מדריך

עקרונות השקעה בסיסיים ולמה אנחנו שוכחים ליישם אותם?

מתי להתחיל להשקיע, כמה להשקיע, איך לפזר את תיק ההשקעות ומה המשמעות של ריבית דריבית בעולם ההשקעות?

הלל בש | (29)

בתקופה של כל כך הרבה חוסר וודאות בשווקים, כשהמשבר הכלכלי מעמיק, ראוי לחזור לבסיס ולהיזכר בכמה עקרונות השקעה מוכרים, חשובים ובדוקים. נרכז בעבורכם כמה מהם, שרלוונטיים תמיד לכל משקיע - מתחיל או מנוסה. זה לא מסובך, אבל גם משקיעי וותיקים נוטים לשכוח את הכללים האלו. אולי בגלל שקשה לנו להיצמד למסגרות (לרבות "מסגרות" השקעה), אולי מכיוון שאנחנו מתפתים להשיג תשואה גבוהה יותר ובדרך מתנתקים מהעקרונות.    השקעה בשוק ההון אם אתם משקיעים בבורסה, חשוב שתכירו את הכלל הראשון בהשקעה: לעולם לא להשקיע (לסכן) כסף שאתם לא יכולים להרשות לעצמכם להפסיד. אם הפסד של כל הכסף - יגרור שינוי מהותי בסגנון החיים שלכם, כנראה שכסף זה לא אמור להיות מושקע. אז אם אתם לא ישנים טוב בלילה, בגלל ההבנה שהבורסה יכולה לקרוס בכל רגע, כרעם ביום בהיר - עדיף שתוציאו את הכסף ותשמרו אותו בצד עד שתצברו מספיק. בכל השקעה יש סיכון ומי שאומר לכם אחרת, מנסה להרוויח מחוסר ההבנה שלכם.   בעל המאה הוא בעל הדעה הדמות הטובה ביותר לקבלת החלטות אסטרטגיות, ביחס לכספים שלך היא - אתם! במיוחד את ולא אתה - ישנם מחקרים רבים המראים כי נשים נוטות לנהל השקעות יותר טוב מגברים. כיום כבר ברור כי לסמוך על אחרים שיקבלו את כל ההחלטות העקרוניות בכסף שלך, הינה שיטה בדוקה לתשואות נמוכות יותר, ולעיתים אפילו להפסדים ממשיים. ויתור מוחלט על השליטה בכספים לטובת כוכב פיננסי עולה, מובילים לרוב להרבה עוגמת נפש. בעל הכספים או בעלת הכספים צריכים לקחת את המושכות בידיים, להיעזר באנשי מקצוע (אם צריך), אבל לקבל את ההחלטות הניהוליות המרכזיות והגדולות - באופן בלעדי.

קבלת ההחלטות גם תעזור להבין את המשמעות הישירה של ההחלטות, ויכולה לייצר דינמיקה חיובית של לימוד מטעויות וחיזוק התנהלות פיננסית נבונה ונכונה לאורך זמן.   להשקיע עם תוכנית ליצור מסמך מדיניות השקעה מסודר, שמבצע הקצאת נכסים אסטרטגית - הנגזרת מהתכונות האישיות של בעלי הכספים. הקצאת נכסים הינה מפת דרכים עקרונית, בו אנו מחליטים כמה מתיק ההשקעות להקצות למזומן (על כל צרה שלא תבוא), למניות, לאגרות חוב (אג"ח), להשקעה מקומית בישראל, להשקעה בשווקי חוץ לארץ וכו'. הקצאת נכסים מקצועית, הינה הפעולה הפיננסית החשובה ביותר שיש לבצע בתיק השקעות, והיא קובעת את עיקר התשואה והסיכון של התיק הכולל (הרבה יותר מבחירת ניירות ערך או מהניסיון העקר של תזמון שוק).

לשם הדגמה: יש משקיעים עם שנאת סיכון מרובה (מוכנים לא להרוויח, אך לא מוכנים להפסיד) ויש משקיעים עם פחות שנאת סיכון (מוכנים לקחת יותר סיכונים, בתמורה לסיכוי לרווח מוגבר). יש משקיעים עם אופק זמן של 3 שנים, יש אחרים עם אופק של 10 שנים ויש כאלה עם אופק של 40 שנה. יש משקיעים הנוטים יותר לרגש, ויש משקיעים הנוטים יותר להיגיון... מתוך הבנה מעמיקה של שילוב התכונות של המשקיע - יש ליצור תוכנית פעולה ייחודית ומתאימה.

זה לא תמיד קל, כי הטבע האנושי מעדיף לעיתים לעבוד בצורה פחות עקבית ומסודרת, על סמך ניחושים וגחמות, אבל ההיסטוריה הכלכלית מראה בבירור כי מי שיעבוד עם תוכנית טובה ומותאמת לצרכים שלו - יגיע לתוצאות הטובות ביותר.

תוכנית השקעה מסודרת בנויה כך שתעמוד גם במשברים כלכליים שתמיד מגיעים, ותוביל את תיק ההשקעות לתוצאות הרצויות גם נוכח העליות והירידות (המחזוריות הצפויה) של שוק ההון.   לפזר סיכונים הרעיון הינו פשטני ומוכר: לא לשים את כל הביצים בסל אחד. אין הצדקה להיחשף בצורה משמעותית לחברה בודדת או אפילו לענף מסוים. השקעה מאסיבית וישירה בתאגיד אחד, הינה מאוד מסוכנת. הסיכון כאן מיותר. על ידי פיזור ההשקעות - ניתן להקטין את הסיכון בצורה מאוד משמעותית, תוך הגבלה מתונה בתשואה. היחס המאוד לא סימטרי (הרבה פחות סיכון, ומעט פחות תשואה) הופך את פיזור הנכסים לכלי השקעה מאוד רצוי. הדרך המומלצת לבצע פיזור טוב וזול הינו במסגרת קרנות מחקות וקרנות סל (ETF) פשוטות, המחקות מדדי שוק מרכזיים ומוכרים. לדוגמא: ראינו בעבר את קרן הסל SPY המחקה את מדד S&P500 (500 החברות בעלות השווי שוק הגבוהה ביותר בארצות הברית).   אין תשואה ללא סיכון אי אפשר להרוויח ללא נטילת סיכונים. סיכון מוגדר כחוסר הוודאות שעלול להוביל להפסד. אם לא ניתן להפסיד בשום מצב - אז לא ניתן לצפות לרווח כלשהו מהמיזם או ההשקעה. הכלל גם עובד הפוך: אין סיכון ללא תשואה; לא לוקחים סיכונים, אלא אם כן הם מגדילים את התשואה הצפויה העתידית. כגודל התשואה הנדרשת, כך גודל הסיכון שצריך לקחת. מי שרוצה סיכוי גבוה יותר לתשואה משמעותית יותר, חייב לשלם בגידול בהסתברות שיפסיד חלק מכספו.   השקעה יעילה היא השקעה לטווח ארוך זה קצת נוגד את הנטייה האנושית לרצות לקבל הכול, מיד ועכשיו. אבל השקעות לא עובדות בצורה שכזו. שוק ההון מאוד תנודתי בטווח הקצר, ומושפע בין השאר מהרבה מאוד פסיכולוגיה מורכבת, ומהחלטות של משקיעים רבים ומגוונים. על כן ידוע ומבורר כי לא ניתן לתזמן את השוק לטווח הקצר; אף אחד לא יודע היכן בדיוק השוק, או נייר ערך מסוים, צפוי להיות בעוד יממה או שבוע או אפילו חודש. מי שטוען אחרת כנראה מנסה לשווק לכם קורס או פלטפורמת מסחר שמבטיחה "רווח אדיר תוך זמן קצר"...

השקעה הינה עניין אסטרטגי, שמטרתה הצטרפות למגמה החיובית של שוק ההון לטווח ארוך. לדוגמא: בדיקה מהירה של מדד S&P500 הנזכר, מראה כי הוא הציג תשואה שנתית ממוצעת של קצת פחות מ-10% ב-90 השנים האחרונות.    ידע זה כוח כל מי שעוסק בניהול השקעותיו חייב לנסות להבין, לבדוק ולחפש מקורות מידע טובים ומקצועיים. רובנו קצת עצלנים, ומעדיפים לתת לאחרים לעשות את מלאכת הלימוד, הבחינה וההחלטה. אבל מי שרוצה להצליח בעולם ההשקעות המורכב, ולהגיע ליעדים ולמאוויים שבעבורם הוא חוסך את כספו - חייב להיכנס לעובי הקורה ולהבין על מה מדברים. כיוון שבעלי הכספים צריכים לקבל את ההחלטות העקרוניות והגדולות (בעל המאה הוא בעל הדעה), ראוי שיבינו על מה מדובר, לפחות ברמה האסטרטגית. זה לא מסובך כמו שזה נשמע! בעבר הלא רחוק זה היה הרבה יותר מאתגר. היום יש כלי עזר זולים ונגישים באתרי אינטרנט, בווידאו, בפודקאסטים, בספרים ויועצים עצמאיים. רק מתוך הבנה וידע ניתן לקבל החלטות מושכלות ונבונות. אם אתם יושבים כעת וקוראים קצת עיתונות פיננסית, אתם כבר בדרך הנכונה!   אין מתנות חינם ישנה אמירה מקובלת באנגלית: If it sounds too good to be true, it usually is. בתרגום חופשי: אם זה נשמע טוב מדי מכדי להיות אמיתי, כנראה שזה באמת לא אמיתי...  משקיע נבון יזהר מאוד מכל מיני הבטחות לתשואה, של אנשי שיווק חלקלקים שאוהבים להשתמש במושגים גדולים ומרשימים, כמו השקעות אלטרנטיביות וכו' (ראו: מציעים לכם תשואה גבוהה? תזהרו - אין מתנות חינם).   ריבית דריבית - הפלא השמיני בגלל האופי של השקעות, והיכולת להרוויח גם על הקרן וגם על התשואה הצבורה, שווה להתחיל להשקיע בגיל צעיר. מי שיתחיל להשקיע בגיל 20, סכום יחסית נמוך של 100 שקל לחודש, צפוי לצבור עד גיל הפרישה כ-1,000,000 שקל (בהשקעה במדד שוק מרכזי כמו S&P500 לפי התשואה הממוצעת השנתית). ריבית דריבית צריכה זמן, ולכן אל תחכו, התחילו לחסוך ולהשקיע כמה שיותר מוקדם.   עמלות דווקא בגלל הפלא השמיני של ריבית דריבית (לפי איינשטיין), כל חלקיק האחוז משפיע בצורה מאוד משמעותית על התשואה הכוללת של תיק ההשקעות. שימו לב לעמלות שאתם משלמים. בכל סוגי ההשקעות (תיק מנוהל, תיק פרטי, פנסיה, גמל, השתלמות וכו') יש משמעות רבה לעמלות. הבדל של 0.1% בעמלה, יכול להשפיע במאה אלף שקלים חדשים בעתיד. רבים לא יודעים בכלל כמה עמלות הם משלמים, ולכן חשוב להתחיל עם הבנה מה בדיוק אתם משלמים ועל מה. השלב הבא הוא לברר האם ניתן להוזיל עלויות על ידי מעבר למסגרת אחרת. משם העסק יתחיל להתגלגל, ועד מהרה כנראה תמצאו את עצמכם בשיחה נעימה עם מחלקת שימור לקוחות, שיעשו הכול על מנת לשמור אתכם מרוצים ואצלם. זה לא כל כך מסובך, רק דורש הבנה, בדיקה והחלטה.   לסיכום, ניהול השקעות מתחיל בכך שאתם לא מסכנים מרכיב מהותי מההון שלכם, ושאתם מקבלים בעצמכם את ההחלטות האסטרטגיות, מתוך ידע והבנה. התהליך כולל גיבוש תוכנית פעולה מסודרת המותאמת למאפיינים ולצרכים שלכם, וקביעת הקצאת נכסים אסטרטגית, מתוך הבנה שראוי לפזר סיכונים ולהשקיע בעיקר במסגרת מדדי שוק מרכזיים (קרנות סל זולות ויעילות). אתם משקיעים לטווח ארוך, ומבינים כי ככל שתדרשו להיחשף לאפשרות של תשואה גבוהה יותר, תידרשו גם להיחשף לסיכון של הפסד משמעותי יותר. התחילו מוקדם בחיים ככל שניתן, היזהרו מ-"מוכרי חלומות" ושימו לב לעמלות שאתם משלמים. השקעה בצורה נכונה דורשת בעיקר עבודה עקבית ומסודרת, הבנה טובה בסוגיות האסטרטגיות ולקיחת אחריות על העתיד הפיננסי שלכם.

בהצלחה רבה!       הלל בש ([email protected]) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(29):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 15.
    סוף סוף מאמר מצויין ולעניין. כל הכבוד! (ל"ת)
    הכיוון הכלכלי 10/10/2020 15:48
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    מאמר הממצה בצורה פשוטה וברורה עקרונות חשובים של השקעה (ל"ת)
    משקיע 07/10/2020 17:27
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    מייק 07/10/2020 16:50
    הגב לתגובה זו
    לא בושה שולר שהכנופיות הפיננסיות והמוניטריות פשוט בוזזות את כל העגה הפיננסית בשעה שהשאירו את האזחים לריב על פרורים באמצעות תרמית הקורונה
  • 12.
    זולינס רון 07/10/2020 13:57
    הגב לתגובה זו
    השוק הישראלי בנפילה חזקה נדל"ן יקרוס במאות אחוזים
  • לרון 07/10/2020 14:47
    הגב לתגובה זו
    עליות אולי במאות ירידות מקסימום 100%
  • 11.
    תודה להלל - על סידור וריכוז הדברים (ל"ת)
    אבי 07/10/2020 13:48
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    פזית 07/10/2020 13:31
    הגב לתגובה זו
    רק בישראל למה? תורידו ל5% תורידו ל10% וזה יתן תנופה למסחר בבורסה. עד שמרוויחים משהו בבורסה הישראלית תוך כדי נטילת סיכונים
  • אנרכיסט 09/10/2020 19:03
    הגב לתגובה זו
    מישהו היה צריך לשלם על כל הפינוקים שקיבלתם ב 2011.
  • 9.
    כותבי תרחישים 07/10/2020 12:27
    הגב לתגובה זו
    יתרה בריבית להמתין - ממתינים ל 2021- בודקים BAC בנק אוף אמריקה-לא יתנו לבנק לקרוס אל תגידו לא ידענו
  • 8.
    סיון 07/10/2020 12:26
    הגב לתגובה זו
    חמישים ואחת אחוז נדב בר ניב עזר לי מאוד להיכנס לתחום ולתהתחיל להשקיע ולהרוויח
  • איך קוראים לספר איזה ספר? (ל"ת)
    יצחק 11/10/2020 11:01
    הגב לתגובה זו
  • אכן ספר מעולה. ממליץ גם. (ל"ת)
    פוקסי 07/10/2020 16:03
    הגב לתגובה זו
  • לרון 07/10/2020 12:50
    הגב לתגובה זו
    המלצתי ,קראו כל מה שזז בשוק ההון בארץ ובאתרי חו"ל וצברו נסיון תיאורטי ואחכ" ישום הדרגתי ומפוזר
  • 7.
    עוד חכמולוג (ל"ת)
    יעקב 07/10/2020 12:14
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    אידיוט 07/10/2020 12:05
    הגב לתגובה זו
    הבורסה היא קזינו. מלכודת דבש לטיפשים ולתמימים. תאוות הבצע מעבירה אנשים מדעתם. מי שמרוויח הם הבנקים ובתי השקעות שגובים תמיד את עמלות שלהם. כסף מזומן , חבר נאמן תמיד.
  • אם מי שמרוויח זה בנקים אז תקנה מניות שלהם (ל"ת)
    שועל 07/10/2020 12:50
    הגב לתגובה זו
  • איש חכם 07/10/2020 12:25
    הגב לתגובה זו
    מי שמשקיע חכם לטווח ארוך מרוויח. תנסה
  • אידיוט 07/10/2020 12:52
    אנחנו חושבים שאנחנו חכמים וצודקים ובסוף אנחנו טועים בגדול בכל תחום.
  • לרון 07/10/2020 12:51
    גם אם שמו באפט
  • 5.
    לכתב הנכבד-פירסום תיק וירטואלי-זה מהנכון כעזרה לציבור (ל"ת)
    כותבי תרחישים 07/10/2020 11:54
    הגב לתגובה זו
  • לרון 07/10/2020 12:52
    הגב לתגובה זו
    כדי שיקח אותך על הגב?
  • 4.
    חיים 07/10/2020 11:48
    הגב לתגובה זו
    הרי ביבי גרם לכך שכסף הפנוי שלנו יהפוך לזבל! כלומר 0% רבית בעו"ש! בצורה זאת דחף את כולנו לשוק המפוקפק הנקרא בורסה.
  • לרון 07/10/2020 12:54
    הגב לתגובה זו
    פחות על שטויות,ותרויח
  • איש חכם 07/10/2020 12:26
    הגב לתגובה זו
    השנאה של ביבי מעבירה אתכם על דעתם. לא אני אמרתי. חיים רמון אמר
  • אברהם 07/10/2020 13:13
    ועוד לא הבחנתי שהשנאה היא חד צדדית,ביבי שונא כל מה שזז הפוך לדעותיו
  • 3.
    אבי 07/10/2020 11:44
    הגב לתגובה זו
    הסבר יפה לכל משקיע.
  • 2.
    נדי 07/10/2020 11:27
    הגב לתגובה זו
    כמה אנשים מבינים באמת את הנאמר?
  • 1.
    shalti - el 07/10/2020 11:24
    הגב לתגובה זו
    והן לזאבים. צריך מדי פעם לרענן את עצמי
  • בדיוק. רענון עצמי מדי פעם גם כשבטוחים שיודעים הכל (ל"ת)
    נחום 07/10/2020 16:07
    הגב לתגובה זו