פנסיה בניהול אישי - כך הפכה קופת הגמל ממוצר מיושן למוצר חדשני
בשנים האחרונות קופת הגמל הופכת ממכשיר חיסכון לילדים, למוצר חיסכון פנסיוני מתקדם המאפשר את ניהול ההשקעות באופן אישי; מה היתרונות שקיימים בניהול אישי? ואיזה מוצרים ניתן לנהל באופן אישי?
בדרך כלל כאשר מדברים על חיסכון לפרישה אנשים חושבים על קרן פנסיה או ביטוח מנהלים. אבל גם קופת גמל היא מוצר שניתן לחסוך בו לפנסיה. בעבר הכרנו את קופות הגמל כמוצר חיסכון לילדים אותו היו פותחים בבנק ואחרי 15 שנים ניתן למשוך כסכום חד פעמי. במשך שנים נהגו לפתוח קופות כאלה לילדים כחיסכון לדירה או לימודים. אבל בשנים האחרונות, קופת הגמל חוזרת להיות מוצר חיסכון פנסיוני מתקדם המאפשר את ניהול ההשקעות באופן אישי.
החל משנת 2005 חלה ירידה חדה בהיקף ההפקדות לקופות הגמל, ירידה שנובעת בתיקון שנעשה בשנת 2005 לתקנות מס הכנסה, וקבע כי כספים שיופקדו בקופת גמל החל מיום 1 בינואר 2006 יינתנו למשיכה רק בגיל 60. בשנת 2008 נחתה מכה נוספת על קופות הגמל, תיקון נוסף הפך את החיסכון בקופת הגמל לחיסכון קצבתי ונראה שהמוצר הפך לנחות ביחס למוצרים המתחרים, קרן הפנסיה וביטוח המנהלים.
למרות המכות שנחתו עליה בעבר, דומה כי בשנים האחרונות חוזרת קופת הגמל והופכת להיות מוצר משלים לקרן הפנסיה ואפילו תחליפי לביטוח המנהלים.
מה החזיר את קופת הגמל חזרה?
קופת הגמל היא אמנם מוצר פנסיוני, אליה ניתן להפקיד באופן עצמאי או כשכיר, אך בניגוד לקרן הפנסיה וביטוח המנהלים לא ניתן לקבל ממנה קצבת זקנה. בנוסף, לפחות בעבר, עובדים שחסכו בקופת הגמל לא היו מבוטחים בכיסויים ביטוחים. בעקבות תיקון 16 משנת 2016 גם עובד שיבחר לחסוך בקופת הגמל מעסיקו מחוייב לרכוש עבורו ביטוח אובדן כושר עבודה באופן דומה לביטוח שהוא רוכש עבור העובד בביטוח המנהלים.
למעשה תיקון 16 הפך את קופת הגמל לתחליף לביטוח המנהלים עבור עובדים המרוויחים שכר גבוה העולה על השכר אותו ניתן להפנות לקרן הפנסיה.
חשוב לזכור כי במידה ואתם, העובדים, לא מעוניינים לרכוש אבדן כושר עבודה, אתם לא חייבים. במקרה זה כל ההפקדה תופנה לחיסכון.
אז למה לחסוך בקופת גמל?
אבל לא רק תיקון 16 והאפשרות לרכישת כיסוי ביטוחי הובילו את העובדים לחזור ולחסוך בקופת הגמל. בקופת גמל בדרך כלל לא תשלמו דמי ניהול מהפקדה השוטפת ובמקרים רבים דמי הניהול שלכם יהיו זולים יותר מאשר בביטוח מנהלים.
אך הסיבה המרכזית לכך שחוסכים רבים החלו לחשוב על קופת הגמל ככלי לחיסכון הפנסיוני היא האפשרות לניהול אישי של החיסכון הפנסיוני, IRA, אפשרות שאינה קיימת בביטוח המנהלים.
מה זה IRA?
בניהול ההשקעות בחיסכון הפנסיוני ישנם שתי גישות נפוצות לניהול השקעות. ניהול השקעות אקטיבי על ידי מנהל ההשקעות וניהול השקעות פאסיבי הנצמד למדדי השקעה מובילים.
אך יש שיטה נוספת וידועה פחות שהולכת וצוברת תאוצה בשנים האחרונות והיא ניהול אישי – IRA. בניהול אישי, החוסך מנהל לבד את החיסכון הפנסיוני שלו או שהוא בוחר בעצמו את מנהל ההשקעות שינהל עבורו את הכספים.
כלומר, באפשרות החוסך לבחור בעצמו את אפיקי ההשקעה בחיסכון הפנסיוני או להעביר את ניהול ההשקעות למנהל השקעות מטעמו שינהל את הכספים במקום מנהל ההשקעות של הקופה.
ניהול אישי כחלק מתופעה רחבה יותר
ניהול הכספים באופן אישי בקופת הגמל מתחבר לתופעה רחבה הרבה יותר של צעירים שמבקשים לקחת את הכוח לידיים שלהם, הם דורשים יותר שקיפות והוגנות בכל שלב בחיים שלהם וגם בחיסכון הפנסיוני. החיסכון הפנסיוני המסורתי נתפס בינהם כדבר מורכב ואפילו מסואב, למול האפשרות להשקיע באופן עצמאי במכשירי ההשקעה עוקבי המדד שיחסכו בעלויות ויאפשרו להשיג את תשואת השוק.
מה היתרונות שקיימים בניהול אישי?
ישנם ארבעה יתרונות מרכזיים בניהול החיסכון הפנסיוני באופן אישי. דבר ראשון שליטה מלאה על החסכונות הפנסיוניים והתאמת תמהיל ההשקעה באופן גמיש ושוטף. בייחוד בתקופה הנוכחית, שהשוק מאופיין בתנודתיות חדה המייצרת הזדמנויות השקעה יוצאות דופן בסביבת מחירים נמוכה.
היתרון השני הוא מגוון רחב של אפיקי השקעה, חוסך בוחר ב IRA לא תלוי במדיניות ההשקעה של בית ההשקעות. לדוגמה חוסך שמעוניין לעקוב אחר מדד הנסד"ק יכל לרכוש תעודה שעוקבת אחרי המדד, אפשרות שאינה קיימת היום בבתי ההשקעות בארץ. משקיעים מתוחכמים יותר בוחרים לרכוש מניות ספציפיות או קרנות השקעה זרות.
בצורה הזאת החוסך יודע בדיוק במה הקופה שלו משקיעה. הוא יכל להחליט להשקיע בחברות ירוקות ובכל דבר אחר.
היתרון השלישי הוא המחיר, דמי הניהול בניהול אישי נמוכים יותר מדמי הניהול שנגבים במוצרים המנוהלים על ידי מנהלי ההשקעות. הסיבה לכך ברורה – כאשר החוסך מנהל את כספיו הוא בעצם ממלא את תפקידו של מנהל ההשקעות.
חשוב להדגיש כי לצד דמי הניהול הנמוכים, החוסך עדיין נדרש לשלם עמלות קנייה ומכירה על ניירות הערך שבחר לרכוש הוצאות אלו מחליפות את הוצאות ניהול ההשקעות שקיימות ביתר מוצרי החיסכון הפנסיוני.
היתרון הרביעי הוא דחיית מס רווחי הון עד למועד הפדיון. בתיק השקעות מנוהל בכל פעולת קנייה ומכירה משלם החוסך מס רווחי הון. במוצרי החיסכון הפנסיוני ישולם המס רק במועד משיכת הכספים.
איזה מוצרים ניתן לנהל בניהול אישי?
מלבד קופות גמל ניתן לנהל גם קרנות השתלמות בניהול אישי. במידה ובחרתם לנהל את ההפקדות השוטפות של כספי הפנסיה שלכם בניהול אישי, תצטרכו להיות חתומים על סעיף 14 או לקבל את אישור המעסיק אחרת לא תוכלו להעביר את כספי הפנסיה לקופה בניהול אישי.
האם הכספים בניהול אישי מוגבלים בתקרה?
בשל היתרונות אותם ציינו הגבילו את הכספים שניתן להפקיד לחיסכון בניהול אישי בתקרה. התקרה עומדת על כחמישה מליון שקל.
חשוב לדעת גם כי חוסכים המעוניינים לנהל את כספי הפנסיה בניהול אישי יוכלו לעשות זאת רק במכשירים מחקי מדד וזאת עד שיצברו חיסכון בגובה של כ- 1.3 מיליון או שהוא החל לקבל קצבה שעולה על 4,500 שקל.
חוסכים שמנהלים כספי קרנות השתלמות בניהול אישי או חוסכים שצברו את הסכום המינימלאי במכשיר חיסכון פנסיוני אחר אינם כפופים למגבלה זו.
בשורה התחתונה
בשנים האחרונות יותר ויותר חוסכים בוחרים לנהל את כספי החיסכון הפנסיוני שלהם באופן אישי וזאת באמצעות ניהול ההשקעות לבד או באמצעות מנהל ההשקעות שהם בחרו בעצמם. בצורה הזאת הם יכולים לנצל את ההזדמנויות בשוק ההון ולהוזיל את דמי הניהול. האפשרות לניהול אישי הפכה את קופת הגמל ממוצר מיושן למוצר חדשני המתחבר למגמות צרכניות נוספות שמעבירות את אפשרות הבחירה לצרכן.
הכותב הינו נדב טסלר, סמנכ"ל מקצועי בהלמן אלדובי קופות גמל ופנסיה, בעל רישיון משווק פנסיוני, מרצה במכללת נתניה ובעל הבלוג: פנסיוני, להבין את הפנסיה
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.מה החסרונות של IRA? (מעבר לצורך לנהל לבד כחובב?) (ל"ת)יש פגיעה בקצבה? 15/06/2020 23:08הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.עדיף מאוחר מאשר לעולם...משה מוסיוב 15/06/2020 11:53הגב לתגובה זו1 0היי רציתי לשאול או יותר נכון אשמח אם תשאל את הבוסים שלך (אורי אלדובי ואו רוני הלמן) מה הם עשו עם המידע הזה לפני 15 שנה בזמן אמתסגור
-
4.האומנםדן 13/06/2020 06:46הגב לתגובה זו1 1מעניין לקבל מידע כמה באחוזים באמת עברו למסלול IRA? הישראלי הממוצע רוצה להאשים מישהו בעיקר בנפילה, ובניהול עצמי את מי יאשים? אינני מכיר ״רבים״ שעברו לניהול עצמי.סגור
-
גמל נט, הכל שםבני 16/06/2020 16:55הגב לתגובה זו0 0חוץ מהעדרסגור
-
3.אי אימוןMajid 12/06/2020 09:47הגב לתגובה זו1 0למה צריך להיות עורך דין או מומחה בכלכלה בשביל להבין דברים בסיסיים בחיים??כל המערכת פסולהסגור
- טען עוד
-
2.נתנו לחתול לשמור על השמנת....כתבה ממומנת (ל"ת)ירון 11/06/2020 15:39הגב לתגובה זו0 5סגור
-
1.תודה. החכמתי. (ל"ת)אבנר 11/06/2020 12:37הגב לתגובה זו2 0סגור