מדד הפחד ירד בחודשים האחרונים - איך אפשר להרוויח מזה?
מדד התנודתיות בשוק ההון האמריקאי נמצא כעת ברמות הנמוכות שלו בשנה האחרונה. אולם, ישנה דאגה רבה בקרב ציבור הולך וגדל של משקיעים שהמצב לא יימשך לאורך זמן. רבים וטובים חוששים מהעלאות מיסים (למימון גירעונות הקורונה), אינפלציה גבוהה (כתוצאה ממדיניות הבנקים המרכזיים) ופיצוץ בועות מנופחות במחירים של מניות מסוימות, בענפים טכנולוגיים חדשניים (כמו טסלה וכו').
מהי תנודתיות?
מחירים של ניירות ערך נעים מעלה ומטה, לפי היצע וביקוש. בטווח הקצר, ההשפעות השונות על המחיר מובילות לכך שלא ניתן לדעת מה בדיוק יקרה בעוד שעה, יום או שבוע. המחיר עולה ויורד בקצב משמעותי, וכתוצאה של החלטות שונות של הרבה מאוד משקיעים (גדולים וקטנים). התנודתיות היא מדד יחסי, הבוחן עד כמה המחיר של נכס פיננסי משתנה לאורך זמן. תנודתיות מתמקדת בשאלה מהו טווח המחירים; ככל שהטווח רחב יותר - התנודתיות גבוה ומשמעותית יותר, ככל שהטווח קטן ומצומצם יותר - התנודתיות נמוכה יותר.
שונות היסטורית
נהוג למדוד תנודתיות בעזרת מדדים סטטיסטיים מוכרים כמו שונות (או סטיית תקן). בהנחה שהתנודתיות ההיסטורית של נכס פיננסי טובה בחיזוי העתיד, ניתן לומר כי ככל שהשונות של מחיר נייר ערך גבוהה יותר, כך ישנה הסתברות גבוהה יותר לכך שהמחיר יעלה (או ירד) בצורה קיצונית יותר. היינו, בגלל שטווח המחירים יותר רחב, יש יותר סיכוי שנגיע לאחד הקצוות.
אבל יש כאן בעיה; התנודתיות ההיסטורית של מחירי מניות נמצאו כמאוד מוגבלים בחיזוי השונות העתידית... אז ההסתמכות על שונות ההיסטורית של נכס פיננסי לא מאוד מועילה.
מדד ה- VIX
על מנת להתמודד עם המגבלה המוכרת של השונות ההיסטורית, שוק ההון פיתח מדד תנודתיות מתקדם יותר הנקרא Volatility Index או בקיצור VIX. ה- VIX הינו מדד מוכר וידוע, המחושב על ידי אחת הבורסות הגדולות בעולם, הנמצאת בשיקגו (CBOE). מדד ה- VIX מחשב תנודתיות צופה עתיד של משקיעים, כפי שעולה מהמחירים של אופציות על מדד השוק המרכזי האמריקאי – מדד אס אנד פי 500 (S&P 500).
מבלי להיכנס יותר מדי לפרטים הפיננסיים המורכבים, ננסה לפשט ולומר כי מדד ה- VIX בוחן את עלויות גידור הסיכונים (ביטוח) של השקעה במדד שוק מרכזי. מתוך המחירים של הביטוח (נגזרים פיננסיים) – VIX מחשב את הציפיות העתידיות של המשקיעים, אודות התנודתיות של שוק ההון האמריקאי (ה- VIX מחשב את סטיית התקן הגלומה של אופציות סחירות, על מדד השוק אס אנד פי 500).
ככל שמדד ה- VIX נמוך יותר, הדבר מבטא ציפיות לשוק עתידי רגוע יותר, ולרוב מגמה של עליות מחירי המניות. ככל שמדד ה- VIX גבוה יותר, הדבר מבטא ציפיות לשוק הון "עצבני" וחסר מנוחה, ולרוב מגמה של ירידות מחירים. ה- VIX נקוב באחוזים (בין 0 ל- 100) ונמצא כיום בסביבות ה- 18% (כאמור, הערך הנמוך ביותר בשנה האחרונה).
מדד הפחד
נהוג לאפיין את מדד ה- VIX כמדד הפחד. ה- VIX מבטא את רמת החששות העתידיות של המשקיעים אודות העתיד. כשה- VIX גבוה, ישנה רמה ממשית של חוסר וודאות בשווקים, והמשקיעים מפחדים. על פי רוב, מדד הפחד נמצא ברמות של מתחת ל- 20. בעיצומו של המשבר הפיננסי של 2008 ה- VIX הגיע לרמות של 80, בגלל רמות חוסר הוודאות והפחדים, זאת במקביל לקריסות שערים חדות של 50% ויותר במדדי השוק המרכזיים ברחבי העולם. בהתפרצות משבר הקורונה, והכניסה הראשונית לסגר (מרץ 2020) - מדד ה- VIX הגיע למעל 65.
מה אנו למדים ממדד הפחד?
מדד ה- VIX היחסית נמוך מבטא ביטחון רב של המשקיעים, בדבר המשך ההתרחבות הכלכלית והחזרה לשגרה. ברמה הנוכחית, הביקוש וההיצע של אופציות (נגזרים פיננסיים) מבטאים רוגע ושלווה, ותנודתיות עתידית נמוכה. הממצא הזה יכול להרגיע אותנו מעט, שכן הוא מבטא את הרעיון כי למרות קיומן של בועות פיננסיות ממשיות, הרי שהשוק בכללותו אינו בתמחור יתר קיצוני. היינו, גם אם נראה ירידות שערים חדות בחלק מהמניות, הכלכלה הריאלית במצב טוב ומשתפר.
מצד שני, הרמות של ה- VIX עדיין גבוהות, ביחס לטווח הארוך. לפני משבר הקורונה, ראינו VIX ברמות של 12-13 והיו תקופות שבהם ה- VIX ירד אפילו מתחת ל- 10. מבחינה זו, מדד הפחד מבטא את העובדה שאנו עדיין לא חזרנו לרמות התנודתיות שלפני הקורונה. יש עדיין רמה לא מבוטלת של חוסר וודאות ותנודתיות עתידית צפויה, כתוצאה מהחשש מהתפרצות מחודשת (וריאנטים), מבצע חיסונים איטי (כמו באירופה), והחששות הקלאסיים (מיסים, אינפלציה ובועות).
לסחור בתנודתיות
ניתן לסחור בתנודתיות העתידית של מדד ה- VIX. כך לדוגמא, משקיעים יכולים לשער כי המדד נמוך באופן יחסי וצפוי לעלות באופן משמעותי בשנה הקרובה. כתוצאה הם יכולים לבצע השקעה שתניב תשואות מאוד יפות, אם התחזית תתממש.
בגלל שמדובר על נכס לא מוחשי, לא ניתן לסחור ישירות בתנודתיות עתידית של שוק ההון (מדד ה- VIX) ויש צורך לסחור בניירות ערך מתחום ההנדסה הפיננסית (נגזרים ממדד ה- VIX).
לפני שנדון בשיטות השונות לבצע זאת, ראוי לציין שמדובר על נושא מורכב של נגזרים פיננסים יחסית מתקדמים. חשוב מאוד לבצע פעולות בתחום זה בזהירות רבה ביותר, מתוך ידע, ניסיון והבנה מעמיקה. מומלץ להתייעץ מראש עם אנשי מקצוע מוכרים ומוסמכים.
אופציות וחוזים עתידיים על VIX
מנהלי השקעות מקצועיים משתמשים בחוזים עתידיים ובאופציות על מנת לנסות ולהרוויח מעליה או ירידה צפויה במדד ה- VIX. השקעות אלו, במסגרת נגזרים פיננסיים מורכבים, כוללות חוזים לקניה או מכירה של נכס הבסיס (VIX), במחיר מוגדר מראש ובמועד עתידי. במקרה של חוזה עתידי מדובר על התחייבות מלאה שאינה ניתנת לשינוי, ובמקרה של אופציות מדובר על זכות (ולא התחייבות).
לחלק גדול מהמשקיעים אין גישה ממשית למסחר באופציות וחוזים עתידיים בכלל, ועל מדד ה- VIX בפרט. פלטפורמות המסחר השונות (בנקים, בתי השקעות וכו') אינן ממהרות לתת לכל אחד הרשאות מסחר בניירות ערך מורכבים אלו. חוזים עתידיים ואופציות כוללות מרכיב מהותי של מינוף, ולכן שינוי קטן בנכס הבסיס (כמו מדד ה- VIX) יכול להוביל להפסדים משמעותיים ומהירים.
אופציות ישירות על מדד השוק
כאשר רמת התנודתיות של שוק ההון יחסית נמוכה, מחירי האופציות זולים; הקצב הרגוע של שינויי המחירים של המניות - מוביל לכך שהמשקיעים מוכנים לשלם פחות על גידור סיכונים (הגנה מפני ירידות חדות) או ספקולציות (רווח במקרה של עליות מחירים חדות). כאמור, אם ישנה הערכה שרמת התנודתיות בשוק האמריקאי תעלה (יותר חוסר וודאות עתידית) - ניתן לקנות אופציות על מדד ה- VIX. אולם, ייתכן כי עדיף במקרה הזה לבחון רכישה של אופציות ישירות על מדדי השוק המרכזיים (S&P 500); כך פותחים פוזיציה הן על התנודתיות והן על הכיוון של שוק ההון.
תעודת סל
אם מסחר בנגזרים פיננסים (אופציות חוזים עתידיים) קצת מפחיד משקיעים (ובצדק רב), ראוי לשקול השקעה בתנודתיות של שוק ההון האמריקאי דרך תעודת סל (ETN). אחת המוכרות והסחירות ביותר הינה תעודת הסל VXX (iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures).
אולם, כמו כל תעודת סל שסוחרת בחוזים עתידיים, גם ה- VXX נדרש לגלגל חוזים עתידיים לטווח קצר מחודש לחודש. הפעולה הזאת, של מכירת החוזה העתידי הקרוב על מנת לקנות את הרחוק, יוצרת עלות מובנית שנקראת בתחום הפיננסי Carry Cost. על כן, מי שמחזיק את תעודת הסל לתקופה ממושכת צפוי להפסיד כסף. תעודת הסל VXX שוחקת את ההשקעה ולכן מומלץ להימנע מאוד משימוש בה להשקעה לטווח ארוך.
כמו כן, עלויות גלגול החוזים העתידיים יוצרות בהכרח פער ממשי בין תעודת הסל עצמה (VXX) לבין נכס הבסיס שאותה היא מתיימרת לחקות (VIX), וזה נקרא טעות עקיבה.
העיסוק בתנודתיות העתידית של שוק ההון עשוי להיראות מעט מסובך, אך גם משקיעים שאינם מעוניינים לבחון הזדמנויות השקעה בתחום ה- VIX, יפיקו ערך מוסף מבחינה תקופתית של מה קורה במדד הפחד. מעקב אחר רמת התנודתיות הצפויה של שוק ההון האמריקאי (שהינו ביטוי פיננסי לחששות של המשקיעים), עשוי לעזור מאוד בגיבוש השקפה אסטרטגית אודות תחזית עתידית של שוק ההון בכללותו. הבנה טובה בנושא מתקדם זה יש בה בכדי להתוות כיוון, ולעזור למשקיעים הנבוכים לקבל החלטה מושכלת יותר אודות העתיד.
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.אתה כותב נהדר. ברור ורהוט. (ל"ת)הקורא 23/04/2021 13:44הגב לתגובה זו2 0סגור
-
10.להרוויח מזה ? רק להפסיד. היזהרו. מי מרשה כתבות כאלו ?? (ל"ת)חחח... 21/04/2021 12:09הגב לתגובה זו1 1סגור
-
9.טיב טעם פתוח בחג ובשבת אחוזת בית שרפה אש ??מדד פחד שלמה 21/04/2021 11:48הגב לתגובה זו0 1בוערת מתחת פני האדמה .סגור
-
8.אל תתעסקו עם מדד זה...לא לקהל הרחב. רק תפסידו ממנו.בני 21/04/2021 11:46הגב לתגובה זו3 1מניסיון. לכו תקראו את המומחה שלמה גרינברג אתמול, ותבינו את החששות האמיתיים.סגור
-
7.אין ממשלה יש חפרפרת רוסית ותולעת סייבר ציונית (ל"ת)מדד פחד שלמה 21/04/2021 11:45הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
6.נגמרו השבבים אין ליתיום מכרות אבץ ברזל ונחושת (ל"ת)מדד פחד שלמה 21/04/2021 11:45הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.לא להתעסק עם תעודת/אופציית "מדד הפחד". לא בשבילכם.מציע לכם 21/04/2021 11:44הגב לתגובה זו2 0וההיפך, תיזהרו מירידות בתקופה הקרובה. תקראו מומחה לארהב כמו, גרינברג.סגור
-
4.ייזהר הקונה, כשמו כן הוא, פחד (ל"ת)רוני 21/04/2021 11:24הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.היזהרו מהכתבות המגמתיות האלו...אחרי עליות חזקות ישהיזהרו 21/04/2021 10:57הגב לתגובה זו3 0תמיד ירידות תלולות, ולא חסרות סיבות לזה כיום. היזהרו מגופים אינטרסנטיים שמממנים.סגור
-
2.שומר נפשו ירחקמשקיען 21/04/2021 10:54הגב לתגובה זו8 2לא ברור האינטרס של המלומד שפרסם, אבל אל תתקרבו לתעודות על הויקס. עדיף תשימו כסף לקבצן ברחוב או תתרמו לעמותה, זה פשוט כסף לפח.סגור
-
vixאשמח שתסביר מדוע אתה חושב שזה כסף לפח אם אתה נכנס 21/04/2021 11:28הגב לתגובה זו0 3אשמח שתסביר מדוע אתה חושב שזה כסף לפח אם אתה נכנס בסמוך לירידות, נותן לרדת 10-20 אחוז ומוכר זה לא רווח יפה??סגור
-
1.תודה על כתבה טובה וברורה (ל"ת)איל 21/04/2021 10:32הגב לתגובה זו3 0סגור
-
כתבה מגמתית....היזהרו מירידות בקרוב, ואל תשחקוהפוך, גוטה הפוך 21/04/2021 11:41הגב לתגובה זו1 0ב "מדד הפחד", זו אופציה לא לקהל הרחב.סגור