החיסכון הפנסיוני - שימו לב לדמי הניהול, התשואה ומקדם ההמרה

ככל ותגיעו עם יותר כסף לפנסיה, כך הקצבה שלכם תהייה גבוהה יותר בעתיד; לחסוך לפנסיה זאת פעולה סזיפית, ישנם 3 סודות שיעשו אותה קלה יותר עבורכם ויבטיחו לכם יותר כסף בפרישה

 | 
telegram
(7)

החיסכון לפנסיה הוא משימה אדירה, משימה הדורשת מכם כמה עשורים של מאמץ והשקעה. יש אנשים שמקווים לברוח מהמירוץ על ידי זכייה בלוטו או בחירה בהשקעה הנכונה. אבל תכניות להתעשרות מהירה נשארות בדרך כלל בגדר חלומות ואתם נשארים עם החיסכון הפנסיוני ומה שנצבר בו.

החיסכון הפנסיוני כיום מתבסס על צבירה, ככל ותגיעו עם יותר כסף לפנסיה, כך הקצבה שלכם תהייה גבוהה יותר בעתיד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הנוסחה להבנת החיסכון הפנסיוני היא:

הפקדה חודשית – דמי ניהול + תשואה = חיסכון לפרישה

חיסכון לפרישה חלקי מקדם המרה = קצבת זקנה

בהנחה ואתם לא יכולים לשלוט בגובה ההפקדה החודשית, עליכם לשלוט בכל יתר המרכיבים בנוסחה כדי להבטיח קצבה חודשית גבוהה יותר בפרישה.

1. דמי ניהול: שימו לב לדמי הניהול מהצבירה
ככל שנשלם יותר דמי ניהול יישאר לנו פחות כסף בחיסכון. צריך להכיר כי דמי הניהול בחיסכון הפנסיוני מורכבים משניים, דמי ניהול על ההפקדה השוטפת ודמי ניהול מהצבירה. דמי הניהול משתנים בין מוצרי החיסכון הפנסיוני:


* דמי הניהול בביטוחי המנהלים מתייחסים לפוליסות משנת 2014 ככל והצטרפתם מוקדם יותר לפוליסות ביטוח מנהלים דמי הניהול שאתם משלמים יהיו גבוהים הרבה יותר.

בשנים האחרונות התחרות בשוק החיסכון הפנסיוני ודמי הניהול המוזלים שמציעות קרנות ברירת המחדל הובילו לירידה חדה בדמי הניהול ומרבית המצטרפים החדשים משלמים דמי ניהול הנמוכים מדמי הניהול הממוצעים, אך חשוב לדעת כי כמו שדמי הניהול ירדו כך הם יכולים לעלות.

באיזה מקרים יהיה ניתן לעלות את דמי הניהול?

  1. תום תקופת ההטבה לאחר 5 שנים
  2. הפסקת הפקדות שעולה על שישה חודשים
  3. משיכה מלאה או חלקית של הכספים בקופה
  4. העברת הכספים למסלול השקעה אחר
  5. שינוי בדמי ניהול בהתאם לצבירה בקופה
הטבה בדמי הניהול ניתנת היום לתקופה של לא פחות מ-5 שנים. לאחריה יהיה ניתן לעלות לכם את דמי הניהול. שימו לב! כי בניגוד לעבר לא ניתן לעלות לכם את דמי הניהול במעבר בין עבודות אך אם תפסיקו את ההפקדות לחיסכון הפנסיוני לתקופה שעולה על 6 חודשים או אפילו תהיו בהסדר ריסק דמי הניהול שלכם יעלו למקסימום.

מה יותר חשוב דמי ניהול מהפקדה או דמי ניהול מצבירה?
שמסתכלים על הטבלה רואים כי דמי הניהול מהצבירה נמוכים יותר מדמי הניהול מהפקדה אך אל תתנו למספרים הנמוכים לבלבל אתכם, עליכם להוריד את דמי הניהול מהצבירה עוד ועוד. בעוד שהפקדה החודשית נשארת קבועה הצבירה בקופה הולכת וגדלה לאורך שנים דמי הניהול מהצבירה יצטברו לעשרות אלפי שקלים.

רוצים לדעת כמה דמי ניהול אתם משלמים היום?
באפשרותכם לבדוק זאת באמצעות מחשבון דמי ניהול של רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון. המחשבון מחשב בהתאם להפקדה החודשית והצבירה הקיימת בקופה מה דמי הניהול שתשלמו בחמש שנים הקרובות. 

2. תשואה: האם אתם יודעים מה אחוז המניות בתיק החיסכון הפנסיוני שלכם?
יש שתי דרכים להגדיל את החיסכון הפנסיוני, הראשונה להפקיד אליו יותר כסף והדרך השנייה היא לגרום לו לעבוד עבורינו. איך ניתן לעשות זאת? באמצעות התשואה.

הכספים שאנחנו מפקידים מידי חודש מושקעים בשוק ההון. ככל ונשלם פחות דמי ניהול יותר כסף יופנה להשקעה ויצבור עבורינו ריביתדריבית.

אך תשואה כרוכה בסיכון, ככל ורמת הסיכון שתקחו בתיק החיסכון הפנסיוני שלכם תהייה גבוהה יותר כך הסיכוי שתשיגו תשואה גבוהה יותר יהיה גדול יותר.

בגילאים צעירים, מומלץ להגדיל את רמת הסיכון בחיסכון הפנסיוני ולהגדיל את החשיפה למניות. בגילאים אלה עלות הכיסוי הביטוחי נמוכה יותר ויותר כסף מופנה להשקעה בשוק ההון. בנוסף לחוסכים הצעירים יש יותר שנים עד הפרישה, שנים בהם החיסכון שלהם יכל לצבור ריבית גבוהה יותר.

בגילאים מבוגרים מומלץ להקטין את רמת החשיפה למניות בחיסכון הפנסיוני כדי להמנע ממשבר בשוק ההון ערב הפרישה.

כיצד ניתן לדעת כמה מניות יש בחיסכון הפנסיוני?
כיום החוסכים מופנים למסלולי השקעה תלויי גיל, במסלולים אלו רמת החשיפה למניות דומה בקרב החברות, אך האם היא מספקת?

לחוסכים בגילאים צעירים מומלץ להגדיל את רמת החשיפה למניות אפילו מעבר ל-45% שנמצאים במסלול ברירת המחדל. כיום ניתן למצוא בקרנות הפנסיה מסלולים מניתים בחשיפה ל-100% מניות.

כדי לדעת מה אחוז החשיפה למניות במסלול ההשקעה שלכם, ניתן להיכנס לאתר פנסיה נט של רשות שוק ההון. לחיצה על שם מסלול ההשקעה שלכם תגלה מהי החשיפה למניות במונחי דלתא.

3. מקדם המרה: המקדם לא אחיד לכולם
מקדם ההמרה הוא החלק האחרון באלכימיה שנקראת החיסכון הפנסיוני. במועד היציאה לפנסיה יחלקו את הצבירה בקרן במקדם. התוצאה תהייה קצבת הזקנה שתשולם לכם לכל החיים.

לדוגמא, נניח וצברתם מליון שקל בחיסכון הפנסיוני ומקדם ההמרה הוא 200, קצבת הזקנה שתקבלו תעמוד על 5,000 שקל לכל ימי חייכם.

אבל מקדם ההמרה הוא לא אחיד, מקדם ההמרה משתנה בין המוצרים ובין התנאים האישים של הפורש.

מה משפיע על המקדם?
הפרמטרים החשובים ביותר המשפיעים על המקדם הם:

  1. המוצר (קרן פנסיה או ביטוח מנהלים)
  2. מצב משפחתי (ללא בן זוג או עם בן זוג)
  3. מסלול הפרישה
  4. מין (גבר או אישה)
  5. דמי ניהול
הפרמטרים מסודרים כאן לפי סדר השפעתם על גובה המקדם, אמנם יש נתונים שאנחנו לא יכולים להשפיע עליהם כמו מצב משפחתי או מין, אך פרמטרים אחרים כמו מוצר פנסיוני, דמי הניהול או מסלול פרישה נתונים לגמרי לשליטתנו.

ניקח לדוגמא פורש בן 67 הפורש לפנסיה מקרן הפנסיה, לפניו עומדת מטריצה שלמה של מסלולי פרישה.

המקדם שלו הוא לא 200 המקדם, המקדם שלו ינוע בין 175 ל-205 בהתאם לבחירה של הפורש יקבע המקדם בסוף התקופה.

מקדמים של קרן הפנסיה של הלמן אלדובי

מכיוון והקצבה תשולם לפורש לכל ימי חייו ולבת הזוג שלו לאחריו (בקרן הפנסיה) חשוב להתייעץ עם בעל רישיון לפני היציאה לפנסיה. ההחלטה על מסלול הפרישה תלווה אתכם לשארית חייכם.

חשוב לזכור כי גם לאחר הפרישה ממשיכים לשלם דמי הניהול, דמי הניהול מגולמים במקדם. ככל ותשלמו דמי ניהול נמוכים יותר, כך קצבת הזקנה שלכם תהייה גבוהה יותר. כיום בארבעת קרנות ברירת המחדל, אלטשולר שחם, הלמן אלדובי, מיטב דש ופסגות דמי הניהול לפורשים עומדים על 0.3%. במידה ואתם פורשים מקרן פנסיה אחרת חשוב שתוודאו כי דמי הניהול שאתם משלמים בפרישה הם לא 0.5%.

יש לכם מקדם מובטח? לא בטוח שזה הדבר הטוב ביותר עבורכם.

אחד הפרמטרים המשפיעים על המקדם הוא המוצר ממנו תפרשו. בביטוחי המנהלים שנמכרו עד לשנת 2013 מקדם ההמרה נקבע כבר במועד ההצטרפות לתכנית, אך מקדם ההמרה המובטח הבטיח תכנית פרישה אחת.

בניגוד למטריצה שראינו מעל, מקדם ההמרה בביטוח המנהלים הבטיח מסלול פרישה הכולל קצבה לכל החיים לפורש ותקופה של 240 תשלומים מובטחים.

לדוגמה,

פורש בן 67 שאשתו צעירה ממנו ב- 3 שנים מתחיל לקבל קצבה בגובה 5,000 שקל. הפורש הלך לעולמו בגיל 86. מכיוון והפורש ניצל 228 תשלומים מתוך ה-240 תשלומים מובטחים בת הזוג זכאית ל-12 תשלומים בלבד. במקרה שהפורש הלך לעולמו לאחר גיל 87 בת הזוג לא תהייה זכאית לדבר.

באפשרות הפורש לשנות את מסלול הפרישה במועד היציאה לפנסיה. במקרה זה יתבטל המקדם המובטח עליו שילם לאורך השנים החוסך דמי ניהול גבוהים ויקבע מקדם חדש בהתאם לתוחלת החיים הידועה בפרישה.

בשורה התחתונה
בניגוד למחשבות מוקדמות עתיד החיסכון הפנסיוני נמצא לגמרי בשליטתנו. בימים כאלה של משבר כלכלי כאשר אנחנו מתקשים להשפיע על גובה ההפקדה החודשית חשוב שנשלוט ביתר המרכיבים שישפיעו על גובה קצבת הזקנה שלנו בעתיד.


הכותב הינו נדב טסלר, סמנכ"ל מקצועי בהלמן אלדובי קופות גמל ופנסיה, בעל רישיון משווק פנסיוני, מרצה במכללת נתניה ובעל הבלוג: פנסיוני, להבין את הפנסיה

* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    הסברים ברורים נכונים ומקצועיים (ל"ת)
    מני 21/08/2020 11:23
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 3.
    לא הבנתי את הטבלה, מישהו יכול להסביר? (ל"ת)
    אורי 18/08/2020 21:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    ועדת בכר וביבי הרסו לכולנו הפנסיות (ל"ת)
    ערן 18/08/2020 16:52
    הגב לתגובה זו
    1 4
    סגור
  • מה הקשר לביבי ?!
    דן 18/08/2020 22:04
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כל דבר מאשימים אותו
    סגור
  • 1.
    אז מה הלכה למעשה אני צריך לעשות? אני לא מבין בזה
    משה 18/08/2020 11:31
    הגב לתגובה זו
    2 0
    להתקשר לחברת הביטוח? לשאול? איך אדע מה נכון עבורי ואם רלוונטי לגעת אם כרגע אני בחל"ת?
    סגור
  • טען עוד
  • הלכה למעשה
    מיקי קורן ביטוח ופינ 18/08/2020 15:38
    הגב לתגובה זו
    6 1
    1. לוודא שהמוצר בו אתה חוסך לגיל פרישה הולם את הצרכים הביטוחיים שלך 2. לוודא שמסלול ההשקעה בו אתה נמצא הולם את גילך 3. לוודא החברה בה מנוהל הכסף שלך נמצאת בשליש העליון של טבלת דירוג התשואות 4. לוודא שדמי הניהול אשר גובים ממך הם המינימום האפשרי שניתן לקבל מהחברה: פנסיה - מתחת ל 2% מהפקדה ו 0.2% מצבירה מנהלים - תחת ל 3% מהפקדה ו 0.5% מצבירה
    סגור
  • תודה לך מיקי קורן
    דן 18/08/2020 22:05
    הגב לתגובה זו
    1 0
    על הטיפים הקצרים בלי להסתבך.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות