ביום שאחרי החיסון - האם השווקים יזנקו או ייצנחו?

איך זה שהשווקים הפיננסיים עלו בחדות הרבה לפני שנמצא החיסון, ומה ישפיע על השווקים הרבה יותר חזק מהדיווח על אישור החיסון בפועל?
 | 

אחת ההשפעות החברתיות הבולטות של משבר הקורונה על השווקים הפיננסיים, הינה כניסה מאסיבית של משקיעים פרטיים קטנים חדשים לשווקים, ומדובר בתופעה כלל עולמית. ככל הנראה, חלק גדול מהשחקנים החדשים הם אנשים שחיכו להזדמנות להיכנס. הם לא רצו להיכנס במחירים גבוהים וחיכו לירידה בשוק וזו הגיעה בקורונה. בנוסף, חלק מהאנשים הוצאו לחל"ת, נאלצו לסגור את העסק או פטרו וכנראה בחרו לנצל את הזמן הפנוי שנוצר להם לצורך מסחר בני"ע בניסיון לגרוף רווחים בשוק ההון.

בתיקון החד שאחרי שיא המשבר, כל מי שקנה מניות הרוויח והרבה. הוא כנראה גם דאג לספר את זה לחברים ולמשפחה, לקנות קצת מניות לסבתא והנה טרנד ההשקעות התפשט כמו אש בשדה קוצים.

כפי שדיווחנו בעבר, הגל הראשון של התפרצות נגיף הקורונה הביא עימו שיא במספר השחקנים החדשים. מספר חשבונות המסחר בני"ע החדשים קפץ בכ-60% בחודשים ינואר-יוני 2020 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. כ-77,300 חשבונות חדשים נפתחו על ידי הציבור הרחב מתוכם 21.3 אלף בחודש מרץ - זינוק של 180%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה גרם לשווקים לתקן בחדות?
ראשית, וזה נכון עוד מלפני המשבר, סביבת הריבית הנמוכה בעולם, מעקרת את אלטרנטיבות ההשקעה הסולידיות, או במילים פשוטות, חלק גדול מהציבור שיכול לקבל מהבנק ריבית שנתית של כ-0.1% על החסכונות שלו, מעדיף לקחת קצת יותר סיכון ונכנס להשקעה בשוק ההון. אם בעבר היה חשש כי הריבית תתחיל לעלות, הרי שמשבר הקורונה קבר את החשש הזה עמוק, כי ברור לכולם שעליית ריבית באמצע אחד המשברים הקשים בהיסטוריה לא ממש סבירה. שנית, כאמור, משקיעים חדשים רבים נכנסו לשווקים וגם זה עזר לדחוף את המחירים חזרה למעלה בחדות.

בנוסף, ואחד הגורמים המרכזיים לתיקון החד - התגובה האגרסיבית של הממשלות והבנקים המרכזיים בעולם, שהזרימו נזילות ותמיכה חסרת תקדים לשווקים הפיננסיים והריאליים, החל ממענקים לאזרחים, דמי אבטלה מוגדלים, ועד להתערבות בשווקים הפיננסיים באמצעות רכישת אג"ח, מתן אשראי ועוד מגוון רחב של תמריצים לכלכלה, שכולם נועדו להחזיק את השווקים למעלה.

למה? בגדול, כי משבר פיננסי לא טוב לאף אחד. זה גלגל שמאכיל את עצמו... הציבור רואה שהחסכונות שלו איבדו 30% מערכם, תחושת העושר מתערערת, קונים פחות, הפעילות הכלכלית מתחילה להתכווץ, החברות מקצצות בעובדים ואז לציבור יש פחות כסף והוא שוב קונה פחות וכן הלאה...

מה יהיה אחרי שיימצאו חיסון?
סוחרים מנוסים ושחקני שוק וותיקים מכירים היטב את האימרה הנודעת "קנה בשמועה ומכור בידיעה" - או במילים אחרות, ברגע שהציפיות בשוק מתגשמות, זה בדיוק הזמן למכור.

הסיבה להקדמה הארוכה אודות הגידול החד בהיקף הסוחרים ה"טירונים" בשווקים הפיננסיים הינה להדגיש, כי ישנם שחקנים רבים היום בשוק שככל הנראה מעריכים כי ברגע שיאושר חיסון לקורונה השווקים הפיננסיים יזנקו.

כרגע, הצפי בשוק הינו כי חיסון כזה יאושר תוך כשנה, אולם ניסיון העבר מלמד שבניגוד להנחה האינטואיטיבית, דווקא לאחר אישור החיסון צפויים מימושים כתוצאה מהאישור, וגם אם יהיו עליות בשווקים כתוצאה מהאישור, לא צריך לצפות למהלך חד וארוך, אלא למהלך קצר מאד (יום יומיים במקרה הטוב) שאחריו יגיעו המימושים.

למה? כי שוק ההון מתומחר בעיקר על בסיס ציפיות המשקיעים לגבי העתיד. כלומר, העליות שראינו בשווקים מאז שיא המשבר, היו בין היתר על בסיס הצפי לאישור חיסון לקורונה תוך כשנה.

מה בכל זאת ישפיע על השווקים? 
כאמור, כרגע הצפי בשוק הינו כי חיסון לקורונה יאושר תוך כשנה ומחירי הנכסים מתומחרים בין היתר תוך שקלול הנחה זו. במידה ויפורסמו דיווחים או נתונים שישנו את ההערכות לגבי מועד אישור החיסון בפועל, אלו כנראה ישפיעו בצורה משמעותית הרבה יותר על השווקים, ביחס לדיווח על אישור החיסון בפועל.

כלומר, במידה ובשוק יעריכו כי אישור החיסון יוקדם, השווקים יעלו ואילו יעריכו כי תהיה דחייה, השווקים יירדו. זה לפחות מה שמלמד ניסיון העבר. אז למי שחושב אחרת, כדאי לקחת את הדברים בחשבון לפני שהוא נכנס לפוזיצית "All-In" ברגע שיאושר החיסון.

צריך לזכור שאנחנו עדיין באחת מתקופות המיתון החריפות בהיסטוריה
נתוני צמיחת התמ"ג של ארה"ב -הכלכלה הגדולה בעולם - לרבעון השני, שפורסמו בסוף יולי הצביעו על התכווצות של כ-33%, כאשר הגורם המרכזי לנתונים הקיצוניים הללו, הינו כי הוצאות הצרכנים, המנוע העיקרי של המשק האמריקאי, התכווץ באביב בשיעור שיא של כ-35%.

נתוני התוצר בארה"ב מאותתים כי המשברים הקודמים היו זניחים ביחס לנוכחי

התמ"ג האמריקאי מעולם לא התכווץ ביותר מ-10% (הנתונים הם בקצב שנתי) באף רבעון מאז החלה הממשלה למדוד את צמיחת התוצר זמן קצר לאחר מלחמת העולם השנייה.

אמנם המשק האמריקאי החל להתאושש באמצע מאי לאחר התכווצות קשה בתחילת הרבעון, אולם מיליוני אמריקאים עדיין ללא עבודה, אלפי עסקים נסגרו ורבים מאלה שנותרו פתוחים נאלצו להפסיק את הפעילות בגלל ביקוש פושר או מגבלות ממשלתיות מתמשכות. בנוסף, הקורונה עדיין משתוללת בארה"ב ובמקומות רבים נוספים בעולם.

להערכת הכלכלנים, ייקח חודשים ארוכים ואולי אף שנים עד שהכלכלה האמריקאית תתאושש באופן מלא, במיוחד כאשר הסכסוך בין ארה"ב וסין, שתי הכלכלות הגדולות בעולם עדיין נמשך ברקע.
 

אם כן, צריך לזכור, שברגע שהאופוריה ממציאת החיסון תירגע, הכלכלה עדיין תהיה צריכה להתמודד עם המכה הקשה שספגה, כאשר לפחות נכון לכרגע המדדים עדיין קרוב לרמות שיא - כלומר, סיבה לזינוק נוסף עדיין אין.

תגובות לכתבה(15):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 13.
    תגיד באיזה סרט אתה חי .איזה חיסון יהיה לקורונה . (ל"ת)
    אין חיסון לנזלת 10/08/2020 19:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 12.
    לכתב
    לוי 09/08/2020 19:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כבה מעניינת אבל לא תהיה מפולת אלא רק תיקונים כלפי מטה לשם התאמה למציאות הבחירות בארצות הברית יסתיימו ויתחיל שם חשבון נפש ובכל העולם יתחילו ללקק את הפצעים לכן יהיו ירידות הדרגתיות ומיתמשכות עד לאיזון והצפי ששנת 2021 תהיה שנה של מימושים מיתמשכים עד ל 25% לפחות
    סגור
  • 11.
    בנקים ונדלן מניב יטוסו (ל"ת)
    שישו 09/08/2020 15:50
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 10.
    רק תסבירו במה עלינו ??????
    מיקו 09/08/2020 15:45
    הגב לתגובה זו
    0 1
    בעולם אכן עלו בהתאם לציפיות . הנאסדק למשל שבר את שיא 10,000 וכבר פסע מלשבור את 11,000 ואצלנו רק ירדנו וירדנו וירדנו. מכאן שבישראל צופים מפולת עם מציאת החיסון ולכן כבר החלו את הירידות.
    סגור
  • 9.
    הסיכויי והסיכון במציאת חיסון
    א. מרק 09/08/2020 15:37
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ישנם כמה ענפים שעדיין לא התאוששו ממשבר הקורונה - חברות תעופה, קרוזים נדלן מניב ועוד ואין ספק שמציאת חיסון תהוה זריקת מרץ לשוק כולו. מבחינת הסיכויים אין ספק שהסיכויי לעליות גדול הרבה יותר מאשר ירידות
    סגור
  • טען עוד
  • 8.
    יצללו. המחיר מגלם חיסון. (ל"ת)
    הגיון פשוט 09/08/2020 15:30
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • הפד יצא מהמשחק (ל"ת)
    אנונימי 09/08/2020 16:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    מניות הקורונה יעלו סלקטיבית ורק לחברות שיחתמו עם מכירה (ל"ת)
    ד"ר saleoff 09/08/2020 14:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    מה
    הכתבה מיוחסת לעולם לא אלינו אנחנו צעד אחד קדימה 3 09/08/2020 14:28
    הגב לתגובה זו
    2 1
    הכתבה מיוחסת לעולם לא אלינו אנחנו צעד אחד קדימה 3 אחורה כבר חמישה חודשים
    סגור
  • 5.
    סיבה אחת ויחידה
    בבלת 09/08/2020 14:19
    הגב לתגובה זו
    2 1
    הבנקים המרכזיים / הממשלות פועלים ישירות או בעקיפין בשוקי המניות ... ואינטרסנטים מטעמן מסווים את האמת בכל מיני הסברים מצוצים מהאצבע ... כמוך !!!
    סגור
  • 4.
    ההבדל בין בורסות ישראל וארה"ב.
    דוד 09/08/2020 14:11
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בבורסה המחורבנת שלנו הכל חרא. בארה"ב חגיגה.ב-FOX מעריכים עלייה של 20% עם התחלת החיסון.
    סגור
  • 3.
    מניות הטכנולוגיה יירדו, ואילו המניות המסורתיות יעלו חזק (ל"ת)
    כשיימצא חיסון - 09/08/2020 14:09
    הגב לתגובה זו
    7 0
    סגור
  • נשמע הגיוני (ל"ת)
    א 09/08/2020 14:15
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    למר האם
    לוי 09/08/2020 14:07
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לך יאמר אם לסבתא שלי היו גלגלים אז היתה נוסעת
    סגור
  • 1.
    שכח מנושא של חיסון אמיתי ואפקטיבי. נכון לכרגע העולם חסר
    רופא 09/08/2020 14:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אונים למול התופעה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות