האם קוונטומסקייפ הצעירה מצאה את "הגביע הקדוש" של תעשיית הרכב?
המעבר העולמי לאנרגיה ירוקה הוא כבר לא נחלתו הבלעדית של העשירון העליון, ותחום הרכבים החשמליים כבר תופס תאוצה ממשית. הבסיס לרכבים מתקדמים אלו צפוי להיות סוללה חזקה, בטיחותית, עמידה וזולה. האם חברת ההזנק הצעירה Quantumscape (סימול: QS) מצאה את "הגביע הקדוש" של תעשיית הרכב? השבוע נדון על סוללות במבנה מוצק, על חדשנות מדעית פומבית ועל הסיכונים בהשקעות בטכנולוגיות עתידיות.
לקריאה נוספת: >> קוונטומסקייפ: כוכבת חדשה בתחום הרכבים החשמליים? רכבים חשמליים ישנה הערכה כי כרבע מזיהום האוויר העולמי נגרם כתוצאה מפליטות גזים רעילים, של כלי תחבורה המונעים בדלק. לשיפור המצב, צריך מעבר משמעותי יותר לכלי רכב חשמליים (EV – Electric Vehicles). זוהי המגמה העולמית של תעשיית הרכב, שמשקיעה מיליארדים למחקר, פיתוח וייצור המוני של הרכבים החשמליים העתידיים. טסלה (Tesla) הינה המוכרת ביותר בתחום זה, אבל כל יצרני הרכב נמצאים עמוק במרוץ לפיתוח רכבים חשמליים, שייתנו מענה לצורך העולמי ההולך וגובר. הסוללה המאתגרת הבסיס לפעולה של מכונית חשמלית הינה "תא הדלק" של החשמל – הסוללה. הטכנולוגיה הקיימת של סוללות לרכבים המונעים בחשמל, מתבססת על טכנולוגיה שנקראת: יון-ליתיום (lithium-ion) במבנה נוזלי, והיא יוצרות אתגרים ממשים. סוללות אלו יוצרות מגבלה מהותית על טווח הנסיעה של הרכב החשמלי (כ-480 ק"מ לכל היותר), דורשות זמן הטענה משמעותי (כשעה להטענה כמעט מלאה), אינן ישימות בטמפרטורות מאוד נמוכות (הנוזל קופא) וסובלות מסיכון בטיחותי הנובע מהחומרים הכימיים דליקים (היו כבר מספר מקרים של רכבי טסלה שהתחילו לבעור באופן ספונטני). אם לא די בכך, הרי שסוללות יון-ליתיום הינן יקרות וסובלות מאובדן מהיר של קיבלת (בלאי טבעי). מה שדורש החלפה תכופה ויקרה של מרכיב עיקרי זה.
למרות שיפורים שבוצעו בסוללות אלו במהלך העשור האחרון, רכבים חשמליים עדיין משתרכים מאחור ביחס לביצועים של מכונית המונעת בדלק. כתוצאה - כמעט בכל קריטריון מעשי, הרכבים החשמליים נחותים ביחס לרכבי הדלק המוכרים לנו. הסוללה העתידית כבר שנים רבות יש רעיון שאמור לפתור חלק ניכר מהאתגרים שראינו, והיא נקראת: סוללה במבנה מוצק, בטכנולוגיית אנודת מתכת ליתיום (lithium metal anode). מבלי להיכנס יותר מדי לפרטים הטכניים, הסוללה המוצקה מחליפה את נוזל האלקטרוליט (electrolyte) במוצק זול וחדשני. רבים וטובים ניסו להפוך את הרעיון התיאורטי למוצר ממשי, אבל ב-40 השנים האחרונות אף אחד לא הצליח. כל זה היה נכון עד לשבוע שעבר; חברה קטנה, די סודית ולא מוכרת, הכריזה כי מצאה את הפתרון היישומי של הדור הבא של סוללות נטענות. הצלחה שכזו, יכולה להיות קרש הקפיצה הנדרש לתעשיית הרכבים החשמליים. מיהי חברת קוונטומסקייפ? חברת Quantumscape הינה חברה אמריקאית צעירה וחדשנית המפתחת סוללות נטענות, לתעשיית הרכבים החשמליים העתידיים. חברת הסטארט-אפ נוסדה בשנת 2010 על ידי Jagdeep Singh, Dr. Timothy Holme ו-Prof. Friedrich Prinz (מאוניברסיטת סטנפורד היוקרתית), ויושבת בסן חוזה קליפורניה. בין המשקיעים הגדולים והמוכרים של חברת ההזנק ראוי למנות את Bill Gates (מייסד מיקרוסופט) ותאגיד הרכב הגרמני הענק Volkswagen. כיום, החברה מונה מעל 200 עובדים ורבים מעובדיה וממנהליה הינם עובדי טסלה לשעבר. הנתונים המדעיים Quantumscape לא רק הכריזה כי הצליחה לפתח סוללה חדשנית במבנה מוצק עם צפיפות אנרגטית גבוהה בטכנולוגיית אנודת מתכת ליתיום, אלא אף הציגה לציבור את הנתונים המדעיים המלאים אודות הניסויים שערכה עם סוללות אלו. מהנתונים שהוצגו עולה כי הסוללה החדשנית תאפשר לרכבים חשמליים להגדיל את טווח הנסיעה בכ-80% (מעל 860 ק"מ ללא הטענה), לבצע הטענה מהירה (15 דקות ל- 80% הטענה), שימושית גם בטמפרטורות נמוכות (שלג וכפור) ומאוד בטיחותית.
ישנם עוד יתרונות לטכנולוגיה פורצת דרך זו: העלות נמוכה יותר מסוללות רגילות, יותר יציבות לאורך זמן ודורשת החלפה לעיתים רחוקות יותר. נראה ש-Quantumscape מובילה את הדרך לפריצת הדרך הבאה בתחום הסוללות לרכבים חשמליים. התוצאות המרשימות הובילו לגל של ברכות החל מהקהילה המדעית (זוכי פרס נובל בכימיה) וכלה במתחרים העסקיים (אחד ממייסדי טסלה). כולם מסכימים כי נראה שמדובר על אחד החידושים החשובים ביותר במאה העשרים ואחת, עם משמעויות טכנולוגיות ומסחריות ממשיות. חהברה בתחילת חייה הציבוריים בסוף נובמבר 2020 חברת Quantumscape התחילה להיסחר בבורסה לניירות ערך בניו יורק (NYSE), תחת הסימול QS. ההנפקה בוצעה במבנה פיננסי קצת מורכב של SPAC (עליו נרחיב בהמשך) אבל כתוצאה מהמעבר לחברה ציבורית, Quantumscape קיבלה תוספת של 700 מיליון דולר במזומן. במעבר מחברה פרטית וסודית לחברה ציבורית, התגלה כי Quantumscape מחזיקים במעל 200 פטנטים טכנולוגיים בתחומי החומרים, השימושים והתהליכים של סוללות מוצקות.
- "שרי החינוך באים והולכים ובשביל שלא תהיה שביתה הם נותנים עוד כסף"
- טסלה מבקשת לאשר חלוקת מניות הטבה בשיעור של 3 ל-1: איך תגיב המניה?
בהנפקה, המניה הוצעה לציבור במחיר של קצת יותר מ-23 $ למניה. מאז ההנפקה, ולאור הפרסומים משבוע שעבר - המניה עלתה ועלתה והגיעה לשיא של כ-88 $ למניה. כיום היא נסחרת בקצת מעל 60 $ למניה. למרות הירידות של הימים האחרונים, עדיין מדובר על עלייה מטאורית, לחברה שאין לה בכלל תזרים מזומנים ממשי. מי קונה? ניתן לשער שיש רבים בקהילת המשקיעים שרצים לקנות את מניית Quantumscape. הם רואים מול העיניים חברה צעירה ותוססת, שהצליחה למצוא פתרון פורץ דרך, בטכנולוגיה עתידית שיכולה לשנות את העולם. הם לא מתעניינים בכלל בתזרים המזומנים הנוכחי של החברה, ועוסקים בפוטנציאל העתידי שלה. בנוסף לחדשנות הטכנולוגית, חשוב גם לשכלל את העובדה שהנשיא הנבחר בארצות הברית – ביידן, צפוי לתת תמיכות מאסיביות לתעשיית הרכבים החשמליים, ולעודד מעבר מהיר לרכבים יותר ידידותיים לסביבה.
באופן כללי, לתחום הטכנולוגיות הירוקות יש עדנה ממשית בציבור, והמגמה צפויה להתחזק בשנים הקרובות. אם הציבור יראה במכוניות החשמליות (ובסוללות המניעות אותן) תחליף ראוי לרכבי הדלק, במחירים סבירים – הנהירה בא תבוא. כמו כן, תאגיד הרכב Volkswagen אינן רק משקיע אסטרטגי בחברה אלא צפוי להיות זרוע יצרנית מלאה של Quantumscape. היינו, יש להם כבר שותף גדול שמתחייב לקנות טכנולוגיה חדשנית זו לרכבים החשמליים העתידיים. החברה יושבת על הר של מזומנים (מעל מיליארד דולר) ויש לה אורך רוח להמשיך ולפתח את הדור הבא של סוללות לרכבים חשמליים. מי מוכר? מנגד, יש קבוצה לא מבוטלת של משקיעים שמוכרים את מניית Quantumscape (והדבר ניכר בירידות השערים של הימים האחרונים). משקיעים אלו חוששים מהשקעה בחברה חסרת תזרים מזומנים, שמוכרת רק פוטנציאל עתידי ללא תוצאות ממשיות. גם לפי הערכות אופטימיות המיוחד של החברה עצמה, הרי שייצור המוני של הסוללה החדשה לתעשיית הרכבים החשמליים יחל רק בעוד כ-5 שנים. כמו כן, למרות החידוש הטכנולוגי בסוללות, שנראה מהפכני במיוחד, הרי שעדיין יש אתגרים נוספים ולא פשוטים בתחום הגדלת קנה המידה של הסוללה והכנתה לייצור המוני. היינו, הם לא בסוף תהליך הפיתוח אלא רק במקום טוב באמצע.
בשנים הקרובות Quantumscape תתמודד עם שדרוג היכולות של הסוללה שלהם והבאתו למוצר ממשי ושימושי. בנוסף ראוי לשים לב למתחרים הרבים בשוק צפוף זה של סוללות במבנה מוצק. טיוטה (Tayota), שהינה אחת מיצרני הרכב הגדולים בעולם, מבצעת השקעות הון מאוד גדולות בתוכנית פיתוח סוללה חדשנית דומה. מדובר על מירוץ פיתוח שבו ייתכן ופורצי הדרך הראשונים (Quantumscape עם Volkswagen) יכולים להישאר בסופו של דבר עם נתח שוק מאוד קטן (מישהו זוכר את מנוע החיפוש AltaVista?).
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אבל כל השיקולים הללו מתגמדים אל מול מחיר השוק, שמהווה גם כעת מחיר הרבה יותר גבוה מההערכות האופטימיות ביותר של Quantumscape (כפי שפורסמו באוגדן ההנפקה שלה). היינו, אפילו מנהלי החברה לא חושבים שהמחיר הנוכחי מוצדק ומבטא באמת את הפוטנציאל העתידי שלהם... שורה תחתונה לא פשוט לקבל החלטות השקעה. יש תהליך מורכב ומאתגר, בבואנו לקבל החלטה חדה בהשקעה ספקולטיבית - במניה בודדת של חברת צמיחה / הזנק צעירה. רמת הסיכון מאוד גבוהה, ומנגד ייתכן ומדובר על הטסלה / גוגל / אמזון הבאה. כל השקעה אסטרטגית במניה דורשת לימוד מעמיק, ניתוח ערך והבנה ממשית. אין קיצורי דרך, וצריך להתאים את ההשקעה לאופי ולמאפיינים האישיים של המשקיע. להערכתי, יש ל-Quantumscape סיכוי של כ-60% הצלחה אל מול 40% סיכוי לכישלון. האם אתם הייתם לוקחים סיכון שכזה?
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 11.כתבה מעניינת וטובה. (ל"ת)הקורא 29/12/2020 23:43הגב לתגובה זו
- 10.שגיא 23/12/2020 09:43הגב לתגובה זו"רכבים חשמליים עדיין משתרכים מאחור ביחס לביצועים של מכונית המונעת בדלק" מאיפה הבאת את זה ? רכבים חשמליים בעלי נתוני מומנט עדיפים בהרבה מאשר רכבי בנזין. זה מוביל לתאוצות וביצועים גבוהים הרבה יותר ממנועי בנזין.
- 9.שגיא 23/12/2020 09:41הגב לתגובה זוהטווח המקסימלי של טסלה לדוגמה על סוג הסוללות הנ"ל הוא מעל 600 ק"מ (ולא 480 כמו שמופיע בכתבה). זמן טעינה מלא של הסוללות בטסלה הוא בין 6-9 שעות (ולא שעה כמו שמופיע בכתבה)
- 8.פריקלי פיט 22/12/2020 14:55הגב לתגובה זולשוק מוקדם יותר וזול יותר
- 7.ומה דעתך על NNOX הישראלית, בתחום הרנטגן? (ל"ת)ומה לגבי ננוקס? 16/12/2020 17:56הגב לתגובה זו
- 6.יוני 16/12/2020 17:41הגב לתגובה זו0526876310
- 5.רק מזומן 16/12/2020 17:33הגב לתגובה זוהירידות יגיעו בכל תחומי ההיטק המנופח.יש לציין קניתי ב45 אני אצא ב95.עם תתחיל להתייצב אחרי ה5 בינואר יוצא בכל מקרה
- 4.שמעון 16/12/2020 16:42הגב לתגובה זומה קורה מחר בערב או עוד כמה שנים אם כל בעלי הרכב מכניסים את הרכב שלהם לטעינה בסוף היום? האם לרשת החשמל יש את היכולת לעמוד בעומס ולספק חשמל לכולם? אתם מבינים מה המשמעות של הטענה מהירה באמפראז' גבוה על ידי מאות אלפי צרכנים באותה שעה? אני מאמין שימצאו פתרונות לכל דבר, אבל גם יצליחו לייצר את סוללת הקסמים הזו, עדיין בסוף הדבר יהיה דומה למצב שבו מליוני צרכנים ממתינים למגדל הקידוח ולשרשרת אספקת הדלק לתחנה הקרובה לביתם
- שגיא 21/12/2020 21:00הגב לתגובה זוהאגירה נעשת עיי אנרגיה חלופית ולא קשורה לרשת החשמל.
- עמי 17/12/2020 23:47הגב לתגובה זועוד חברת ספאק שמפתחת עמדות טעינה סולאריות
- מריאן 17/12/2020 11:12הגב לתגובה זובתכלס הרכב יותר עומד מנוסע.
- אין בעיה לתחנות הכח שמספקות מגה ווטים בקלות (ל"ת)ירוחם 16/12/2020 18:31הגב לתגובה זו
- 3.מייק 16/12/2020 16:31הגב לתגובה זוומזהירים את המוסדיים לא להשקיע
- 2.דן 16/12/2020 16:22הגב לתגובה זווכן כמה כסף יש לחברה ? וכמה היא שורפת בכל רבעון ובשנה ???
- 1.והמחיר של טסלה הגיוני? (ל"ת)חיימון 16/12/2020 15:46הגב לתגובה זו