נתוני התחלואה והתמותה מקורונה של משרד הבריאות מוטלים בספק

כשבוחנים את המספרים הנוגעים לתחלואה ומוות כתוצאה מקורונה, חשוב לשים דגש על שתי נקודות מרכזיות: מספר הנדבקים החדשים במהלך היום ושיעור התמותה והתחלואה הקשה
 | 
telegram
(5)

במהלך תקופת הקורונה ניסיתי להבין מתוך נתוני התחלואה והתמותה שפורסמו את הסיכון הבריאותי מחד ומתוך הנתונים הכלכליים להעריך מאידך את הפגיעה הכלכלית הצפויה למשק. בניסיון למצוא נתונים על תחלואה ותמותה התברר לי שהנתונים המתפרסמים אינם מאורגנים באופן הרצוי וכי ישנו קושי לקבל אינדיקציה טובה מתוך הנתונים לגבי סיכוני הקורונה במונחי שיעורי תמותה לעומת סיכוני השפעת.

כשבוחנים את המספרים הנוגעים לתחלואה ומוות כתוצאה מקורונה, חשוב לשים דגש על שתי נקודות מרכזיות; הראשונה הינה הצורך לקבל הבדלה ברורה בין מספר הנשאים של וירוס הקורנה בתחילת יום לבין מספר הנדבקים החדשים במהלך היום, והשנייה נוגעת לשיעור התמותה ושיעור התחלואה הקשה.

לגבי הנקודה הראשונה, כאשר שר הבריאות מכריז על 900 חולים חדשים בקורונה, ייתכן שהוא מבסס את הערכתו על ניתוח שגוי של נתונים; כדי להבהיר זאת אערוך אנלוגיה לנושא מתחום הכלכלה: כאשר רוצים להעריך האם שפל כלכלי מתגבר מנסים לזהות האם מספר המובטלים גדל. כלכלנים יודעים כיום להבדיל בין מספר האנשים שהיו מובטלים בתחילת התקופה הנוכחית לבין מספר המובטלים החדשים שהצטרפו בתקופה הנוכחית. ככל שזרם המובטלים החדשים גדול יותר, כך הנתון מעיד על התגברות מגמת השפל.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

באופן דומה, כשרוצים להעריך אם מחלת הקורונה מתפשטת בקצב מהיר, ראשית יש צורך להעריך מהו מספר נשאי הקורונה בישראל בתחילתו של יום, נתון אותו אפשר להעריך בקלות באמצעות דגימה אקראית של כ-20 אלף אנשים וזיהוי מספר הנשאים בקרבם. ממצא כזה מאפשר להעריך את מספר הנשאים בכלל האוכלוסייה, כך שאם לדוגמה ימצא במדגם של 20 אלף אנשים שישנם 500 נשאים מקרבם, הרי שבשיטה פשוטה הנקראת "ניפוח" נייחס את שיעור החולים שנמצא במדגם לכלל האוכלוסייה ונקבל שבישראל יש כ-225 אלף נשאים.

כעת נדע שגם אם ההדבקה תיעצר לחלוטין נמצא בבדיקה אקראית של 20 אלף איש כ-500 נשאים, ואם בכל זאת מתקיימת הדבקה של נשאים חדשים, כך שביום שלמחרת נמצא בבדיקה של 20 אלף איש, 600 איש שנושאים את הנגיף, ונוכל להעריך שקצב ההתפשטות עלה לכל היותר ב-100 נדבקים חדשים.

הנקודה השנייה נוגעת לתחלואה קשה ותמותה; במידה ומתו מקורונה כ-320 אנשים כפי שהיה עד לאחרונה, ואם אכן בישראל ישנם אלף נשאים אזי הסיכון למות מקורונה במהלך חצי השנה האחרונה הינו לערך 0.15%.

כדי להשוות לתמותה משפעת, בדקתי בדו"ח סיבות התמותה בישראל המפורסם על ידי משרד הבריאות ומצאתי שהתמותה משפעת ומדלקת ריאות מצוינת כסיבת המוות התשיעית עם 3,712 מתים בשנים 2015-2017, או בממוצע של 1,856 מתים לשנה.

לצערי, לא ניתן למצוא בדו"ח מהו מספר בני האדם שחלו בשפעת בישראל ולכן קיים קושי להעריך את שיעור התמותה. אבל אם נעריך שכ-1.2 מיליון אנשים מקרב האוכלוסייה חלו בשפעת הרי שמקרבם מתו 1,856 אנשים, ושיעור התמותה על פי נתונים אלו הינו 0.15%.

ראוי לציין שהחמרת הסימנים של מחלת הקורונה והגידול בתמותה כתוצאה מכך מתגברים בחורף, זאת בדומה לשפעת שעל פי דו"ח מסכם של עונת השפעת 2018/2019 של משרד הבריאות, שבה מתרכזת התחלואה ממנה בכל שנה בתקופת החורף, כשביתר עונות השנה התחלואה נמוכה מאוד.

ראוי לבסס את ההערכות לגבי התחלואה הצפויה מקורונה בחורף על שיעורי התמותה והתחלואה הקשה שהייתה באירופה במהלך החורף האחרון שהתמשך בחלק מן המקומות עד לחודש מאי, ובאופן זה לקבל אומדן גס לגבי שיעורי התחלואה הקשה הצפויה בחורף, ולהיערך בהתאם.


הכותב הינו פרופ' נסים בן דוד, נשיא האקדמית גליל מערבי

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    נתונים לא ברורים - הטעיה מכוונת של בציבור
    א 17/07/2020 07:05
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בישראל טרום קורונה , כ140 פטירות ביום בגיל פטירה ממוצע של 83 שנים. הקורונה איתנו 5 חודשים עם350 פטירות בגיל ממוצע של 80+, כך שמבחינת תמותה ממוצע גיל הנפטרים הכללי לא משתנה באופן מהותי
    סגור
  • 3.
    הביתה יחד עם לס
    לס 2 15/07/2020 20:14
    הגב לתגובה זו
    2 4
    לחלופיו אפשר לשלוח אותו הישר לאיטליה כדי לבדוק את מספרי הגופות שם
    סגור
  • 2.
    הבדיקות אינן אקראיות. לכן הניתוח שגוי. המדד הנכון הוא א
    בן 15/07/2020 14:20
    הגב לתגובה זו
    4 1
    המדד הנכון הוא אחוז המאובחנים מתוך הנבדקים. גם הוא לא מדויק אבל עליה מ 0.8% ל 6.1% אינה יכולה להיות מוסברת על ידי טעויות דגימה בלבד. גם מספר המאושפזים הוא אינדיקטור טוב - אין כאן טעויות דגימה.
    סגור
  • זה לא מה שהוא הסביר
    א 15/07/2020 22:20
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הוא לא מנתח את הבדיקות אלא אומר שאם יעשו בדיקה מדגמית ל 20 אלף אנשים וימצאו מתוכם x נדבקים יוכלו להעריך את כמות הנדבקים האמיתית (על ידי אקסטרפולציה, כמו שעושים בסקר מדגמי), ולפי השינוי שיהיה כל יום יוכלו להבין מה המגמה. זו שיטה הרבה יותר הגיונית מאשר לעשות כל יום יותר בדיקות (לא אקראיות) וככה להראות שיש יותר נדבקים ולתחזק את ה"מגפה". הרי ברור שכמות המאומתים לא באמת תלויה בכמות הבדיקות אלא היא ערך נתון. בקיצור תתחילו להבין שמשקרים לכם
    סגור
  • 1.
    אל תבלבל את ביבי עם עובדות כרגע זה לא מתאים לו ולהרבה א
    טלי 15/07/2020 13:49
    הגב לתגובה זו
    4 0
    ככה עושים ניתוח תוצאות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות