אל תחיו באשליות - ריבית הפד' תעלה הרבה יותר מהר מהצפוי
הריבית של הבנק המרכזי האמריקאי (הפד') צפויה לעלות מהר הרבה יותר מהצפוי. מדוע לריבית זו השפעה כל כך רחבה על העולם הפיננסי? מה המשמעות לכלל המשקיעים? איך תיראה החזרה לשגרה? כיצד ניתן להיערך לכך מראש?
הריבית של הבנק המרכזי האמריקאי (הפד') צפויה לעלות מהר הרבה יותר מהצפוי. מדוע לריבית זו השפעה כל כך רחבה על העולם הפיננסי? מה המשמעות לכלל המשקיעים? איך תיראה החזרה לשגרה? כיצד ניתן להיערך לכך מראש?
שוק ההון האמריקאי ארצות הברית הינה מרכז ההשקעות העולמי, עם שוק הון (מניות) רחב ומאוד עמוק, ושוק חוב (אגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות) שהינו הגדול ביותר בעולם. אמריקה שואבת אליה משקיעים מכל העולם, מוסדיים ופרטיים, גדולים וקטנים. מדובר על שוק מפותח מאוד, שמבצע הקצאה של הון (מניות) וחוב (אג"ח) בצורה היעילה ביותר, מבין כל החלופות. כמו שראש ממשלת בריטניה וינסטון צ'רצ'יל אמר על דמוקרטיה: היא ממש לא מושלמת, אבל ביחס לכל החלופות שניסינו – היא הטובה ביותר.
הקצאת ההון והחוב של שוק ההון בכלל ושל השוק האמריקאי בפרט, הינה העברת כספים מהחוסכים (בעלי המאה) ליזמים העסקיים (בעלי הדעה), במבנה של השקעה. הקצאת ההון והחוב - מובילה לכך שמיזמים טובים מקבלים מימון, משקיעים מקבלים תשואה המותאמת לרמת הסיכון שהם לוקחים, והעיקר - הכלכלה בכללותה מתרחבת וצומחת. עם כל הבעיות והביקורת המוצדקת על שוק ההון, לא מצאנו שיטה יעילה וטובה יותר לפיתוח ושגשוג כלכלי לאורך זמן.
מכשיר פיננסי כלשהו בסיכון גבוה יותר מכלכלת ארצות הברית, כולל תשואה צפויה יותר גבוהה מריבית הפד. הפער בין התשואה הצפויה של הנכס היותר מסוכן, לבין ריבית הבסיס (של הפד) – נקרא פרמיית סיכון. העולם הפיננסי כולו מתומחר ביחס לריבית הפד, וכל שינוי בריבית זו יש לה השלכות בינלאומיות מרחיקות לכת. כמו המאמר הידוע: כשבארצות הברית מתעטשים, בשאר העולם חוטפים דלקת ריאות... ציפיות הריבית אבל משהו מוזר קורה בקרב המשקיעים, הם כמעט כולם משוכנעים שהבנק המרכזי האמריקאי, ישאיר את הריבית האפסית הנמוכה לעוד שנים רבות. ישנה הערכה רווחת שב-5 השנים הקרובות לא נראה עליית ריבית כלשהי בארצות הברית. העמדה הזו מחוזקת מהצהרות קולניות של הפד על כך שהוא היום הרבה פחות רגיש ללחצים אינפלציוניים עתידיים. הבנק המרכזי בארה"ב טוען, שלא כבעבר, גם אם תתממש עליית מחירים מערכתית רחבה (אינפלציה), הדבר לא יוביל לעליית הריבית. אמון הציבור בכלכלת ארה"ב מעניין לציין כי במקביל לציפיות ריבית נמוכות לטווח ארוך, אנו רואים במשבר הקורונה הנוכחי תופעה שאולי קשורה. מאז תחילת משבר הקורונה - אמון הציבור בכלכלה האמריקאית לא פחת בצורה משמעותית, גם מול גלי סגר ותחלואה גוברת. בשונה ממשבר הסאב-פריים (2008), שם ראינו קריסה ממשית באמון המשקיעים - נוכח בעיות מבניות בשוק הנדל"ן האמריקאי, השוק הפיננסי ושוק ההון. הפעם (קורונה 2020), המשקיעים ככלל שומרים על קור רוח מפתיע, ולא נותנים לנתונים הריאליים אודות התחלואה, האבטלה והכלכלה - לשנות את דעתם.
האמון החזק בכלכלה הגדולה בעולם (לעת עתה), הוביל לעליה מהירה ויש אומרים אפילו מטאורית של שוק ההון האמריקאי (בעיקר בתחום הטכנולוגיה העילית). חלק מההסבר לעלייה הזו היא האמון הרב והביטחון בכלכלה, וחלק לא מבוטל נובע מהציפיות לריבית נמוכה ונוחה. כשהבנק המרכזי האמריקאי מזרים הרבה מאוד כסף "זול" (בריבית נמוכה), וכשיש ציפייה שהכסף ישאר "זול" לטווח הנראה לעין, יש תמריץ ממשי להשקעות הון, ואפילו מסוכנות יותר מהרגיל... כשהשגרה תחזור נראה כי אותה הסכמה על ריבית קבועה ונמוכה לטווח של לפחות 5 שנים, אינה מוצדקת. חברות התרופות, בהישג מדעי יוצא דופן ומרשים, מתחילות לחסן את אוכלוסיית העולם. תהליך החיסון, והחזרה לשגרה צפוי להימשך לפחות כשנה, ועד אז צפויים לנו שיבושים קשים, בכל ענפי הכלכלה האמריקאית והעולמית. חברות רבות עוד מלקקות את הפצעים בשרשרת האספקה הבינלאומית, והפצעים העמוקים של משבר הקורונה טרם הגלידו. אבל בסוף התהליך, כשמספיק אנשים יתחסנו (חיסון עדר) נראה חזרה לשגרה. ככל הנראה, החזרה לא תהיה מתונה ואיטית, אלא נראה גלים גדולים של ביקושים אימתניים מצד משקי בית וחברות.
זו לא צפויה להיות יציאה ממיתון קלאסי, אלא שחרור מפתיע של ביקושים ענקיים שהיו אצורים יותר מדי זמן. אנשים רבים דוחים רכישות גדולות, ממתינים לצאת לטיול המושקע (והיקר) ויש להם צורך פסיכולוגי לפצות את עצמם על תקופה מתוחה ומאתגרת. הכלכלה תעוף קדימה בעידן הפוסט קורונה אנו צפויים לראות קידום מואץ ודחיפה מהירה של הכלכלה כלפי מעלה. משקי הבית והעסקים חסכו הרבה כסף בתקופת הקורונה, הם בזבזו פחות על רכבים, דלק, מסעדות, חופשות וכו'.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הכסף הזה נצבר ונחסך וכעת הוא יחזור בביקושים אדירים למוצרים ושירותים. אנשים התעייפו מהשהייה הממושכת בבית, ונראה קניות גדולות בכל ענפי הכלכלה – בתיירות, תעופה, שייט, הסעדה, מוצרי יוקרה וכו'. המומנטום יצור היזון חוזר שיתדלק את עצמו ויוביל לעודף ביקושים רחב.
התהליך ייקח כשנתיים, אבל בא יבוא. זה תרחיש אופטימי שכבר בא לידי ביטוי בעלייה הלא צפויה של שווקי ההון, בתגובה לחדשות אודות החיסון לקורונה. אז מתי הריבית תעלה? לפי הערכה זו, בעוד כשנתיים נראה מצב ממשי של ביקושים גדולים, אבטלה נמוכה וסכנה ממשית לפריצה אינפלציונית (עליית מחירים). הבנק המרכזי לא יוכל להישאר אדיש ולעמוד מנגד. חרף כל ההצהרות והמילים היפות, הוא יאלץ להתחיל תהליך מתון אך עקבי לעליית ריבית. התהליך יחל בעוד כשנתיים והוא צפוי להפתיע חלק גדול מעולם ההשקעות, שמתמחר עליית ריבית אולי בעוד 5 שנים או יותר. למה שהפד ירצה להעלות ריבית? המצב כיום הינו שהריבית הריאלית לטווח קצר היא אפסית ואפילו מעט שלילית. גלים הולכים וגוברים של "כסף בחינם" שוטף את השווקים הפיננסים, ומחפש השקעות שונות ומשונות. המצב יוצר הקצאות הון וחוב לא מאוד יעילות; מיזמים פחות טובים ומוצלחים מקבלים מימון, רק בגלל שריבית הבסיס כל כך נמוכה. זה פוגע ביתרונות התחרותיים של הכלכלה בטווח הרחוק, ולעיתים קרובות יוצר בועות פיננסיות גדולות (אולי בתחום הטכנולוגיה העילית?).
בנוסף, הבנק המרכזי האמריקאי מבין שלא נשאר בידו הרבה תחמושת אפקטיבית, להתמודדות יעילה עם המשבר הפיננסי הבא (שבוודאי יקרה, השאלה רק מתי). הפד ישמח להתחיל להרים כדורים מהרצפה, לשימוש עתידי; להעלות את הריבית במהלך מתון, מסודר ולאורך זמן – במטרה להגדיל את ארגז הכלים שלו, לקראת יום פקודה. מה יכול לשנות את ההערכה? הערכות מאקרו כלכליות הינן עסק מסוכן. מי באמת יודע מה ילד יום? אף אחד! למרות זאת, ניתוח עתידי שמתבסס על הבנה מהותית בנתוני העבר וההווה - יש להן הסתברות מסוימת להצלחה. מה יכול לשנותן? אם נחווה בשנתיים הקרובים משבר מחודש, כמו מוטציה עמידה של הוירוס או וירוס חדש, כל הניתוח ישתנה. כמו כן אם חלילה, יתגלה כי יש חוסר אפקטיביות ממשית של החיסונים (מאוד לא צפוי).
בנוסף, ההערכה לא תתממש אם נראה נסיגה משמעותית מהמדיניות הפיסקאלית המרחיבה, שכוללת תשלומי העברה (מתנות לכולם) ותמיכה ממשלתית בעסקים שנפגעו מהמשבר. אם כל אלו לא יקרו - המתווה הנסקר כאן צפוי בהסתברות של מעל 75% וזה הרבה מאוד בהערכות מאקרו כלכליות. ריבית הבנק המרכזי הינו הערך הבדיד החשוב ביותר בכלכלה העולמית, שכן הוא קובע את הבסיס לכל חישובי התשואה הנדרשת בעולם ההשקעות. הציפיות להישארות הריבית קבועה ומאוד נמוכה בחמש השנים הקרובות – אינן מוצדקות. הריבית תתחיל לעלות החל מעוד כשנתיים.
החיסונים נגד קורונה הם חדשות מצוינות לכלכלה האמריקאית והעולמית, וכולנו צפויים לחזור במהירות גדולה מהצפוי לשגרה מבורכת שכל כך חסרה לכולנו. החזרה לכלכלה נורמאלית לא תתבצע באופן מדורג, אלא בגלים הולכים וגוברים של ביקושים אימתניים. הבנק המרכזי האמריקאי לא יוכל להישאר אדיש מול המצב ויאלץ, החל מעוד כשנתיים, להיכנס למתווה מתון אך עקבי של העלאת הריבית. העלאת הריבית תשפיע על כל המשקיעים בארה"ב ובעולם. האם כולנו מוכנים לכך? ** הלל בש ([email protected]) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 23.ריבי 25/07/2021 12:30הגב לתגובה זוהוא לראות כמה שטויות נכתבות על נושא הריבית. הנה, אנחנו כבר ברבעון 3 של 2021 והריבית רק תקועה. זה הימורים לכל דבר. אין שום צפי, הקורונה רחוקה מלהסתיים, והריבית, רחוקה שנות אור מלעלות.
- 22.רועי 07/01/2021 05:12הגב לתגובה זובדיוק מה שאני חושב
- 21.גם ביפן חשבו שעוד מעט הריבית עולה (ל"ת)דודו 04/01/2021 10:02הגב לתגובה זו
- 20.איתן 03/01/2021 15:23הגב לתגובה זובכל פעם שנרמז שהמדיניות תתהפך,היו זעזועים בוולסטריט וגניזה מיידית של רעיון הצמצום.אז אחרי שכולנו רואים שאין מחיר אמיתי למדיניות ,לא רואה שבשנים הקרובות משהו ישתנה.
- 19.דניס 31/12/2020 16:07הגב לתגובה זוהציפיות של השוק נתמכות ע"י מיליארדים של דולרים. כמה כסף הכותב שם על הציפיות שלו? ריבית בארה"ב היתה בשפל, בזמן שהאבטלה בארה"ב גם הייתה בשפל. אין קשר לקורונה. לאחר נטישה של סטנדרט הזהב ומעבר לכלכלה פתוחה, הקשר בין ריבית לאינפלציה נשבר.
- 18.Izik 31/12/2020 08:36הגב לתגובה זוהעולם יוותר בריבית אפסית לאורך שנים, משבר הקורונה הוא רק תרוץ!! כדי להניע כלכלה צריך הרבה יותר מירבית אפסית לאורך זמן.
- 17.בהצלחה למנחשים (ל"ת)פאס 31/12/2020 08:24הגב לתגובה זו
- 16.ט 31/12/2020 07:09הגב לתגובה זוהריבית צפויה לעלות מהר מהצפוי. משפט מעניין
- גם אני שמתי לב לגאונות (ל"ת)קרפד מנומנם 31/12/2020 12:29הגב לתגובה זו
- תלמדו 03/01/2021 15:41הכוונה היא מול הציפיות בשוק, תלמדו קצת כלכלה לפני שאתם קופצים
- 15.רוני 31/12/2020 06:52הגב לתגובה זוהשווקים יעלו בעיקר אירופה וארהב תהיו בדואט על חברות התעופה והתיירות
- 14.כלכלן צפוני 31/12/2020 03:03הגב לתגובה זובהחלט סביר.יביא לירידת שוק המניות בשלב לא רחוק מתחילת זמן הורדת הריבית.אבל.....מצב של חזרה אגרסיבית לחזרה לשגרה תעלה בשלב ראשון באופן אגרסיבי את מניות הפנאי והנופש שקיבלו מכה חזקה: בתי מלון,חברות תעופה,אוליי גם חברות נפט וגז.
- 13.יוסי 31/12/2020 00:17הגב לתגובה זומפולת של פעם בחיים
- 12.שכח משהו חשוב- הפד לא יכול לשלם את הריבית על החוב הענק (ל"ת)אמיר 30/12/2020 23:24הגב לתגובה זו
- 11.שלומי 30/12/2020 19:39הגב לתגובה זואינפלציה נשלטת. לא ניתן להחזיר את החוב שהבנק המרכזי יצר. הדרך היחידה היא יצירת אינפלציה נשלטת ברמות של עד 4% לשנה. זה לבד ישחק את החוב בכל 30% בעשור. בנוסף בגלל החזרי הריבית העצומים על החוב לא ניתן להעלות ריבית
- 10.יודע יותר מהפד ? חחחחח (ל"ת)הלל בש 30/12/2020 19:27הגב לתגובה זו
- 9.חומי 30/12/2020 19:26הגב לתגובה זונראה שאתה יודע לחזות מה יהיה בעתיד
- 8.אחד העם 30/12/2020 18:10הגב לתגובה זוניסו להעלות אותה מספר פעמים בשנ ים האחרונות - וכל פעם המשק האמריקאי הראה סימנים של כניסה למיתון - אז הורידו חזרה. הדבר היחיד שירים את הריבית זו התפרצות אינפלציונית (מעל 5% שנתי) בכלכלות החזקות. זה לא נראה באופק בעידן שאחרי הקורונה ולכן כל מי שמחזיק בהון מוכן לתת אותו תמורת התחייבות לתשואות עלובות
- גורדון 31/12/2020 08:30הגב לתגובה זוהפד הוריד את הריבית בתחילת הקורונה. זאת עובדה במציאות.
- 7.יה 30/12/2020 18:06הגב לתגובה זובלוח שנה לשים תזכורת לבדוק אם אכן בעוד שנתיים תחל הריבית לעלות .
- 6.שלומי 30/12/2020 17:51הגב לתגובה זוהריבית האפסית בכל העולם לאורך כל כך הרבה שנים הביאה לבועות בכל אפיקי ההשקעה הקיימים ויצרה בועות בשוקי ההון והנדלן בעולם.. המטרה הכלכלית לא הושגה ואם רואים את הנזק הכלכלי של הקורונה והיכן נמצאת וולסטריט מובן שיש כאן חוסר איזון. שינוי בריבית יגיע רק מארה"ב כי באירופה ויפן אימפוטנטים. משבר חוב כלל עולמי הינו עובדה מוגמרת ויקרה במהלך 2021 והוא יביא לקריסת השווקים קריסה שלא נראתה מ 1929.
- אותו פזמון מ2009,המשבר כבר מגיע (ל"ת)איתן 03/01/2021 15:26הגב לתגובה זו
- 5.דואגים לעשירים 30/12/2020 17:49הגב לתגובה זוהלוואי
- 4.שי 30/12/2020 17:37הגב לתגובה זוהעלאה שכזו על היחס חוב תוצר בארה"ב . אולי כיוון של אינפלציה יכול להועיל לממשל להקטין חובות כפי שנעשה בעבר
- 3.שמשון סמך 30/12/2020 17:21הגב לתגובה זוהמאמר בול פוגע אחד לאחד, ניתוח מדוייק. ישר ירדתי לקרא מי הכותב, אולי גוף שפתח פוזיציה ומקדם אג'נדה... אז להפתעתי, הלל בש מרצה בחסד לימד אותי באקדמיה לב. מילים בסלע. כתבה ברמה גבוהה!
- 2.הריבית הזאת לא תעלה עוד שנים ארוכות מאוד אולי אף פעם (ל"ת)שמוליק 30/12/2020 16:29הגב לתגובה זו
- 1.אפשר לקבל את כדור הבדולח שלך לרגע? 30/12/2020 16:23הגב לתגובה זואפשר לקבל את כדור הבדולח שלך לרגע?