חשש מ"גל שני"? יש כרגע 1.72 טריליון דולר שמחכים להיכנס לשוק
חודש יוני היה חודש חלש ביחס לחודשים הקודמים? השווקים חזרו לזנק בשבוע האחרון? כפי שאנו טוענים כאן זמן רב, בעולם בו הבנקים המרכזיים והממשלות מהווים שחקני מפתח, לכל תנודה בשווקים יש הסבר מאוד פשוט - שינוי במאזנים של גופים אלו. כאשר מסתכלים על מאזנים אלו היום, קשה שלא לקבל את ההרגשה שהעליות שחווינו בשווקים בחודשים האחרונים היו רק קדימון למחצית ה-2 של 2020.
אחד הדברים המעניינים ביותר בשנים האחרונות בשוק המימון בארה"ב הוא "קופת האוצר". הסיבה שקופה זו מצליחה למשוך תשומת לב גדולה מהמשקיעים היא בגלל שהיא "משנה את חוקי הכלכלה". אם בכל ספרי הכלכלה מלמדים אתכם שהבנק המרכזי הוא האחראי הבלעדי על כמות הכסף בשוק, הממשל האמריקני הפך בשנים האחרונות לסוג של "פד' 2" - הוא מסוגל להשפיע מהותית על התנהגות המערכת הבנקאית בארה"ב.
הסבר
בחודש שעבר הסברנו כיצד הפד' יכול לנתק את השווקים מהמציאות ע"י רכישת אג"ח (לכתבה המלאה). בכל פעם שהפד' מבצע רכישות של אג"ח, כאשר הבנקים המסחריים מהווים רק גורם מתווך, הם יוצרים גידול במאזני הבנקים בסכום דומה. כאשר תהליך זה מתרחש - המערכת הבנקאית צומחת, ולא משנה איזה אירוע כלכלי/פוליטי מתרחש באותו רגע.
התהליך שמתרחש במאזני הבנקים כאשר הפד' קונה
ועכשיו נגיע לקופת האוצר: מדובר בקופה שמנוהלת ע"י הפד' - כלומר מדובר בכסף שנמצא מחוץ לשוק וכאן טמון הקסם. הקופה הייתה זניחה לחלוטין עד 2015 (בדר"כ 30-40 מיליארד דולר) אבל החלה לזנק מאז ובחודשים האחרונים הגיע לשיא מטורף - 1.72 טריליון דולר ביום שלישי האחרון.
כאשר הממשל האמריקני מתחיל להוציא כסף מקופה זו (ולא משנה באיזו צורה - משכורות, תוכנית תמריצים וכו'). בצד הנכסים של הלקוחות יש גידול במזומנים שכן הממשל משלם כסף (נניח לצורך הדוגמה 10 מיליארד דולר). במקביל, גם צד ההתחייבויות והנכסים במאזני הבנקים יגדלו ב-10 מיליארד דולר. שימו לב שקיבלנו את אותו אפקט במערכת הבנקאית כמו של QE.
התהליך שמתרחש כאשר הממשל מוציא כסף מהקופה: המערכת הבנקאית עולה כמו QE
עבור הממשל האמריקני, מדובר בכלי המושלם לשליטה על השווקים. בכל פעם שיש קצת לחץ בשווקים (והפד' לא משתף פעולה בביצוע של QE), כל מה שהממשל האמריקני צריך לעשות זה להוריד קצת את קופת המזומנים שלו והמערכת הבנקאית שוב מקבלת פיקדונות (שהולכים מיד לאחר מכן לקרנות הגידור שמריצות את השוק) - הראלי של תחילת 2019 לדוגמה, מיוחס בעיקר לממשל האמריקני. בזכות סוגיית תקרת החוב, הממשל הוריד את הקופה מרמה של 400 מיליארד דולר לרמה של 100 מיליארד דולר תוך מספר חודשים.
הנשיא הנוכחי בבית הלבן לקח את כל הרעיון הזה צעד קדימה ומעוות את השווקים בצורה אגרסיבית בשנים האחרונות. טראמפ לא רק מצייץ על שיאים בוול סטריט - הוא יכול ליצור שיאים אם הוא רק משחרר דולר לשוק. בדומה ל-QE, נזכיר כי מדובר בתהליך שמשפיעים על בסיס הכסף ואנחנו ממשיכים לדבר על מערכת בנקאות רזרבית - הממשל האמריקני הפך ל"פד' 2".
בנוסף, קופת האוצר האמריקנית מעניקה לממשל האמריקני כוח עצום גם על הפד'. ממשל טראמפ רוצה שהפד' ישיק QE? כל מה שהוא צריך זה להגדיל את הגיוסים. כיוון שהקופה נמצאת מחוץ לשוק, מדובר בצמצום מוניטרי והפד' חייב להגיב.
איך זה קשור לחודש יוני?
כפי שציינו בשבוע שעבר (לכתבה המלאה), המערכת הבנקאית בעולם ובפרט בארה"ב שבורה לחלוטין מאז המשבר של 2008. מאז אותו משבר, כל המשחק בוול סטריט הוא של רזרבות במערכת הבנקאית - אף אחד לא מאמין בכלכלה הריאלית ואף אחד לא רוצה "לכבות את האור" כאשר הפד' מוריד את התמיכה. כאשר הפד' מבצע QE - הרזרבות גדלות והכל נראה וורוד וכאשר הפד' מצמצם את תמיכתו, כל האירועים השלייליים מגיעים.
לפני חודש יוני, הפד' דאג להגדיל את הרזרבות במערכת הבנקאית ע"י QE בהיקפים חסרי תקדים. ביוני הפד' התחיל להוריד במעט "רגל מהגז". מי שהיה צריך להשלים אותו היה הממשל האמריקני וזו גם הייתה התוכנית המקורית (לפי התחזית הרשמית של האוצר) - ממשל טראמפ היה צריך להוריד את קופתו לרמה של 800 מיליארד דולר בלבד ביום שלישי האחרון. לא רק שזה לא קרה, הממשל האמריקני הגדיל את קצב ההנפקות בחודש האחרון! קופת האוצר נסגרה בשלישי האחרון ברמה של 1.72 טריליון דולר - יותר מפי 2 מהתחזית המקורית.
כתוצאה מכך, רזרבות התחילו לצאת מהמערכת הבנקאית. לפתע, "ההודעות השליליות" מתחילות להשפיע. אפשר להגדיל שממשל טראמפ יצר "ריסון מוניטרי" בחודש האחרון.
קופת האוצר בשנים האחרונות: טראמפ יכול לגרום לעליות בחודשים האחרונים להיות רק קדימון
מדוע הממשל האמריקני שומר על קופה כה גדולה? אין באמת הסבר מספק וזו תעלומה גדולה. הערכות בשוק הן שהממשל האמריקני ישתמש בכסף זה לפני הבחירות - אם זה באמצעות תוכנית תמריצים חדשה (שצריכה להגיע), או באמצעות הורדה של הגיוסים העתידיים.
כך או אחרת מדובר בכסף שצפוי להיכנס לשוק בחודשים הקרובים וחלק ממנו צפוי כבר בימים הקרובים - QE אולטימטיבי מצד הממשל האמריקני. מסיבה זו, החשש מ"גל שני" (שעדיין לא באמת קיים חוץ מבכותרות) לא רלוונטי בשוק - בכוחו של הממשל האמריקני לתמוך בכל מצוקת נזילות שעשויה להיווצר בגלל גל שני.
מסיבה זו, המערכת הבנקאית היום נראית רגועה מאוד בנוגע להשגת הון בחודשים הקרובים - אם הבנקים בארה"ב לא חוששים ממוצקת נזילות, מדוע שהמשקיעים צריכים להיות? וול סטריט היא הונאה פיננסית, המשקיע צריך לנצל זאת!
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.אודות הבחור שכתב:מזקני השבט 05/07/2020 09:50הגב לתגובה זו0 0בתמונה - הוא נראה בחור צעיר. כשקוראים את הניתוח - מתברר שהוא מאד צעיר......סגור
-
9.הגל השני קיים ועוד איךדוד 04/07/2020 02:16הגב לתגובה זו2 055,000 נדבקים ביום, עלייה באשפוזים ובקרוב במקרי המוות.סגור
-
8.תגידו, מה קורה עם wirecard??רונן 04/07/2020 00:28הגב לתגובה זו0 1הזדמנות או הפסד בטוח??סגור
-
7.גרף הנסדק נראה כנו מגדל גבוהה גבוהה ולא יציב כל רוח קטנה מאיימת למוטט אותו וככול שהוא גבוהה יותר ככה עוצמת הנפילה תהייה חזקה יותר - אל תתבלבלו , זה יקרה , המשבר הזה לא דומה ל 1930 או 2008 , הוא גרוע משניהם יחד , הנתונים הגרועים יחשפו בקרוב מאוד (ל"ת)אריאל 03/07/2020 19:48הגב לתגובה זו1 1סגור
-
שטויות במיץ. תתקדם. (ל"ת)הנביא 05/07/2020 08:21הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
6.גרעון או עודף?החביב 03/07/2020 17:07הגב לתגובה זו0 0מישהו יכול להסביר איך יכול להיות שמחד ארה"ב בגירעון ומאידך יש כלכך הרבה כסף שמחכים להכנס לשוק?סגור
-
5.לא הבנתי מאיפה נכנס כסף לקופה (ל"ת)רוחלה 03/07/2020 16:42הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.מחלקים לכם כסף . ואתם חכמים אומרים לא רוציםכסף על הריצפה שימו תרוויחו נייר עם ערך. 02/07/2020 22:47הגב לתגובה זו5 1כסף על הריצפה שימו תרוויחו נייר עם ערך.סגור
-
3.זה יגמר בבכיהנסיון לתזמן את הקריסה שמור לנביאים אבל בקצב הזה ז 02/07/2020 20:07הגב לתגובה זו18 3הנסיון לתזמן את הקריסה שמור לנביאים אבל בקצב הזה זה לא יקח הרבה זמן עד ששאר העולם יבין שהדולרים שהם מזיקים שווים פחות ופחות עם כל יום שעוברסגור
-
2.פירמידה אחת גדולהמגן הציבור 02/07/2020 20:05הגב לתגובה זו15 5הזוי ! מטורף! כבר 133% חוב לתלג. זה ייגמר באסון פיננסי ושפל כלכלי. קרוב מתמידסגור
-
1.אכן כן עליות בדרך שיאים חדשים עד נובמברתומר 02/07/2020 20:04הגב לתגובה זו10 0כל נתון מאקרו פשוט לא מענייןסגור