איך מתמודדים עם הפסדים והאם מניות הקרוזים מעניינות?

תסכול והתמכרות מאפיינים סוחרים ומשקיעים רבים. האם אפשר בכלל להימנע מתחושות אלו? ומדוע משקיעים צריכים לזכור שהפסד זה חלק מהחיים

 | 

שני נושאים שעלו בשבוע האחרון ראויים שנתייחס אליהם היום. הראשון הוא התסכול שאנחנו חווים מכך שפעמים רבות החוויה המידית לאחר כניסה לפוזיציה היא הפסד. ההפסד יכול להיות בדקות הקרובות שלאחר פתיחת הפוזיציה וגם בימים שלאחריה. זה יכול לקרות למרות מאמצים טכניים שהשקענו בתזמון מדויק.

ככל שאני חושב על זה, נראה לי שניתן לכתוב על כך ספר. בתור התחלה אציע שבילים לחקירת והבנת התופעה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

> לכל הטורים של זיו סגל

השביל הראשון הוא חוסר הדיוק שלנו בהבנת המציאות כעובדה קיומית בתוספת הטיות רגשיות. כשאנחנו קונים מניה מה שאנחנו למעשה אומרים לעצמנו הוא שאנחנו מבינים שהמציאות היא שהמניה נמצאת ברמת השפל שלה. אנחנו מפענחים את המציאות באמצעים טכניים ואחרים אולם בכל מקרה, מדובר בסטיה זו או אחרת מהמציאות עצמה, ביחוד כשהפיענוח משלב גם תחזית עתידית (המניה בשפל עכשיו והיא תעלה בטרייד הבא). מרכיב משמעותי במציאות הזו הוא מי שמוכר לנו את המניה ומעריך שהיא תרד. תיאורטית, הסיכויים שלנו כבר ירדו ל-50%. אם נוסיף לכך שמולנו סוחרים עושי שוק ושחקנים שיש להם יותר מידע וכלים, הסיכויים שלנו יורדים עוד יותר.

אם נסכם את הטיעון הראשון אזי שמרכיב גדול בבעיית אי ההצלחה המידית של טרייד היא אי היכולת האנושית לראות את המציאות ה״נכונה״ ואת העובדה שבתוך אי היכולת הזו, אנחנו סוחרים נגד אנשים ומחשבים שיש להם כלים טובים יותר. טיעון זה מוביל אותנו אל דיון באלמנט הזמן ואל השביל השני.

השביל השני הוא התנהלות מול רגש התסכול. קנינו מניה שחשבנו שתמשיך לעלות כבר היום והיא דווקא יורדת במהלך היום. בתנודתיות הרווחת היום בשווקים זה יכול להיות הפסד יומי של שניים - שלושה אחוזים ולפעמים גם יותר. את רגש התסכול הזה נוכל להפחית אם נרכך את הציפיות שלנו לטווח הקצר. זה החיבור לזמן. בעידן הדיגיטאלי, שעה כבר נתפסת כזמן רב, שלא לדבר על יום, שבוע, חודש. אם אנחנו מחזיקים מניה ש״תקועה״ חודש אנחנו בקושי מצליחים להתאפק מלמכור אותה. אבל, למניות וסקטורים יש קצבים ומחזוריות משלהם. יש לנו סיכויים טובים יותר לזהות את הכיוון הכללי אבל פחות את רגע ההתפרצות של הגל. לכן, בניגוד להרגל הציפיה לסיפוק מידי (שליח שמגיע תוך שעה...), אם נרחיב את מסגרת הזמן ואת הסבלנות לתנודתיות נחליש את רגש התסכול וניתן לעצמנו סיכוי לתוצאות טובות יותר לפני שהרגש יכתיב לנו מכירה של המניה וקניה של אחרת (וגלגול של התסכול).

שדה של הזדמנויות
התייחסו אל התיק שלכם כאל שדה הזדמנויות. שתלו בו 20-30 הזדמנויות בעונה המתאימה (מצב טכני ראוי לכל מניה). מכאן, הרחיבו את מרחב הסבלנות וכל עוד המניה לא שוברת את התבנית הטכנית של ההזדמנות תנו להזדמנות לנבוט ולצמוח. ככל שתאטו את תהליך חילופי המניות, כך יגברו הסיכויים שלכם לצמחים גבוהים יותר בשדה וגם לשקט נפשי מופחת תסכולים. לשם כך אתם צריכים לבסס את יסודות הבחירה הכלכלית - טכנית שלכם לכל מניה ולהזכיר אותם לעצמכם כל עוד הם אינם באים לידי ביטוי מעל פני הקרקע.

מניות כתרבות פנאי?
הנושא השני שעלה השבוע התרחבות התופעה של עיסוק במניות כדרך למלא זמן פנוי. הרבה משקיעים וסוחרים נכנסו לתחום בשנת הקורונה, שנה שיצרה מרחבי זמן ביתיים. מכיוון שהיא היתה שנה מתגמלת למדי, הם מתכוונים להמשיך להשקיע ולסחור בעצמם בעתיד. בעוד שהבחירה במניות ככלי לשימור וצמיחת כסף היא רלבנטית, צריך להיזהר בעניין הזה מכמה דברים:

1. התמכרות. לעולם המסחר וההשקעות ישנם אותם מרכיבי ריגוש ומעצימי ריגוש כמו אולמות ההימורים בווגאס. עצם המעקב אחר סיבוב גלגל הרולטה (מתחבר למה שכתבנו קודם), הריגוש שברווח-זכיה והרצון למחוק תסכולי הפסדים ביחד עם מעטפת העצמת הריגושים (תיקשורת פיננסית, פרסומי הברוקרים וממליצי המניות) הם מתכון להתמכרות. כמו כל תעשיות ההתמכרות, הן פלטפורמות המסחר והן ספקי התוכן מרווחים ככל שתישארו יותר זמן מול המסך ותסובבו את הרולטה יותר סיבובים. אם נוסיף לכך את מרכיב ההתמכרות לטלפון הניד, רשתות חברתיות ודיונים קבוצתיים, נקבל פוטנציאל למגה התמכרות. רובד נוסף הוא התמכרות לעתיד מדומה המבוסס על חלומות הרווחים שלנו. אנחנו מתמכרים לתשוקת מימוש העתיד הזה.

2. דריסת הזמן הפנוי והחיים האישיים על ידי מסך השערים.

3. הסטת תשומת הלב מגורמי החיים ורגשות שאנחנו לא רוצים להתמודד איתם ודחיקתם. אי הנחת והתסכול מפוזיציות שלא מצליחות מרגע פתיחתן, עליהם דברנו היום, הם רק חלק קטן מגורמי אי הנחת שלנו בחיים. בני אדם נוהגים לעקוף רבים מגורמי אי הנחת על ידי מגוון הסחות דעת. כך הופך להיות ריגוש המסחר להיות מה שעבור רבים מהווים אולמות המסחר בווגאס - מפלט לבדידות ושאר מכאובי החיים. העניין הוא שהמפלט אינו פתרון וכשמדובר בהשקעות בבורסה, ככזה הוא רק אשליה. אשליה בדבר הסיבה שאנחנו מול המסך כל היום ואשליה שככה, על ידי התמכרות וניהול רגשות לקוי, נרוויח כסף.

פינוי פסולת ובקרוזים
הקורא נ.ל. שאל ביחס למניות של חברות פינוי פסולת. .wm, clh , evx (etf) אכן מדובר בתחום רלבנטי ביותר לימים אלו (ולימי העתיד). טכנית, CLH נראית עם פוטנציאל להמשך עליה מתגמלת. WM  וקרן הסל EVX רלבנטיות כהשקעה ארוכת טווח אבל אני אישית מעדיף מצבים גרפיים דרמטיים יותר עם פוטנציאל לתשואה גבוהה יחסית בפרק זמן של חצי שנה. EVX מחזיקה גם את WM, גם את CLH וגם את ECL שהזכרתי כאן לאחרונה כך שמי שמחפש השקעה ״שגר ושכח״ היא יכולה להיות אפשרות מעניינת ולא ממכרת...

ר.א שאלה על מניות חברות השיט CCL ו-NCLH. לפי הגרף, כמניות ״שיוט ממשבר הקורונה״ הן עדיין רלבנטיות. לא הלכתי כאן לכיוון שלהן מכיוון שאם תסתכלו על הגרפים, תראו שלפני תקופת הקורונה לא הייתה התלהבות מהמניות האלו. אני מעדיף סקטורים ומניות שיש בהם יותר מאשר״ רק״ להתאזן עם המחיר שלפני תקופת הקורונה. אבל, כאמור, אלו הן רק מחשבות של אדם אחד. במרכיב המציאות הכללי, חיפוש הזדמנויות של ״רק״ חזרה למחירי טרום קורונה (אם בכלל מצב טרום-פוסט קורונה נמצא באופק) הוא רלבנטי ולגיטימי. למען שלוות הנפש והתמודדות עם מרכיבי התסכול וההתמכרות שדיברתי עליהם, השקעה במניות של חברות שאנחנו מרגישים אתן נוח וביטחון, כלכלית ומנטאלית היא בעלת פוטנציאל מעצם היותה מפחיתת מסחר ותנודות רגשיות. זכרו שוב שהמרכיבים המשמעותיים בהצלחת המסחר שלכם הם מנטאליים - רגשיים ללא קשר למניות בהן השקעתם.

שיהיה לנו שבוע נקי ורגוע בים נפלא!

כותב המאמר הינו זיו סגל, העוסק בתחום השווקים הפיננסיים, ניתוח טכני, מימון התנהגותי ואימון מנטאלי, בעל עיסוקים מגוונים בתחום באקדמיה ובפרקטיקה.

אתם מוזמנים לכתוב לי ולשאול גם בנושאים הללו ועל חלק מהשאלות אני אשתדל לענות במאמרים הבאים. segalziv@gmail.com.

* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 12.
    תודה רבה (ל"ת)
    נתי 12/04/2021 16:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 11.
    אבדת אותי במשפט הראשון!
    רובינשטיין 12/04/2021 15:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    "כשאנחנו קונים מניה מה שאנחנו למעשה אומרים לעצמנו הוא שאנחנו מבינים שהמציאות היא שהמניה נמצאת ברמת השפל שלה", נו באמת... כלכ ך תלוי באסטרטגיית ההשקעה וגומרים נוספים. זיו, מה קרה לך? נהיית מאמן אישי במקום משקיע?
    סגור
  • 10.
    ניתוח שטחי
    ההולך בשדות 12/04/2021 15:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה לגבי ניתוחשווי כלכלי של החברות - הכולל הערכת שווי בהתאם לתוצאות בפועל והנחות לגבי הצפי קדימה של פעילות החברה.
    סגור
  • 9.
    מה יהיה
    מתעניין 12/04/2021 14:17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מר סגל שלום תודה על ההסברים המפורטים גם הכלכליים וגם הרגשיים / התנהגותיים. מבקש שתוסיף בכל טור טבלת המלצות ומעקב כדי שקוראיך הנאמנים יוכלו לעקוב אחרי המניות והקרנות. עוד שלושה או ארבעה משפטים שלך על ההמלצות מול המצב בפועל יתרמו רבות להבנת הנושא. בתודה מראש ובציפיה לטורים הבאים.
    סגור
  • 8.
    זיו סגל שים לב מייקרון. מחירי שבבי הזיכרון ממשיכים
    ישראל 12/04/2021 14:13
    הגב לתגובה זו
    1 1
    לעלות בתקופה האחרונה, יש מחסור בשבבים. לגבי הטכני אצלה היא קרובה מאוד לפרוץ את השיא ההיסטורי שלה באיזור 97 דולר מסוף שנות ה90 בעליות הגדולות של הטכנלוגיה. לרוב שדבר כזה קורה מניה ממשיכה לעלות אחרי הפריצה.
    סגור
  • טען עוד
  • 7.
    התמכרות
    אסתי 12/04/2021 14:04
    הגב לתגובה זו
    1 2
    זיו אתה כל כך צודק - נהנת לקרוא את הכתבות שלך את שם מראה מול הפנים...
    סגור
  • 6.
    קונים בעליות, מוכרים בירידות (ל"ת)
    עזי 12/04/2021 13:54
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 5.
    אהבתי. תודה. (ל"ת)
    י 12/04/2021 13:31
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 4.
    צודק , אבל מה הפיתרון? (ל"ת)
    רמי 12/04/2021 13:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    לא מהמסחר עצמו אלא ממה שקרה פה
    תסכול 12/04/2021 12:40
    הגב לתגובה זו
    2 1
    מאז שנופחה בועת נדלן והעלאת מס הבורסה אין פה מסחר למה להשקיע בבורסה הכושלת ולהסתכן ולשלם מיסים והגיש דוחות כדי לקבל החזרים כשאפשר לקנות במליון שח דירה ולהשכירה ב 3500. הפוליטיקאים גם בחשו עם שישנסקי 1 ושישנסקי 2 הרסו את מניות הגז כשכולם הפיצו שקרים על הרווחים והתועלת מהגז בסך הכל משקיעי הגז מימנו את החיפושים הם דוללו ונגזלו עד שהתיאשו כנל משקיעי כיל בא פופוליסט בשקל שכח שכיל נמכרה פעמיים והביא את שישנסקי 2 . כולם הבינו שאין פה מה לחפש התסכול לא מהמסחר אלא ממה שנהיה ממנו כשביבי גם נתן לקומץ מנהלי חברות ביטוח שדואגים לעצמם לשחק בפנסיה של הציבור. אין תרופה לבורסה הזאת זולת חיסולה . אולי האירנים יעזרו וינתקו את הזרם בבורסה.
    סגור
  • 2.
    הבעיה שאנשים עושים ניתוח טכני שזה הימורים ולא משקיעים (ל"ת)
    אבי 12/04/2021 12:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    תודה לזיו סגל (ל"ת)
    גק 12/04/2021 12:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות