תיתכן הפחתת ריבית בהחלטה הקרובה והגדלת תוכנית הרכישות
העלייה החדה בתחלואה בישראל והמשבר הניהולי החריף של המשבר דרדרו את המשק הישראלי לפיתחו של סגר נוסף שיחל בסוף השבוע הקרוב. עוצמת הסגר ניראית פחותה במידה מסוימת מזו שליוותה את הגל הראשון, שלפי ההערכות שיקף פגיעה של כשליש מהיקף הפעילות המשקית. עם זאת, הסגירה של מערכת החינוך, מייצרת מגבלה משמעותית לכשעצמה על היקף הפעילות. נזכיר כי בגל הראשון המגבלות החריפות על פעילות המשק החלו באמצע חודש מרץ ועד לסוף אפריל אז החלו הקלות הדרגתיות ולאחר מכן פתיחה מהירה של פעילות המשק.
אם ניתן היה לומר בוודאות כי הסגר הקרוב יסתכם ב-3 שבועות בלבד, בפרט כאשר שבוע אחד הוא שבוע חג (סוכות), אפשר היה להניח פגיעה נסבלת בפעילות המשק. עם זאת, כיום מצב התחלואה חמור במידה ניכרת, כך שהירידה לרמת תחלואה שתאפשר פתיחה מחודשת של המשק צפויה להיות ממושכת יותר. הדבר תלוי בשלב ראשון בהיקף התחלואה הקשה ובספיקה של מערכת הבריאות ולאחר מכן במוכנות של מערך לקטיעת שרשראות הדבקה. מעבר לפן הבריאותי, חוסר היכולת של הממשלה ליישם את המלצות פרויקטור הקורונה (כדוגמת סגרים נקודתיים במידת הצורך) לפני ההידרדרות לסגר רחב, במקביל לניהול בעייתי של הצד הפיסקאלי שהוביל גם להתפטרות בכירי משרד האוצר, מייצר סימן שאלה לגבי יכולת ניהול המשבר, מעבר לפאזה הזו, על ידי הממשלה הנוכחית.
אנחנו לא לבד, אבל בולטים ולא לטובה
עלייה מחודשת בתחלואה אינה נחלתו של המשק הישראלי בלבד, ונצפתה ביפן, אוסטרליה ולאחרונה גם באירופה, אך עוצמתה וגלישה לסגר נרחב היא בהחלט חריגה. בעוד הגל הראשון תפס את העולם לא מוכן (למרות שהעדויות בסין הצביעו על משבר חריג) הניסיון שנצבר מההתמודדות מאז תחילת המשבר אמור היה ליצור תנאים קלים יותר להתמודדות ולמעבר ל"שגרת קורונה" גם אם משמעותה רמת פעילות נמוכה מהרגיל, וזאת עד להשגת פיתרון בריאותי.
בעוד הניסיון הנצבר אמור להוביל להתמודדות טובה יותר מבחינה בריאותית ומכאן גם למגבלות פחות חריפות על הפעילות, הרי שמהזווית הכלכלית הבעיה של גל שני חריף, כדוגמת זה שמולו ניצב המשק הישראלי, היא בשני מישורים עיקריים: האחד, יכולת ההתמודדות של הממשלה, של הסקטור הפרטי ושל משקי הבית נשחקה. השני, ההפנמה כי מדובר במשבר ממושך עד להשגת פיתרון בריאותי.
לגורם זה חשיבות גבוהה שכן הוא עלול לייצר ניסיון להגדלת שיעור החיסכון ולצמצום התעסוקה. זהו המקום של הממשלה לייצר לצד המגבלות מדיניות מרחיבה אפקטיבית בכל הקשור לתמיכה בעסקים ובמשקי הבית בטיפול יעיל בשוק העבודה ובניצול המצב להעלאת רמת התשתיות ושירותים הציבוריים. בשלב זה לא פורסמה תוכנית חדשה להתמודדות, והמשמעות היא המשך הצעדים הקיימים, שהתמקדו עד במודל בחל"ת, מענקים כלליים ושיפור זמינות האשראי. נתוני התקציב לחודש אוגוסט הצביעו על ניצול של בין 57%-50% בלבד של התוכניות השונות, כאשר שיעור זה מוטה כלפי מעלה מתוכניות המענקים הכלליים, שאינם אפקטיביים במיוחד.
הולכים לקראת התרחיש הפסימי של בנק ישראל
לפיכך, כפי שהדברים נראים בשלב זה, המשק הישראלי גולש לעבר התרחיש הפסימי אותו הציג בנק ישראל במסגרת החלטת הריבית האחרונה, שכלל צמיחה שלילית של כ-7% עם עלייה בשיעור האבטלה ל-13.6%. תרחיש זה אמנם הניח לצד שליטה חלקית במגיפה בישראל גם הרעה בעולם, כך שהמשתנה הגלובלי בשלב זה חיובי יותר, אך המקומי בעל פוטנציאל להיות שלילי יותר, כתלות במשך הסגר.
כמו כן, שיעור הצמיחה השלילי בשנה אמנם חשוב, אך הדגש הוא על מידת ההתאוששות לתוך השנה הבאה. בכדי להימנע מפגיעה בפעילות גם בשנה הבאה (התרחיש הפסימי מניח התאוששות מתונה של כ-3%) יידרש או פיתרון בריאותי או ניהול טוב יותר של פתיחת המשק לאחר הסגר, וכאמור לגבי נושא זה ניצב סימן שאלה גדול מבחינת הממשלה הנוכחית. המסקנה העולה מהדברים היא כי ההסתברות של המשק לעלות על תוואי התרחיש הפסימי, ללא שיימצא פיתרון בריאותי, עלתה והיא מהווה בשלב זה תרחיש מרכזי, שמשמעותו העמקת המשבר שמלווה בצמיחה חלשה ועליית מדרגה באבטלה.
מבחינת תמונת המצב של המשק טרום הסגר, הנתונים השוטפים לפעילות המשק שמפרסם בנק ישראל הצביעו על מיצוי ההשפעה העונתית החיובית שנרשמה בחודש אוגוסט. כך בעוד שבמהלך אוגוסט נרשמה עלייה בהוצאות בכרטיסי אשראי, עם דגש על תיירות מקומית ופנאי במקביל לעלייה בנתוני הניידות לאתרי פנאי ונופש, הרי שמתחילת ספטמבר נרשמה בנתונים אלו ירידה חזרה לרמות של החודשים הקודמים. במבט קדימה, העלייה החדה בתחלואה בישראל ומגבלות התנועה החריפות יותר החל מעונת החגים, צפויה להחזיר את דפוס ההוצאה הממוקד ברכישה ברשתות המזון במקביל לירידה בהוצאות על תיירות ופנאי.
צפי להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה ולהגדלת תוכנית הרכישות
המעורבות הישירה של בנק ישראל בשווקים בלטה באוגוסט בשוקי האג"ח הממשלתי והמט"ח. היקף הרכישות בשוק איגרות החוב הממשלתיות עלה ל-6 מיליארד שקל, לעומת מעורבות זניחה של כ-0.5 מיליארד שקל בחודש יולי, וסך הרכישות בתוכנית זו הגיע לכ-30 מיליארד שקל. מעורבות גבוהה נרשמה גם בשוק המט"ח, בהיקף של כ-2.5 מיליארד דולר.
המעורבות הגבוהה בשוק איגרות החוב הממשלתיות באוגוסט נבעה מחשש להפחתת דירוג האשראי על רקע האפשרות של הליכה לבחירות ואי העברת התקציב בתחילת אוגוסט. התפתחויות אלו יצרו לחצים לעלית תשואות בשוק האג"ח שנתקלו בתגובה אגרסיבית מצד בנק ישראל שהובילה להתייצבות בסביבת התשואות. בהתחשב בהידרדרות בתמונת המאקרו המקומית שמקרינה לרעה גם על עלייה בגירעון הממשלתי, עלתה מאוד ההסתברות להפחחת הריבית לאפסית בהחלטה הבאה במקביל להגדלת תוכנית הרכישות של איגרות החוב הממשלתיות, בכדי להימנע מהערכה שגויה של השווקים לגבי מידת התמיכה העתידית של הבנק.
הדגש הוא על מניעת היחלשות השקל מול הדולר
מבחינת שוק המט"ח, הדגש הוא על מניעת ירידה משמעותית בשער החליפין של השקל מול הדולר זאת למרות שעד לאחרונה ייסוף זה נבע בעיקר ממגמות של הדולר בעולם. רמות של סביב 3.40 שקלים לדולר ומטה אמנם נרשמו מספר פעמים לאורך העשור האחרון, אך היו אלו אפיזודות קצרות שהתאפיינו במדיניות אגרסיבית של בנק ישראל מתוך המתנה לטריגר שיוביל לסגירת פוזיציות ולפיחות בשער השקל. להערכתנו, על רקע סביבת הריביות האפסית וההרעה היחסית במצב המשק המקומי, אנו מצפים להמשך היחלשות של השקל, הן מבחינת הסטת השקעות ומידה פחותה של גידור מט"ח מצד מוסדיים, והן מבחינת המשך רכישות מצד בנק ישראל.
מבחינת שוק האג"ח, המעורבות הגבוהה של בנק ישראל בשוק המקומי מגבילה מאוד את התמסורת מההרעה במצב המשק אל שוק האג"ח, כלומר מגבילה את פוטנציאל עליית התשואות. עם זאת, רמת התשואות הנוכחית אינה אטרקטיבית המיוחד ואינה תומכת עדיין בהארכת מח"מ התיק.
לעומת זאת, ההרעה במצב המשק מהווה משקולת על הפעילות ועל שוק העבודה, ומשכך היא בעלת השפעה ממתנת על האינפלציה, בפרט בתוואי התרחיש הפסימי אליו צועד המשק הישראלי. לפיכך, ברמת הציפיות לאינפלציה הנוכחית נמשכת ההעדפה לאפיק השקלי על פני הצמוד, לכל אורך העקום, עם דגש על הטווח הבינוני-ארוך.
הכותב הינו רפי גוזלן, כלכלן ראשי, IBI בית השקעות
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
17.בישראל נערכים למלחמה ונפילת השקל כמוקד מרכזי וכלכלימנחם סנסן 18/09/2020 01:50הגב לתגובה זו4 0שנה טובהסגור
-
16.הדולר יטפס למעלהעדי 15/09/2020 08:06הגב לתגובה זו6 0המשמה לנגיד אמר שבטווח הקרוב הוא צופה החלשות של השקל ושמטבע לא יכול רק להיות חזק ולעלותסגור
-
15.להעביר את השקלים לחשבונות ותיקי השקעות בחו"ל כמו IBKRכלכלן 14/09/2020 20:22הגב לתגובה זו0 0בלי להמיר למטבע אחר, ככה השקל רק מתחזק יותר בעולם ובנק ישראל מתחיל להבין שהוא הורס את שוק ההון הישראלי, במקום מברך יוצא מקלל...סגור
-
14.תראו שוב אך טרמפ מפיל את הדולר ומעלה את הבורסה (ל"ת)חיים 14/09/2020 20:04הגב לתגובה זו0 0סגור
-
13.כסף שחור נכנס לבורסה בגלל זה מרצים את הבורסה כסף כל (ל"ת)יוסי 14/09/2020 20:02הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
12.המישטרה בדרך לחקור על הרצאת מניות בארצות הברית כסף שחור (ל"ת)יוסי 14/09/2020 20:01הגב לתגובה זו0 0סגור
-
11.חייב חקירות בבורסה ארצות הברית על הרצאת מניות (ל"ת)אבי 14/09/2020 19:59הגב לתגובה זו0 0סגור
-
10.חברים זה קורה רק שטרמפ הוא בדרך ליפול בגלל זה הוא מריץ (ל"ת)דוד 14/09/2020 19:59הגב לתגובה זו0 0סגור
-
9.שוב טרמפ מנפח את הבורסה שהחתן שלו יעשה כסף כל לפיל את ה (ל"ת)דוד 14/09/2020 19:56הגב לתגובה זו0 0סגור
-
8.זה אומר שביבי מאבד את כוחו ולא יהיה לו כסף לשחד אתצמיחה שלילית 14/09/2020 19:07הגב לתגובה זו0 2בוחריו. העלה בשקט את המס על דיבידנדים 25% מס קבוע גם לקשישים. רוע טהור לעם טיפשסגור
-
7.שהנגיד הכושל יעביר את המיליארדים לשלם חובות מדינה!גידי 14/09/2020 19:01הגב לתגובה זו2 0הרוויח בבורסה 30 מיליארד. יפנה כסף לאוצר להציל את הכלכלה. לא ברור למה יושב על הכסף. 157 מיליארד וגם עושה טובה...סגור
-
6.איזה הפחת ריבית אפשר לעשות? מ0.1 ל0? (ל"ת)שמוליק 14/09/2020 18:54הגב לתגובה זו4 1סגור
-
5.הדולר חייב להתחזק כיטוני 14/09/2020 18:45הגב לתגובה זו10 0נגמרה המסיבהסגור
-
4.צריך להעלות ריביתהפוך גוטה 14/09/2020 18:39הגב לתגובה זו2 2ןלהחזיר למצב נורמאליסגור
-
3.12 שנה של שקר וממשיכים לנפחחקיין וליצן 14/09/2020 18:37הגב לתגובה זו2 1בזיון.מעשירים עשירים ובעלי נכסיםסגור
-
2.הפוךיואב 14/09/2020 18:09הגב לתגובה זו3 0התכוונת מניעת התחזקות השקל מול הדולרסגור
-
1.מורידים את השקל שאולהחום ירוק 14/09/2020 17:54הגב לתגובה זו4 0אינפלציה!!!סגור