לקראת סגר שני ברחבי העולם - איך אפשר להרוויח מטרנד העבודה מהבית

טרנד העבודה מרחוק תפס תאוצה בחודשים האחרונים, ומניות רבות שקפצו על הגל זינקו בעשרות וחלקן אף במאות אחוזים; מי החברות המובילות בתחום וכיצד אפשר להצטרף לטרנד החם?

 | 
telegram
(6)

המונח "Work From Home", עבודה מהבית, מתייחס לגישה חדשה יחסית בשוק העבודה וניהול חברות ועסקים, במסגרתה יותר ויותר עסקים עוברים לעבוד מהבית או ממקום שאינו המשרד הקבוע כגון בית קפה או חללי עבודה משותפים. במקביל, כיום יותר עצמאים ועסקים מציעים את שירותיהם מרחוק, בין אם ללקוחות קצה ובין אם לעסקים אחרים.

עבודה מרחוק קיימת שנים רבות, אבל עד שהגיע משבר הקורונה וההתפשטות המואצת של הנגיף קבעה אורח חיים חדש, ההיקפים שלה היו נמוכים יחסית, ובעיקר נחלתם של חברות הטכנולוגיה. המשבר שהביא בעקבותיו סגרים וצורך בשמירה על ריחוק פיזי ומגע מועט ככל האפשר, האיץ והגדיל את התופעה באופן משמעותי, וגרם לרוב החברות מסקטור השירותים על שלל תחומיו לשנות את הרגלי העבודה.

בצד החיובי של העבודה מרחוק מוביל החיסכון הכספי של המעסיק. העבודה מהבית גורמת לחסכון משמעותי לחברות בעלויות של שטחי נדל"ן (תחזוקה, תאורה, מיזוג האוויר, הניקיון, מיסי עירייה וכדומה), פנאי, גיוס כוח אדם, מניעת זיהום אוויר, נסיעות ועוד. מצטרפים לכך חסכונות בהשתתפות בארוחות העובדים, תשלום לעובדים על נסיעות, וזמן מיותר שיוצרים המפגשים החברתיים בין העובדים ועוד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מנגד, החסרונות הגדולים מזווית הראייה של החברה הם הקושי בשליטה ובקרה על העובדים, ופגיעה בחיבור החברתי הפנים-ארגוני.

מצדו של העובד, היתרון העיקרי הוא הנוחיות והחיסכון בשעות נסיעה למקום העבודה וממנו, וכמובן השיפור בשילוב שבין העבודה לחיי המשפחה, כשמנגד הוא מחמיץ את האינטראקציה הפיזית עם שאר העובדים.

ואכן, למרות שהמעבר הנרחב לעבודה מהבית היה כורח המציאות בחודשים האחרונים, תוצאה של תגובה למצב חדש ומפחיד והצורך למצוא פתרון מהיר. החברות מדווחות על עלייה מפתיעה בתפוקה ולא ממהרות לפתוח מחדש את המשרדים במתכונת המסורתית, ובמקביל גם העובדים מדווחים שהם מרוצים לעבוד מהבית וישמחו להמשיך לעבוד בצורה הזו, גם אם באופן חלקי גם בעתיד.

לאור היתרונות שהן המעסיקים והן העובדים רואים לנגד עיניהם ובגלל שמדובר במצב של Win-Win בין המעסיקים לעובדים, להערכתי התופעה של העבודה מרחוק לא תעלם לאחר תקופת הקורונה, ואף תתרחב בשנים הבאות לעוד תחומים, כשאלה יפתחו שיטות עבודה חדשות ומתאימות.

מי החברות הבולטות בתחום?
אי אפשר לדבר על התחום מבלי להזכיר את החברה המזוהה איתו יותר מכול, חברת זום, המפתחת של תוכנת שיחות הווידאו הפופולרית בה כולנו משתמשים. שווי השוק של החברה (ZM) עומד כיום על כ-125 מיליארד דולר, לאחר עלייה מטאורית של כמעט 550% מתחילת השנה.

זום היא כמובן אחת המרוויחות הגדולות ממגפת הקורונה, בזכות הגעגוע לאינטראקציות שהיו חלק מהיומיום של כולנו ועד לא מזמן נראו לנו כמובנות מאליהן, ובזכות השימוש של עסקים ומוסדות חינוך בשירותי החברה לעבודה ועבור לימודים מרחוק. התוכנה מאפשרת לנו לבצע פגישות עבודה, לחגוג את החגים עם המשפחה שנמצאת במקום אחר, להשתתף בשיעורים או בחוגים, לאפשר לילדים ללמוד מרחוק ועוד.

ניתן לשייך חלק מההצלחה לעובדה שהתוכנה עובדת על כל הפלטפורמות החל מווינדוס, עובר במק וכלה בסמארטפונים. אך כמובן גם למודל העסקי המוצלח שלה, שמבוסס על מנויי פרימיום, והאפשרות לשלם מנוי חודשי למשתמשים עסקיים.

חברה נוספת היא דרופבוקס (DBX), ששווי השוק שלה עומד כיום על כ- 8 מיליארד דולר. דרופבוקס מציעה את אחד משירותי אחסון הקבצים בענן הטובים והפופולאריים ביותר בעולם. בנוסף, היא מציעה טכנולוגיה שמאפשרת לעובדים בארגון לשתף קבצים עם עצמם ועם עמיתים מחוץ, תוך שמירה על המידע בדרך הפשוטה ביותר וללא צורך בהתקנות מסובכות. היתרון הגדול שלה הוא הפשטות המופלאה של השימוש בשירות שלה, האמינות והמהימנות שלה.

האחסון המאובטח בענן, בניגוד לכונן פיזי במחשב מאפשר לעובדים לעבוד מכל מקום בעולם, ובעצם מאפשר לארגון לפעול בגמישות ולעבור לעבודה מכל מקום. החברה פונה ללקוחות פרטיים עם אופציה חינמית, ולעסקים עם הצעה משודרגת בתשלום.

אליהן מצטרפת חברת DocuSign (DOCU), ששווי השוק שלה עומד על כ-36 מיליארד דולר. היא מספקת לעסקים ומוסדות פתרונות תוכנה מבוססות ענן שמאפשרות להן להחתים דיגיטלית לקוחות על הסכמים ומסמכים. החברה משתמשת גם בבינה מלאכותית כדי לנתח מסמכים קיימים ולבנות טפסים לחתימה, ומציעה מגוון של מוצרים משלימים כגון ניוח ואיתור דו"חות ומסמכים.

אחרונה, היא חברת Shopify הקנדית (SHOP), ששווי השוק שלה עומד על כ-108 מיליארד דולר. החברה מציעה פלטפורמת מסחר אלקטרוני לניהול חנויות מקוונות ע"י פתרונות מבוססי ענן, ומכוונת בעיקר ליזמים ועסקים קטנים. היום גם בעלי חנויות פיזיות מבינים שאי אפשר להתקדם ולהתפתח ללא חנות אינטרנטית, ולכן הם מעוניינים להרחיב את הפעילות שלהם גם לתחום הזה. משבר הקורונה גרם לצרכנים לעבור לרכישה מאסיבית דרך האינטרנט, והחברה עלתה על הגל ולאחרונה עקפה אפילו את איביי, ותפסה את המקום השני אחרי אמזון בנתח השוק המקוון בארה"ב. ברבעון האחרון הסוחרים של החברה השיגו מכירות של מעל 30 מיליארד דולר!

אפשרויות השקעה למשקיע הפשוט
לקראת סוף חודש יוני האחרון, הונפק לראשונה ע"י חברת דירקסיון ה-ETF של Work From Home שנסחר תחת הסימבול WFH וכיום סך הנכסים המנוהל בו עומד על כ- 27 מיליון דולר, והוא מפוזר במשקל שווה על 40 חברות שונות.

התעודה מתמקדת בארבע טכנולוגיות חיוניות לשמירה על חברות שפועלות ביעילות עם כוח עבודה מרוחק: טכנולוגיות ענן, אבטחת סייבר, ניהול פרויקטים ומסמכים מקוונים, ותקשורת מרחוק, וניתן למצוא בה שמות מוכרים כמו IBM, זום, גוגל, מיקרוסופט ופייסבוק לצד חברות כמו טוויילו, אוקטה, אינסיגו ופורטינט.

בסוף חודש יולי הצטרפה לטרנד החם תעודה בשם Global X Telemedicine & Digital Health ETF, שנסחרת תחת הסימבול EDOC, ומאפשרת חשיפה לעשרות חברות שמאפשרות תהליך של רפואה מרחוק ע"י המחשב הביתי, טאבלט או אפילו הטלפון הנייד שיש לכל אחד, וזאת בלי לגרום לאנשים (בעיקר המבוגרים) לצאת מהבית ולהגיע לחדר המתנה צפופים בבתי חולים, או אצל רופאים פרטיים.

בתעודה ניתן למצוא חברות כמו טלדוק TDOC שנסחרת בשווי של כ-17 מיליארד דולר, והיא מספקת ביקור רופא וירטואלי, וליבונגו LVGO שנסחרת בשווי של כ-13 מיליארד דולר, המספקת שירותי אימון המסייעים לאנשים בניהול מצבים כרוניים.

בחודש יולי הונפקה גם תעודה לתחום החינוך שנסחרת תחת הסימבול EDUT ומשקיעה בעיקר בחברות המספקות שירותים ומוצרים לתחום הלימודים המקוונים בגיל הרך, השכלה גבוהה, השכלה מקצועית ופלטפורמה לתקשורת וידאו וצ'אט ארגוניות. החברות מאפשרות להירשם לקורסים אינטרנטיים, אליהם יכולים להירשם אלפי אנשים במקביל, ללא תלות במוסדות אקדמיים.

ליאור וידר הינו מנהל השקעות בכיר 

לכותב  עשוי להיות עניין אישי בניירות הערך או בנכסים הפיננסיים המוזכרים בסקירה, לרבות כך שהם פועלים או עשויים לפעול בניירות הערך או בנכסים הפיננסיים המוזכרים בסקירה. הסקירה הנה למטרת מסירת מידע בלבד, ובשום אופן אין לראות בה חוות דעת, המלצת השקעה או ייעוץ לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בה. אין בנאמר בסקירה כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם. אין לראות בסקירה התחייבות להשגת תשואה כלשהיא. אין בתשואות עבר כדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    תודה על המידע המעניין (ל"ת)
    חיליק 25/09/2020 12:32
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 4.
    חברות ישראליות
    בארץ 24/09/2020 14:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בין החברות ניתן למנות את אודיוקודס שעוסקת בתשתית לעבודה מהבית. את פייבר וויקס משאפשרים ליצר מקורות הכנסה נוספים ואת רובוגרופ שמאפשרת לימודי אונליין בענן
    סגור
  • 3.
    כמו שזה נראה סגר נוסף בדרך והתחום הזה
    ג׳רי 23/09/2020 21:10
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יכול להמשיך להפציץ!
    סגור
  • הסגר כרגע זה בעיקר בישראל
    קלקלן בכיר 24/09/2020 09:56
    הגב לתגובה זו
    0 1
    בשאר העולם עדיין אין סגר אלא קצת דיבורים. אבל התחום הזה אכן ימשיך להתקדם
    סגור
  • 2.
    אחד הכותבים המוכשרים! אחלה כתבה (ל"ת)
    לירן 23/09/2020 16:33
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    כתבה מצוינת תודה, כתוב כמו שצריך (ל"ת)
    עמיר 23/09/2020 16:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות