ישראל הצליחה להתחמק מהמגיפה - מזל, אבל מה יהיה בהמשך?
למזלה של ישראל עדיין לא התפרצה בישראל מגיפה; איך מונעים מגיפה, האם הנתונים על חולי קורונה עוותו ומה יקרה לקצב חולי הקורונה בשבועות הקרובים?
למזלה של ישראל לא התפרצה בארץ מגיפה. המשמעות של מגיפה היא הצפה של בתי חולים בכמה רמות מעבר לקיבולת שלהם בחולים עם תסמינים דומים. זה לא קרה אצלנו. אז אין אצלנו מגיפה, אבל הקורונה חשפה בעיות בטיפול ובהיערכות למגיפות. הבעיה המרכזית בהערכת המצב בישראל היא המחסור במדדים שמתקבלים כתוצאה מבדיקות סקר המוניות. בלי מספרים אין סטטיסטיקה ואז כולם שבויים של מפריחי סיסמאות למיניהם שזורקים דברים שלא ניתן להוכיח או להפריך. המדיניות בישראל דומה לאדם שהצטבר אצלו הרבה לכלוך בבית והוא מעדיף לטאטא את הלכלוך מתחת לשטיח. הבעיה היא שגם יכולת השטיח להכיל את הלכלוך מוגבלת.
לבקש להעריך לאן ישראל הולכת היא משימה כמעט בלתי אפשרית כי הנתונים הנוגעים למגיפה הם ברמה של מדינת עולם רביעי. אין מדיניות בדיקות אחידה כמעט ארבעה חודשים מהשלב שיודעים שפרצה מגיפה וגם לא תהיה כי בשלב הזה כמעט ברור שמדובר במדיניות שמוכתבת על ידי גורמים פוליטים שרוצים במצב מבורדק כי ככה יהיה קשה לבקר את המדיניות מאחר שהיא... נשענת על מידע חלקי וניתן להנדס אותה. אני מתקשה להבין איך חוקר/מדען שמכבד את עצמו משתף עם זה פעולה. להערכתי האנשים שנבחרו לייעץ נבחרו בגלל חוסר ההבנה שלהם במודלים סטטיסטיים.
העלייה הנוכחית בכמות הנדבקים משקפת יותר בדיקות ואינה משקפת עדיין עלייה דרמטית בתחלואה.
הבדיקות הסרולוגיות שנערכו חשובות. אם הבדיקות הן ממעבדות Abbot אז יש לתוצאות משמעות סטטיסטית, אחרת כפי שהמקור שלי טוען: הנתונים חסרי ערך.
האם נתוני התמותה והתחלואה בישראל עוותו?
ההחלטה של משרד הבריאות לשנות את מדיניות הבדיקות מספר פעמים ולא לבצע בדיקות סקר, גרמה לכך שלמעשה הנתונים הרלוונטים היחידים מלבד תמותה וחולים קשים הם מהשבוע האחרון. יותר מזה:
מה שמופיע במסמך לעיל מצדיק למעשה אי ביצוע בדיקות המוניות. נניח שהמספרים שמופיעים בו נכונים (מה שעומד בסתירה לטענות חברות מובילות בתחום ה-pcr) עדיין, עלייה נרחבת של אנשים שיקבלו תוצאות חיוביות תראה על מגמה. ברגע שלא מבצעים בדיקות המשמעות היא שבכוונה נשארים עיוורים עד למקרה של התפרצות ואז מניסיון בעולם כבר מאוחר מדי.
גם אם יש חשש שאדם חיובי ניתן לשלוח אותו לבדיקות נוספות יש צעדי ביניים. בכל מקרה, אם מגלים שחלק לא קטן מהאוכלוסייה (2%) חיובי בבדיקה יש לזה משמעות עצומה. אני מתקשה להבין איך משהו מקצועי נתן לזה יד.
מספר מקרי המוות הנמוך בישראל - כשמסתכלים על מספר מקרי המוות ביחס למספר החולים המאומתים אז ישראל נמצאת ביחד עם מדינות כמו ערב הסעודית, כווית, איחוד האמיריות ורוסיה… אני רוצה לצאת מנקודת הנחה שמדובר במדינה מפותחת, שלא התפרצה מגיפה בהיקף שיצר עומס על מעבדות הבדיקה כמו בספרד, איטליה, צרפת, אנגליה.
אז אם ניקח מדינות שהתוצר לנפש עולה על 30,000 דולר בשנה. וניקח את הסברה שהמספר היחסי של אנשים מעל לגיל 70 הוא הגורם לתמותה הנמוכה, עדיין הנתונים שמתקבלים בישראל יותר ממוזרים (נכון שהמדגם קטן יחסית אבל ההתפלגויות אמורות להיות די דומות) ישראל נמצאת בפינה השמאלית התחתונה.
בגרף למטה בציר ה-X שיעור בני ה-70+ באוכלוסייה, בציר ה-Y שיעור המתים מתוך מאובחני הקורונה (לרוב חיוביים ב-PCR + סימפטומים).
אז או שלמערכת הבריאות בישראל יש טיפול סודי, או שרושמים אנשים בתור חולי קורונה למרות שהם לא, או שיש שיטת רישום שונה בכמה עשרות מקרים של אנשים חיוביים לקורונה שנפטרו...
האם הקורונה יותר מסוכנת משפעת?
נראה לי שזה עונה על השאלה...
אבל אם מתעקשים היו שפעות בארבעים השנים האחרונות שקטלו מיליונים והובילו לבידודים וסגרים באסיה.
מה צריך לעשות?
- למנוע אפשרויות לארועי הדבקה המונית בהם אדם שהוא מדביק על נפגש עם אלפים. שזה אומר שהופעות, רכבת, משחקי כדורגל מחוץ לתחום, בכלל כל התקהלות של מעל לכמה מאות צריכה להיות מפוזרת.
- בדיקות סקר המוניות על פי אזורים גאוגרפים בתדירות שבועית עם התמקדות בישובים חרדיים.
- לבצע סגרים מקומיים במקומות עם עלייה בתחלואה.
- לבצע סגרים מקומיים במקומות עם חולים פעילים שמהווים מעל ל1% מהאוכלוסיה וצפיפות אוכלוסין גבוהה (יחס אנשים לקמ״ר גדול מ-10,000).
מה לא צריך לעשות?
סגר בכל המדינה, יש אזורים שאין בהם חולים אין שום הגיון שהם יהיו בסגר. במדינה כמו ישראל סגר בכל המדינה לא אפקטיבי.
מודלים
יש מודלים שעובדים ונותנים תחזיות קרובות למציאות, בשביל זה צריך בעלי מקצוע בתחום. אי אפשר לקחת אנשים חסרי ניסיון במודלים סטטיסטיים דוגמת יועצי המל״ל (עדיף לקחת מומחים בספרות השוואתית) ואז להיות מופתעים שאין מודלים.
מודל טוב לתופעה כזו הוא מודל עם שגיאות, כי יש הרבה פרמטרים שמבדילים בין מקומות שונים, לא מודל מהסוג שקודם יורים את החץ ולאחר מכן מסמנים מטרה. כל סיפורי המל״ל עם למשל מודל פתיחת הגנים ההזוי ועוד נעשו בכוונת מכוון של הדרג הפוליטי, כי כשאין מודל אפשר לזרוק ססמאות. לא צריך לבדוק אותן. וקשה עד בלתי אפשרי לבצע תחקור.
האם צפוי גל ראשון בחודש-חודשיים הקרובים?
צפויה עלייה בתחלואה, בתמותה. בשביל לחצות סף קריטי צריך שמספר החולים החדשים בשבוע הקרוב יהיה מעל ל-2,000. במה זה תלוי? בעיקר במקומות בהם יש צפיפות גדולה של נפש לקמ״ר. בישראל זה כמעט אך ורק במגזר החרדי.
אם ההתנהלות של משרד הבריאות לא הייתה כל כך לא מקצועית וחסרת עמוד שדרה היינו עם סיכוי אפסי, חוסר היכולת לבצע בדיקות המוניות ולנטר תוצאות עם מודלים הוביל אותנו למצב שהסיכון קיים. רוב הסיכויים שלא תהיה התפרצות אבל צריך להיזהר וללמוד משאר העולם. העולם השתנה צריך להסתגל.
כותב המאמר: דר' איתי בן דן, מתמטיקאי, מומחה בשווקים הפיננסיים, עוסק בפיתוח של אלגוריתמים מתקדמים למסחר בבורסות שונות ופיתוח של כלים מתקדמים להשקעה, ושותף ב-y2risk
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.הייתה מגפה?אריק50 11/06/2020 17:35הגב לתגובה זו0 0הייתה מגפה?- לא הייתה מגפה בכל ישראל. היו מספר ישובים שבהם התחלואה הייתה יותר גבוהה, זה הכל. נכון להיום יש 30 מונשמים בלבד !!!סגור
-
9.בזכות נתניהוהקורונה נבלמה 11/06/2020 12:19הגב לתגובה זו1 3המגיפה נבלמה בישראל בגלל מדיניות נתניהו. באנגליה למשל מומחים למגפות טוענים שאם אנגליה היתה פועלת מוקדם בשבוע אחד היום היו פחות ממחצית המתים. באוסטריה וצכיה פעלו לפי הדרך של ממשלת נתניהו ולכן הצליחו יחסית לבלום את המגיפה. ישראל פעחה בצורה מעולה והמוכנות שלנו היתה פי שתיים יותר טובה מרוב מדינות מערב אירופה. גם בנקיטת אמצעי מניעה וגם במוכנות המערך הרפואי. בישראל יש את היחס בין חולים לנרפאים אחד מהטובים בעולם וכן גם ביחס תמותה להדבקות אנחנו מהנמוכים בעולם לפי יחס אוכלוסיה/מקרים. אז הכתב כאן מקשקשסגור
-
8.שיפור חדרי המיוןעובד 10/06/2020 20:19הגב לתגובה זו0 0הייתי בטיפול בחדר מיון ושם התלבש עליי חיידק וזה לא מפתיע אולי צריך להתחיל בחדרי המיון בכל בתי החולים אני משוכנע שהחולי מביקור בחדרי המיון יותר גבוה מהקורונה ולמה זה צריך להיות כך.סגור
-
7.שיפור חדרי המיוןאנונימי 10/06/2020 20:19הגב לתגובה זו0 0הייתי בטיפול בחדר מיון ושם התלבש עליי חיידק וזה לא מפתיע אולי צריך להתחיל בחדרי המיון בכל בתי החולים אני משוכנע שהחולי מביקור בחדרי המיון יותר גבוה מהקורונה ולמה זה צריך להיות כך.סגור
-
6.שיפור חדרי המיוןאנונימי 10/06/2020 20:18הגב לתגובה זו0 0הייתי בטיפול בחדר מיון ושם התלבש עליי חיידק וזה לא מפתיע אולי צריך להתחיל בחדרי המיון בכל בתי החולים אני משוכנע שהחולי מביקור בחדרי המיון יותר גבוה מהקורונה ולמה זה צריך להיות כך.סגור
- טען עוד
-
5.מאמר מעניין אבל ההתנסחות כמו של אחד שלא למד לכתוב מאמר באוניברסיטה (ל"ת)מישהו 10/06/2020 17:34הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.ישראל התחמקה מהפרומו... המגפה האמיתית תגיע עוד שבועיים (ל"ת)שי 10/06/2020 17:03הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.עברנו את פרעה , נעבור גם את זה.אייל 10/06/2020 16:59הגב לתגובה זו0 0יש לך בכלל ספק ? העם הזה עבר בהסטוריה שלו דברים הרבה יותר גרועים מקורונה והתגבר על הכל. גם על זה נתגבר.סגור
-
2.חוף הים בתל אביבדוקטור 10/06/2020 16:20הגב לתגובה זו0 0יותר מבני ברק וירושליםסגור
-
1.הוא מתלונן נגד כולם, אבל גם הוא לא בדיוק מומחה...יוסי 10/06/2020 15:52הגב לתגובה זו1 0כך הוא כתב באפריל: 1. ההתפרצות הקשה היא במגזר החרדי ואין התפרצות חריפה בשאר הארץ אז אם ננקוט במדיניות קשוחה שתאפשר בקרה ודגימה יומית של כל הארץ נוכל להגיע במקרה הגרוע למספרים של כ-2,000 במגזר החרדי ו-1,000 בשאר הארץ (חוסמים מלמעלה את מספר הנשאים ב5%) סה״כ 3,000. האמת? בבני ברק 33סגור
העמוד