זהירות: איזון אקטוארי, הסעיף הקטן שמשפיע על הפנסיה שלכם
איזון אקטוארי משפיע על הפנסיה שלנו כמו תשואה, אם הוא חיובי הוא מגדיל לנו את החיסכון בקרן הפנסיה ואם הוא שלילי הוא מקטין את החיסכון. אז למה רבים מאיתנו מתעלמים ממנו?
האיזון האקטוארי הוא רכיב הקיים רק בקרנות הפנסיה, ומשפיע על כלל החוסכים בקרן. ככל והצבירה בקרן גדולה יותר עודפים אקטוארים יגדילו את החיסכון הפנסיוני שלכם, אך במידה ובקרן הפנסיה שלכם יש גרעון, הצבירה שלכם תקטן בדומה לירידה בתשואות. קרן פנסיה, בניגוד לביטוח מנהלים, מבוססת על ערבות הדדית. המשמעות של הערבות הדדית בקרן הפנסיה היא שהעמיתים בקרן הם אלה שמבטחים זה את זה. השורה התחתונה של הערבות הדדית היא האיזון האקטוארי.
בכל חודש העמיתים הפעילים בקרן הפנסיה משלמים עבור כיסוי ביטוחי, ריסק. כל חוסך משלם בהתאם לכיסוי הקיים לו בקרן ובהתאם לשכר המבוטח. הכיסוי אינו עובר לקרן הפנסיה והוא לא חלק מהכנסות החברה. התשלום שנאסף ישמש לצורך תשלום תביעות של עמיתי הקרן, תביעות לאבדן כושר עבודה או מוות.
במידה ובסוף הרבעון נותרים בקופה עודפים שלא שימשו את הקרן לצורך תשלום התביעות, הקרן תחזיר את העודפים בחזרה לכלל החוסכים. לעודפים אלו קוראים – עודף אקטוארי. במידה ובסוף הרבעון חסר כסף בקופה, הקרן תגבה תשלום נוסף מכלל החוסכים. כאשר חסר כסף בקופה קוראים לזה – גרעון אקטוארי.
על מי משפיע האיזון האקטוארי בקרן הפנסיה?
העודף או הגרעון אקטוארי בקרן הפנסיה משפיעים על כלל החוסכים בקרן, חוסכים פעילים וחוסכים מוקפאים וכן על מקבלי הקצבאות. כך שגם במידה ואתם לא מפקידים לקרן הפנסיה וקרן הפנסיה שלכם נחשבת כמסולקת עדיין תיקחו חלק באיזון האקטוארי.
אם יהיו עודפים החיסכון שלכם יגדל, אך במידה ויהיה גרעון אקטוארי הצבירה שלכם בקרן הפנסיה תקטן בהתאם.
היכן ניתן לראות את האיזון האקטוארי?
בכל רבעון נתוני האיזון האקטוארי מוצגים בדוח הרבעוני (או השנתי) לדוגמה מתוך הדוח השנתי של הלמן אלדובי. בשנת 2019 היה עודף אקטוארי של 0.59%, עודף זה התבטא ברווח של 861 שקל שהתקבל אצל החוסך שבדוגמה.
אם בדוח השנתי שלכם אתם רואים סכום במינוס, סימן שקרן הפנסיה שלכם נמצאת בגירעון אקטוארי.
האיזון האקטוארי, כמו התשואה מתבטא באחוזים, ככל והחיסכון גבוה יותר, הסכום הכספי שיתקבל יהיה גבוה יותר ובאופן הפוך במקרה של גרעון אקטוארי, ככל והגירעון יהיה גבוה יותר, כך הסכום שיירד יהיה גבוה יותר.
איך ניתן להשוות בין האיזון האקטוארי בקרנות השונות?
נתוני המאזן האקטוארי מוצגים באתר פנסיה.נט של רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון (לכניסה). הנתונים שמוצגים באתר הם ל – 12 החודשים האחרונים והם מציגים עודף או גרעון (באדום) אקטוארי שכבר נזקף לטובת העמיתים.
בלחיצה על שם הקרן, אפשר לראות את האיזון האקטוארי בחלוקה לרבעונים השונים.
למה הנתונים אצלי בדוח לא תואמים למה שמופיע באתר?
העודף או הגרעון האקטוארי מוחזרים בכל רבעון, האחוז שמחולק (או נגבה) לחוסכים עשוי להשתנות בהתאם למועד שבו הצטרפת והעברת כספים לקרן הפנסיה.
קרנות ברירת המחדל מציגות עודפים אקטוארים
כאשר בוחנים את האיזון האקטוארי בין קרנות הפנסיה רואים כי בקרנות בבעלות חברות הביטוח, כמו מגדל או הפניקס קיים גרעון אקטוארי ובקרב קרנות ברירת המחדל כמו הלמן אלדובי ואלטשולר שחם קיים עודף אקטוארי, העודף האקטוארי באותן קרנות נובע משתי סיבות.
קרנות ברירת המחדל נמצאות בצמיחה וככאלה הן נהנות בשנים האחרונות מגידול מאסיבי במספר העמיתים. העמיתים החדשים משלמים על כיסוי ביטוחי. עודפי הכיסוי הביטוחי המתחלקים על צבירה נמוכה יחסית בקרן ומובילים לעודפים אקטוארים. היחס בין העמיתים הפעילים למוקפאים בקרן מבטיח כי חלק גדול מהכספים יחזור חזרה לאותם העמיתים שיצרו את העודפים האקטוארים.
הסיבה השנייה לעודפים האקטוארים בקרנות ברירת המחדל היא מנגנון ההתקשרות מול מבטח המשנה. הגירעונות (או העודפים) נופלים על עמיתי קרן הפנסיה ככל וקרן הפנסיה גדולה יותר החוסכים יספגו גרעון קטן יותר. קרנות ברירת המחדל, קטנות יותר מהקרנות שבבעלות חברות הביטות והן משתמשות במבטח משנה כדי להקטין את הסיכון הדמוגרפי.
לדוגמא בקרן הפנסיה של הלמן אלדובי, מבטח המשנה נושא ב -90% מהסיכון וכך במקרה של תביעה רק 10% מהסיכון נופל על עמיתי קרן הפנסיה. בנוסף, קיים גם מנגנון של החזר עודפים לקרן ובמקרה של מיעוט תביעות, עודפים אלו חוזרים לעמיתי הקרן כעודף אקטוארי.
הסדר זה מבטיח את יציבות הקרן במקרה של אירוע ביטוחי ואת הצגת העודף האקטוארי במקרה של מיעוט תביעות.
מה משפיע על האיזון האקטוארי
האיזון האקטוארי מושפע משורה של פרמטרים בהם פרמטרים הרלוונטים לקרן הפנסיה שבה אתם חברים כמו גיל החוסכים בקרן ותקופת החברות שלהם ופרמטרים חיצונים שנקבעים על ידי רשות שוק ההון כמו תעריפי הכיסוי הביטוחי. לדוגמה עדכון תעריפי הכיסוי הביטוחי עשוי להגדיל או להקטין את העודפים האקטוארים שמוצג על ידי קרנות הפנסיה. הפרמטרים החיצונים והפנימים מקשים על חיזוי המאזן האקטוארי בעתיד.
איך משפיע האיזון האקטוארי על מי שיוצא לפנסיה?
כל העמיתים בקרן הפנסיה ערבים זה לזה, כלומר האיזון האקטוארי ימשיך להשפיע עליכם גם אחרי שתפסיקו להפקיד כספים לקרן ותתחילו לקבל קצבה. פעם ברבעון הקצבה שלכם תתעדכן בהתאם לאיזון האקטוארי בקרן. במידה והיה בקרן הפנסיה שלכם עודף אקטוארי הקצבה תגדל בהתאם ובמידה ובקרן הפנסיה יהיה גרעון אקטוארי, הקצבה תקטן.
לדוגמה, פורש עם קצבה בגובה 5,000 שקל ובקרן יש עודף אקטוארי של חצי אחוז הקצבה שלו תגדל ב-25 שקל. אם יש גרעון אקטוארי של חצי אחוז, הקצבה תקטן ותעמוד על 4,975 שקל.
בשורה התחתונה
לצד דמי הניהול והתשואות איזון אקטוארי הוא פרמטר נוסף שיש לקחת בחשבון לצורך השוואה בין הקרנות השונות. בדומה לתשואות חשוב לזכור כי קל יותר להסתכל על נתוני העבר מאשר לחזות את נתוני העתיד.
הכותב הינו נדב טסלר, סמנכ"ל מקצועי בהלמן אלדובי קופות גמל ופנסיה, בעל רישיון משווק פנסיוני, מרצה במכללת נתניה ובעל הבלוג: פנסיוני, להבין את הפנסיה
גילוי נאות, הלמן אלדובי קופות גמל ופנסיה היא אחת מארבעת קרנות ברירת המחדל
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.למה לא לחסוך בקופת גמל ולהצטייד בביטוחים חיצוניים?מרדכי 12/11/2020 15:18הגב לתגובה זו2 0לא אוהב את העקרון של ערבות הדדיתסגור
-
דמי ניהול גבוהים משמעותית (ל"ת)חזן 15/07/2021 17:14הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.והדבר שבאמת חשוב לכל החוסכים.gnux 12/11/2020 12:20הגב לתגובה זו3 0היא הנוסחה האקטוארית. שמורכבת מחמישה שישה פרמטרים. שאם פתאום יחליטו לשנות את הערך של אחד מהם הפנסיה תושפע משמעותית. פרמטרים כמו... גיל הפרישה הממוצע, תוחלת החיים ועוד כמה.סגור
-
3.עד מתיומה עם הקרנות הישנות 12/11/2020 11:36הגב לתגובה זו1 0נממן אותם והם לא יפסידו שקל. עד מתי...שלא להזכיר את הפנסיות התקציביות הארורותסגור
-
2.האם זה רק לפנסיות ישנות? (ל"ת)אליק 12/11/2020 11:35הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
1.מענייןירון אופק 12/11/2020 11:16הגב לתגובה זו2 0תודה- החכמתיסגור