מניות האנרגיה המתחדשת טסות בחודשים האחרונים – האם יש עוד מקום לעליות?
חברת סולאראדג' פועלת בענף הצומח של ממירים ואופטימייזרים למערכות סולאריות. החברה הוקמה בשנת 2006 ע"י כמה יוצאי אחת מיחידות המודיעין של צה"ל שבראשם עמד גיא סלע שנחשב לאחד המנהלים המוערכים במשק. סלע כיהן גם כיו"ר ומנכ"ל החברה עד לפני כשנה. ימים ספורים לאחר פרישתו הוא נפטר ממחלה קשה.
נתחיל מהבסיס, מהי בעצם אנרגיה סולארית?
אנרגיה סולארית היא אנרגיה שנוצרת על ידי השמש בצורת חום ואור, ומכיוון שכך מדובר באחד ממקורות האנרגיה המתחדשים והזמינים ביותר הקיימים. ניתן לנצל אנרגיה סולארית באמצעות המרה שלה לאנרגיית חימום. כמו כן, ניתן להמיר אנרגיה סולארית לחשמל. מערכות סולאריות מייצרות חשמל היישר מאור השמש באמצעות תהליך חשמלי שמשתמש בחומרים שנקראים מוליכים למחצה, וע"י מתקני קליטה סולאריים שמסוגלים לחמם מים לשימוש ביתי כגון דודי מים, אמבטיות ובריכות שחייה.
לאנרגיה סולארית יתרונות רבים. מדובר באנרגיה שקטה ונקייה מכיוון שהלוחות הסולאריים לא פולטים זיהום, האנרגיה מגיעה מהשמש ולכן היא מתחדשת ולעולם אינה נגמרת, והיא יכולה להגיע בקלות למקומות מרוחקים שלא מחוברים לרשת החשמל הארצית. בצד השלילי, אפשר להשתמש בשמש רק במהלך שעות היום כשהשמש זורחת, העלות הראשונית של הלוחות הסולאריים גבוהה ושטח הפריסה גדול יחסית.
חשמל המופק מתאים סולאריים מספק כבר 3% מכלל תצרוכת החשמל העולמית, ובמדינות כמו גרמניה, אוסטרליה ויפן החשמל הסולארי מהווה כמעט עשירית ממשק החשמל המקומי. ההערכה היא כי הנתח של האנרגיה הסולארית יילך ויגדל.
בחודש יוני, שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ הציג את תכנית משרד האנרגיה להגדיל את היקף ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות בישראל ל-30% מסך יכולת ייצור החשמל עד 2030 בדומה ללא מעט מדינות אחרות בעולם, וזאת לעומת אחוזים בודדים כיום.
אז מי זו בעצם סולאראדג' שכולם מדברים עליה ומה היא מוכרת?
חברת סולאראדג‘, מפתחת מערכות אלקטרוניות למיצוי ההספק של פאנלים סולאריים, והיא מובילה עולמית בשוק הממירים הסולאריים הפוטו-וולטאיים. החברה פיתחה טכנולוגיית אופטימיזציה חדשנית להמרת אנרגיה, הכוללת מערכת ניטור ובקרת ביצועים של כל אחד מהקולטים הסולאריים.
במערכת סולארית, לכל קולט ישנה נקודת הספק ספציפית שבה הוא מפיק את מקסימום האנרגיה. הנקודה משתנה בין קולט לקולט (שונות בין קולטים) בגלל גורמים חיצוניים כמו הסתרה ע"י ענן או עץ, לכלוך ואבק, הפרשות של ציפורים, עלים ועוד. הקולטים מחוברים ביניהם בחיבור חשמלי טורי בו הזרם זהה לכל אורך הטור.
המערכות שמייצרת החברה הופכות את הפאנל הסולארי לחכם ויעיל הרבה יותר ע"י כך שהוא מגיע ליכולת המקסימום שלו בלי להיות תלוי בפאנלים האחרים, וכך אפשר להגדיל בצורה משמעותית את תפוקת האנרגיה הכוללת מהמערכת הן בתחום המגורים, הן בתחום המסחרי והן בשדות סולאריים קטנים.
במערכת סולארית מסורתית, קולט בעל הספק חשמלי נמוך יותר יכתיב זרם נמוך יותר לשאר הקולטים בטור ויגרום לאובדן אנרגיה מכל הקולטים. במערכת של סולאראדג', קולט בעל הספק חשמלי נמוך יותר לא יפגע בביצועי קולטים אחרים במערכת, כך שלא יווצר אובדן אנרגיה מיתר הקולטים, מכיוון שהמערכות כוללות יחידות מיצוי שמוטמעות בקולטים במהלך הייצור או מחוברות לכל קולט בהתקנתו.
יחידות מיצוי ההספק מייצבות את נקודת ההספק המירבית לכל קולט, ומביאות את הנצילות של המערכת הפוטו-וולטאית ל- 99.5%.
בנוסף, במערכת של החברה ניתן לנצל בצורה אופטימאלית את שטח הגג בזכות העובדה שניתן להתקין אותה על כל סוג של גג, להציב יותר קולטים על כל גג, להשיג הספק גבוה יותר וכתוצאה מכך להשיג יותר חשמל או הכנסות גבוהות יותר.
יתרון נוסף של המערכת של סולאראדג' הוא יכולת הניטור. ניתן לבצע מעקב אחר ביצועי המערכת בכל רגע נתון. לקבל עדכונים שוטפים והתראות למכשיר הנייד, ולאתר ולאבחן קולט תקול במהירות, בקלות ומרחוק.
הצמיחה בעתיד לא תהיה רק באופן אורגני
בשנתיים שלפני משבר הקורונה, השתמשה סולאראדג' במזומנים שלה לביצוע כמה רכישות שהרחיבו את פעילותה לתחומים משיקים על מנת לגוון את מקורות ההכנסה ולהוריד את התלות בתחום הסולארי, אולם אלו עדיין מהווים חלק קטן מסך פעילות החברה וצפויים לתרום לה יותר בעתיד: במאי 2018 החברה רכשה את פעילותה של גמאטרוניק הישראלית, הפועלת בשוק מערכות האל-פסק (UPS), שמטרתן לספק חשמל באופן רציף וללא הפסקה למערכות מחשבים ותקשורת נתונים, וזאת תמורת כ- 41 מיליון שקל.
באוקטובר 2018 החברה קפצה מדרגה כשרכשה את החברה הדרום-קוריאנית Kokam, העוסקת בייצור סוללות ליתיום ופתרונות לאגירת אנרגיה, תמורת כ- 105 מיליון דולר, וכיום נמצאת בתהליך של הקמת מפעל ענק לייצור סוללות ליתיום בדרום קוריאה.
בינואר 2019 החברה רכשה את חברת SMRE האיטלקית, המספקת פתרונות מלאים ומערכות הנעה שכוללות ממיר וסוללה לתעשיית הרכב החשמלי, שצפויה להיות צרכנית מאוד גדולה על רשת החשמל, תמורת כ- 140 מיליון דולר.
מבט על המספרים
סולאראדג' פרסמה בתחילת אוגוסט דו"חות מצוינים לרבעון השני, בהם החברה הכתה את תחזיות ההכנסות והרווח המוקדמות, והרגיעה את המשקיעים בכך שלא הפחיתה את התחזית לרבעון השלישי. את הרבעון השני סולאראדג' הצליחה לסיים ברווח מכובד של 37 מיליון דולר, למרות ירידה של כ-23% בהכנסות בהשוואה לרבעון הראשון של 2020, כתוצאה מחולשה בהתקנות מערכות בעיקר בשוק האמריקאי שהיה אחראי לכ-40% מסך הכנסות החברה, וזאת כתוצאה מהשפעות הסגר שהוטל בעקבות מגפת הקורונה.
לעומת זאת, המכירות באירופה רשמו צמיחה נאה ברבעון השני והפעילות חזרה לרמות של לפני משבר הקורונה, והגיעו כבר לכ-46% מסך המכירות של החברה, בזכות העובדה שהממשלות נקטו צעדים מהירים ואגרסיביים לחיזוק הכלכלה, ובכלל זה תמריצים בתחום האנרגיה המתחדשת וזו מגמה שצפויה להמשך.
ישראל היתה אחת המדינות שהציגו את שיעור הגידול במכירות הגבוה ביותר, מחוץ לארה"ב ואירופה, ולפי ההערכות קצב המכירות של החברה במדינתנו הקטנה מגיע כבר לכמה עשרות מיליוני דולרים בשנה.
שני גורמים מרכזיים שמחזקים את החשיבות של ישראל כשוק יעד עסקי עבור סולאראדג' הם המדיניות הממשלתית החדשה לעידוד אנרגיה מתחדשת וחניכת מפעל ייצור חדש בצפון הארץ שהתחיל לעבוד באוגוסט, ונקרא סלע1 על שמו של גיא סלע, מייסד החברה.
בתחילת השנה הכריז משרד האנרגיה על תכנית שאפתנית: להגיע עד שנת 2030 למצב שבו כ-30% מהחשמל בישראל מיוצר ממקורות אנרגיה מתחדשת, ובתמהיל של האנרגיה המתחדשת, התחום הסולארי אמור לתפוס נתח משמעותי.
בסוף הרבעון השני של 2020 היו לחברה מזומנים והשקעות בסך כ-590 מיליון דולר, לאחר שייצרה במהלך המחצית הראשונה של השנה תזרים מרשים של כ-167 מיליון דולר מפעילות שוטפת.
האנליסטים אופטימיים בנוגע להמשך הצמיחה של החברה בשנים הקרובות. החברה צפויה להציג הכנסות של כ-340 מיליון דולר ברבעון השלישי וזו כנראה תחזית שמרנית, הכנסות של כ-390 מיליון דולר ברבעון האחרון של 2020, ובסה"כ ההכנסות ב-2020 צפויות להסתכם בכ-1.5 מיליארד דולר.
הצמיחה בהכנסות צפויה להתבסס ברבעונים הקרובים בעיקר על המשך הצמיחה באירופה במדינות כמו גרמניה, שוויץ, הולנד ואיטליה כתוצאה מהשקעות ענק בתחום האנרגיה המתחדשת, ובעקבות התחזקות היורו שתשפר את הרווחיות.
החברה תפעל בחודשים הקרובים לקבלת תקן למוצר האחסון הביתי שלה, שצפוי להתחיל להניב הכנסות כבר בשנת 2021 ולחסוך כסף לצרכנים. כמו כן, החברה תתחיל להיכנס עם המערכות שלה לשדות גדולים יותר.
סולאראדג' מצטרפת לגל הנפקות האג"ח של חברות הטכנולוגיה
לפני כשבוע סולאראדג' הגדילה את הקופה הדשנה מלכתחילה, לאחר שגייסה 550 מיליון דולר באג"ח להמרה בריבית של 0%, כשלרוכשים בהנפקה ניתנה אפשרות לרכוש אג"ח בעוד 82.5 מיליון דולר. מחיר ההמרה נקבע על 277.8 דולר, כ-20% מעל מחיר המניה הנוכחי, ומועד הפקיעה נקבע לחודש ספטמבר 2025, אז יוכלו בעלי האג"ח לפדות את החוב במזומן או להמירו למניות.
ההנפקה הגיעה כחלק מגל הנפקות אג"ח של חברות טכנולוגיה שתפס תאוצה לאחרונה, כשבין היתר חברות כמו אמדוקס, וויקס ונייס גייסו מאות מיליוני דולרים באותה שיטה.
סולאראדג' שולטת ביד רמה בתחומה
לחברת סולאראדג' נכון להיום 2 מתחרות גדולות, חברת ENPH Enphaze שהינה המתחרה הגדולה שלה בארה"ב, וחברת הסולאר הגרמנית SMA שהינה אחת המתחרות הגדולות של החברה מחוץ לארה"ב ופועלת בעיקר באירופה.
השוק בארה"ב נשלט ע"י שתי שחקניות, כשסולאראדג' מחזיקה בכ-60% נתח שוק, לעומת מעל 30% נתח שוק של המתחרה הגדולה אנפייז ENPH, שסך המכירות שלה השנה צפויות להיות כמחצית מזו של סולאראדג'. אין כמעט מעבר לקוחות בין השחקניות, למרות שסולאראדג' כן הצליחה להגדיל ברבעון האחרון את נתח השוק שלה באופן די משמעותי.
חברת Huawei הסינית מהווה המתחרה העיקרית בסין שהוא שוק הסולאר הגדול בעולם, וכיום מתנהל בין השתיים מאבק משפטי לאחר תביעה מצד סולאראדג' בגין הפרת פטנטים, וכמו תמיד ישנה תחרות גם בשאר העולם ב- low-end ממספר יצרנים סיניים, כאשר סולאראדג' משפרת לאחרונה את מבנה העלות ובכך מתקרבת לרמת מחירים של החברות הסיניות, תוך שמירה על יתרונותיה הטכנולוגיים.
לאן הולכים מכאן?
סולאראדג' נחשבת כיום לחברה הגדולה בעולם בתחומה, והצמיחה שלה בעשור האחרון לא פחות ממדהימה. אם בשנת 2010 היקף המכירות של החברה הסתכם בכמה עשרות מיליוני דולרים, בשנה שעברה היא כבר מכרה בכ-1.4 מיליארד דולר. במרץ 2015 סולאראדג' הונפקה בנאסד"ק תחת הסימבול SEDG, לפי שווי של 620 מיליון דולר, וכיום היא נסחרת סביב שווי מרשים במיוחד של כ-12 מיליארד דולר, לאחר תשואה של כ- 150% מתחילת השנה.
אחרי ריצה של מעל 30% בימים האחרונים, מניית SEDG נסחרת במכפיל של 74 על הרווח ב- 12 החודשים האחרונים שנראה מעט מפחיד, אבל הצמיחה החדה צפויה להוריד את רמת המכפילים לכ- 45 ו-40 לתחזיות הרווח לשנים 2021 ו- 2022. עדיין תמחור גבוה יחסית לתמחור ההיסטורי שלה, אבל לא ביחס לחברות צמיחה בעלות פוטנציאל גדול.
תחום האנרגיה המתחדשת צפוי להמשיך ולצמוח בקצב גבוה, וחברת סולאראדג' היא אחת המובילות שללא ספק תהנה מכך, ולהערכתי תמשיך במומנטום החיובי.
ליאור וידר הינו מנהל השקעות בכיר בבית ההשקעות אפסילון.
בית ההשקעות עוסק בין היתר, באמצעות חברות קשורות, במתן שירותי ניהול השקעות. לפיכך עשוי להיות לכותב ו/או לאפסילון ענין אישי בניירות הערך או בנכסים הפיננסיים המוזכרים בסקירה, לרבות כך שהם מחזיקים, פועלים או עשויים לפעול בניירות הערך או בנכסים הפיננסיים המוזכרים בסקירה.
הסקירה הנה למטרת מסירת מידע בלבד, ובשום אופן אין לראות בה חוות דעת, המלצת השקעה או ייעוץ לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בה. אין בנאמר בסקירה כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם. אין לראות בסקירה התחייבות להשגת תשואה כלשהיא. אין בתשואות עבר כדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
19.בועה!!!!!!!!!!!יצור חשמל ברוח עדיף (ל"ת)ליאורי 12/10/2020 18:40הגב לתגובה זו0 0סגור
-
18.האם תוכל לתת סקירה משובחת גם כן על החברות בארץ?יאיר 09/10/2020 09:51הגב לתגובה זו0 0אחלה סקירה. מקצוען ברמה הכי גבוהה.סגור
-
17.וואלה ליאור.. אותה תמונה מהימים של ספונסר.. (ל"ת)פילון הפיל 07/10/2020 10:21הגב לתגובה זו1 0סגור
-
תודה על המחמאה, זו תמונה עדכנית מהיום (ל"ת)ליאור 08/10/2020 10:23הגב לתגובה זו2 1סגור
-
16.אחוז הסולארי בישראל כבר מתקרב ל 10%dw 06/10/2020 05:45הגב לתגובה זו1 1הוא היה אחוזים בודדים לפני כמה שניםסגור
- טען עוד
-
15.משק אנרגיהיעקב 05/10/2020 17:52הגב לתגובה זו9 0למשק אנרגיה יש הכי הרבה בשר לעלות מהמניות האלוסגור
-
משקאריק 12/10/2020 10:00הגב לתגובה זו0 0מדוייק גם אני קניתי אותם לאחרונה מעבר לזה יש להם אחלה פלטפורמה ופוטנציאל ( הקיבוצים)סגור
-
יש בעיה עם התעריפיםמשה 06/10/2020 13:12הגב לתגובה זו0 1אנשים מסתנוורים מהגידול בפרוייקט אבל במקביל שולי הרווח נשחקים עד כדי לא קיימים, בהליכי המכרז האחרונים זכו בתעריפים שקשה מאד להרוויח בהם, בטח לא כדי לצמוחסגור
-
מסכים לגמרי. קניתי היום (ל"ת)בורסאי 05/10/2020 19:52הגב לתגובה זו2 0סגור
-
עדיין לא, כי "משק" עובדים בביסים קטנים, לא פרוייקטי ענק (ל"ת)נחום 05/10/2020 19:06הגב לתגובה זו1 1סגור
-
14.תראו אך מפלים את הדולר מעלים את הבורסה הכלכלה קורסת (ל"ת)חגי 05/10/2020 17:04הגב לתגובה זו0 0סגור
-
13.כל הכתבות כאן הם מטעם... (ל"ת)שוקי 05/10/2020 16:48הגב לתגובה זו7 4סגור
-
12.כלליגולן 05/10/2020 16:19הגב לתגובה זו2 2סקירה מעניינת, חברה עם פוטנציאל צמיחה ענק,סגור
-
11.לא מענין אותם קורונה מענין אותם אך לעשות כסף בבורסה כסף (ל"ת)דוד 05/10/2020 16:16הגב לתגובה זו1 4סגור
-
10.בישראל מזמן היו יושבים בכלה על הרצאת מניות (ל"ת)אבי 05/10/2020 16:15הגב לתגובה זו3 2סגור
-
למה לשבת בכלה ולא בחתן? (ל"ת)איפכא 08/10/2020 12:57הגב לתגובה זו0 0סגור
-
9.beem -זאת המניה בתחום (ל"ת)יצחק טיומקין 05/10/2020 16:15הגב לתגובה זו0 1סגור
-
אין כזאת מניה beemטלי 05/10/2020 19:10הגב לתגובה זו1 0התוכל לפרט?סגור
-
8.טרמפ מריץ את הבורסה החתן יש לו חברה ברסאית וכך עושים כס (ל"ת)אבי 05/10/2020 16:14הגב לתגובה זו0 1סגור
-
7.חברים אמרתי לכם וכך זה עובד טרמפ לו מענין אוטו הכלכלה מsi 05/10/2020 16:11הגב לתגובה זו0 2מענין אוטו אך ורק אך לריץ את הבורסה הדולר נפל בגלל שהריץ את הבורסה החתן שלו בפניםסגור
-
6.כתבה אינטלגנטית ומעניינת.תודה ושאלהתכתוב כאן עוד 05/10/2020 15:55הגב לתגובה זו2 2האם אתה לא סבור שמחיר הנייר עכשיו גבוה מידי?סגור
-
5.SPI חברה בתחום עם פוטנציאליבחוש בן שלולית 05/10/2020 15:45הגב לתגובה זו0 1לקראת זינוקסגור
-
4.סקירה טובה על החברה אבל מה עם אחרות ???דן 05/10/2020 15:43הגב לתגובה זו6 0לא נגעת במתחרות אחרות בשוק ובסגמנטים הנוספים בשוק. זה שוק ענק ודיברת רק על סולאראג'סגור
-
צודק! הכותרת מטעה. חסר מידע על האחרות בתחום (ל"ת)נחום 05/10/2020 19:12הגב לתגובה זו3 0סגור
-
3.וואלה כתבה לעניין!עמיר 05/10/2020 15:22הגב לתגובה זו1 0מעניין מאוד תודהסגור
-
2.חברה מדהימה אבל...אנונימי 05/10/2020 15:09הגב לתגובה זו3 1מכפיל 75 כרגע די יקר לטעמי.מכפיל 40 זה טווח הקנייה אף על פי הצמיחה הצפוייה.ישנן חברות סולאריות טובות וזולותcsiq,jksסגור
-
זולות וטובות בדכ לא בא ביחד (ל"ת)אנונימי 05/10/2020 15:31הגב לתגובה זו2 1סגור
-
יש יוצא מן הכללאנונימי 06/10/2020 00:42הגב לתגובה זו0 0תבדוק את החברות הללו ותחזיר תשובהסגור
-
1.SEDG חברה נהדרת, אבל לא במחיר הזה,רייז 05/10/2020 14:59הגב לתגובה זו6 1למרות שאם אני מסתכל עליה לעומת חברות ישראליות אחרות בבורסה הישראלית אני עדיין מעדיף לקנות ביותר את SEDG!סגור