האם השווקים מתחילים להתאזן?
מה המסר שמשדרים לנו השווקים? האם הירידות ימשכו? וגם, השבוע, עם פתיחת שנת הלימודים נפתח את BlogStreet School לטובת המשקיעים החדשים במגרש
אחרי שבועות ארוכים ששוקי המניות סיפקו לנו רק ״עליות ותהיות״ (בדבר השאלה מתי העליות יפסקו והאם מתנפחת כאן בועה) קיבלנו סוף שבוע של אקשן. תזכורת למשקיעים שיש גם ירידות שערים ועד כמה הן יכולות להיות חדות במניות שנסחרות על כנפי הדמיון או הנרטיב ופחות על קרקע המציאות הכלכלית.
אין ספור שיחות ניהלתי השבוע עם חברים, עמיתים ותלמידים סביב שאלת השינויים בעולם בכלל ושאלת ההשקעה במניות בפרט. עד כמה המילניאלס ילכו רחוק בחיבור שבין כספם למניות עתיד העולם כפי שהם רואים / רוצים אותו ועד כמה ההליכה הזו יכולה לשנות את התפיסות הרווחות בדבר מחירי מניות, מכפילים ראויים, מימושים וסיכונים. נראה שהתקופה הקרובה תעמיד את מערכת היחסים הזו, שבין מילניאלס למניות, למבחן.
בכל הקשור לאלטרנטיבות השקעה, המצב לא השתנה. הריביות בעולם אפסיות, אם בכלל, האינפלציה מרחפת מעל ונכסים מניבים בתחומי המשרדים והקמעונות מתרוקנים. לכן, סביר להניח שבמניות מסוימות נראה ניצול הזדמנויות. השאלה היא באיזה מניות. האם במניות ה״עתיד״: הטכנולוגיה והחיים המקוונים והאקולוגיים או שבמניות של חברות מסורתיות יותר כמו תשתיות, תרופות, צרכנות קבועה ואולי גם בנקים שאצל חלקן ניתן למצוא גם מכפילים נמוכים יותר וגם קרקע עסקית יציבה יותר.
אם מדברים על בנקים, אזי חברה טובה הסבה את תשומת ליבי ל-ALLY שאפילו עלתה ביום שישי. מדובר בבנק שהוא מקוון מיסודו (להבדיל מ-Pepper להם נתתי מחמאות מקומיות אבל שהם בסופו של דבר סניף של בנק לאומי) ושהחזון שלו הוא להיות שותף ל-Financial Well-Being של הלקוחות ולהיות מוביל בבנקאות מקוונת. שילוב בין השקעה קלאסית למודרנית. במכפיל 14 ותשואת דיבידנד של 2.77% ALYY היא דוגמא אחת מני רבות להשקעה שמאפשרת לכם להישאר במשחק.
נחזור למהלך ירידת השווקים. הוא ילמד אותנו גם משהו על ההיבט המנטאלי של המשקיעים החדשים. האם משקיעי רובין הוד ודומיהם, הצעירים והנלהבים, יוכלו להכיל את הירידות במניות האהובות, הפסדים והבנה שהשוק לא עולה לעולם ויחזרו מחוזקים ומלומדים יותר לשוק או שהם יפנו את הזירה בבהלה (שהרי רבים מהמשקיעים גם חווים איומים כלכליים מחוץ לזירת המסחר שהפכה להיות נחמה ומקור פרנסה) לטובת משקיעי דור ההורים וטייקוני וול סטריט (שאולי יעשו, כהרגלם, סיבוב או שניים על התלמידים החדשים). התשובה תהיה כנראה איפה שהוא באמצע. כמו שגל העליות הראשון שינע כספים ממניות כלכלה מסורתית אל מניות כלכלת העתיד ויצר פערים לטובת הראשונות, כך סביר להניח שעכשיו הכספים ינועו קצת לכיוון השני. לא בטוח שתנועה זו תצליח למשוך את מדדי המניות למעלה אבל אולי היא תאזן את התרסקותם. וכמו בימי העליות, יהיו מניות שיתרסקו הרבה יותר מהממוצע בירידות.
ניתן להוסיף להנחות היסוד הנ״ל את האפשרות שהכלכלה האמריקאית והעולמית ימשיכו להשתקם. כך, אנשים יחזרו לחפש הכנסה מעבודה ולא ממסחר קצר טווח בשוקי המניות והחלומות כחלק מתהליך האיזון הכלכלי וחידוש הקשר בין מניות למציאות כלכלית. המניות ירדו, המציאות תשתפר וניפגש, כאמור, באמצע.
איפה האמצע?
צרפתי היום שלושה גרפים של ה-S&P500 שהוא המייצג של מרכז שוק המניות האמריקאי.
על הגרף הראשון רואים את תנועתו המתרחבת והנדירה, מבחינה טכנית, של המדד. המשמעות ברורה: היו מהלכים קיצוניים לכל כיוון. האמצע שוכן באזור ה-2800-2900 כך שמהלך לשם יהיה חזרה טבעית למרכז.
על הגרף השני ניתן לראות שתי רמות תמיכה שאינן קשורות לעיקרון המהלך אל האמצע. הראשונה היא השיא האחרון ב-3390 , פלוס מינוס, והשניה היא תיקון פיבונאצ׳י מינימלי של 38.2% שמשמעותו ירידה עד אזור ה-3100. לפי יחסי פיבונאצ׳י, תחום התיקון הוא בין 2800 ל-3100 והוא בהחלט יכול להכיל גם תנודתיות סביב אזור האמצע. בכל מקרה מהלך מתחת ל-3386 יסמן ירידה צפויה לפחות עד 3100.
על הגרף השלישי ניתן לראות פריצה של קו המגמה העולה שאפיין את ה-S&P500. הפריצה הזו מלמדת על סיכוי / סיכון (תלוי בפוזיציה שלכם) להמשך ירידות.
שאלת האמצע נשאלת גם ביחס לזהב. האם הזהב, כסף, פלטינום ומניות הכרייה ידחפו כלפי מעלה ויהוו בלם זעזועים לירידות אפשרויות או שירדו עם השוק, כמו במרץ האחרון. לנוחיותכם צרפתי גרף של GLD , קרן הסל להשקעה בזהב. ניתן לראות שם תמיכה באזור ה-180 והיא תעמוד למבחן בהמשך. קים סיכוי לא רע שהיא תעבוד.
איך לומדים להשקיע? BlogStreet School נפתח...
לאחרונה התייחסתי כאן לשני נושאים חשובים. הראשון הוא השינויים בעולם הלימודים. השני הוא הצטרפותם של עשרות מיליוני משקיעים חדשים אל עולם ההשקעות. רבים מהמצטרפים החדשים הם צעירים, ללא ידע בסיסי בעולמות התוכן של ניתוח טכני, ניתוח כלכלי ושאר הסודות של השווקים הפיננסיים. לאור בקשות רבות שקבלתי וברוח השילוב בין מהפכת הלימודים למהפכת המשקיעים אייסד כאן את בית ספר בלוגסטריט המקוון להשקעות ו-Well Being :-).
האם והיכן כדאי לנהל תיק וירטואלי?
בהחלט כדאי. תיק וירטואלי יעזור לכם להבין את יסודות המסחר בוול סטריט (שערים, איך קונים, מרווח ביד-אסק וכו׳) וישקף לכם את איכות ההחלטות שלכם וגם את הקשיים בהתמודדות עם תוצאותיהן. תיק וירטואלי הוא מראה לתודעת המשקיע שלכם ופעמים רבות אנחנו לא ממש מכירים במציאות עד שאנחנו מסתכלים במראה.
תיק וירטואלי, בדרך לתיק אמיתי, מחייב אותנו לקבל החלטות, להתבונן בתוצאות ולהחליט מה עושים עם התוצאות האלו. כמו כן ניתן להשוות את ביצועי התיק למדד ייחוס כמו ה-S&P500 ולבחון את הביצועים שלכם בהשוואה לשוק. ההמלצה שלי היא לנהל יומן מסחר במקביל לניהול התיק הוירטואלי ולתעד בו את המחשבות והרגשות שלכם (כן גם את הרגשות משום שהוכח שעבודה עם רגשות היא זו שמבחינה בין משקיעים מצליחים למפסידים) לגבי כל פתיחת פוזיציה ולבחון אותן אל מול התוצאה. סעיף מרכזי ביומן המסחר הוא זה המשווה בין מה שחשבתם והרגשתם לבין התוצאה ושואל: מה אני לומד מההשוואה הזו.
אל תזלזלו בתיק הוירטואלי. נכון שהדרך הכי טובה ללמוד היא בסופו של דבר להקצות סכום כסף לא גדול לתיק אמיתי ולנהל אותו אצל ברוקר מקוון שאינו גובה עמלות או שהעמלות שהוא גובה ממש נמוכות. רק כאשר מדובר בכסף אמיתי אנחנו חווים את עוצמת הדילמות והרגשות שחווה משקיע פעיל. יחד עם זאת, תיק וירטואלי נותן לנו חוויה די טובה וקרובה שכן ברמת האגו והאתגר מול ההצלחות והכשלונות, מהר מאוד לא נפריד בין וירטואלי לאמיתי. כן כן, זהו טבעה של התודעה שלנו. מערבבת דמיון ומציאות..
אחרי שבדקתי את האפשרויות שאינן קשורות לברוקר כלשהו, נראה לי שאני ממליץ על הפלטפורמה שבאתר מורנינגסטאר. כשתכנסו לאתר תראו למעלה קישור ל-Portfolio. מכאן תוכלו לתת שם לתיק, להוסיף מזומן ואת האחזקות שמדמות קניות שלכם. כל זאת במקביל לאפשרויות המידע והלמידה באתר הוותיק והמצוין הזה.
כותב המאמר הינו זיו סגל, העוסק בתחום השווקים הפיננסיים, ניתוח טכני, מימון התנהגותי ואימון מנטאלי, בעל עיסוקים מגוונים בתחום באקדמיה ובפרקטיקה.
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.סיכון?לרון 15/09/2020 11:55הגב לתגובה זו0 0wkhs ,dkng,ncnoסגור
-
4.תודה רבה על הכתבה (ל"ת)נתי 10/09/2020 09:05הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.ובשורה התחתונה ? (ל"ת)מורי 07/09/2020 20:32הגב לתגובה זו0 0סגור
-
מתי קיבלת תשובה לשאלה שהופיעה בכותרת?יחזקאל 09/09/2020 03:28הגב לתגובה זו1 0ב99 אחוז לא תקבלסגור
-
2.זיו סגלרוזן 07/09/2020 18:06הגב לתגובה זו0 0כותב על האפשרויות השונות באופן כללי ולא מציע שום כיוון ברור . יש לי הצעה תכלס בשבילך - סקטור הבריאות שמיוצג ע"י XBI שעלה 10.7% בלבד מתחילת השנה לעומת 26% שעלה הנסד"קסגור
- טען עוד
-
הצעה לך!רוזןלרון 15/09/2020 11:58הגב לתגובה זו0 0סקטור הבריאות יותר מסוכן מהנראה לעין,הזהר!סגור
-
1.מי חרטטן גדול? (ל"ת)טייגר 7 07/09/2020 14:42הגב לתגובה זו0 0סגור