מהפכת ה-5G ממש מעבר לפינה, אבל מה המשמעות שלה?

מי ניצח בנוקאאוט במכרז של משרד התקשורת, למה הקונספירציות מופרכות ואיך באמת תשפיע מהפכת האינטרנט הבאה על הצרכנים בישראל?
 | 

בשעה טובה, השבוע הוכרזו סופסוף הזוכים במכרז הרשתות של משרד התקשורת להפעלת אינטרנט בישראל על בסיס תשתית ה-5G. למרות שבמשרד התקשורת ניסו לפשט אותו כמה שיותר, המכרז הזה היה מסובך. עד כמה מורכב וקשה היה? חלק ממנהלי החברות התקשו אפילו לומר את השם של המכרז.

קבוצות התקשורת של ישראל התייחסו למכרז בשיא הרצינות ונערכו אליו במשך שנים. בצדק. כולן הפעילו חברות ייעוץ גדולות וגם את הצד הזה של אסטרטגיה שנקרא תורת המשחקים. זאת כדי לנסות ולנבא לאן ילכו השחקנים המשתתפים במכרז ועל אלו תדרים הכי כדאי להמר. שוב, בצדק. המכרז הזה, בהרבה מאוד מובנים, מסמן את עתידן של החברות והיכולת שלהם לספק את השירות הטוב ביותר ללקוחותיהם.

כמובן שהכ ל במכרז הזה היה סודי ואף חברה אחרת לא ידעה מה תציע המתחרה. המכרז חולק ל-3 רוחבי פס (700, 2,600 ו-3,500), כשכל רוחב פס חולק לשני תדרים מקבילים. רשת אחת נקייה, כלומר שהחברה או הקבוצה הזוכה אינה חולקת עם אף גורם אחר. הרשת השנייה היא מלוכלכלת – כלומר, חולקים אותה עם עוד גורם, צה"ל לדוגמה. מסובך אמרנו?

כותרת ראשית

- כל הכותרות

גבירותיי ורבותיי, יש לנו זוכה במכרז 
מהתוצאות של המכרז, על פניו, מטעם חברות הסלולר המסורתיות, נראה שיש זוכה אחת – פרטנר. החברה שחלקה את המכרז עם הוט, תשלם קצת יותר מ-31 מיליון שקל על התדרים שלה. 

בפרטנר פתחו שמפניה. האמת יש להם סיבה. לשם השוואה, פלאפון תשלם למעלה מ-82 מיליון שקל, כשקבוצת סלקום-גולן-אקספון תשלם 115 מיליון שקל. המשמעות היא שאקספון הקטנטונת תשלם יותר מפרטנר. יתר על כן, פרטנר אמנם בחרה רשת מלוכלכת, אבל את זו שהם יצטרכו לחלוק בעתיד עם הרשות הפלסטינית. עם קצב פרישת התשתיות ברשות, שעדיין בקושי הכניסה את ה-4G, כנראה שב-5 השנים הקרובות פרטנר ולקוחותיה ייהנו מהרשת המלוכלכת הכי נקייה שיש. מה יקרה עוד 5 שנים? אלוהים גדול.

אגב, מי שנמצאת באמת בבעיה זו הוט. בעוד פרטנר מתקדמת מאוד בפרישת התשתיות, הוט עוד לא באמת התחילה. יתר על כן, היא עדיין מתבססת על מרבית התשתיות שהניחה בתחילת שנות ה-90. YES אגב בדרך לעבור לפס הרחב. בקיצור, ייתכן שהוט קצת התייאשה מהשוק הישראלי וכרגע היא בעיקר מחפשת אקזיט.

הקונספירציה של ה-5G ושברה
אם חברות תשתיות רגילות לקשיים רגולטוריים לא מבוטלים וגם לאתגרים של חינוך צרכנים ושווקים, אז לאפקט הבומרנג שעלה כתוצאה מהנחת תשתיות של רשת ה-5G – זו שצפויה להחליף ולשדרג את דור ה-4G, כלומר הטכנולוגיה הקיימת – איש לא ציפה.

מאז תחילתה של המגפה, בפברואר השנה, לא מעט אנשים, בעיקר באנגליה ובארצות הברית, משום מה, בצורה לא ממש הגיונית ומובנת, קשרו את התפרצות הקורונה להנחת התשתיות לרשת החדשה, שאמורה להכניס את הגלישה באינטרנט לספרה אחרת. זה היה מצחיק, אם זה לא היה עצוב. בתקופתנו, זו המלאה במידע ובהמון בחצאי אמיתות, תיאוריות הקונספירציה פרחו ועודן פורחות. הקונספירציות, לעיתים הזויות, הובילו לכמה סיטואציות לא פחות הזויות ובעיקר לא נעימות. גם לחברות עצמן שספגו נזקים, אבל גם לעובדים שמניחים את התשתיות, שנאלצים להתמודד עם תושבים זועמים ולעיתים אלימים.

בחודש אפריל האחרון, דווח על לפחות 3 עמודי חשמל – שעל גביהן מניחים את תחנות הממסר אינטרנטיות (נגיע לזה) – שהוצתו בעיר בירמינגהאם בבריטניה בשל הקונספירציות סביב הווירוס. בחודש מאי המספר קפץ ל-77 ממסרים. אבל אם זה היה מסתכם בנזק לציוד ורכוש בכלל, דיינו. אבל זה לא. אזרחים בריטים החלו להתעמת עם הפועלים המסכנים המניחים את התשתיות. עובד אחד אפילו נדקר ואושפז בבית חולים.

בסרטון חצי משעשע חצי הזוי שצולם באפריל האחרון, תושבת מזרח לונדון תיעדה את עצמה מתעמתת עם פועלים מסכנים, בזמן שהיא מטיחה בהם האשמות שהקשר בינן לבין המציאות הוא תלוש במקרה הטוב. לאחר מכן, כאות לתרומתה לחברה, היא פרסמה את הסרטון בפייסבוק ובשל טמטומו המתחסד, הוא זכה בלא מעט צפיות ושיתופים ברחבי העולם.

"אתם יודעים שברגע שתפעילו את זה (את המערכת), זה הולך להרוג את כולנו. זאת גם הסיבה שבונים כל כך הרבה בתי חולים", הטיחה האישה בפועלים המסכנים ואז הודיעה להם שהם יהיו אחראיים למותם של משפחותיהם בגלל ה-5G. "כשתפעילו פה את המתג, אתם יכולים להגיד ביי ביי לאימא שלכם", המשיכה במסע הטמטום.

אז קודם כל אפשר להיות רגועים. ה-5G לא מייצר תופעות לוואי חמורות ולא יגרום לכם להידבק בקורונה. מרבית הקונספרציות המדברות על התרחבות המגפה באזורים שבהם הונחו תשתיות לדור האינטרנט החדש, הן רק קורלציה לא סיבתיות.

הדור החמישי של תשתיות האינטרנט החל להיות מונח נפוץ בשנה שעברה. הקורונה דגרה בסין בשנה שעברה. כלומר יש מתאם נסיבתי בין הנחת התשתיות לבין התפשטות המגפה. זהו. אין קשר אמיתי פרט לכך ששני הדברים אירעו במקומות שאנשים מתגוררים בריכוזים גבוהים. הגיוני. בקיצור, דבר לא הוביל לשני. זה פשוט במקרה צמח במקביל בריכוזי אוכלוסייה גדולים – כמו שמרבית הדברים שאנחנו שמים לב אליהם קורים. בכל מקרה, אלא אם יגלו שהטכנולוגיה מחריבה את החיים על כדור הארץ, שום דבר לא יעצור בדרכה פרט אולי למטאור שישמיד את החיים על הכדור הקטן והכחול.

על פערי הדורות ברשתות האינטרנט
למרביתנו, הטלפונים הניידים של פעם והחכמים של היום נראים כמו חלק טבעי מהחיים. אבל האמת היא שמדובר במערכות מורכבות, הבנויות לעיתים על טכנולוגיות קצה עם רשתות מקיפות עולם היוצאות גם לתחומי החלל החיצון. אבל לפני שנצלול לתוך הטכנולוגיה החדשה, השאלה הראשונה שקופצת לראש היא: מה לעזאזל מייצגת ה-G ב-5G?

אז בפשטות, ה-G זה Generation. כלומר דור. 5G זה דור חמישי. כל דור הוא התפתחות של הדור שבא לפניו, אבל הקפיצות הטכנולוגיות הן עצומות. כמה עצומות? הדור הראשון, רק לפני פחות מ-40 שנה, היה אנלוגי לגמרי ותמך רק בשיחות טלפון.

כעיקרון, טכנולוגיית ה-1G הוצגה לראשונה ב-1979, אבל הגיעה לשווקים ב-1981. בממוצע בכל עשור – פחות או יותר – הוכנסה טכנולוגיה חדשה. זה לא סתם. הסיבה הראשונה היא שהנחת תשתיות היא עסק יקר מאוד. הסיבה השנייה היא שלוקח זמן לפתח את הטכנולוגיה החדשה, אבל גם להטמיע אותה ולחנך את השוק – מה שהפך לקל יותר לדור הטכנולוגי – זה תהליך של שנים.

בכל מקרה, כל דור הוא אכן שדרוג לדור הקודם. דור 1 אפשר רק שיחות סלולריות והיה אנלוגי לחלוטין. דור 2, שאפשר בנוסף לשיחות הודעות קוליות ושליחת הודעות SMS – זוכרים את דגמי הנוקיה הבלתי שבירים משנות ה-90? – ועשה את המעבר לטכנולוגיה דיגיטלית. דור 3 כבר דובר על מערכת רב שכבתית עם רוחב פס, שאיפשרה גלישה – איטית מאוד – באינטרנט. דור 4 כבר אפשר צריכת וידאו מקוונת והגדלה משמעותית ברוחב הפס.

רק לשם השוואה, דור 2 אפשר מהירות נתונים בקצב של עד 114 קילובייט לשנייה (Kbps). במושגים של היום זה מצחיק. דור 3 כבר אפשר עד 14.4 מיליון בייטים לשנייה (Mbps) בהורדה ועד 5.8 Mbps להעלאה. דור 4, כבר הגיע לעד 150 Mbps בהורדה ו-50 Mbps בהעלאת נתונים. דור 5 זה כבר ליגה אחרת והשימושים העתידיים של הרשת הזו, חורגת בהרבה מתחום הטלפונייה וצפויה להיטמע בכל אספקט של מה שנקרא IoT – או האינטרנט של הדברים.

המהפכה האמיתית של ה-5G חורגת בהרבה מגבול הסלולר
התהום העצומה שמבדילה בין ה-4G ל-5G, היא הרבה יותר ממהירות גלישה והיא בעצמה גולשת – מתנצל על הבדיחה הקלוקלת – הרבה מעבר למחוזות הסלולר. תשתיות של ערים חכמות, מכוניות אוטונומיות, מטוסים וחלליות אוטונומיות, שעונים אולטרא חכמים וכל מה שאפשר להעלות על הדעת פחות או יותר – שלא יחובר לתשתית הסיבים האופטיים – יהיה מקושר דרך הרשת האלחוטית הזו. היכולת שלה לתמוך בכמויות הבלתי נתפסות של מידע הוא משנה משחק, שיקל על פיתוחים עתידיים.
 

בכל מקרה, ההבדל המהותי לכשיכולות ה-5G יופעלו במלוא עוצמתם, יבוא לידי ביטוי ב-3 אספקטים מרכזיים. מהירות הגלישה תהיה מהירה בעד פי 100 מהמהירות הקיימת. המשמעויות לכך הן עצומות. סרט מלא באורך שעתיים, שהיום לוקח 10 דקות להוריד למחשב, ייקח לו 7 שניות. זהו. תדמיינו את כמויות המידע.

האספקט השני הוא הנפח של הגלישה. כולנו היינו בהופעה גדולה או במשחק כדורגל או כל התקהלות אחרת. בדרך כלל קורים שני דברים. הראשון הוא שאין קליטה בנייד. השני זה שאין אינטרנט, או שהוא זוחל ברמות מעצבנות. אז תגידו יפה שלום לימים האלה. ה-5G תשנה את זה.
 
האספקט האחרון והלא פחות חשוב, האו אספקט השיהוי.
הקמוענים קוראים לזה Latency. כלומר המהירות שבה המכשירים מדברים בינם, שמשפיע על מהירות העברת הנתונים. על גבי מערכות ה-4G כבר מדובר ביכולות מאוד מתקדמות. בדור הבא זה השיהוי יתקרב ל-0 עגול. יש לזה לא מעט משמעויות, אבל לא ניכנס לזה כאן.

מהן המגרעות של ה-5G?
המהפכה האמיתית, לכשתגיע – ולמען הסר ספק, לא מדובר ב-3 השנים הקרובות לפחות – תהיה בשילוב בין הגלישה ב-5G ותשתית הסיבים האופטיים. כשיהיו במצב אופטימלי, השילוב שלהן ישנה לא רק את הטכנולוגיה, אלא את התפישה לגבי הטכנולוגיה עצמה ותעצים את מהפכת הקישוריות, שצפויה להשתלט על יותר נתחים מחיינו הפרטיים – שיהפכו לפחות ופחות פרטיים עם כניסת הבתים החכמים, שהולכים לשנות כל אספקט בבית המודרני. זה נראה אולי רחוק, אבל זה ממש לא רחוק. המהפכה כבר התחילה מזמן, פשוט לוקח לנו זמן להסתגל.

עם זאת, ישנן שתי בעיות מרכזיות עם הרשת החדשה. האחת היא העובדה שהעברת הנתונים המסיבית לא מאפשר הנחת תחנת ממסר אזורית. כמות הפס מצריכה קירבה בין תחנות ממסר, אחרת המהירות לא תישמר. הדבר גרם שגרם לחברות בעולם להתחבר לעמודי תאורה, כדי לגשר על הפער. 

בעיה נוספת, שבחברות כנראה מנסים לטשטש, זו האיכות הטכנולוגית. לכל טכנולוגיה חדשה שפורצת לחיינו, יש חבלי לידה. שום דבר לא נוצר מושלם. ההפך הוא הנכון. זה כמו להגיד שהפורד T היית מושלמת כשיצאה לשווקים ומעולם לא עברה שדרוג. זה פשוט לא האמת.

האמת היא, שכדי להגיע לאופטימליות טכנולוגית, נדרש תהליך ארוך של איסוף וניתוח נתונים ואז תהליך של אופטימיזציה לשדרוג המערכת. מי יודע כמה זה ייקח ומה יהיו המגרעות של הטכנולוגיה החדשה? כרגע זה סימן שאלה גדול.  

מה המשמעות של ה-5G עבור הצרכן הפרטי
נכון לכרגע, אין משמעות מיוחדת. זו האמת. גם בחברות מבינים את זה. למה? כי זה לא מספיק שהטכנולוגיה קיימת, צריך אקוסיסטם שיתמוך בטכנולוגיה. כרגע אנחנו לא שם. בכלל. גם הטלפונים הכי חכמים כיום, לא באמת יכולים לדגדג את היכולות והפוטנציאל של הטכנולוגיה הזו. זאת אחת הסיבות שבזק הודיעה שמשתמשים שישדרגו לדור החדש, לא יחויבו כרגע בתוספת תשלום. אף אחד לא ישלם יותר על מה שהוא לא מרוויח ממנו משהו. כרגע, פרט לבתים חכמים, אין מרוויח אמיתי - אבל זה סקטור מצומצם נכון להיום. 

המשמעות האמיתית היא כרגע עבור חברות, בעיקר בינוניות וגדולות, שצורכות לא מעט נתונים ומתבססת על מאגרי מידע גדולים וטכנולוגיית ענן. התשתיות החדשות בהחלט ישדרגו לא רק את היכולת לנתב ולנטר את הנתונים, אלא גם לעבד אותם בזמני שיא.

בכל מקרה, בשנים הקרובות, יותר ויותר מכשירים חשמליים יהפכו למקוונים, אבל בניגוד להיום, זה יהיה הרבה יותר מהיר ויעיל. כך שבית חכם באמת יהיה חכם וחברה מסחרית תוכל לנתח נתונים על תעבורת סחורות בזמן אמת – אבל באמת בזמן אמת. עד אז, פה בישראל נותר לנו רק לקוות שפרישת התשתיות תתקדם בקצב מסביר פנים, כדי שנוכל לצמצם את הפערים ביכולות שלנו ביחס לעולם ונוכל גם לעמוד בשם שלקחנו על עצמנו – אומת הסטארט-אפ, שאינה יכולה להתקיים בלי להיות מובילה בטכנולוגיה; בטח לא זו שהולכת לעצב את העתיד של המין האנושי.

תגובות לכתבה(27):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 22.
    לא מסכימה על 5 G
    As 15/09/2020 22:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תחפשו ותראו שהרשת זאת יש לה נזק וגם משפיעה הבראות שלו יקרה לא זול למה צריך לסכן ולהביא עוד נזק לבני אדם
    סגור
  • 21.
    משרד הבריאות עצמו אומר שהקרינה מסרטנות ומביע בהלה מ-5G
    בת-ציון שלומי 31/08/2020 15:24
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הניסיון המשעמם-כבר והמשומש כל כך של הגחכת מתנגדי דור 5 = העמסת עוד ועוד קרינה מזיקה על המרחב הציבורי באמצעות קישור הנושא הזה לקורונה - לא יצלח בידכם. יש ראיות מוצקות לנזק הבריאותי של גלים מילימטריים ולקרינה בלתי מייננת בכלל. תוכלו לשקר לעצמכם וגם אולי לחלק מהאוכלוסיה כל הזמן ולכולה חלק מהזמן כמאמר הפתגם, אבל האמת נאמרה כבר ע"י מאות רופאים ומדענים שכתבו עצומה לאו"ם, ע"י פרנק קלג יו"ר מייקרוסופט בקנדה שגילה את דעתו על הסכנה הבריאותית, וגם חירות ופרטיות הולכות להיגזל פה על הדרך. תסתכלו על סין ותבינו. תאוות השלטון והבצע הן חלק מטבע האדם בייחוד כשהוא מגיע לשררה. אם אתם מאמינים שזה יעשה טוב לאינדיבידואל אתם תמימים.
    סגור
  • 20.
    כתבה איכותית למגזר העסקי להזדמנויות שיש בשוק
    שר התעמולה 26/08/2020 18:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבה רדודה ומפגרת ולא רצינית לגבי כל יתר הדברים
    סגור
  • 19.
    כדאי להפנים
    לרון 16/08/2020 11:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לכל טכנולוגיה בצד השיפור יש סיכון,גם אם לא מבינים בדיוק איך!סתם בצורה רחבה ראו הנזקים בעקבות האינטרנט,מגדל בבל הטכנולוגי
    סגור
  • 18.
    מוזר
    זהירות 16/08/2020 08:27
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אילימינטים במדינה
    סגור
  • טען עוד
  • 17.
    ממש לא נכון...תקרא מחקרים של מדענים אמיתיים...
    מיכ 15/08/2020 22:47
    הגב לתגובה זו
    5 0
    הקרינה מזיקה לכולנו....הפרטיות שלנו תיעלם.....והקשר לקורונה הוא לא בגרימת המחלה, אלא בעמידות נמוכה יותר של מערכת החיסון בנוכחות קרינה אלקטרומגנטית...
    סגור
  • 16.
    והמחיר?
    לרון 15/08/2020 19:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ד"ר ענת ,שם משפחה ומידע באינטרנט ,כבר שלחה מכתב לפני שנתיים לדעתי לרשויות בארה"ב,לא המצאה שלי,בדבר האפקט המסרטן
    סגור
  • 15.
    בפירוש- הטעיית הציבור.
    שלי 15/08/2020 18:45
    הגב לתגובה זו
    5 0
    אני לא מבינה, מי שכותב כאן, לא עושה תחקיר עומק לפני שהוא כותב. ממש מביך . שפה נמוכה ומידע ממש מטעה. אם לא שילמו להם עליה חברות התקשורת, אז זה כנראה נעשה מבורות. אין סיבה אחרת !
    סגור
  • 14.
    מקבלים קרינה לא קורונה מG5
    מרקוני 15/08/2020 18:14
    הגב לתגובה זו
    7 3
    סכנת הקרינה יותר גבוהה. יהיה אפשר לשייט בקלילות באינטרנט עם סרטונים למיניהם
    סגור
  • ל"גלישה בקלילות"
    לרון 15/08/2020 19:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש מחיר,הד"ר שציינתי היא מהטכניון!
    סגור
  • 13.
    כתבה ממומנת עי המפעילים
    נגד 5g 15/08/2020 13:15
    הגב לתגובה זו
    7 4
    זה קץ האנושות הטכנולוגיה הצבאית הזאת
    סגור
  • 12.
    כמה שטויות בכתבה אחת מביך...
    מהנדס 14/08/2020 20:56
    הגב לתגובה זו
    25 2
    בית חכם לא צריך 5G כי הוא פועל על הרשת הביתית ויוצא לאינטרנט הקווי. גם הגלישה ב-4G ניתן לצפות ברזולוציה מקסימלית בסרט בנטפליקס הסמרטפון. כולה צריך לסרט 25 מגה-בייט לשנייה. כל ה-5G הזה לא רלוונטי ולא יהיה רלוונטי למשתמש הביתי.
    סגור
  • 11.
    מהפכת הדור 5 תצורך המון שבבי זיכרון בשביל להפעיל אותה. (ל"ת)
    בני 14/08/2020 17:14
    הגב לתגובה זו
    4 2
    סגור
  • 10.
    מקווה שהכותב והעורך רק טיפשים ולא מרושעים
    לא הבנתי 14/08/2020 17:10
    הגב לתגובה זו
    13 7
    לקרוא לזה קונספירציות מגוחכות זה או פשע נגד האנושות או טמטום של ממש.
    סגור
  • G5
    שרה 15/08/2020 12:04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    משחקים בחיי בני אדם רק כסף מעניין אותם בושה
    סגור
  • 9.
    מה הקשר בין בזק לדור 5? ממתי בזק חברת סלולר
    מאור 14/08/2020 14:31
    הגב לתגובה זו
    4 2
    נראה שהכתב עשה כאן סלט
    סגור
  • מחזיקה בפלפון (ל"ת)
    פלפון 15/08/2020 08:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • כי חברת פלאפון היא בבעולת בזק (ל"ת)
    Acadir 14/08/2020 14:54
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 8.
    אתה לא מבין מאומה בטכנולוגיה-מלא טעויות (ל"ת)
    מהנדס תקשורת בזק 14/08/2020 13:59
    הגב לתגובה זו
    6 1
    סגור
  • 7.
    לא כתבתם מילה על הקרינה הגבוהה מאוד שהולכת להיות ליד כל
    גבי 14/08/2020 13:50
    הגב לתגובה זו
    20 7
    אם עד עכשיו אנשים פחדו לגור ליד האנטנות הישנות עכשיו מביאים לנו את זה על כל עמוד תאורה ליד הבית עם עוצמה סלולרית גבוהה הרבה יותר
    סגור
  • 6.
    שיהוי של 0? לא קיימת חיה כזו
    פיזיקאי 14/08/2020 12:36
    הגב לתגובה זו
    9 2
    למעשה השיהוי כמעט ולא הולך להשתנות
    סגור
  • 5.
    והקרינה, מה איתה?
    אחת העם 14/08/2020 12:31
    הגב לתגובה זו
    11 4
    העובדה הפשוטה היא שהולכים לרשת את הארץ באנטנות שמקרינות פי 100 ואף יותר. יש מספיק מחקרים שבוצעו שמראים קורלציה ברורה בין התפרצות מחלת הסרטן לקרינה הבלתי מייננת. מוזמנים לקרוא כאן: https://www.makorrishon.co.il/magazine/158947/ ולהחליט בעצמכם
    סגור
  • 4.
    מדברים על בית חכם.. ולאנשים אין כסף בכלל לקנות דירה פשוטה (ל"ת)
    פילו 14/08/2020 12:16
    הגב לתגובה זו
    14 2
    סגור
  • 3.
    האמת, סקירה יפה.
    ג'וש 14/08/2020 11:59
    הגב לתגובה זו
    8 4
    חסר איזה חברות פעילות בתחום 5G.
    סגור
  • רק לדוגמא
    לרון 16/08/2020 11:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נוקיה nok
    סגור
  • 2.
    5G
    A 14/08/2020 11:28
    הגב לתגובה זו
    5 2
    2 many idiots :(
    סגור
  • 1.
    אוי כמה שטויות
    תום 14/08/2020 11:14
    הגב לתגובה זו
    15 4
    IoT, חלליות, רוטובים. נו באמת! בשנת 1969 נחתה חללית מאוישת על הירח כשרוחב בפס היה אולי 3 קילו בייט. תפסיקו ללכת שבי אחר גיבובים של כמה אינטרסנטים, רק בארץ משום מה מפרסמים שדור 5, שזה בסה"כ קצת יותר מהירות גלישה, הולכת להביא לפה רכבים אוטונומיים. כאילו אז מה זה אומר? שאם לקוח של טסלה קנה טסלה אבל הוא צריך לנסוע במדבר בלי קליטה הרכב פשוט יעצר? או במנהרה? או סתם בגלל תקלה באנטנה שברכב? באמת איזה שטויות, לי יש בבית סיבים אופטיים עם 500 מגה אינטרנט, וחוץ מזה שסרטים יורדים ממש מהר, לא הרגשתי שפתאום אני יכול להפעיל רובוט אוטונומי בסלון שישגר חללית למאדים. איך הגעתי לאוטונומיה ואינטיליגנציה מלאכותית מעוד כמה מגהבייט של הורדה באינטרנט אלוהים יודע.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות