מה יעצור את שוקי המניות?

למרות המשבר הכלכלי, ושבירת שיא במספר הנדבקים בקורונה, המכפיל העתידי הנוכחי של ה-S&P500 הוא 22 - גבוה ביותר מ-30% מהממוצע ההיסטורי; כדי שהשוק יקבל "פחד גבהים" צריך טריגר וכשנמצאים כל כך גבוה, הנפילה עשויה להיות כואבת
 | 

את הראלי שמציגים שוקי המניות העולמיים בחודשיים האחרונים אפשר לתאר במילה אחת – מטורף. מעבר לעוצמה ולמהירות שלו, מה שמאפיין אותו זה ששום דבר לא מצליח להסית אותו ממסלולו. התשואות בשוק האג"ח עולות? השוק רואה בכך אינדיקציה לשיפור כלכלי – מדדי המניות עולים. התשואות בשוק האג"ח יורדות – השוק רואה בכך אינדיקציה למדיניות מוניטארית מרחיבה ולהיעדר האלטרנטיבה להשקעה בשוק המניות – מדדי המניות עולים. מתיחות מחודשת בין ארה"ב לסין? תסיסה חברתית יוצאת דופן בארה"ב? התפרצות אגרסיבית של נגיף הקורונה במדינות מפתח בשווקים המתעוררים? שום דבר לא "נדבק" בשוקי המניות. טפלון של ממש.

השוק לא עולה בגלל הנתונים הכלכליים המשופרים
אקדים ואומר, שתהליך ההתאוששות הכלכלית במדינות המערב פוסט הקורונה הצליח להפתיע אותי, ולפי הפער הבלתי הנתפס בין התחזיות למספרי התעסוקה בארה"ב שפורסמו ביום שישי האחרון, לא רק אני הופתעתי.

ממה שאנחנו רואים בישראל, וממה שהנתונים מלמדים על המתרחש בעולם, הצרכנים חוזרים לצרוך במהירות מפתיעה, והסנטימנט העסקי/צרכני משתפר. באופן אבסולוטי, הנתונים הכלכליים הם רעים מאוד, אך כידוע שם המשחק הוא לא המספר המוחלט, אלא המספר בהשוואה לציפיות. כך קרה ששיעור אבטלה של 13.3% בארה"ב, הגבוה ביותר בשנות חיי רובנו (לעומת שיעור אבטלה של מתחת ל-4% רק לפני כמה חודשים), גורם לתחושת הקלה עצומה, ולעליות חדות בשוקי המניות העולמיים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

את ההשפעות ארוכות הטווח של התפרצות נגיף הקורונה נמשיך להרגיש עוד מספר שנים, כאשר מרבית ההערכות מדברות על כך שהתוצר העולמי יחזור לרמתו מלפני התפרצות נגיף הקורונה רק בשלהי 2022.

תהליך הפתיחה המהיר של הכלכלות, ביחד עם הנתונים הכלכליים שעולים על התחזיות, גורמים לשיפור בסנטימנט בשווקים הפיננסיים, ומגביר את התיאבון של משקיעים לקחת סיכון. עם זאת, אני טוען שהשוק לא עולה בגלל שהנתונים משופרים.

אם הנתונים היו מפתיעים עד כדי כך, היינו רואים עלייה בתחזיות הרווח של החברות, וזה לא המצב. כפי שניתן לראות בגרף למטה, שהופק על ידי חברת המידע הפיננסי Factset, בחודשים האחרונים יש ירידה חדה בתחזיות הרווח העתידיות (12 חודשים קדימה) עבור מדד ה-S&P500.

העלייה החדה במדד, שהחלה באמצע חודש מרץ, לא מלווה בעלייה בתחזיות הרווח. לאחרונה אנחנו רואים התייצבות מסויימת בתחזיות, אך גם אליה צריך להתייחס בפרספקטיבה יותר ארוכה. המשמעות היא ברורה, השוק עולה על עליית תמחור בלבד, כשהמכפיל העתידי הנוכחי של מדד ה-S&P500 הוא 22.1. המכפיל העתידי הממוצע ב-5 השנים האחרונות הוא 16.8, כלומר, המכפיל העתידי הנוכחי גבוה ביותר מ-30% מהממוצע ההיסטורי.


לא על ה-Fed לבדו
נשאלת השאלה – מה גורם למשקיעי שוק המניות להיות מוכנים להרים את רמות התמחור של השוק? למה הם מוכנים לשלם מחיר יותר גבוה עבור אותה רמת רווח?

התשובה המידית היא מדיניות הבנקים המרכזיים, שמציפה את המערכת בכסף זול, שמחפש תשואה, ודוחף את מחירי הנכסים הפיננסיים כלפי מעלה. הררי מילים נכתבו, גם מצידי, על כמה המדיניות המוניטארית העולמית היא יוצאת דופן כרגע ועד כמה זה ניסוי שיצא משליטה. ביום רביעי הקרוב תתפרסם החלטת הריבית בארה"ב ואחריה ינאם יו"ר ה-Fed, ג'רום פאואל. זוהי נקודה חשובה מאוד לשווקים, שיחפשו רמזים בנוגע למדיניות העתידית וינסו להבין האם דו"ח התעסוקה האחרון, והראלי המדהים בשווקים הפיננסיים, יגרמו ל-Fed לקחת צעד אחורה.

מעבר למדיניות הבנקים המרכזיים, תופעה לא פחות מעניינת, שלדעתי גם מסבירה במידה לא מועטה את העליות החדות בשווקים, היא כניסה מסיבית של משקיעי Retail לשוק המניות.

צמיחה מדהימה במספר החשבונות החדשים
הברוקרים האלקטרוניים הגדולים בעולם, דוגמת Charles Schwab, TD Ameritrade, Etrade ו- Robinhood (פלטפורמת מסחר פופולרית מאוד בקרב צעירים בארה"ב), דיווחו על צמיחה מדהימה במספר החשבונות החדשים בחודשים האחרונים. משקיעים חדשים, בני דור ה-Y ואפילו ה-Z, זיהו הזדמנויות בשוק המניות ופתחו חשבונות מסחר חדשים, כדי לנצל אותן.

תופעה זו גם מסבירה את העלייה החדה מאוד בחלק ממניות הטכנולוגיה והאינטרנט בראלי האחרון, כאשר אותם משקיעים צעירים הזרימו כסף לחברות שאותן הם מכירים היטב כצרכנים. זאת אולי נשמעת תופעה זניחה, בהשוואה לכסף המוסדי הגדול, אך גם האסטרטגים הגדולים בוול סטריט מתחילים להתייחס אליה.

ארבעת הברוקרים האלקטרוניים שציינתי למעלה הוסיפו ביחד יותר מ-4.5 מיליון חשבונות חדשים ברבעון הראשון של 2020 בלבד. אם לשם המחשה בלבד נניח כי חשבון ממוצע הוא על סך 50 אלף דולר, יש פה כוח קנייה של 225 מיליארד דולר, שהוא ברובו גם כסף Long Only. סכום ממש לא זניח.

בועות נטייתן – להתנפח
אקדים ואומר, אני לא טוען ששוק המניות האמריקאי כמכלול הוא בועה. זוהי קביעה חזקה מאוד. עם זאת, אני כן טוען שבסופו של דבר, ללא תמיכה של צמיחה ברווחים, הראלי הזה יצטרך להיפסק. כפי שניתן לראות בגרף שצירפתי בתחילת הסקירה, קיימת קורלציה ברורה בין רמת רווחי החברות לבין המחירים בשוק.

קיימות נקודות שנפתח בהן פער בין שני הגורמים, אך הן לרוב זמניות. הרווחים יצטרכו לסגור את הפער עם הריצה של השוק ואם זה לא יקרה, אז המחיר יצטרך לבצע התאמה. מתי זה יקרה? זאת שאלה שאין לה תשובה, כי גם אם השוק יקר, הוא יכול להמשיך ולהתייקר. מכפיל 22 יכול להפוך למכפיל 24, ואז השוק יעלה בכ-9% נוספים, ללא תמיכה של צמיחה ברווחים. הריצה האחרונה של השוק לא לוותה בצמיחה ברווחים, אך היא נמשכת עד עכשיו.

קיימים מספר איזורים בשוק שאותם לדעתי אפשר להגדיר כבועתיים בסבירות גבוהה. מבלי להיכנס לשמות ספציפיים, אני חושב שחלק ממניות האינטרנט והטכנולוגיה, במיוחד הקטנות והנישתיות שבהן, הגיעו לרמות תמחור לא סבירות. בנוסף, חלק ממניות ה-"Stay at Home", כלומר אלו שנהנו מהסגרים הנרחבים שהוטלו בעולם, נסחרות גם הן ברמות מחירים מאוד גבוהות, ועשויות להיות בבעיה אם תהליך החזרה לשגרה יימשך.

לסיכום, אין עוררין על כך ששוק המניות האמריקאי נסחר ברמות תמחור היסטוריות, אך הן עשויות להמשיך ולעלות. כדי שהשוק יקבל "פחד גבהים" צריך טריגר. הטריגר יכול להיות לקיחת צעד אחורה של ה-Fed, החמרה ברטוריקה בין סין לארה"ב, או חזרה של השוק להתעסק בנגיף הקורונה, שאגב, לא הלך לשום מקום, ולמעשה ביום ראשון האחרון רשם את המספר הרב ביותר של הנדבקים מאז התפרצותו (כ-135 אלף). כשנמצאים כל כך גבוה, הנפילה למטה עשויה להיות כואבת.


הכותב הוא מייסד ושותף מנהל בקרן הגידור Tree Garden Capital

המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

פרסום מידע זה אינו מהווה הצעה לציבור להשקעה בשותפות. ההשקעה בשותפות הינה על בסיס הצעה פרטית בלבד, בכפוף למגבלות כמפורט בהוראות הדין החל, ולפי שיקול דעתו המוחלט והבלעדי של השותף הכללי.

תגובות לכתבה(32):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 27.
    לא קראתי כל כך הרבה שטויות בכתבה אחת (ל"ת)
    מעולם 11/06/2020 17:21
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 26.
    כמה שהערתך נכונה
    גד 11/06/2020 16:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קשה להבין איך עתון עסקי שקשור גם בהיטק לא מצליח לדכא את הריסטים ,שאפילו לא מאפשרים לסיים תגובה !!
    סגור
  • 25.
    אפשר סו"ס
    לקו מנחה 11/06/2020 14:44
    הגב לתגובה זו
    3 0
    לקבל תשובה לrefresh המוזר באתר שלכם??
    סגור
  • 24.
    מה יעצור את השוק
    אייל 11/06/2020 07:36
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שום דבר - רק תוצאות הבחירות בארה"ב . מכפילי הרווח לא מעניינים וגם לא התוצאות הגרועות מאד שיהיו ברבעון השני . השוק יגיע בקלות למכפיל רווח של 28-30 !!!
    סגור
  • 23.
    כל יום יורדת בסוף וארביטראז
    תל אביב 10/06/2020 21:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בכוונה באדום
    סגור
  • טען עוד
  • 22.
    תודה ניר
    הענק הירוק 10/06/2020 21:38
    הגב לתגובה זו
    1 1
    כתבה מצויינת כמו תמיד
    סגור
  • 21.
    call will print (ל"ת)
    נפתלי 10/06/2020 18:42
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 20.
    מחירי המניות
    רוזן 10/06/2020 16:55
    הגב לתגובה זו
    2 2
    ימשיכו לעלות הודות לכספים האדירים מהבנקים המרכזיים ומצד שני רווחי החברות ירדו חזק מאד ברבעון השני וגם ברבעון השלישי והרביעי ההשןןאה לשנת 2019 וכך נגיע למכפיל 30 ואתה לא צריך להתפלא ולהתרגש מזה
    סגור
  • ככה תמיד אומרים בבועה לפני הנפילות
    גל 11/06/2020 11:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    השוק עולה והמצב הכלכלי הגרוע במאה שנים האחרונות וכל אחד מוצא סיבה אחרת. עד הנפילה. המצב דומה לינואר כשהקורונה השתוללה בסין וכולם אמרו שהשוק עולה כי זה לא משנה לכלום
    סגור
  • 19.
    קחו שתי מניות טובות
    הנביא יחזקל 10/06/2020 16:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היו 16 דולר כרגע חמש ושש. פשוט לקנות ולהמתין בסבלנות mitt ivr תהנו ובהצלחה דיבינדים מטורפים של חצי דולר למניה.
    סגור
  • 18.
    הכתב שלכם מסביר את זה היטב....
    460 10/06/2020 16:03
    הגב לתגובה זו
    1 0
    עמית נעם טל גאון
    סגור
  • 17.
    סנופי בדרך ל4000 (ל"ת)
    המהמר 10/06/2020 15:14
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 16.
    בורסה מאוד מסוכנת
    משה 10/06/2020 13:06
    הגב לתגובה זו
    0 5
    קורונה בחירות סיפוח אינטיפדהכלכלה במשבר
    סגור
  • 15.
    טעית בגדול ובמקום להתנצל אתה ממשיך להתחפר (ל"ת)
    שלום 10/06/2020 12:33
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 14.
    אין שום קשר בין הכלכלה לשוקי המניות
    משקיע 10/06/2020 12:29
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הביקוש למניות מגיע בעיקר מהדפסות של בנקים מרכזים אלהן מצתרפים משקיעים קטנים לנצל את המומנטום. זה יפסק כנראה שהבנקים יורידו תמיכה
    סגור
  • 13.
    אל תחפשו סיבות לעליות, כל עוד טראמפ בשלטון הכסף המודפס
    קוריץ 10/06/2020 12:28
    הגב לתגובה זו
    6 0
    ימשיך לתדלק את המדדים.
    סגור
  • 12.
    אין כמו מר נתניהו
    חנניה 10/06/2020 12:21
    הגב לתגובה זו
    0 1
    לא תהיה שום מפולת בשנת בחירות
    סגור
  • 11.
    תסתכל בגרפים של המדדים ותראה שהוא מזהיר
    רודף צדק 10/06/2020 11:42
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שהמדדים מתחילים להיות יקרים מדי וזה מה שקורה לפני מפולת, וכל חכם ישמח על כך שיהיה מי שיזהיר אותו
    סגור
  • 10.
    כל הכבוד
    ניר 10/06/2020 11:40
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הכתבה מצוינת . בניגוד לדעתך אני חושב שזה רק הפד ... או שהם קונים מניות ישירות או שהם מלוים כספים לקרנות גידור ומנחים אותם איך לפעול או איזה קומבינה אחרת . השוק עומד כל פעם מחדש לפני תופעות טכניות ואיזו יד מסתורית מגיחה מלמעלה ומחזירה את השוק למסלול ... אוסף מקרי כזה או אחר של משקיעי לונג יכול אולי היה לדחוף לעליות חזקות אבל לא יכול למנוע אירועים טכניים מתבקשים . ברור מצד שני שהפד מעוניין להסוות את פעילותו הישירה בשוק המניות ולכן מנצל את השפעתו כדי לתרץ את העליות בסיפורים כאלה או אחרים ...
    סגור
  • 9.
    אני זוכר לפני המפולת בשנת 2000
    ירון 10/06/2020 11:34
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הסבירו שהשוק רק יעלה, שההי טק זה דבר חדש שכל הזמן היה בצמיחה ואז בא הבום. למי שסוחר לא להתחיל לשכנע את עצמכם בפוזיציה, פשוט לקחת רווחים כל הזמן ולא להיות אול אין.
    סגור
  • 8.
    איך הוא מת למפולת שתהיה ...מדבר מתוך פוזיצייה על בטוח. (ל"ת)
    משה 10/06/2020 11:18
    הגב לתגובה זו
    9 6
    סגור
  • בסך הכל הוא כותב את האמת (ל"ת)
    רפי 10/06/2020 12:17
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 7.
    כנראה שהכותב נמצא בשורט שנשחט לו מיום ליום (ל"ת)
    משקיע 10/06/2020 10:45
    הגב לתגובה זו
    12 4
    סגור
  • אני מחזיק שורטים שקניתי השבוע ואני מאמין שהשוק יקר
    רודף צדק 10/06/2020 11:43
    הגב לתגובה זו
    6 1
    בוא נראה איך נסיים את השנה
    סגור
  • 6.
    כתבה מצוינת
    שי 10/06/2020 10:37
    הגב לתגובה זו
    6 6
    סוף סוף כתבה מיקצועית ולא מתוזמנת,אני מקווה שתמשיכו כך כל הכבוד
    סגור
  • 5.
    כתבה ממש מצוינת (ל"ת)
    נדב 10/06/2020 10:33
    הגב לתגובה זו
    6 5
    סגור
  • 4.
    מה שיעצור את שוק המניות הוא ה-4 לנובמבר.... (ל"ת)
    ליבי 10/06/2020 10:18
    הגב לתגובה זו
    5 6
    סגור
  • 3.
    רועי השחורות ישארו ימשיכו לחשוש והאופטמיסטים יעשו כסף
    אסף 10/06/2020 10:09
    הגב לתגובה זו
    6 4
    אנליסטים עוד לא הבנתם, חוקי הכלכלה הרגילים שאתם מכירים לא חלים על שוק המניות. הענין פשוט, יש הרבה מאד כסף בחוץ ללא תשואה ועקב כך נכנס וימשיך להיכנס לשוק המניות וזה הכל. גם מדד הפחד התייצב ואין צפי למשבר לכל היותר אירועים שיביאו למימושים קטנים וקצרי וווח.
    סגור
  • אופטימים בשוק כזה הם דפוקים בשכל (ל"ת)
    מאיר 10/06/2020 12:15
    הגב לתגובה זו
    1 3
    סגור
  • 2.
    מה יעצור? אני אגיד לכם..
    כלכלן דמיקולו 10/06/2020 10:01
    הגב לתגובה זו
    7 0
    שלחו להם את סוחרי המעו"ף הזבאלות מישראל - יהרגו להם את הבורסה
    סגור
  • חח דווקא העלו את הבנקים בימים האחרונים (ל"ת)
    הענק הירוק 10/06/2020 21:39
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    ומה עם הבחירות בארה"ב?
    אסף 10/06/2020 10:00
    הגב לתגובה זו
    3 2
    מפתיע זה לא צוין כטריגר אפשרי לירידות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות