
היטל ההשבחה יגדל משמעותית- האזרח הקטן יאלץ לשלם בגדול
לאחרונה פורסם תזכיר תיקון 128 לחוק התכנון והבניה, המאגד הצעות למספר רפורמות משמעותיות ונפרדות בתחום הנדל"ן, שאם יצאו לפועל עשויות להשפיע רבות. אחת הרפורמות המשמעותיות היא בתחום היטל ההשבחה, אשר משקף תשלום לרשות המקומית של מחצית מההשבחה, בעקבות אישור תכניות, הקלות ושימושים חורגים. כלומר, מדובר בסכומים ניכרים, המשפיעים על מחירי קרקעות ונכסי מקרקעין. בתזכיר האמור מוצע, ולא לראשונה, לשנות את הסדרי היטל ההשבחה במסגרת התוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה, כך שבין היתר יקבע בחוק כי תכנית שלא ניתן להוציא מכוחה היתר, לא תחשב כתוכנית לצרכי היטל השבחה, וכי היטל ההשבחה יגבה רק מכוח התכנית העתידית, זו שכן יהא ניתן להוציא מכוחה היתרי בנייה תוך התעלמות מהתוכניות הקודמות לה. כמו כן, מוצע כי בתוכנית כלליות שיתאשרו ובמועד אישורן יהיה כבר בניין קיים על המגרש נשוא השומה, אזי אירוע המס יהיה מועד הוצאת היתר למימוש זכויות שאושרו בתכניות אלו. עוד מוצע בין יתר התיקונים כי, בניגוד לפסיקה של בית המשפט העליון בעניין דומה, גם חלוקה בהסכמה או תשריטי חלוקה של מגרשים יחשבו אירועי מס החייבים בהיטל השבחה. תשריט חלוקה הוא הליך תכנוני או רישויי הנדרש כאשר קיימת תוכנית מאושרת, שלא חילקה את שטח למגרשים נפרדים שניתן לבנות בהם בנפרד, ועל כן נדרש הליך משלים לשם כך. תשריט זה מפרט באופן ברור את גבולות הקרקע וגבולותיהם של המגרשים המוצעים והוא נידון בוועדה המקומית, כאשר הליך אישורו מהיר ופשוט יותר מאישור תוכנית. כעת, על פי הרפורמה החדשה, יהווה אירוע מס נוסף שייגבה בגינו היטל השבחה. שינויים אלו יגדילו משמעותית את היטל השבחה, יכבידו מאוד על הנישומים וממילא יעלו את מחירי הנדל"ן והדירות. זאת מאחר וכיום, הדין קובע כי היטל ההשבחה יחושב למועד אישור התוכנית, במנותק ממועד התשלום בפועל (בעת מימוש-מכירה או הוצאת היתר בנייה) וכמו כן, יחושב בגין כל תכנית מתאר מקומית או מפורטת. מחירי הדיור בישראל ממשיכים לעלות, במיוחד באזור המרכז, מאחר שהיקף הבניה אינו עומד בקצב גידול האוכלוסייה. העלייה עקבית ללא קשר לאישור תוכנית כזו או אחרת. על כן, דחיית אירוע המס למועד הוצאת ההיתר או למועד מאוחר יותר ממועד התכניות, כפי שמוצע, אף על פי שלכאורה מיטיב עם הנישום, למעשה מגדיל את חבות המס בהיטל השבחה באופן ניכר. זאת מכיוון שהמועד הדחוי של הוצאת ההיתר לא כולל רק את שווי הזכויות במועד אישורן, אלא גם את העלייה הכללית של מחירי הנדל"ן ובוחן את שווי הזכויות שנתקבלו במועד מאוחר יותר, בין היתר לאור הציפוף והמחסור בדירות בישראל.
כך, הפרש זה יביא במקרים רבים להכבדת נטל המס על הנישומים בהיקפים ניכרים ביותר, במיוחד בעת מימוש באמצעות היתר להריסת מבנה קיים. הפתרון שהוצע בתיקון מכוון גם הוא להטיל את רשת המס על תכניות שקודם לא חויבו בהיטל ועל פעולות פטורות, כמו פעולות חלוקה שאינן בתכנית. מפליא שפעולה ושינוי קטן במס שבח או מס רכישה מקפיץ ומזעזע את כל שוק הנדל"ן. אולם שינוי כה מהותי שמבקשים לעשות, שהשפעתו על השוק תהא לא פחות מדרמטית ומשמעותה הגדלת היטלים במאות אחוזים, חומק מתחת לרדאר ונעשה ניסיון להעבירו כתיקון קל בחוק התכנון והבניה. כבר מספר שנים שאנו עדים לניסיונות חוזרים ונשנים לשנות את החקיקה בתחום היטל ההשבחה, כאשר כל הניסיונות מעידים על שינוי לרעת הנישומים והגדלת קופת הרשויות המקומיות. לא ניתן להצהיר על כוונות להילחם ביוקר הדיור ובמקביל לנסות להגדיל את היטלי ההשבחה, הרי ברור שהיזמים לא יהיו מוכנים לשאת בנטל כה כבד ויגלגלו את העלות על כתפי הרוכשים.
עו"ד צבי שוב ועו"ד אייל אוליקר, ממשרד עורכי הדין צבי שוב המתמחה בנדל"ן, תכנון ובניה
- 13.אבי 21/01/2021 07:53הגב לתגובה זועד מתי רשעים בממשל המדינה ימשיכו לעשוק את האזרחים הקטנים והמסכנים של המדינה שיש בה המון נפשות טובות" שדואגות לקבור יותר ויותר עמוק את החלשים לא אאחל לכם חיים קשים לילדכם אבל על המצפון שלכם הסבל של אזרחים חלשים אם יש לכם בכלל מצפון. בושה
- רח 22/01/2021 00:36הגב לתגובה זוזו בדיוק המילה הנכונה.למדושנים בממשלה הזאת שמשתכרים 50000 שקל על חשבונינו לא איכפת מהעם, רוצים עוד ועוד כסף לממשלה ראותנית,.ככל שמחיר הדירות גבוהים יותר נכנס לאוצר יותר ויותר כסף.ככה אפשר לסבסד לפרזיטים את הדירות. בתוכנית מחיר מופחת של ליצמן.
- 12.רח 20/01/2021 01:29הגב לתגובה זומחירי הדירות ממשיכים להמריא. ומוצר בסיסי הופך לבלתי מושג לאוכלוסיה הולכת וגדלה. המדינה מחזיקה את הקרקעות צמודות לחזה ,ואינה משחררת. אחוז גבוהה ממחיר הדירות הוא הילי המס הגבוהים. אך המדינה מנסה להגדיל עוד יותר את המיסוי. ואנשים יקחו משכנתאות שיקח להם עשרות שנים להחזיר אותם( עד לצאתם לפנסיה.) הדירות הולכות ומתרחקות לרוב האוכלוסיה. ועדיין המדינה מנסה להטיל עוד מיסים. לאן הגענו? הכבדה ,ועוד הכבדה על הציבור . פשוט לא נתפס. השרים המגודנים בשכר שאנו מממנים לא סופרים אותנו.
- 11.אורן שמאי 14/01/2021 22:27הגב לתגובה זוהשוק מת ומשקיעים ותיקים מתים למכור. כסף חכם יוצא כסף טיפש נכנס על מי שבהשקעות מכיר את זה וזה מה שקורה עכשיו. היטלי השבחה יביאו לירידות מחירים כי העלויות לניצול זכויות בניה עולות. כי מי שבנדל״ן יודע את זה בגלל זה כולם יוצאים
- 10.בישראל נטל המיסוי הוא עתק ביחס לכל מקום אחר בעולם (ל"ת)פנחס 14/01/2021 21:53הגב לתגובה זו
- 9.בן 14/01/2021 12:47הגב לתגובה זוהממשלה עוד תכניס את היד לכיס בעוד לא מעט אופנים חכו תראו כמה גזרות בדרך
- 8.יוסי 14/01/2021 09:30הגב לתגובה זוכל מי שקנה מגרש וחיכה אין ספור שנים בכדי שההשקעה תשתלם ובמקרה של אבי כבר50 שנה עד שזז משהו...עדיין אין היתר אך ההשבחה והמס שהוא ישלם לא תשאיר לו כמעט כלום
- 7.רונן 14/01/2021 07:09הגב לתגובה זולא מפסיקים לעשוק את אזרחי המדינה.
- 6.שמאי 14/01/2021 06:01הגב לתגובה זותודה. בשפה פשוטה מוסברים עיקרי החוק הקיים המוצע והשפעותיו הדרמטיות.... שבאמת חומקות מתחת לרדאר. מקצועי ומעניין. תודה
- 5.שלמה 13/01/2021 22:27הגב לתגובה זוהורגים את האזרח הקטן,לא נותנים לנשום במדינה ,רק מיסים מיסים ועוד מיסים ,גועל נפש. עייפנו כבר.
- 4.דני 13/01/2021 15:58הגב לתגובה זועירית הרצליה דורשת 3000 שח רק כדי לקבל מידע האם חל מס השבחה על נכס ! בכל העיריות גובים 200 שח. אם זה הסכום לקבלת מידע, מה הבעיה לדרוש גם 80% מההשבחה כדי שיהיה להם עודף כסף לשלם לאמני במה ביום העצמאות. עיריות אשפה
- וועדה תכנונית שרונים כנ"ל . 3000 שח רק על שאילתא (ל"ת)י 17/01/2021 12:08הגב לתגובה זו
- 3.אאא 13/01/2021 13:45הגב לתגובה זואם הנישום דוחה את תשלום המס למועד מאוחר יותר, אזי יש להעריך את שווי הנכס מחדש במועד שבו ישלם. אם שווי הנכס יעלה אז כמובן שגם המס, אבל עם שווי הנכס יירד אז גם המס יירד בהתאמה. דבר שני, מי שלא מוכן לשלם היטל השבחה, אז שלא יבצע השבחה לנכס. אין הכרח לבצע השבחה.
- רוני 14/01/2021 19:30הגב לתגובה זוהתבקשתי לשלם היטל השבחה מאד גבוה על נכס שאין לי אפילו אפשרות להשביח אותו! שערוריה. אין שום קשר בין יכולת ההשבחה למציאות. הם גובים מקסימום אפשרי וגם דואגים ליידע שיהיה קשה להוריד אותו. בכל אופן - ככה זה אצלנו בעיר.
- חידוד 14/01/2021 05:59הגב לתגובה זוהבחירה לשלם לא נובעת מביצוע ההשבחה, אלא התכנית המשביחה. עצם זה שיש תכנית כזאת מחייבת את האזרח לשלם גם אם לא ביצע משהו מהזכויות שהיא מקנה.
- 2.חבל שלא פירסמתם קודם. נסגר להערות הציבור כבר ב 3 ינואר. (ל"ת)לא רוטשילד 13/01/2021 13:45הגב לתגובה זו
- 1.אנונימי 13/01/2021 08:58הגב לתגובה זוממשלה אכזרית צעירים ששירתו בצהל לא יכולים לממש זכות בסיסית למגוריםבושה לממשלה .
- יש מלא קרקעות בחינם בדרם הארץ הבדואים גילו כם אנחנו יכו (ל"ת)דויד יוסף 14/01/2021 12:29הגב לתגובה זו
- עוז 13/01/2021 17:02הגב לתגובה זואם הייתי צעיר הייתי מוצא פה עבודה שמאפשרת עבודה מרחוק ועובר למדינה אירופאית - איטליה , ספרד, גרמניה.. מקבל שכר גבוה וחי בזול. בעתיד הקרוב יותר צעירים יעשו זאת ואז יתחילו להתעורר בממשלה
- hus 13/01/2021 10:05הגב לתגובה זויש לי שלושה בנים אחד השתחרר והשניים הנוספים בצבא, שלושתם לוחמים מורעלים ביחידות מיוחדות. דירה שלהם לא יודע אם תהיה להם אי פעם אלה אם באמת יהגרו למדינה עם יוקר מחיה ודיור שפוי. למקבלי ההחלטות יש שיקולים משלהם ולא מה טוב לאזרח הפשוט.