למה חברות קונות את המניות של עצמן ומה חושב על זה וורן באפט?

מהי קניה חוזרת של מניות, איזה מסרים היא משדרת למשקיעים ומתי כדאי לחברה להכריז על תוכנית שכזו?
 | 

קניה (לעולם) חוזרת. במהלך שנת 2020 חזינו בשורה של התאמות למצב הכלכלי מצידן של החברות בוול-סטריט. אחת מהן היא הפסקת פעולת הקניה החוזרת/ הרכישה החוזרת של מניות - shares buyback. מה זה בעצם רכישה חוזרת של מניות ומתי חברות רוכשות את המניות של עצמן? ובכן, חברות מכריזות על תוכנית לרכישה חוזרת של מניות מסיבות שונות כאשר הרעיון העומד בבסיס התוכנית הינו לעשות שימוש במזומן שבקופת החברה על מנת לרכוש בחזרה את מניותיה בשוק. יש לזה יתרונות משמעותיים גם מבחינת המשקיעים.

על רקע מצב החירום הכלכלי עקב הקורונה הפסיקו חברות רבות במהלך הרבעון השני של 2020 את תוכנית הרכישה החוזרת של המניות שלהן וחלקן (לאור שיפור מסוים במצב הכלכלה) חזרו לקנות שוב את מניותיהן. המפורסמת שבהן היא חברת אינטל. אינטל פרסמה תוצאות טובות לרבעון השני של 2020 ותחזית סבירה פלוס להמשך השנה, אך עקב שורה של התרחשויות שליליות (עיכוב בהשקת מעבדים בטכנולוגיית יצור שבבים של 7 ננומטר, אובדן ההגמוניה ביצור מעבדים (CPU) לשוק הדסקטופים ל-AMD וחששות מפני אובדן השליטה בשוק המעבדים למחשבי על), הגיבה מניית החברה בירידה חדה של 20%, מייד לאחר פרסום התוצאות.

אינטל נוהגת באופן קבוע לחלק דיבידנד במזומן לבעלי המניות שלה וכן לבצע רכישה חוזרת של מניות ולאחר שתוכנית הרכישה החוזרת הוקפאה במהלך הרבעון השני, החליטה הנהלת החברה להפשיר את ההקפאה ואף להאיץ את קצב הרכישה החוזרת. כפועל יוצא של ההודעה על השבת התוכנית, עלה מחיר המניה של אינטל ביום המחרת ב-2% והוא עלה מאז בכ-4%-5% מאז – 19.8.2020 – ועד היום.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה ההשפעה של רכישה חוזרת על התוצאות העסקיות?
כאשר חברה מבצעת רכישה חוזרת של מניות היא משתמשת במזומן שבקופתה כדי לקנות את מניותיה. בצד המאזן, יורדת כמות המזומן שבו נרכשות המניות בצד הנכסים ומנגד יורד סעיף ההון העצמי ומספר המניות המונפקות בהתאם. בדו"ח רווח והפסד השינויים העיקריים הם בעיקר ירידה במספר המניות המונפקות ומאחר והרווח הנקי הוא בדרך כלל ללא שינוי, הרווח למניה עולה (באופן פשטני רווח למניה מחושב על ידי חלוקת הרווח הנקי במספר המניות המונפקות).

מה קורה למחיר המניה בעקבות ביצוע הרכישה החוזרת?
מחיר המניה אינו אמור להשתנות אך מה שכן משתנה הוא מכפיל הרווח הנקי של החברה. כאשר הרווח למניה עולה ומחיר המניה ללא שינוי, נגזר מזה שמכפיל הרווח הנקי יורד (מכפיל רווח נקי שווה למחיר המניה חלקי הרווח למניה). וכך משקיעים שרואים כי מכפיל הרווח הנקי יורד עשויים לחשוב כי נוצרה כאן למעשה הזדמנות קניה, דבר שעשוי לשמש כנבואה שמגשימה את עצמה.

מה המשמעות של זה לבעלי המניות?
עבור בעלי מניות, רכישה חוזרת מאפשרת סחירות גבוהה יותר במניה שבה הם מחזיקים ובנוסף סוג של תשואת דיבידנד כאשר רכישה חוזרת בכמות של נניח 2% בשנה מסך המניות המונפקות, תעלה את ה-EPS גם כן בכ-2% לשנה. בהנחה שמחיר המניה בעקבות הרכישה החוזרת יעלה, על מנת לחזור למכפיל הרווח הנקי טרם הרכישה החוזרת, בעלי המניות ייהנו כאן מעלייה בשווי אחזקתם בחברה.

מהם המסרים שחברה שולחת למשקיעים באמצעות ההודעה על רכישה חוזרת?
מחיר המניה נמוך מהשווי האמיתי של החברה וזוהי ההשקעה הכי טובה שהנהלת הקבוצה יכולה לבצע. יתכן והחברה ניצבת בפני התפתחויות עסקיות חשובות והנהלת החברה מנצלת הזדמנות להתחיל בעת הזו ברכישה חוזרת של מניותיה.

מסר פחות חיובי שהוא ההופכי של המסר הראשון, ההנהלה לא מזהה הזדמנויות צמיחה משמעותיות באמצעות רכישות ולכן קונה בחזרה את מניותיה. מעבר של החברה מקטגוריה של השקעת צמיחה, לקטגוריה של השקעת ערך.

מסרים נוספים, פחות גלויים, שהנהלת החברה שולחת למשקיעים - שווי חברה נמוך; פרסום תוכנית קניה חוזרת של מניות הינה אחד הכלים שבאמצעותם יכולה הנהלת החברה ל"פזר את ההפגנה" - לעודד את המשקיעים, להעלות את מחיר המניה ולמנוע השתלטות על החברה באם השווי נמוך.

שווי שוק נמוך וסחירות נמוכה מהווים מתכון פופולרי להתגברות מכירות שורט של המניה. תוכנית רכישה חוזרת יוצרת ביקוש נוסף למניות החברה מטעם החברה עצמה ושולחת תמרור אזהרה לשורטיסטים.

ומה אם שיקול הדעת של ההנהלה הוא מוטעה? תמיד ייתכן שהנהלות החברות, טועות בתמחור השווי האמיתי של הפירמות ואז עשוי להיווצר מצב שלא רק שתוכנית הקניה החוזרת לא תמכה במחיר המניה, אלא גם שעל הדרך רזרבת המזומן של החברה התרוקנה. יש הרואים במצבן של חברות התעופה האמריקאיות, דוגמא חזקה לתרחיש שכזה. חברות אלה ביצעו במשך שנים רכישה חוזרת של מניות בשווי של מליארדי דולרים, ובשיא משבר הקורונה ציפו מן הממשל האמריקאי שיחלץ אותן מן המשבר העצום הזה בסיוע כספי המסים.

מה וורן באפט אומר על רכישות עצמיות?
וורן באפט, הוא חסיד גדול של ביצוע קניה חוזרת של מניות, אבל רק כאשר מתקיימים התנאים הבאים: לחברה יש מספיק מזומנים בקופה לשרת את צרכיה השונים, גם לאחר הקצאת מזומנים לביצוע הרכישה החוזרת. שווי השוק של החברה משמעותית נמוך מן השווי האמיתי של החברה הנמדד תחת הנחות שמרניות. באפט גם טוען כי השקעה ברכישה חוזרת של מניות, היא יותר בטוחה במקרים רבים מהרפתקאות מסוכנות של M&A.

לסיכום -  למרות הרצון הכמעט פבלובי, מצד משקיעים שהחברה בה הם מושקעים תבצע רכישה חוזרת של מניותיה, פעולה זו איננה בהכרח יוצרת ערך עבור בעלי המניות. וורן באפט נחשב לתומך נלהב בביצוע רכישה חוזרת של מניות, אבל רק בהתקיים תנאים מאוד ברורים. מכלול המסרים והאינטרסים סביב תוכניות לקניה חוזרת של מניות הוא רחב וכדאי למשקיעים להבין אותם לעומק.

הכותב הינו רמי רוזן, אנליסט בכיר ומומחה לקשרי משקיעים. חבר בפורום הישראלי לקשרי משקיעים IIRF.

המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי בנוגע לפעילות החברה הנסקרת והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 12.
    כתבה מענינת
    הברבור הירוק 25/12/2020 23:57
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מי מחליט מי הוא מומחה ? או שהמומחה מחליט שמהיום הו ממומחה ומה הם הכישורים של מומחה ? האם יש חובת הכשרה ? אני מוממחה להכתרת מומחים
    סגור
  • 11.
    ואיך זה לא הרצת מניות?קונים כל מניה בסנט מעל השווי.. (ל"ת)
    בבלוף 06/10/2020 21:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 10.
    סוף סוף
    יונתן 04/10/2020 11:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבה עמוקה וטובה וכתובה למופת.ניתוח ברור . שמחתי לקרוא
    סגור
  • 9.
    מעניין ומאיר עיניים
    דורון 02/10/2020 12:31
    הגב לתגובה זו
    0 1
    תודה רבה כתבה מעולה
    סגור
  • 8.
    שכחת את ההשפעה על שווי מניות ואופציות של מנהלים ועובדים (ל"ת)
    נח 02/10/2020 08:22
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • טען עוד
  • 7.
    ברור, בהיר ומעניין
    מושיקו 01/10/2020 16:10
    הגב לתגובה זו
    2 0
    את האמריקאים מעניין רק הרווח למניה. והמנהלים נמדדים על פיו בלבד. לכן יש להם אינטרס גדול ברכישה עצמית של מניות. כל היתר זה רק תירוצים.
    סגור
  • 6.
    סיבה נוספת
    אסלאן 01/10/2020 15:34
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הדיבידנד הקרוב
    סגור
  • 5.
    מעולה (ל"ת)
    אילן 01/10/2020 13:40
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 4.
    תענוג
    אלוף בצלות 01/10/2020 13:36
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ברור, נהיר, קריא ומועיל. תודה רבה רמי רוזן
    סגור
  • 3.
    למדתי
    נעם 01/10/2020 13:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא חשבתי על זה שמספר המניות יורד זה משפיע על הצגת מכפיל הרווח. יפה
    סגור
  • 2.
    הפוך גוטע: "עבור בעלי מניות, רכישה חוזרת מאפשרת סחירות"
    ג'סי לייומור 01/10/2020 12:31
    הגב לתגובה זו
    2 1
    כשהחברה קונה את המניות מהשוק, המניות יוצאות מהמסחר ויש פחות מניות סחירות
    סגור
  • הכוונה היא שמחזיקי המניות
    נעם 01/10/2020 13:35
    הגב לתגובה זו
    2 0
    יכולים למכור לחברה
    סגור
  • 1.
    כל הכבוד
    חבקוק 01/10/2020 12:04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כל בכבוד . מאמר מלמדת כתוב בשפה פשוטה ומובנת. תמשיך להאיר לנו "סוגיות דומות".
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות