמה הנראית כמעט ומאוחר מדי.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

נוכח החוסר הממשי במכלי אחסון לנפט, ובשל החוזים העתידיים, שכוללים התחייבות של הקונה לקבל סחורה ממשית במחיר קבוע מראש, המשקיעים הסכימו למכור בהפסד ממשי. הם עשו שיקול קר, הבינו שאין מקום אחסון ומוכנים לשלם למישהו אחר שייקח את ההתחייבות לקבלת הנפט. זה מצב קיצוני שכולל הזדמנויות להשקעה.

צריך להמתין מקסימום שנתיים. כל זמן שחוסר הוודאות יימשך, מחיר הנפט עלול לדשדש ולהישאר נמוך. הכלכלה העולמית תחזור לאט ובזהירות למסלול כשיקרה לפחות אחד משלושה דברים: חיסון, תרופה או מערך בדיקות רחב ומהיר. כל אחד מהנ"ל יאפשר חזרה מסוימת לפעילות כלכלית ממשית, שתיצור ביקושים ועלייה במחיר הנפט. במקרה הגרוע, זה יקרה תוך שנתיים. יש מי שישכיל לנצל את ההזדמנות ולהרוויח הרבה כסף על העלייה הצפויה.

הכותב הינו הלל בש מרצה בכיר בפקולטה למנהל עסקים במרכז האקדמי לב וכן מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארטאופשנס

* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(17):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 12.
    עידן 08/05/2020 14:16
    הגב לתגובה זו
    תודות לראש ממשלה שהשחיתות אורך חיים בשבילו ושאר נבלות בכנסת ישראל מימין ומשמאל רובם מושחתים שם והכל מותר על חשבון הציבור
  • 11.
    לרון 07/05/2020 18:43
    הגב לתגובה זו
    ברמתו לתקופה יעזור לערי חוף כמו חיפה!
  • 10.
    לרון 07/05/2020 18:41
    הגב לתגובה זו
    מגביל את עצמו!!!!
  • 9.
    10 דולר גג 07/05/2020 13:08
    הגב לתגובה זו
    כל הסיבות בכתבה לעלייה של מחירי הנפט רלוונטיות לתחילת שנות ה 2000 . העולם השתנה
  • 8.
    ג'ק 07/05/2020 11:11
    הגב לתגובה זו
    הבריאות של האנשים ושל כדור הארץ מעדיפה אנרגיות נקיות ובטוחות כמו אנרגיה סולארית ודומות לה . יש לברך על כל ירידה בשימוש באנרגיה מזהמת כמו פחם נפט או גז .
  • 7.
    קומונסנס 07/05/2020 07:55
    הגב לתגובה זו
    זה מה שמביאה שחיתות הפוליטיקאים לעולם ובמקום השקעה באנרגיה נקיה משקיעים בזהום
  • 6.
    אנונימי 06/05/2020 16:45
    הגב לתגובה זו
    ההפך מחיר הנפט יזנק!! לחצי מהחברות לא ישתלם להפיק יותר. ומכך יהיה חוסר. ואז המחיר יקפוץ פי2
  • 5.
    היה מתרגל שלי בתואר (ל"ת)
    דודו 05/05/2020 22:32
    הגב לתגובה זו
  • אז ???????????? (ל"ת)
    בידי 09/05/2020 09:47
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    אני 05/05/2020 22:03
    הגב לתגובה זו
    אני לא כל כך מבין איך לאפשרות של חוסר בהיצע בהמשך הדרך.סביר שחלק לא קטן מהבארות יסגר וכשהביקוש יעלה יהיה מחסור בהיצע.כדי לפתוח את חלק מהבארות הללו מחיר הנפט יהיה חייב להיות מאוד אטרקטיבי ליצרניות.
  • חוסר הבנה 05/05/2020 22:54
    הגב לתגובה זו
    זה לא כפתור ON-OFF אם ניתן היה לסגור בארות - מזמן היו מורידים את התפוקה. יש כאן מאזן אימה - באר שנסגרת ישנה סכנה שלא ניתן יהיה לפתוח אותה מחדש - אתה מפסיק את הזרימה - הבאר מתמוטטת. הרוסים חשבור על להפיק ולשרוף את הנפט על מנת לא לאבד את הבארות
  • 3.
    כתבה כזאת גם אני יכול לכתוב (ל"ת)
    ערק 05/05/2020 21:36
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    זה מאוד נחמד שאתם מארחים כתבים חיצוניים, אבל כדאי לשמור גם על איכות הכתבה. כתבה זו לא חידשה שום דבר וסיכמה תוכן שנכתב עשרות פעמים בחודש האחרון. (ל"ת)
    למערכת ביזפורטל 05/05/2020 19:59
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    לא רלוונטי 05/05/2020 18:47
    הגב לתגובה זו
    רק מי שקונה חוזים על מחיר הנפט יכול להרוויח משהוא שמתקרב לכותרות "הנפט עלה ב 30 אחוז בחודשיים" . מי שיקנה את XOM CVX או USO לא יראה רווחים בסדר כודל כזה כי הכול כבר מגולם במחיר המניות או תעודות הסל
  • האמיתי 05/05/2020 20:15
    הגב לתגובה זו
    מהשפל עלתה ארבעים וחמש אחוז אני מחזיק כמובן
  • האמיתי 05/05/2020 20:05
    הגב לתגובה זו
    התעודה בסיכון בינוני כבר עלתה המשפחה בארבעים אחוזים אתה יכול לבדוק תכף אספר מספר נייר יותר טוב שלא תאמין למה שכותבים כאן כל המומחים
  • לא רלוונטי 05/05/2020 19:13
    הגב לתגובה זו
    בתרבות הכותרות הנפט עולה היום 17 אחוז - במציאות רק החוזה הקרוב עולה 17 אחוז - לכן XOM CVX לא זזות כמעט