איך בונים חברת ניהול נכסים שמנהלת כ-9 טריליון דולרים ואיך מנהלים כזו? "בעדינות, עם מקל גדול ביד"
"אם תדבר ברכות כשאתה מחזיק בידך אלה גדולה, תגיע רחוק", אמר הנשיא ה-26 של ארה"ב (1901-9), תיאודור רוזוולט, אחד הנשיאים היותר אהובים בהיסטוריה האמריקאית שפניו נחצבו, לצד פניהם של וושינגטון, ג'פרסון ולינקולן, על הר ראשמור בדרום דקוטה.
הוא אמר זאת בהתייחסות ל"צי הפיל הלבן", 16 אוניות מלחמה גדולות שסיפונן צבוע לבן, ששלח למסע של שנה סביב העולם ב-1908, במטרה להציג את המעצמה החדשה שמעוניינת ב"ידידות ושלום עולמי". התחקירנית/ עיתונאית המפורסמת של הירחון הפופולרי והמשפיע האמריקאי Vanityfair, סוזאן אנדריוס, שראיינה, בתחילת 2010, את לארי פינק, המייסד, היו"ר והמנכ"ל של בלאקרוק (סימול:BLK), אמרה שהאיש, שעלה לכותרות בעקבות חלקו ביציאה ממשבר 2008-9 ושקיבל אז לניהול, מבתי המשפט ובהוראת הנשיא אובמה, את כל נכסי חברת הבטוח הגדולה בעולם AIG ואת כול נכסי חברות המשכנתאות הגדולות בעולם פאני ופרדי מק, "מתאים למשפט שאמר טדי (רוזוולט) יותר מכול אדם שראיינתי בחיי" והגברת ראיינה את כל המי ומי.
פינק אגב קיבל לידיו ב-2020, מהבנק הפדרלי של ארה"ב, את האחריות לניהול הטיפול בפעילות האדירה בשוק הפתוח (ריפו ורכישת אגחי"ם של חברות במשבר) שנוצרה כתוצאה ממשבר הקורונה. יצא לנו להיות פעמיים בהרצאות שנתן האיש באמצע שנות ה-90 וב-2019 בניו יורק. בפעם הראשונה בנושאי השקעות עם אחריות חברתית, מה שהיום מכנים Environmental, Social, and Corporate Governance Investments או השקעות ESG. איש בוול סטריט לא דיבר אז על סוג כזה של השקעות ופינק תיאר את החשיבות שיתפסו השקעות אלו "בעתיד" ואכן, קרנות ה-ESG ניהלו ב-2020 למעלה מ-3.7 טריליון דולרים. הפעם השנייה היתה בתחילת 2019 אז דיבר על נושא ההשקעות הגדולות של בלאקרוק בפחם, בתעשיות מזהמות אחרות ובתעשיות הביטחון שרבים ממשקיעי החברה דרשו שייצא מסוג זה של השקעות (מה שלא קרה בפועל).
>טורים קשורים של שלמה גרינברג:
מניות של גופי ניהול ההשקעות הניבו תשואה עודפת - KKR כדוגמה
בלאקרוק ממליצים על מניות - האם הם שוב יצדקו?
מר פינק בהחלט לא נראה לנו כ"כ חזק ומשפיע, יהודי גבה קומה, נעים הליכות, עם חיוך מתמיד ומדבר ברכות, את המקל לא ראינו. אבל העובדה היא שזה האיש שמאז התגלה לציבור הרחב ב-2008-9 באמת נחשב לחזק ולמשפיע ביותר בעולם הפיננסי ושמנהל יותר כספים מכול גוף אחר בעולם. לפי www.statista.com ניהלה בלאקרוק, בסוף 2019, 7.43 טריליון דולרים לפני קבוצת וואנגארד עם 6.15 טריליון, קבוצת State Street עם 3.12 טריליון, פידליטי עם 3.02, קבוצת אליינס הגרמנית עם 2.54 וג'יפי מורגן שמנהלת 2.36 טריליון. את 2020 סיימה בלאקרוק עם 8.7 טריליון בניהול. מה שמעניין אצל פינק והחברה שהוא מנהל זו האמינות, היכולת המדהימה לנהל סיכונים וההבנה העמוקה של שוק ההון.
מאז הקים את החברה, לפני 32 שנים, עולות ההכנסות, הרווחים והיקף הנכסים שבניהול מידי שנה וכמעט תמיד בשיעור דו ספרתי וכפי שציינה אותה אנדריוס מה Vanityfair, "ראיינתי אינספור מנהלי-על אבל אחד כמוהו, שאפילו מילה רעה אחת לא שמעתי עליו, לא פגשתי, לבטח לא בוול סטריט".
פינק התחיל דרכו ב-1976 בבנק ההשקעות פירסט בוסטון (היום חלק מקרדיט סוויס) שם הגיע לניהול חטיבת מוצרי הנדל"ן והמשכנתאות אותה הפך למרכז הרווח של הבנק. כל אותם מכשירי פלא עתידיים, מגובים, מובנים ומורכבים שבשנים 2006-8 הובילו את "חגיגות הנדל"ן והמשכנתאות" הענקיות בוול סטריט למשבר 2008-9, נולדו בחטיבה של פינק בפירסט בוסטון במהלך שנות ה-80. פינק היה הראשון ליישם איגוח (securitization) בפועל כאשר הפך את הלוואות הרכב של ג'נרל מוטורס למגבות האגחי"ם של החברה. הוא הרוויח מיליונים עבור פירסט בוסטון במכשירים מגובי משכנתאות עוד כשהפרופסור רוביני לא ידע שיש כאלו. אבל ב-1986 טעה בגדול בהימור ענק שעשה בכספי הבנק נגד תנועת ריבית המשכנתאות והפסיד לבנק 100 מיליון דולרים, אז סכום אדיר. כיוון שעשה כ"כ הרבה כסף עבור הבנק לפני ההפסד הוחלט בבנק לעבור לסדר היום אבל פינק החליט לעזוב.
משעזב הצטרף לסטפן שוורצמן (היום יו"ר ומנכ"ל BX) ושר המסחר האמריקאי דאז פיטר פיטרסון ובתמיכת ליהמן ברדרס הקימו את קבוצת בלקסטון (The Blackstone Group, שנסחרת היום כ-BX). פינק הקים בבלקסטון חטיבה בניהולו בשם בלאקרוק וב-1988 פרש ביחד עם החטיבה ובהסכמת השותפים. בלאקרוק הציעה לגופים מוסדיים "ניהול נכסים באמצעות השקעות באגרות חוב ובניהול סיכונים". בלאקרוק פרצה תחילה בגלל שהייתה הראשונה להנפיק את המכשיר שהפך מאוחר יותר להצלחת ענק, ה-Mortgage Backed Securities MBS)) שהיה הגורם המרכזי למשבר 2008. החברה הונפקה ב-1999 לפי 14 דולר למניה אז (9 בערכי היום). ההנפקה בוצעה בהובלת סולומון ברדרס, גולדמן ומריל לינץ'. בעת ההנפקה ניהלה החברה 165 מיליארד דולרים, הכל באגחי"ם. קצב הצמיחה מההנפקה ועד היום הוא ללא תקדים בעולם ניהול הנכסים. המעניין הוא שדווקא BLK, חלוצת ההשקעות המגובות (MBS וכמותן), שהובילה את הנושא בוול סטריט, עברה את משבר 2008 ללא פגע בכלל. למה? כי פינק התמחה בהערכת סיכונים וכך חינך את מנהלי החברה.
היכולת להעריך סיכונים היא כנראה הסוד הגדול של החברה והיא תוצאה של התמקדות בנושא. כבר באמצע שנות ה-90 הקימה בלאקרוק את Aladdin Enterprise, מערכת הפעלה שמיועדת למשקיעים מקצועיים שמפעילה ומפקחת על כל היבט של תהליך ההשקעה. המערכת, שעד ההנפקה ב-1999 שמשה רק לניהול השקעות באגחי"ם, נדל"ן ומכשירי חוב שונים הותאמה, אחר ההנפקה, גם לתחום ההשקעות בניירות ערך וניהול תיקי השקעה מגוונים כולל השקעות מחוץ לארה"ב. לצורך ההתאמה לשינוים שיצרה מהפכת הטכנולוגיה רכשה בלאקרוק, ב-2004 את State Street Research& Management, מנהלת ההשקעות הוותיקה בארה"ב שהיתה ידועה ביכולות הערכת סיכונים כאשר בו זמנית הקימה בלאקרוק את "חוות המחשבים" והתחילה בהקמה של מערכת ניהולית שעם השנים וההתקדמות הטכנולוגית נמצאת היום במצב שבו היא מפקחת על כל תנועה וכל אירוע בתיק השקעות, מספקת חוות דעת על רמות סיכונים, מזהירה משאננות ועוד.
הבינה מלאכותית צורפה למערכות כבר ב-2012 ומתעדכנת לפרקים. בשבוע שעבר הודיעה בלאקרוק שרכשה חלק מחברת Clarity AI שמפתחת פלטפורמות טכנולוגיות מוגנות פטנטים שמטרתן לייעל את ה"מעורבות החברתית" של תיקי השקעות באמצעות הקצאת הון יעילה לתחומים שמתאימים. הפלטפורמות נותנת למנהלי ההשקעה את הכלים להבין ולכלול בצורה היעילה ביותר השפעות חברתיות וסביבתיות. הפלטפורמות מכסות, מבחינת ההשפעות החברתיות והסביבתיות, 200 מדינות ולמעלה מ-30,000 חברות.
פלטפורמות Clarity AI יצורפו ל-Aladdin Enterprise שבלאקרוק הפכה לחלק חשוב מהכנסותיה. היא מציעה "שירותי דאגה ליציבות וקיימות" ויש לה למעלה מ-600 לקוחות, רובן חברות ענק גלובליות, שמשתמשות בשירותים אלו. מומלץ לעיין במאמר כדי להבין את עצמת מערכות ההערכה שמפעילה בלאקרוק.
מה בדיוק עושה החברה היום והאם היא מסוגלת להמשיך בקצב הגידול? מדובר בחברת ניהול השקעות מגוונות שמנהלת קרוב ל 9 טריליון דולרים (כ-9% מכל הניהול הגלובלי שב-2020 הגיע ל-100 טריליון). מעסיקה 16,200 עובדים ב-30 מדינות ועם לקוחות ביותר מ-100 מדינות ושמציעה מגוון השקעות וטכנולוגיות ניהול למדינות (הם מנהלים תקציבי מדינות, מערכות הפנסיה לעובדי מדינה בכמה מדינות ואפילו ניהול מלאיים של בנקים מרכזיים), למשקיעים מוסדיים ולפרטיים. החברה מציעה השקעות מתואמות לצרכי המשקיע, פתרונות להקצאת נכסים ומוצרי השקעה בכול תחום וסקטור כולל תיקים אישיים, קרנות נאמנות, סלים, נאמנויות וכן ניהול סיכונים וגם את הפלטפורמות לכך.
בלאקרוק היא חברה ציבורית ללא בעל מניות קובע (מעל 5%). הבנק החמישי בגודלו בארה"ב, PNC Financial Services Group (סימול:PNC) היה בעל המניות הגדול עד מאי 2020. הבנק החזיק 22% מההון ובמאי מכר את האחזקה כולה דרך הבורסה. 2/3 מהדירקטורים חיצוניים, עצמאים ללא קשר לחברה. מועצת המנהלים מורכבת מ-16 אנשים ברמה המקצועית הגבוהה ביותר כמו סגן יו"ר ענקית הבטוח משנה השווייצרית סוויס-רה, Mathis Cabiallavetta, פבריציו פאראדה מנכ"ל אסתי לאודר, צ'רלס רובינס היו"ר-מנכ"ל של סיסקו ועוד כמותם. את החברה מנהל כאמור, כיו"ר ומנכ"ל, לארי פינק ולידו, שותפו והמייסד המשותף רוברט קפיטו כנשיא ושניהם גם דיירקטורים.
את 2020 סיימה החברה עם הכנסות של 16.21 מיליארד, רווח תפעולי ונקי של 6.31 ו- 4.93 מיליארד בהתאמה ורווח למניה של 33.82 דולרים. הקונצנזוס מצביע על רווח למניה של 36.8 ושל 41 דולר בשנים 2021 ו 2022 בהתאמה ובקופה למעלה מ-7 מיליארד דולרים (מול חוב כולל של 4.5 מיליארד). במהלך 2020 נוספו לניהול 391 מיליארד דולרים נטו. מעט מאוד חברות, כולל פיננסיות יכולות להתהדר במאזן כזה לבטח לא בהצלחה כזו לאורך זמן. החברה מגדילה הכנסותיה ברציפות מאז 1999. החברה התחילה לשלם דיווידנד ב-2003 אז 40 סנט לשנה, הדיבידנד עולה כל שנה וב-2020 שילמה 14.52 דולר למניה. לבסוף, בלאקרוק היא חברת ניהול הנכסים שמובילה את הטרנד הגלובלי של השקעות ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance) השקעות ממוקדות סביבה, חברה וניהול שללא ספק ימשיכו לצמוח גם ב-2021 ולפי המומחים יוכפלו עד 2025. במהלך 2020 עד נובמבר, הושקעו 360 מיליארד בקרנות/ סלי ESG, עליה של 97% לעומת 2019 ובלאקרוק, שהובילה המהלך לכיוון השקעות ה-ESG, היא המובילה בתחום ובכוונתה, לפי דברי פינק לאחרונה, להגדיל את חלקה.
זו הסיבה האמיתית לרכישת האחיזה ב-Clarity AI. פינק מאמין שהממשל החדש יחזור "בעוצמה, במרץ ובצורה רצינית לסביבה ולשינויי האקלים" ולכן תעודד באלקרוק מעבר להשקעות ESG. בריאיון שנתן פינק השבוע הוא משוכנע בהמשך הגאות במניות אבל מצפה לתיקון של "בין 5 ל-10 אחוזים במהלך 2021". החברה אגב מושקעת ב-4,785 מניות בהובלת AAPL, AMZN ו- FB.
אז מה עושים במקרה הזה? תתחילו עם המאמר שנכתב אמנם ב-2018 אבל שום דבר לא השתנה מאז והחברה רק המשיכה לשלוט על עולם ניהול הנכסים. BLK זה קרן סל-נאמנות-בנק וחברה טכנולוגית, הכל בחבילה אחת כך שבמקרה זה אין מה לחפש סל כאלטרנטיבה. הכניסה וההובלה שלהם ב-ESG לצד היעילות וההתמקדות הניהולית שהוכחו מאז יצאו לציבור ולצד יכולות החדשנות שלהם מבטיחים המשכיות גם בשנים הבאות וזו גם לא חברה שמקור הכנסותיה ניתן לשיבוש. כיוון שכמו כל דבר טוב, המחיר שדורשים עבורו גבוה אז למי שמחפש השקעה סולידית עם הכנסה שוטפת ובטחון יחסי שיחליט בעצמו איזה מחיר מעניין עבורו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
15.העולם מתחלק לאופטימיים ולפסימיים. מי מהם צודק? (ל"ת)תחליטו מי אתם 26/01/2021 17:15הגב לתגובה זו2 0סגור
-
14.צדקת בגדול כשכתבת על BIONANO שמזנקת בענקשלמה כל הכבוד 26/01/2021 17:11הגב לתגובה זו2 0חבל שלא קניתי כשדברת עליה, לפני זמן לא רבסגור
-
13.סימני מפולת?נחום 24/01/2021 14:57הגב לתגובה זו2 0שבוע טוב מר גרינברג, כמו תמיד זה תענוג מחכים לקרוא את כתבותיך. אם אינני טועה, בעבר כתבת שאחד מסימני מפולת קרבה זה שמניות קטנות פתאום מתחילות לזנק. האם לדעתך זה משהו שאנחנו רואים עכשיו? סתם כמה דוגמאות- פורסייט, ננו דיימנשן, ביוננו ועודסגור
-
"מפולת"שלמה גרינברג 25/01/2021 09:46הגב לתגובה זו2 0אני מדבר על תיקונים, לא מפולות. מה שיכול כרגע להביא לתיקון זה דווקא ההתפתחויות בקורונה כרגע. מסתבר שקצב ההתפשטות של הקורונה מתגבר ובמיוחד בארה"ב. זה עלול לייצר מומנטום של חששות שיביא לתיקון. החברות שהזכרת אינן דוגמה טובה. הן עולות בגלל סיבות ספציפיותסגור
-
תודה רבה (ל"ת)נחום 25/01/2021 14:45הגב לתגובה זו2 0סגור
- טען עוד
-
12.צ'ק פוינט מאכזבת מבחינת התשואה, לעומת אחרות בתחוםשאלה לשלמה 24/01/2021 13:01הגב לתגובה זו2 0חברה טובה וריווחית, אבל לא משדרת צמיחה ורעננותסגור
-
והסברתי מדוע (ל"ת)שלמה גרינברג 25/01/2021 09:46הגב לתגובה זו2 0סגור
-
מר גרימבר אתה קשקשן משהו משהו..חדל כבר. (ל"ת)אלון דאהן 25/01/2021 16:28הגב לתגובה זו2 1סגור
-
יותר קל יהיה לך להפסיק לקרוא, לא? (ל"ת)שלמה גרינברג 26/01/2021 09:36הגב לתגובה זו4 0סגור
-
הוא לא קשקשן הוא חרטטן עם אופי חרה (ל"ת)מולי 26/01/2021 09:19הגב לתגובה זו2 2סגור
-
מולי המתוקה, אוהב אותף בגלל הריח (ל"ת)שלמה גרינברג 26/01/2021 09:36הגב לתגובה זו2 0סגור
-
11.למי שלא מודע - המון סלים שלו נסחרות כאן בשקליםבלקרוק אירלנד 23/01/2021 22:38הגב לתגובה זו1 0כאן באתר תחת : שוק ההון, קרנות, מנהל הקרן בלקרוק אירלנד 30 עמודים של קרנות עם מחירים בשקלים (אגורות)סגור
-
23 תעודות של בלקרוק אירלנד (ל"ת)בלקרוק 24/01/2021 08:59הגב לתגובה זו0 0סגור
-
10.חברה שמזכירה את השליטה של משפחת רוטשילד בעבר.. (ל"ת)שי.ע 23/01/2021 22:00הגב לתגובה זו4 0סגור
-
הבעיהיוספה 25/01/2021 11:13הגב לתגובה זו1 0של הכסף ה"טיפש" שרץ אחרי טרנדים בשוק בועתי,לדוגמא TSLAסגור
-
9.כתבה נפלאה.רז 23/01/2021 12:31הגב לתגובה זו5 0.סגור
-
8.בונים כחלק מהקבאל (ל"ת)מייק 22/01/2021 17:07הגב לתגובה זו2 0סגור
-
7.האם להתחקות אחר השקעות של חברה כמו בלקרוק נכון לעשות? (ל"ת)מגיב 22/01/2021 16:44הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.כתבה מעניינת וטובה. (ל"ת)הקורא 22/01/2021 16:05הגב לתגובה זו7 0סגור
-
5.לא פחות חשוב בזכותו יש לנו את "גרביים" - תעודת הסל SOXX (ל"ת)SOXX forever 22/01/2021 15:38הגב לתגובה זו6 0סגור
-
תעודת סל עם תשואה ריאלית מטורפת בחמש השנים האחרונות.דגן 23/01/2021 12:31הגב לתגובה זו3 0כמעט מאה אחוז בשנה (!), יחד עם חתיכה קטנה של דיבידנד. מי צריך להתעסק עם מניות כשיש תעודה כזאת....סגור
-
4.ביבי זה הצאנס שלך.תדפיס הרבה כסף כמו כל העולם וחלקע 22/01/2021 15:06הגב לתגובה זו1 2. למה לא כמו באמריקה.מי שלא עובד לתת לו שכר חודשי. להדפיסכסף הרבה כסף עד שימצא עבודה או עד הפנסיה . יאלה ביבי . זה לא בשמים.אם תעשה את אתה לוקח בגדול.הראשון שיעשה הוא המנהיג הבא נקודה. יש הרבה בגיל 40 50 60 שכבר לא יחזרו לעבודה .סגור
-
3.לארי פינקשרון 22/01/2021 10:35הגב לתגובה זו2 0דומה לגרינברג?!?!סגור
-
למה ככה ? למה טיקבוק כזה ? (ל"ת)שרון דביבון 22/01/2021 19:52הגב לתגובה זו4 1סגור
-
2.בלארוק יקרה להחריד אולי תיקון של 50%זיו 22/01/2021 09:52הגב לתגובה זו3 0אם תרד 50% לא 10 או 15 תהיה מעניינתסגור
-
מסוג המניותיוספה 23/01/2021 10:02הגב לתגובה זו2 0היקרות תמיד,50% ירידה,הצחקתסגור
-
צודקת יוספה. (ל"ת)זיו 23/01/2021 22:39הגב לתגובה זו0 0סגור
-
תודהיוספה 24/01/2021 08:30הגב לתגובה זו0 0לזיו ,סגל??סגור
-
1.תודה רבה שלמה. מעניין מאוד. (ל"ת)עמית 22/01/2021 09:51הגב לתגובה זו8 0סגור