קומפיוג'ן עלתה כמעט פי 5 בשנה האחרונה – האם הריצה יכולה להימשך?
חברת קומפיוגן -1.87% קומפיוגן 530 -1.87% בסיס:540.1 פתיחה:531.1 גבוה:540.2 נמוך:526 תמורה:451,807 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: היא חברה ייחודית בנוף חברות הביוטכנולוגיה הישראליות ואפילו העולמיות. בעוד הרוב המוחלט של חברות אלו עוסק בניסיון לאתר טיפולים למחלות שונות ולקדם אותם משלב המחקר והפיתוח, דרך שלב הניסויים הקליניים ועד לשלב המסחור והשיווק, קומפיוג'ן בחרה במודל די שונה. קומפיוג'ן היא חברה שעוסקת בעיקר בשלבים הראשוניים מאוד של פיתוח תרופה, כלומר בשלבי המחקר הפרה-קליניים, והיא מודעת לכך ששם כוחה ויתרונה היחסי.
עד לשנת 2010, החברה עסקה אך ורק בפיתוח הטכנולוגיה המחשובית שלה (פירוט בהמשך), אך מאותה נקודה היא החלה גם לאתר טיפולים פוטנציאליים ולפתח צנרת מוצרים. כיום, קומפיוג'ן עוסקת באיתור חלבוני בקרה (Checkpoints) בתחום האימונו-אונקולוגיה, שעוסק בטיפול בסרטן על ידי שימוש במערכת החיסונית של החולה.
על פניו, מודל כזה, של חברה שפועלת "רחוק מהשוק" ונמצאת כמה שנים ממימוש הפוטנציאל המסחרי של הטיפולים שלה, יכול היה להתקבל בחשדנות בשוק ההון. זה לא המקרה עם קומפיוג'ן. החברה פועלת באחד מהתחומים המתפתחים והמרתקים בעולם הרפואה היום ומחזיקה בשיתופי פעולה עם כמה מחברות הפארמה הגדולות בעולם. לא בכדי נסחרת קומפיוג'ן בשווי של למעלה ממיליארד דולר, שווי שעליו רוב חברות הביוטכנולוגיה הישראליות יכולות רק לחלום, למרות שהתרופות שהיא מפתחת לא צפויות להגיע לשוק בשנים הקרובות.
אימונו-אונקולוגיה – שינוי פרדיגמה בטיפול בסרטן
קומפיוג'ן מתמקדת כאמור בתחום של איתור חלבוני בקרה (Checkpoints) בעולם האימונו-אונקולוגי. החברה מסתמכת על פלטפורמה טכנולוגית מתקדמת, עם יכולות מחשוב גבוהות, שמטרתן לאתר חלבונים שמפריעים לתפקוד התקין של מערכת החיסון, ובכך מאפשרים לגידולים מסוימים להמשיך ולהתפתח. חסימה של אותם חלבונים מאפשרת למערכת החיסון לתקוף אותם ומכאן, מהות השם אימונו-אונוקלוגיה – שימוש במערכת החיסון על מנת לתקוף גידולים סרטניים. תרופות המבוססות על חסימת אותם חלבוני בקרה נקראות Checkpoint Inhibitors.
תחום האימונו-אונקולוגיה נכנס חזק לתודעת משקיעי שוק ההון לפני מספר שנים, עם חשיפת תרופות ה-Anti-PD1, המיועדות להילחם בחלבון הבקרה PD1. תרופות ה-Anti-PD1 הראשונות, Keytruda של Merck ו-Opdivo של Brystol-Myers, הציגו אפקטיביות יוצאת דופן לטיפול במספר סוגי סרטן, דוגמת מלנומה, ריאות, כליות, לימפומה ועוד. תרופות אלו, שהושקו בשנים 2014-2015, מוכרות כיום במיליארדי דולרים רבים בשנה. מאז, חברות פארמה רבות חיזקו את נוכחותן בתחום האימונו-אונקולוגיה, עם פיתוח תרופות שמיועדות לחסום חלבוני בקרה אחרים.
עם זאת, לאחר ההתלהבות הראשונית מתחום האימונו-אונקולוגיה, התברר שהוא עדיין לא אפקטיבי עבור מספר רב של סוגי סרטן. כך לדוגמא, תרופות ה-Anti-PD1 אפקטיביות במידה כזאת או אחרת רק עבור 20-30% מסוגי הסרטן, כאשר עבור חלק מהסוגים (סרטן ערמונית, כבד ועוד) האפקטיביות היא אפסית (ר' גרף ממצגת של קומפיוג'ן). פה נכנסת לתמונה קומפיוג'ן, עם יכולתה המוכחת לאתר חלבוני בקרה חדשים.
שיתופי פעולה עם ענקיות פארמה עולמיות
לאורך השנים הצליחה קומפיוג'ן לאתר חלבוני בקרה שהוכחו כבעלי פוטנציאל קליני לטיפול בסוגי סרטן שונים. כאמור, המודל העסקי של קומפיוג'ן מתבסס על איתור טיפולים פוטנציאליים וחבירה לחברות אחרות בהסכמי שיתוף פעולה כבר בשלב הפרה-קליני, הסכמים שכוללים חלוקת הכנסות ותמלוגים במקרה ואותם טיפולים מגיעים לבשלות ברמה המסחרית.
רשימת שיתופי הפעולה של קומפיוג'ן היא מרשימה בכל קנה מידה. ב-2013 החברה חתמה על הסכם עם ענקית הפארמה הגרמנית Bayer לפיתוח טיפול בהתבסס על חסימת חלבון בקרה בשם ILDR2. ב-2018 החברה חתמה על הסכמים דומים עם חברת Astrazeneca הבריטית (חלבון הבקרה לא נחשף) ועם Brystol Myers האמריקאית (חלבוני בקרה בשם PVRIG ו-TIGIT). בכל ההסכמים קיבלה קומפיוג'ן השקעת אקוויטי (12 מיליון דולר מ-Brystol Myers) או מקדמה (30 מיליון דולר מ-Bayer ו-10 מיליון דולר מ-Astrazeneca), ביחד עם אפשרות לקבל מאות מיליוני דולרים במקרה של התקדמות התוכניות הקליניות.
מעבר לשיתופי פעולה אלו, לקומפיוג'ן גם מספר תוכניות פיתוח שהיא מפתחת לבד (ר' גרף לצבר המוצרים בפיתוח של החברה). כאמור, תוכניות הפיתוח של קומפיוג'ן נמצאות בשלבים ראשוניים יחסית, של שלב 1 או שלב 1/2, כלומר, מרחק של כמה שנים מהגעה לשוק.
השוק מזהה את הפוטנציאל
קומפיוג'ן נסחרת בשווי שוק של כ-1.2 מיליארד דולר, שהופך אותה לאחת מחברות הביוטכנולוגיה הישראליות הגדולות ביותר. נכון לסוף הרבעון הראשון של 2020, החברה מחזיקה בקופת מזומנים של 121 מיליון דולר (ללא חוב), לאחר הנפקת מניות בהיקף של 75 מיליון דולר שביצעה בחודש מרץ האחרון, לפי מחיר של 9 דולר למנייה (לעומת מחיר של כ-16 דולר כיום). תזמון ההנפקה, בעיצומו של גל הירידות האחרון, מרשים לכשעצמו ומלמד על האמון שמשקיעים בשוק נותנים בחברה.
מעבר לשווי המרשים מאוד, מניית קומפיוג'ן מציגה מומנטום פנטסטי, ושוויה גדל כמעט פי 5 בשנה האחרונה. העלייה בשווי מיוחסת בעיקר למספר הודעות חיוביות שסיפקה החברה בגזרה הקלינית, למשל על אפקטיביות ראשונית בתרופה COM701 לטיפול בסוגים של סרטן השחלות וסרטן המעי הגס. בחודש מאי נחתמה עסקת מסחור גדולה בין Gilead לבין חברת Arcus Biosciences (RCUS), חברה שפועלת בתחומים דומים לשל קומפיוג'ן, כולל פיתוח תרופות בהתבסס על חסימת חלבון הבקרה TIGIT (בדומה לתרופות COM701 ו-COM902 של קומפיוג'ן). במסגרת העסקה, Gilead שילמה מקדמה של 175 מיליון דולר, השקיעה 200 מיליון דולר במניית Arcus והתחייבה להעביר תשלומים של עד 1.6 מיליארד דולר בהתאם לעמידה באבני דרך קליניים ורגולטוריים. גם עסקה זאת השפיעה לטובה על מניית קומפיוג'ן.
שווי השוק של קומפיוג'ן הוא מרשים במיוחד אם מתחשבים בכך שהחברה רחוקה מספר שנים מהכנסות מהותיות מהמוצרים שהיא מפתחת. המשמעות היא שהשוק מעניק ערך רב לפלטפורמה הטכנולוגית הייחודית של החברה, כמו גם לשיתופי הפעולה האסטרטגיים עם ענקיות הפארמה ולפוטנציאל העסקי של תוכניות הפיתוח. כפי שנאמר קודם, התרופות האימונו-אונקולוגיות המובילות בעולם מוכרות במיליארדי דולרים בשנה, כך שבמידה והתרופות של קומפיוג'ן יוכחו כאפקטיביות, הפוטנציאל הוא עצום. גם מבחינת עסקת רכישה אפשרית, חברות הפארמה הגדולות הוכיחו לא פעם שכשהן רואות פוטנציאל מסחרי יוצא דופן, אין להן בעיה גם לרכוש חברות שנמצאות בשלבי פיתוח ראשוניים יחסית.
בעיני, השקעה במניית קומפיוג'ן מתאימה למשקיעים בעלי טווח השקעה ארוך. החברה נמצאת כאמור בשלבים הראשוניים יחסית של פיתוח מוצריה, תהליך פיתוח שצפוי לארוך מספר שנים. מנגד, קומפיוג'ן פועלת בתחום חם מאוד, שמרכז הרבה עניין מצד חברות רבות, ושיתופי הפעולה שלה עם ענקיות פארמה עולמיות ממחישים זאת. אין ספק שקומפיוג'ן הרוויחה ביושר את מקומה כאחת מחברות הביוטכנולוגיה הגדולות והמובילות בישראל כיום.
הכותב הוא מייסד ושותף מנהל בקרן הגידור Tree Garden Capital.
המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
פרסום מידע זה אינו מהווה הצעה לציבור להשקעה בשותפות. ההשקעה בשותפות הינה על בסיס הצעה פרטית בלבד, בכפוף למגבלות כמפורט בהוראות הדין החל, ולפי שיקול דעתו המוחלט והבלעדי של השותף הכללי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.איך אפשר לתת שווי לחברה כזו? (ל"ת)דוד 10/07/2020 21:27הגב לתגובה זו0 0סגור
-
לדעתי רק לפי המתחרה Arcus שעשתה עיסקה עים גליאדשגיא 11/07/2020 13:00הגב לתגובה זו1 0כרגע הם פחות או יותר באותו שווי שוק...כך שהיא מתומחרת מלא.סגור
-
5.כמשקיע בסיבובים במניה כתבה מעולה ומקיפה שאפו. (ל"ת)שגיא 10/07/2020 09:11הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.יופי של ניתוח (ל"ת)איציק 09/07/2020 12:51הגב לתגובה זו3 0סגור
-
3.האם זו הזדמנות להקטין ? (ל"ת)fu,c 09/07/2020 12:31הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
2.יופיע 09/07/2020 10:41הגב לתגובה זו2 0יופי של כתבה. יופי של חברה -בהצלחהסגור
-
1.אחת המניות הטובותאנונימי 09/07/2020 10:37הגב לתגובה זו3 0בשוק כרגע, עשיתי עליה הרבה כסף, למי שיודע לעבוד עם תעלות המניה מגיבה מעולה לטכני, אין לי מושג כמה המוצרים שלה שווים ואם היא כדאית לטווח ארוך, אבל אני כן יודע שיש שם הנהלה טובה שאיכפת לה מהחברה וזה דבר די נדיר בחברות הביומד בארץ שרק מחפשות להכניס כסף לכיס על ידי הנפקות שפוגעות בבעלי המניות.סגור