מי צודק - המשקיעים או המומחים? ההיסטוריה מלמדת שהמשקיעים
המלחמה על סוכנויות המשכנתאות מתעוררת שוב וזו הזדמנות לדבר על המדיניות הכלכלית, הפיסיקאלית והמוניטרית, על נזילות וחדלות פירעון ועל פעילות הפד' והאוצר בארה"ב בניסיון להיחלץ מהמשבר: ביהמ"ש העליון של ארה"ב הודיע, בשבוע שעבר, שיאפשר לדון בשאלה לגבי חוקיות הסכם שנחתם ב-2012 בין הממשל לשתי סוכנויות המשכנתאות הענקיות Fannie Mae (סימול:FNMA) ו-Freddie Mac (סימול:FMCC), שלפיו מורשה האוצר האמריקאי לקחת את רווחי הסוכנויות הללו (מדובר במאות מיליארדי דולרים. כן, מאות!!).
בעלי המניות, פרטיים ומוסדיים ומאד עוצמתיים, כספית ופוליטית, טוענים שההסכם עליו חתומים משרד האוצר והרגולטור הממונה על הסוכנויות, אינו חוקי כיוון שאין בסמכות הרגולטור לחתום על הסכם כזה. מניות הסוכנויות קפצו אמנם ביום ההודעה אבל מיד נרגעו כי מלחמה זו, בין המשקיעים לאוצר, נמשכת מאז 2012 והניסיון מראה שהחלטת השופטים היא רק שלב נוסף במאבק שיימשך עוד שנים.
אף צד לא יוותר שהרי מאז משבר 2008, אז הוכנסו השתיים לכינוס שנתן לממשל שליטה, רכשו משקיעים דבוקות רציניות של מניות מתוך מטרה למנוע השתלטות הממשל ולהחזיר את המניות לשוק החופשי, מה שלדעתם יחזיר למניות את ההערכה שהייתה לפני המשבר וזה רבותיי יתורגם להרבה כסף (המניות, בסוף 2007, הגיעו ל-70 דולרים והיום נסחרות בסביבות ה-2-2.5 דולרים). בינתיים, אחרי 8 שנות מאבק, היחידים שמרוויחים (כרגיל) הם היועצים ועורכי הדין.
הוכחה להצלחת תכנית ההצלה של במשבר של 2008
העובדה ששתי הסוכנויות הללו, שמחזיקות ביותר מ-80% מכל המשכנתאות בארה"ב, הצליחו לשרוד, בעזרת הממשל, את משבר 2008 וחזרו למעמדן המוביל ולרווחיות האדירה שלהן (לא המניות, החברות) היא אות כבוד והוכחה להצלחת תכנית ההצלה של הממשל והבנק הפדרלי של ארה"ב שב-2008 השקיעו בהן 187 מיליארד (116 מיליארד ל-FNMA ו-71 מיליארד ל-FRCC ובניגוד לדעת המומחים), כנגד מניות בכורה עם דיווידנד מצטבר גבוה. האוצר כבר מכר את המניות בסכום כולל של 245 מיליארד כאשר מאז 2012 הן העבירו לאוצר 300 מיליארד דולר נוספים כדיווידנד בהתאם להסכם.
אם יחליטו השופטים שההסכם אינו חוקי יצטרך האוצר האמריקאי להעביר חלק (פרופורציונלי למניות) מהסכומים שקיבל מאז 2012 לבעלי המניות פרטיים שמחזיקים ב-23.1% מתוך 1.16 מיליארד המניות ובנוסף תתחזק האפשרות שהאוצר יוותר על השליטה, כפי שהיה המצב מאז הונפקו הסוכנויות ב-1970 ועד 2008. כ-40 גופים ענקיים רכשו מניות FNMA בין 2008 ל-2012 וחלק מהם המשיכו לרכוש גם לאחר ההסכם ב-2012, כולם משקיעים בעלי מוניטין וכיסים עמוקים מאוד כמו ביל אקמן, ברוס ברקוביץ, ווארן באפט, סטיבן כהן, ליאון קופרמן, קרל אייקן ועוד ואלו, כאמור, לא יוותרו.
ההשקעה בסיכון גבוה
יחד עם זאת המניות אינן מתאימות למשקיע הממוצע אלא רק למשקיעים הספקולטיביים שיודעים גם להפסיד. נכון, אם המשקיעים הפרטיים "ינצחו" המניות יעלו משמעותית כי כרגע, אם בודקים את הדוחות ברצינות (ללא העברות לאוצר וללא חישוב מניות הבכורה) המניות נסחרות במכפיל נמוך מ-3 (באתרים הפיננסיים המכפיל הוא כ-125 פעם). חברת פאני מיי של 2020 גדולה וחזקה בהרבה משהייתה בשיא 2007, ערב המשבר. פאני מאיי היא החברה בעלת הנכסים הגדולים ביותר בארה"ב, בשווי של 3.5 טריליון דולרים ומקדימה את הבנק הקנדי הגדול RBC עם 1.12 טריליון, T&AT עם 552 מיליארד, אקסון (356) ואפל (338.5). אבל הסיכוי שהפרטיים ינצחו נמוך ביותר, לבטח בתקופה כמו הנוכחית בה הממשל זקוק לכסף ומלבד זאת עד להחלטה סופית יעבור כאמור זמן רב.
החלטת ביהמ"ש, נותנת לנו הזדמנות "לקשר" בין מבצע ההצלה של כלכלת ארה"ב ב-2008 לבין מבצע ההצלה הנוכחי שמבחינות רבות דומים מאוד. מסיקור התקשורת הפיננסית אפשר לחשוב שהפעולות הפיסיקליות (של האוצר) והמוניטריות (של הבנק המרכזי) הנוכחיות הן תגובות שנעשות לצרכים פוליטיים, לתמוך במניות וכו' אבל האמת היא שהדיווח התקשורתי ברובו הוא בעל האינטרס הפוליטי.
לומר שהבנק המרכזי פועל להעלאת המניות, מדפיס כסף כדי "להמשיך ולעלות את המניות", שהחוב אינו מעניין אותם וכו' אלו אמירות וסלחו לנו על ההגדרה, מטומטמות, שמצביעות או על אינטרס או על בורות מוחלטת בנושא. מה שעושים האוצר והפד' כיום זו אותה מדיניות בדיוק שעשו ב-1930, 1987 וב-2008 ונגיע לכך.
קצת היסטוריה להבנת המצב הנוכחי ומה באמת דוחף כעת את המניות
המשבר הנוכחי הוא הרביעי מסוגו בתולדות ארה"ב שבו מעורב הממשל בממדים כה גדולים מפאת החשש ל"התרסקות הכלכלה". היה "הגדול" של שנות ה-30, היה משבר הבנקים להלוואה וחסכון (S&L crisis) בין 1987 ל-1989 שבו נסגרו שליש (1,043) מכל הבנקים האזוריים בארה"ב. היה משבר 2008 וכעת המשבר הנוכחי.
בראשון לא היינו כמובן, אבל למדנו אותו בקפדנות במסגרת שיעורי ההיסטוריה הכלכלית של ארה"ב באוניברסיטה. באחרים היינו, כולל הנוכחי כמובן. כל המשברים התחילו במפתיע ובתוך אווירה של אופוריה כלכלית ובורסאית שהתרסקו ב"זבנג".
בכולם נהגו הממשל והבנק באותה מדיניות של "נטרול גורם הזבנג" וזאת באמצעות הזרמות עתק לכלכלה, עידוד מסיבי לחברות ובודדים בתחומי מיסוי, רגולציה ויצירת אמון בפעילות הממשל (במטרה לשנות את הפסיכולוגיה) ותוך התעלמות מהתראות פרשנים וכלכלנים על הסכנה העתידית כתוצאה מחילוץ שכזה. התגובה למשבר הנוכחי אינה שונה מתגובות העבר מלבד הבדל חשוב אחד, למיגור "גורם הזבנג" (החיידק הסיני) דרושה חדשנות טכנולוגית שעדיין לא פותחה.
ההשוואה למשבר 2008
חשוב תחילה להבין שהממשל האמריקאי, האוצר והבנק המרכזי מנוהלים ע"י אנשי עסקים שרובם, לבטח בממשל הנוכחי, קפיטליסטים וכולם הגיעו מתפקידי ניהול בכירים בסקטור הפרטי (להבדיל לצערי מהמצב בישראל). המחשבה הראשונה של אנשים כאלו, כאשר הם ניצבים בפני מצב שעלול "לרסק את הכלכלה", היא "איך דואגים לכך שהחברות המרכזיות בכל הסקטורים המובילים, במיוחד הפיננסי, ימשיכו לתפקד ולא יקרסו ואיך ממשיכים בצריכה הפרטית שהיא המנוע המרכזי בכלכלה האמריקאית?". בנוסף, וכיוון שכל ארבעת המשברים פרצו ערב בחירות "מצטרפת" גם התעסוקה כנושא מרכזי.
ההחלטות של אנשים מסוג זה הן עסקיות נטו ומנותקות מעקרונות כלכליים. "לתיאוריות הכלכליות", אמר הנרי פאולסון, שר האוצר שמינה הנשיא בוש ב-2006 והיו"ר והמנכ"ל לשעבר של גולדמן סאקס, "נצטרך לדאוג לאחר שהמשק יתאושש". פאולסון אמר זאת למתנגדי תכנית ההצלה שהציע בקיץ 2008 שהתנגדו גם להצלת עסקים פרטיים וחששו מהחוב שייווצר (הובילו אותם הסנטור הדמוקרטי ברני סאנדרס והסנטור השמרן הרפובליקאי ג'ים דה מינט).
פאולסון, בתמיכת נגיד הבנק המרכזי דאז, הפרופסור בן ברננקי, הם שדחפו את תכנית ההצלה של 2008 שגולת הכותרת שלה הייתה הנזלת המשק, הצלת הסוכנויות למשכנתאות והצלת מאות חברות פרטיות ובראשן הבנקים המובילים ו-AIG. ג'יימי דיימון, שכבר אז היה היו"ר של הבנק JPMorgan Chase, טען לימים שאם היו מצילים את בנק ההשקעות Lehman, לפני שהכריז על פשיטת רגל בספטמבר 2008 וכפי שלאחר מכן הצילו את AIG, ההצלחה הייתה גדולה בהרבה, "כל אותם יועצים מומחים שדרשו לתת לבנק ליפול פשוט לא הבינו את המשמעות לכלכלה כולה. טוב שהבינו זאת יומיים לאחר מכן כשהגיע הזמן לדון בהצלת AIG" (ההחלטה להציל את AIG התקבלה יומיים לאחר ההחלטה לתת לליהמן ליפול).
חייבים לתת את ההרגשה שהמדינה תומכת בכלכלה במלוא עוצמתה
פאולסון הסביר את תוכניתו להצלת הכלכלה לנשיא בוש ולחברים בכירים בקונגרס ובסנאט וכן, בפגישה נפרדת, למועמד הדמוקרטי לנשיאות אובמה (שחודשיים מאוחר יותר ניצח בבחירות). הוא הסביר שמשבר הנזילות מדאיג מאוד אמנם אבל ניתן לתיקון באמצעות הזרמה למשק. מה שהרבה יותר הדאיג אותו הייתה ההתפתחות לדעתו של משבר פירעון כתוצאה מהשילוב בין הירידה החדה בצריכה הפרטית, הירידה בערך הנכסים ועצירת האשראי במשק, "במקרה כזה אפילו אם נטביע המשק בכסף מזומן איש לא ישתמש בו. חייבים לתמוך ישירות בצרכן, ישירות בחברות המובילות ובהחזרת המפוטרים לעבודה. למעשה", טען, "הבעיה כבר אינה הנזילות אלא האמון. חייבים לתת את ההרגשה שארה"ב תומכת בכלכלה במלוא עוצמתה".
התוכנית אושרה, גם ע"י ממשל בוש ומיד לאחר מכן ע"י ממשל אובמה ותוכנית ההצלה יצאה לדרך. הציבור האמריקאי הבין שארה"ב עושה ככול יכולתה, אינה עושה חשבון לתיאוריות הכלכליות ומטילה את כל עוצמתה לחדש הצמיחה וזה עבד.
וול סטריט הבינה זאת היטב והירידות החדות נעצרו כבר באוקטובר 2008 והשוק החל לעלות כבר מתחילת 2009 וזאת למרות שנתוני המאקרו והמיקרו המשיכו להתדרדר גם במהלך כל 2009. לא הבנק המרכזי בפעילות ה-REPO גרם להתאוששות הבורסה ולא האוצר, הם פעלו כפי שפעלו תמיד בעתות משבר קשות. הבורסה החלה לעלות בגלל האמון בהתאוששות והמשך הצמיחה, שחזר.
הממשל האמריקאי הקציב 700 מיליארד לתוכנית הצלת החברות הפרטיות, ה-TARP, ובנוסף 300 מיליארד לתוכנית השיקום של הסוכנויות שאותן הכניס לכינוס וכיסה אותן בערבויות מדינה ועוד 200 מיליארד ניתנו לחברות הביטוח (הרוב AIG) ואילו הבנק הפדרלי, באמצעות פעילות REPO, אכן "הטביע" את המשק בנזילות. רק בכמחצית מהסכומים נעשה שימוש וההצלחה הייתה מרשימה.
לא רק שהכלכלה חזרה לצמיחה כבר ב-2010 והמשיכה לצמוח עד סוף 2019 אלא שהחברות שקבלו הכסף ניצלו, הפכו רווחיות ביותר ותרמו לגאות הכלכלית. החברות נתנו לממשל אופציות בתמורה למענקים, הפסיכולוגיה השתנתה ובסופו של יום, בנטו, הרוויח הממשל, שמכר המניות מהאופציות שמימש, 15.3 מיליארד דולרים, 23 מיליארד מהצלת AIG ועוד כ-300 מיליארד, עד כה, מדיווידנד ששלמו הסוכנויות FNMA ו-FMCC.
את זה בדיוק עושים הממשל והבנק המרכזי גם במשבר הנוכחי עם הבדל אחד, "הזבנג" של 2020, הווירוס הסיני לא מוגר, מיגורו קשור בחדשנות טכנולוגית שעדיין אינה קיימת. נכון, החברות המובילות אינן זקוקות לכסף הן נכנסו למשבר במצב מצוין של מאזנים חזקים ורווחי שיא אבל החשש מהתדרדרות כלכלית בגלל הווירוס לא פחת.
אז מדוע בכל זאת השוק עולה?
בדיוק מאותה סיבה שעלה, למרות המצב הכלכלי והחששות, בסוף 2008-תחילת 2009. המשקיעים מאמינים שגם הפעם תעשה פעילות הממשל והפד' את הנדרש לחידוש הצמיחה כשהם תולים יהבם בטכנולוגיה ש"תעזור" למגר את השליח הסיני מהר מכפי שהמומחים צופים.
במילים אחרות, רוב המשקיעים מאמינים, בניגוד למומחים, במיתון של V shape. אם המשקיעים לא היו מאמינים בכך אז אפילו אם הפד' היה מטביע את ארה"ב בכסף המניות לא היו עולות. זו ורק זו היא הסיבה לעוצמת שוק המניות. בשלושת המשברים הקודמים המשקיע האמריקאי צדק והמומחים טעו, נראה הפעם. עכשיו מתקרבים לעוד מבחן, תוצאות הרבעון השני של 2020. נמתין ל"תגובת השוק" לתוצאות ואולי נחכים טיפה.
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
46.בתקופה של ריבית אפס- אין הרבה מקורות להשקעה לכסף . (ל"ת)מי יודע 24/07/2020 12:42הגב לתגובה זו1 0סגור
-
45.לשלמה גרינברג הצעהשמואל 20/07/2020 12:41הגב לתגובה זו0 3מציע ,להקים קבוצה סגורה ,אפילו בתשלום ככה מי שירצה, יגיב בצורה מכובדת.סגור
-
הצעה מטומטמת מאין כמותה. להיות סגור עם הגרינברג-----לשמואל 04/08/2020 13:22הגב לתגובה זו0 0במקום או קבוצה סגורה ועוד בתשלום...ניזקו לשותפים לקבוצה יכול לעשות שמות.סגור
-
מצטרף לבקשה (ל"ת)עמית 20/07/2020 15:58הגב לתגובה זו0 1סגור
-
ידידי זו דמוקרטיה,כל עוד אין אלימות מילולית (ל"ת)יובי 20/07/2020 15:21הגב לתגובה זו2 0סגור
- טען עוד
-
44.מי מתכנן קרוז ברויאל קריביאן בשנה הקרובה שירים את ידו.בעל הפסים 20/07/2020 10:58הגב לתגובה זו1 1לא נראה לי שהרבה ידיים הורמו .אהה שכחתי שהבורסה מתמחרת צפיות מומלץ 10 שנים ומעלהשיהיה v shapeנעים ומוצלח לכולםסגור
-
אני (ל"ת)ליים 20/07/2020 15:21הגב לתגובה זו0 1סגור
-
נמצא הצדיק שמוכן להתקע בחדר חצי שנהVN 20/07/2020 16:54הגב לתגובה זו3 0הבורסה האמריקאית בונה עלייךסגור
-
למה לא כיף להיות באוניה (ל"ת)יובי 21/07/2020 09:39הגב לתגובה זו0 0סגור
-
43.תהיו אופטימיים אבל תפעלו בצורה זהירה ומחושבתתקשיבו לשלמה 20/07/2020 02:23הגב לתגובה זו0 0המפתח להצלחה בבורסה זה להשקיע בתבונה (=והיום יש לנו סלים של מניות שמפחיתים סיכון). ג'יימי דיימון המנכ"ל המפורסם של הבנק מורגן סטנלי אמר שגם הם לא יודעים מה הולך בכלכלה ובבורסה, בגלל מעורבות הבנק המרכזי. אז תנחשו גם אתם אם השוק יעלה או ירד. בהצלחהסגור
-
42.בורסה קזינואידיוט 19/07/2020 09:59הגב לתגובה זו2 4אין גוף כלכלי יותר מושחת מהבורסה. תיזכרו שנת 1929. כל בלון מתפוצץ בלי התראה מוקדמת. השחיתות בסוף מנצחת את כולם.סגור
-
בלי התראה מוקדמת???שלמה גרינברג 19/07/2020 12:07הגב לתגובה זו4 0גש לניו יורק טיימס של אותם ימים (קל להגיע באמצעות גוגל) ותראה שהיו אין ספור אזהרות ממשבר מתקרבסגור
-
והפעם אין (ל"ת)יובי 20/07/2020 15:24הגב לתגובה זו0 0סגור
-
41.השבוע מילניום פוד טק תטוסטבעוני 18/07/2020 18:49הגב לתגובה זו0 0הנייר יחל להיסחר השבוע בישראל. עשרות אלפי ״רובין הודים״ ישראלים יטיסו את הנייר לאזור 3,000 ! בהצלחה לרוכשים שקיבלו הקצאה בהנפקהסגור
-
40.לא לבוא בטענות לשלמה על אופטימיותנהג 18/07/2020 14:15הגב לתגובה זו3 2יתכן והאתיקה המקצועית אינה מאפשרת ליועצים כותבי מאמרים לספר את האמת לאמיתה כדי למנוע פאניקה בקרב הקוראים, המצב לדעתי חמור מאוד אבל לא מצפה משתנה לכתוב זאתסגור
-
בורסה קזינואידיוט 19/07/2020 10:09הגב לתגובה זו3 0הבורסה הגוף הכלכלי המושחת ביותר בעולם. כולם משקרים בבורסה כדי לגרוף רווחים.סגור
-
מדוע? אתה באמת מאמיןשלמה גרינברג 19/07/2020 08:57הגב לתגובה זו4 0שאם הייתי פסימי לא הייתי כותב אחרת?סגור
-
39.יום אחד בני הרבה אחרי מותך הניירות האלה יהיו שווים משהו (ל"ת)ואודי 18/07/2020 12:44הגב לתגובה זו2 0סגור
-
ועל איזה נירות אתה מדבר? (ל"ת)שלמה גרינברג 19/07/2020 09:03הגב לתגובה זו3 0סגור
-
38.רק צד אחד של הדבריםשייקה 18/07/2020 10:11הגב לתגובה זו0 0ומתייחס על העבר. בקטזינו שנוצר כל סיבוב בגלגל הרולטה עומד בנפרד.סגור
-
37.אני מודה אמריקה התחרפנה (ל"ת)ברננקי 18/07/2020 00:50הגב לתגובה זו3 0סגור
-
36.מאמר חכם ומקיף שמסביר מה קורה ברמת המקרו (ל"ת)תודה לשלמה 17/07/2020 19:39הגב לתגובה זו6 1סגור
-
35.בלי תשובות לשאלות הקוראים זאת עוד כתבה שיש בשאר האתרים.שי.ע 17/07/2020 17:58הגב לתגובה זו2 5וחבלסגור
-
תתנחם בכך שיש אלטרנטיבות (ל"ת)שלמה גרינברג 18/07/2020 08:50הגב לתגובה זו6 1סגור
-
34.שאלה לשלמהלא קונה 17/07/2020 17:32הגב לתגובה זו2 0תודה על הניתוח. השאלה היא מה מצב המניות אם ייקבע שההסכם חוקי? האם הן לא יהיו שוות דבר כי כל הרווחים ילכו לממשל או שהן יסחרו כמו מניות רגילות שאמורות לייצג את רווחי החברותסגור
-
אם זה מה שיקרהשלמה גרינברג 18/07/2020 08:52הגב לתגובה זו2 0אבדה הסיבה לקנות המניות הללו. המניות מן הסתם תמשכנה להיסחר אבל ללא עניין למשקיעיםסגור
-
33.גרעוןהחביב 17/07/2020 17:21הגב לתגובה זו1 2מה יהיה עם הגרעון התופח שלמה? זה היה גם ב-2008? זה נראה לך סביר? לא נראה לך שכל פעם מטאטים את הבעיה ללא פתרון אמיתי? הזהב מאחוריך שלמה, שים לב על התנועה העקבית שלו בחודשים האחרונים. נראה לי שיום הדין מתקרב.סגור
-
הגירעון ימשיך לתפוח אבלשלמה גרינברג 18/07/2020 08:53הגב לתגובה זו1 4אם המשק יתאושש ואם האינפלציה לא תפרוץ (כפי שאני מעריך מזה כ 20 שנה) הבעיה אינה חמורה כפי שמזהיריםסגור
-
32.כתבה מענינת ביותר. בלי התחכמויות (ל"ת)אנונימי 17/07/2020 16:06הגב לתגובה זו5 0סגור
-
31.שלמה RADAיוסי 17/07/2020 16:04הגב לתגובה זו0 0הגיע הזמן שתתן סקירה עדכנית על החברה. הזמנות בסך 49 מיליון דולר מתחילת השנה.סגור
-
כתבתי מספיק על RADA וכךשלמה גרינברג 18/07/2020 08:54הגב לתגובה זו2 0גם על CGEN, ALLT, CEVA וכול השאר שבפינת החלומות שליסגור
-
30.חייב חקירת משטרה מאפו בא כסך לבורסה (ל"ת)אבי 17/07/2020 15:28הגב לתגובה זו2 5סגור
-
מדוע? מישהו מסתיר את מקור הכסף? (ל"ת)שלמה גרינברג 18/07/2020 08:55הגב לתגובה זו4 0סגור
-
29.כסף גדל על העצים תראו אך הבורסה מגיבה בלי סיבה רק לעליודוד 17/07/2020 15:26הגב לתגובה זו0 2מאפו גנבים את הכסף שרץ בבןרסה בלי כול סיבה יש קרונה לא עבדים ובורסה רק חוגגתסגור
-
28.משפט מאוד לא נכוןיחזקאל 17/07/2020 15:09הגב לתגובה זו0 4"הירידות החדות נעצרו כבר באוקטובר 2008 והשוק החל לעלות כבר מתחילת 2009" זה ממש לא נכון ב15 בספט 2008 החלה צלילה גדולה הסתיימה במרץ 2009סגור
-
זה כן נכוןתום 18/07/2020 00:21הגב לתגובה זו3 0לקח לS&P מנובמבר ארבעה חודשים עד מרץ להשלים ירידה של 10% בין המינימום של נובמבר לתחתית במרץ. 10% ירידה ב4 חודשים זה לא ירידות חדות.סגור
-
תבדוק שוב (ל"ת)שלמה גרינברג 17/07/2020 16:58הגב לתגובה זו5 0סגור
-
בדקתי שוב עם הגרף של YAHOO FINANCEיחזקאל 17/07/2020 18:44הגב לתגובה זו3 0האים יש סיכוי שהגרף לא נכון?סגור
-
הגרף אמיתי אבלשלמה גרינברג 18/07/2020 09:12הגב לתגובה זו2 0בגלל טווח הזמן קשה לראות תפניות ב HISTORICAL DATA לך לתקופה של אוקטובר 2008 עד מרץ 2009. תגלה שמדד ה 500 S&P נחת על התחתית לאורך אוקטובר ונוטבמבר (כאשר ב 20.11.08 הייתה התחתית המקסימלית 800 נקודות) אז החל לעלות וב 8.1.09 הגיע ל 9109 ושוב התדרדר ל 692 ב 3.3 ומשם מתחילות העליות עד התיקון של 2010. מה שיותר חשוב לצורך המאמר הוא שמבחינת נתוני המקרו והמיקרו הם היו נוראיים עד סוף 2009 ולמרות זאת הבורסה עלתה ובקצב מהיר מהיום. האוצר והפאדס נהגו בדיוק כפי שהם נוהגים כעת.סגור
-
27.תואיל להסביר לאזרח את הסיבה למפולות .!!!!כותבי תרחישים 17/07/2020 14:43הגב לתגובה זו3 3תואיל להסביר באיזה שיטה הבנקי מייצרים כסף (ובסופו מפולת) לכן מפולת חדשה ענין של מס חודשיםסגור
-
26.ב2008וגם ב2018-הזהרנו מההונאה הבנקאי הגדול בהיסטוריהכותבי תרחישים 17/07/2020 14:15הגב לתגובה זו2 4השלב הנוסף בדרך- עד אוקטובר -הזהב יאותת על הזמן - הבנקי מייצרים כסף יש מאין- השלטונות מודעים ומחפים בהיכן שהוא גם הדולר יתדרדר אל תגידו לא ידענוסגור
-
כול הכבוד אז מדוע אתם מתביישים בשם שלכם? (ל"ת)שלמה גרינברג 18/07/2020 09:13הגב לתגובה זו3 0סגור
-
25.3 נגידים ששינו את חוקי הכלכלהשרי 17/07/2020 14:09הגב לתגובה זו2 3אין ערך לכסף להשקעות. הכל בידי נגידים ששינו את הכללים.פעם היו מתריעים מבועה היום יוצרים מנפחים ומנפחיםסגור
-
שטויות (ל"ת)שלמה גרינברג 18/07/2020 09:14הגב לתגובה זו2 1סגור
-
24.לשם שינויתומך נעם טל 17/07/2020 13:52הגב לתגובה זו6 0כתבה מעניינת מפי גרינברג :) הטענות שלך מעניינות ומעוררות מחשבה.סגור
-
23.הקסמים האלה יכולים לעבוד על 50 שנהדעתי בלבד 17/07/2020 13:30הגב לתגובה זו0 2לא כל עשור....סגור
-
מה לעשות שיש נתונים שזה עובד מאז 1896 (ל"ת)שלמה גרינברג 17/07/2020 17:01הגב לתגובה זו4 0סגור
-
22.הדבר הכי הגיוני שקראתי לאחרונה, תודה.דגן 17/07/2020 13:21הגב לתגובה זו7 1.סגור
-
21.עצוב שהכותבאלי בר נס 17/07/2020 13:14הגב לתגובה זו4 3לא מבין את המציאות הכלכלית בה הוא חי. לא את המחיר ששילמנו ב-2008 ולא את המחיר שנשלם עתה ניפוח בועה ג'יגנטית בשל שוק המניות וקריסה בסופו של הדבר של המטבע רוצו לקנות זהב , יש עוד זמןסגור
-
גיגנטית?בועה 17/07/2020 18:45הגב לתגובה זו0 0ואללה? נשמע טובסגור
-
20.מרענן. סוף סוף לא תחזיות יום הדין.הגיון 17/07/2020 13:02הגב לתגובה זו5 1לעיתונאים וכותבי המאמרים. תלמדו שצרכני המדייה מעדיפים הגיון ולא סנסציות. כבר לא קוראים עיתונים בגלל שסנציות פשטו רגל. רוצים הגיון. רוצים עובדות. לא רוצים פוליטיקה.סגור
-
19.רוב המשקיעים מאמינית במיתון של וי-שייפ ?בילי 17/07/2020 13:01הגב לתגובה זו2 340% מהחברות יפשטו את הרגל השנה !!!סגור
-
18.השקעה מענינתשרוו 17/07/2020 12:47הגב לתגובה זו0 0נראה מעניין מאד פוטנציאלסגור
-
17.לא התייחסת בכלל לחוב האמריקאיזיו 17/07/2020 12:26הגב לתגובה זו4 2שלמעשה רק הלך וטפח משמעותית מאז משבר 2008 וכעת עולה בקצב מסחרר. להתעלם ולהגיד שאנחנו בורים זה לא מקצועי מצדך אדוני.סגור
-
יש לך אין ספור אלטרנטיבות (ל"ת)שלמה גרינברג 18/07/2020 09:15הגב לתגובה זו2 2סגור
-
16.סדר גודלאנונימי 17/07/2020 11:52הגב לתגובה זו3 1כתבה מעניינת. מספר בעיות שעדיין נותרות ללא מענה פשוט. היקף הסיוע הנדרש עולה בכל פעם גם ביחס לתוצר הגולמי באותה התקופה. בפעם הקודמת הממשל קיבל מניות ואופציות בחברות כושלות וכל נוצר סיכון מוסרי אצל אלא שהפסידו אם כי לא עשה זאת עם החברים במריל וגולדמן. הממשל מתי שהוא יצטרך לחשוב על החזר החוב שיצר ואז יוטלו מיסים כבדים. שיעור המינוף של החברות והכלכלות בעולם נמצא ברמה גבוהה לעומת פעמים קודמות. גם האזרח שעליו כולם בונים שיחזור לצרוך נמצא ברמות מינוף גבוהות מהעבר. ומעבר לכל זה אין יותר סיכון מוסרי בשווקים. מנהלים והנהלות שדאגו רק לאופציות שלהם ולכיסם גרמו לכל החברות להתנהל ללא חשיבה על יום סגריר עם מינוף גבוה. בעבר חברות היו נופלות ותחתם היו צומחות חדשות. הסיוע הכבד והרחב מנציח את הבעיות הללו גם לדורות הבאים. למיטב זכרוני מספר חברות הזומבי בארהב ואירופה עלה בכל העשור האחרון ועכשיו כנראה ימשיך לעלות...סגור
-
15.זבנג וגמרנואטי 17/07/2020 10:27הגב לתגובה זו4 2מה שקורה הוא נגד חוקי הטבע נכון שאני מטומטמת?סגור
-
אם היית מפרטת על איזה חוקים אולי הייתי יכול לענות (ל"ת)שלמה גרינברג 18/07/2020 09:15הגב לתגובה זו1 0סגור
-
14.מומחים לבורסהאריק50 17/07/2020 10:13הגב לתגובה זו3 3אותי לימדו שאם אתה רוצה להרוויח בבורסה, תקשיב טוב למה שהמומחים אומרים ותעשה בדיוק הפוך...סגור
-
אז אתה מיליונרדמבו 17/07/2020 18:43הגב לתגובה זו2 0כבר?סגור
-
13.האופק שחורדין 17/07/2020 09:57הגב לתגובה זו6 4אפילו מודיס מתריע על הנעשה בארהב לגבי הפערים בחברה,אתה באמת חושב שעם הררי החובות הנצברים החברות ימשיכו לא לשלם מס גבוה ומיסוי כלל האוכלוסיה לא תעלה בכמה דרגות? ארהב כיום במיני אנרכיה עם בזיזה שוד ואלימות ואזרחיה מתעוררים ומבינים שעבדו עליהם ועל חחשבונם העשירים והחברות ממישיכם להתעשרסגור
-
"אפילו מודיס"? (ל"ת)שלמה גרינברג 18/07/2020 09:16הגב לתגובה זו2 0סגור
-
12.מונופולבוי 17/07/2020 09:46הגב לתגובה זו2 2כל תיאוריה יכולה להיות נכונה כל עוד הציבור ימשיך להאמין בדולר, הרי כסף מונופול בסופו ימוטט הכל וכל חכמי הפד עוד יביאו קלון על כולנוסגור
-
אני מניח שאם לא עשו זאת מאז 1913שלמה גרינברג 18/07/2020 09:17הגב לתגובה זו3 1אז לא יעשו זאת גם כעתסגור
-
11.האכזבה הגדולה מגרינברגעמי 17/07/2020 09:41הגב לתגובה זו17 7אני עד היום לא הגבתי-אלא רק קראתי,אבל הפעם לא יכולתי להתאפק: איך אפשר להשוות בכלל בין המשברים מר גרינברג-אנשים מתים באלפיהם,עסקים,מפעלים -ומפעל חייהם של האנשים-קורסים,מליוני אנשים פוטרו ואידו לא נרק את מקור פרנסתם-אלא גם את תיקוותם,הרבה מאוד מאוד אנשים ללא תקווה כלכלית,אנשים בכל העולם בהסגר,ומנועים לצאת מבתיהם-מבצרם-או מהערים שבהם הסתובבו בחופשיות,מגדירים את זה כמגפה ואסון הגול ביותר ב 100 השנים האחרונות,זה לא אחד מהשברים מר גריברג-זה המשבר והאסון הגדול ביותר שקרה עד היום,והבורסה אם הייתה אמיתית ומשקפת-היא הייתה אמורה לרדת חדות,ואולי להתרסק,היא לא אמיתית ולא כלכלית,והיא משקפת משהו הזוי לא מציאותי ולא כלכלי,משהו שהציבור השפוי והנורמלי צריך להתרחק ממנו במהירת. כפרשן מקצועי והגון,הייתי מצפה לשמוע ממך מילים מעין אלו,כאזהרה ומניעה לשואה כלכלית ,לציבור המשקיעים.תודה.סגור
-
...אז לא יהיה לו עבודה.גיא 19/07/2020 11:15הגב לתגובה זו6 1כולם מדברים מאינטרס, תקשורת, ביבי, באבא, האנליסטים ששיכים לתקופת הנביאים. בקיצור כמעט כל בעל מיקצוע שמייעץ ללקוח שלו, נמצא בניגוד עניינים.סגור
-
טועהשלמה גרינברג 17/07/2020 17:08הגב לתגובה זו9 13המגפה הספרדית הייתה קשה וגדולה 10 מונים והשוק התנהג בדיוק כמו כעת תנסה לבדוק לפני שאתה קובע זה הכול בגוגל, בניו יורק טיימס של אותם ימים. כפי שכתבתי הבורסה לא מתנהגת כפי שאתה רוצהסגור
-
בורסה צופה קדימה. דווקא שהכלכלה תחזור לצמיחה יגיע תיקוןמשקיע 17/07/2020 17:05הגב לתגובה זו5 7זה הפוך על הפוךסגור
-
10.מסכים עם הכתובתום 17/07/2020 09:41הגב לתגובה זו5 2בניגוד לישראל שבדיפ שיט בגלל היסטריה מהוירוס הזה, בארה"ב הבינו שוירוס עם תמותה של 2% לא מצדיק ריסוק הכלכלה והריסת העתיד של דור שלם. ולכן חזרו לצרוך, והמצב משתפר, ובקצב הזה, ברבעון השלילי כבר נראה חזרה לצמיחה קטנה (בארה"ב)סגור
-
9.הבעיה שתוכנית 2020, היא להצלת סיכויי טראמפ בבחירותליבי 17/07/2020 09:41הגב לתגובה זו4 4ולא הצלת הכלכלה האמנריקאית, או/ו העולמית..סגור
-
שטויות (ל"ת)שלמה גרינברג 18/07/2020 09:18הגב לתגובה זו1 0סגור
-
8.שלמה גרינברבסיימון 17/07/2020 09:28הגב לתגובה זו7 2כרגיל מאמר ללקק את האצבעותסגור
-
7.יופי של טור גרינברג (ל"ת)אנונימי 17/07/2020 08:49הגב לתגובה זו8 1סגור
-
6.אחלה כתבה שלמה. מקווה שתצדק גם הפעם (ל"ת)עמית 17/07/2020 08:41הגב לתגובה זו8 1סגור
-
5.שקר "ההצלה"-2תזאוס 17/07/2020 08:37הגב לתגובה זו2 4יש לומר את האמת- בנקים מרכזיים הם הנגיף האמיתי- ואנחנו מכורים לסם "צריכה".רק שהפעם -ההבדל הוא ברמה הפסיכולוגית- הנרקומן מבין שהוא חייב להיכנס לגמילה מכ ו רח- העסק הזה לא ייעלם בהופ וגמרנו- ומליונים עוד ימותו -למען מה ? הצלת "הבנק המרכזי" וחבריון מלחכי הפנכה והשודדים האינסופיים בחליפות\? האמריקאים המציאו את הגזענות - והחזירות- וכל רע שניחת עליהם -כרגע-לא ניחת על העשירים- אלא על העם המסכן -שאין לו "כסף" לקנות בדיקה. זה בכלל לא מעניין את השלטון- המליונים שימותו ברחובות-לא מזיזים לו- כל מ ה שמעניין אותו בדיקטטורת ההלם הנוכחית- זה להעמיק את אי השויויון ולחזק את מעמעד שליטי העל - חיזוק העבדות בשם החוקסגור
-
שטויות (ל"ת)שלמה גרינברג 17/07/2020 17:08הגב לתגובה זו4 0סגור
-
4.לידיעתך מר גרינברג להבדיל מ2008יואל 17/07/2020 08:24הגב לתגובה זו6 4ב2008 הירידות התחילו בצורה חריפה מספטמבר 2008 ועד דצמבר 2008,והיציבות התחילו בתחילת מרץ 2009,הפעם הירידות היו כחודש וחצי עד 23.3.20 ומאותו יום כחודשיים תיקנו בחדות את כל הירידות ואף הגיעו לשיאים חדשים שנמשכים עד היוםסגור
-
3.טעות לעולם חוזרתצבי נוי 17/07/2020 08:18הגב לתגובה זו2 1הבנקים המרכזיים והממשלות הצילו את הבורסות וזהו. הרווחה הכלכלית של העם נשחקת כבר שנים, גם פה וגם באמריקה. אפשר לדחות את הקץ אבל כשהוא יגיע הוא יהיה גדול יותר. ממשלות לא יכולות ליצור עושר ושגשוג. הן בעיקר עוצרות את השוק החופשי מלעשות את זהסגור
-
2.שקר "ההצלה"תזאוס 17/07/2020 08:15הגב לתגובה זו5 3שקר ההבל של " תוכנית ההצלה" שעימו אתה משתף פעולה- למען מה ? עתיד ילדיך? ילדינו? אתה תורם ליצירת מעמד של שליטי על- אוליגרכיית על ששולטת בעולם- במיליארדים- וכל מטרתה היא שימוש במשאב באנושי- בנו- ועל גבינו- ליצירת פער ואי שוויות ברמה בלתי נתפשת. תאמר את האמת . בנק מרכזי כפי שהוא כיום נשלט ומנוהל למען מטרה אחת בלבד- שוד ההמונים- דיקטטורת ההלם של הקפיטליזם. המשקיעים- הם אותם קרובים ומקורבים כמוך שמקבלים כמה פרורים כדי להתנתק ולהפוך למעמד שליטי על על גבינו ועתיד ילדינו. הבנק המרכזי ושלוחיו-הוא הואיב- הוא הנגיף- ואותו יש להשמיד ויצור שרשרת ערך איתית ונכונה- להחזיר את השלטון הכלכלי לעם ולפרטסגור
-
ברה"מרוסי 18/07/2020 11:14הגב לתגובה זו1 0על התאוריות שלך נבנתה ברה"מ והתוצאה ידועסגור
-
1.יש עוד הבדל קטן שלמהמגן הציבור 17/07/2020 08:12הגב לתגובה זו4 3במשבר הנוכחי נכנסו אליו עם ארגז כלים מוניטרי ופיסקלי הרבה יותר קטן ומצומצם. הרבה בגלל 2008 שבעצם נמשך עד היום. ריביות אפסיות חובות אדירים מאזני בנקים מרכזיים מוטרפים. תראה את החוב ומאזן הפד של ארהב. היית משקיע במדינת פלוני עם נתונים כאלה?! זה עלול להגרר לשפל כלכלי עמוק וללא כלים מספקים זה ייגמר רעסגור
-
כיוון שאתה כ"כ בקי אז ניתנת לך הזדמנות להרוויח הון (ל"ת)שלמה גרינברג 17/07/2020 17:10הגב לתגובה זו6 0סגור