מה זה "מחשוב קצה" ולמה הוא מבטיח צמיחה לתעשיית השבבים?
תהליך האימוץ של מחשוב הקצה תופס תאוצה ומחזק את הטענה בעד ההשקעה בסלי המוליכים למחצה - רכב אוטונומי מייצר, בכל ק"מ אחד של נסיעה, נתונים בהיקף של 10GigaBytes או 10 מיליארד יחידות של זיכרון מחשב שכ"א מהן מורכבת מ-6-8 סיביות שהן כתובות הגישה לזיכרון. רוב הנתונים הם של תמונות ווידיאו אבל לא רק.
מערכת ה-FSD - Full Self Driving של המכונית האוטונומית של טסלה כדוגמה כוללת, מערכת ראייה כוללת (שהחליפה את הרדאר בעקבות כניסת מחשוב הקצה וה-IOT) שמורכבת ממגוון מצלמות וחיישנים (בין 20 ל 40 מצלמות וחיישנים) לצד 8 מצלמות סביבתיות ועוד 12 חיישני-על קוליים.
כדי שרכב כזה יעלה על הכביש, עם נוסעים וינוע בבטחה, חייבים כל הנתונים שנאספים לעבור עיבוד ולדווח למעבד הראשי של המכונית בזמן אמת. זו היתה הבעיה שמעכבת את כניסת האוטונומית לשימוש הצרכן כיוון שלא היתה אפשרות מעשית להעלות את הנתונים הנאספים לענן ולקבל התגובה בזמן אמת. כאן נכנס לתמונה ה-IOT (האינטרנט של הדברים) שבאמצעותו תופעלנה מיליארדי רשתות מבוזרות (מה שקרוי Peer to peer) עם כוח עבוד מסיבי. רשתות שיחייבו מספר גדול של מיקרו דטה-סנטרים שממוקמים בקרבת מקום (לאורך קווי התחבורה במקרה זה) כאשר חלק גדול מהנתונים יעובד במערכות הרכב עצמו וחלק אחר במיקרו דטה-סנטרים.
כל זה נכון ובמקרים רבים, כמו הרפואה למשל, בממדים גדולים בהרבה, לתעשיות האחרות. המעבד המרכזי הוא לב המערכות בכל התחומים כאשר המעגלים המודפסים (המוליכים למחצה) שמהם הוא מורכב הם מערכת הדם וזו הסיבה מדוע הביקוש למוליכים למחצה רק הולך וגדל ומניות של חברות שמפתחות ומעצבות שבבים חייבות להיות בכל תיק השקעות. יחד עם זאת, כיוון שמדובר בתעשייה של חדשנות טכנולוגית מורכבת ביותר, תחרותית ביותר ושהמוצרים שלה משתנים לבקרים מתקשה המשקיע לבחור ב"מניה מנצחת".
מילא הקושי בהבנת הטכנולוגיות אבל התעשייה הזו, שבעבר התחלקה לשכבות ברורות במעלה היצור, מבתי היציקה דרך המעצבים ועד יצרני מוצרי קצה, הופכת יותר ויותר וורטיקלית. חברות כמו טאיוואן סמיקונדקטורס, סמסונג או אפל "מכסות" את כל הסולם הוורטיקלי ואם זה לא מקשה מספיק על בחירת מניות בודדות אז לאחרונה נוספו 3 התפתחויות משמעותיות שעוזרות אמנם להגדיל את הביקוש לשבבים. אבל מקשות עוד יותר על הבחירה.
הראשונה היא השימוש שהולך וגדל ב-IOT ובמחשוב הקצה שה-IOT עוזר להכניסו לתעשייה. השנייה קשורה בהשקעות הענק בתשתיות שחלק גדול מתוכן יגיע לתעשיית השבבים והשלישית היא תהליך שמתחיל לתפוס תאוצה של שותפויות בפתוח וייצור שבבים שמטרתו לעזור באחסון והפצת אינפורמציה מחד וירידה בעלויות מאידך.
זה תהליך מאוד מעניין שמחוסר מקום נשלח אתכם לכתבה, "יצרני השבבים האמריקאים מאמצים שתפי"ם". הקושי בבחירת מניות בודדות "מנצחות" רק ילך ויגדל. הטבלה שצרפנו מציגה את חשיבות אספקת השבבים לתעשיות השונות
תעשיית הסלים מכסה את תעשיית השבבים כשהתחליפים למניות בודדות הן קרנות סל והמבחר הולך וגדל. במיוחד עולה מספר הסלים והקרנות שמתרכזים בתחומים ספציפיים, התֶּמָטִיים כמו ה-BOTZ שעוקב אחרי תעשיית הרובוטיקה או ה-FINX בתחום הפיננסי, ה-LIT שעוקב אחרי תעשיית הליתיום והבטריות ו"המשפחות התמטיות" מהסוג שמנפיקה קבוצות ARK או קבוצת Invesco Ltd.
הסלים התמטיים מתאימים יותר למשקיעי החלום האמריקאים וזאת לעומת הסלים המקרו טכנולוגיים (כמו XLK כדוגמה) או הסקטוריאליים (כמו SOXX, IHI ואחרים) שמתאימים למשקיע היותר סולידי. תהליך המעבר ממניות בודדות (או אגחי"ם בודדים) לסלים וקרנות, הולך ומתרחב מאז התחילה, במהלך משבר 2008, התמזגות מהפכת הטכנולוגיה לתוך כלכלת המיינסטרים ולדעת המומחים ימשיך לצמוח בדו-ספרתית לעתיד הנראה לעין.
מחשוב הקצה וה-IOT מאפשרים למהפכה להתקדם מהר משציפו המומחים: בגלל הביקוש הגואה לעבוד נתונים בזמן אמת, עבוד שכולל מרכזי מידע זעירים, חיישנים ומצלמות (בארה"ב לבדה מדובר על מיליארדי חיישנים ומצלמות) מתחייב שינוי במודל העסקי הנוכחי של אחסון, עבוד ופזור ה IT.
המודל הנוכחי הוא ריכוזי ונשען על הענן והמובייל והוא מתחלף במודל מבוזר שנשען על ה-IOT ועל מה שמכונה "מחשוב קצה" מה שכשלעצמו יגביר משמעותית את הביקוש לשבבים. תוכלו לראות זאת בהרצאה הבאה שהוגשה עוד ב 2017. מומלץ גם להעלות את הווידאו הבא מאותה שנה. מדובר בהרצאה של מארק סקארפנס מאינטל תחת הכותרת, "Beyond the Cloud: Edge Computing".
מחשוב הקצה מדבר על מצב שבו מכשירי קצה (מצלמות וחיישנים) אוספים נתונים (בכמות אסטרונומית), שולחים אותם לחוות שרתים לצורך עיבוד כאשר חלק מהחישובים, העיבוד והניתוח, נעשים בצורה מקומית. המהלך כולו נעשה על ידי מכשירי IoT המעבירים נתונים למכשיר מקומי עם יכולות מחשוב, אחסון וחיבור לרשת. הנתונים מעובדים ב-Edge עצמו, ומשם הם מועברים למרכזי הפעילות.
אם לנסות להשתמש בשפת בני האדם אז במקרה של הרכב האוטונומי כדוגמה, מחשוב קצה אוסף נתונים ממכוניות אחרות, מתמרורים, ממכשירי GPS ווייז, מחיישנים שונים וכו ומעביר את המידע ליחידת בקרה פנימית ברכב והכול מנותח לוקאלית. מחשוב קצה כבר מיושם ופועל בהצלחה במספר גדול של אסדות קידוח ימיות בעולם שמחוברות באמצעות המחשוב למרכזי פיקוח, בקרה ואבטחה. לבסוף, המעבר למחשוב הקצה מוריד עלויות בצורה משמעותית לכול אורכה ורוחבה של המערכת.
מהפכת הטכנולוגיה רבותיי רק בתחילתה. הקורונה, למעשה, נתנה למהפכה דחיפה אדירה קדימה ומומחים רבים טוענים שהקורונה העבירה את המהפכה לשלב הבא שלה שנים לפני המתוכנן. הפרופסור סטפן מקברייד, יו"ר המכון הקנדי לגלובליזציה ומצב האנושות, טוען שבשלב הבא תמשיך המהפכה לעודד רווחיות (מניות), התייעלות (אנטי אינפלציה) ורווחה (תעסוקה) ותעשה זאת בקצב מהיר יותר. המנוע המוביל הם המעגלים המודפסים, השבבים, כאמור והשאלה היא במה להשקיע?במה להשקיע? "הסיבוב הענק הבא של מהפכת הטכנולוגיה?", אומר מקברייד, "קורה מול העיניים. אלא שהמעבר מקשה מאוד את יכולות ההערכה או את גודל הרווחיות הפוטנציאלית.
עולם המחשוב עובר, מפעם לפעם, שנוי מהותי כאשר כול שינוי גדול יותר ומשפיע יותר מקודמו. איני מדבר רק על שנויים טכניים וטכנולוגיים אני מדבר על שנוי בצורת העבודה, בהשפעה על התעשייה והצריכה כולה. מחשוב הקצה מעביר את העולם לסבוב הרביעי (מ IBM בשנות ה-40 דרך מייקרוסופט בשנות השמונים לטלפוניה החכמה וה-IT ב-2008) והוא הופך את מה שחשבנו לבלתי אפשרי לאפשרי, מאפשר לטכנולוגיות כמו מכוניות אוטונומיות, IOT, AR, G5 להפוך מסחריות ומהר מכפי שחשבנו (ראו כאן).
כל מעבר שכזה יוצר רווחי עתק למשקיעים במניות הנכונות. תבדקו מה קרה בסיבובים הקודמים ל-IBM, ל-MSFT, ל-AAPL, NVDA ולחברות כמו ISRG, EW, NFLX, TMO ועוד ש"עלו" בעקבות וכתוצאה מהנישות החדשות שנוצרו. כל העבר מתגמד בהשוואה למה שתייצר המהפכה במהלך הנוכחי, הרביעי אומר הפרופסור ולדעתנו הוא צודק.
הבעיה היא שוול סטריט, כמנהגה, לא רק שמגלה מוקדם את התהליך אלא מעניקה לחברות שלדעתה יצליחו, ערכי חלל מטורפים, כאילו שהחלום כבר הוגשם. הפרופסור מציין 2 חברות שהוא מכנה כ"חברות ממוקדות מחשוב קצה", Fastly Inc. (סימול:FSLY) בת ה-10 ואת Cloudflare (סימול:NET) בת ה-12 שהערכת השוק של שתיהן פשוט מטורפת. אבל החברות שבאמת מובילות בתחום מחשוב הקצה הן ענקיות הטכנולוגיה, שמבינות את התהליך ומתארגנות בהתאם. אלו תומכות בהכנסת מחשוב הקצה גם בצד החומרה וגם בצד התכנה והן כבר שולטות בשוק כאשר המובילות הן AMZN, MSFT ו- GOOG שפלטפורמות ה-Amazon Web Services, ה-Microsoft Azure וה-Google Cloud שלהן מותאמות כגשר למחשוב הקצה (שהוא, למעשה, מעין שלוחה של הענן) ולהצטרפות פלטפורמות ה-AI וה-G5.
לצד אלו ישנן IBM שעוברת להתמקדות בענן ומחשוב קצה (מקימה חטיבה נפרדת לנושאים אלו), CSCO והיוליט פאקארד וכמובן חברות המוליכים למחצה בהובלת נבידיה (סימול:NVDA).
אפילו חברות התוכן כבר בתחום בראשות Akamai (סימול:AKAM) שהיא הגדולה בעולם בתחום העברת תכנים באמצעות הרשת. יש הטוענים שסמסונג הקוריאנית וטאיוואן סמי קונדקטורס הן מהמובילות שלא להזכיר שורה ארוכה של חברות סיניות.
מי שמסוגל להטיל הז'יטון על המספר הנכון, בבקשה. אנחנו חושבים שעל מנת "לכסות" את מהפכת המחשוב הרביעית צריך שהפורטפוליו יכלול את הסלים הבאים (או מקבילים שלהם): XLK, SOXX וסל תוכנה כמו IGV וזאת לצד מספר סלים תמטיים שמכוונים לענן-מחשוב קצה כמו ה-SKYY, ה-CLOU החדש יחסית, ה-Next Generation Internet (סימול:ARKW) שכולל אמנם חברות ענן-מחשוב קצה אבל ש-TSLA היא המניה המובילה בו כך שלדעתנו הסל הזה פחות מעניין.
טאואר (סימול:TSEM) ממוקמת היטב על מנת ליהנות מהתהליך: המרוויחים הגדולים (בביזנס, בוול סטריט אין לדעת) מהשילוב שנוצר בין הדחיפה האדירה שנתנה הקורונה להעברת האינפורמציה לבין המחסור שנוצר כתוצאה מכך בתחום השבבים והמעבר לפלטפורמות מחשוב הקצה יהיו כנראה "בתי היציקה" של תעשיית המוליכים למחצה ששתי חברות, סמסונג (סימול:SSNLF) וטאיוואן סמי קונדוקטורים (סימול:TSM), אחראיות ל-80% מההיצע הגלובלי.
אבל חלק לא מבוטל של ביקושים למוצרי בתי היציקה ילך ל"בתי יציקה מתמחים" מסוגה של טאואר. TSEM, שבמונחים של היום ביקרה פעמיים, על בסיס החלום, ב-1995 וב-2000 ב-500 דולר, כמעט ופשטה רגל בתחילת המאה (המניה התדרדרה לכיוון ה-1 דולר) ואז הגיע לחברה ראסל אלוונגר, בוגר אפלייד מאטריאלס ובניגוד לכל הציפיות ביצע את אחד המהפכים העסקיים המוצלחים והגדולים בישראל. כתבנו הרבה על המהלך המופלא וגם צפינו נכון את התאוששות המניה. אבל בתי יציקה כאלו אינם מלהיבי משקיעים וביצועי המניה עדיין מפגרים אחרי ביצועי החברה.
בשבוע שעבר חתמה החברה עם חברת AIStorm מטקסס שמייצרת חיישנים חכמים, מונעי בינה מלאכותית שמיועדים לפלטפורמות מחשוב קצה מהסוג שבו משתמשת תעשיית המכוניות האוטונומית ועוד. טאואר תספק לחברה קבלי זיכרון. AIStorm היא אמנם חברה צעירה וטאואר אחת המשקיעות בה (ד"ר אבי שטרום, מנהל חטיבת החיישנים והתצוגה בטאואר משמש כדירקטור בחברה) אבל העובדה שטאואר פועלת בתחום הקצה לא נעלמה מעיני האתר www.marketbeat.com שמביא כתבה מעניינת על טאואר שמומלץ לקרוא.
כאשר תפרסם החברה את דו"ח הרבעון השני, בסוף יולי, נעשה כתבה מלאה.
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
21.קומפיוגן לאחרונה תנודות חריגות מטה ומעלהאלון 30/05/2021 14:13הגב לתגובה זו0 0אם יותר דגש על מטה..יש שם משהו חדש ?תמיד הייתה תנודתית, אבל לאחרונה יותרסגור
-
אכן, בעיקר בשל מכירות של קבוצת ARKשלמה גרינברג 31/05/2021 08:21הגב לתגובה זו6 0שמשנה הרכבי תיקים ומקטינה פוזיציות שמעל לאחוז מסויים בתיקים. מכרו כ 3 מיליון מניות CGENסגור
-
20.מי שלא רוצה להסתכן שלא יתעסק עם הבורסה, הכי פשוטאין רווח בלי סיכון 30/05/2021 02:08הגב לתגובה זו1 0העסוק בבורסה ובהשקעות בכלל, יש בו מרכיב של סיכוי מול סיכון. שלמה טוען שהסיכון הנמוך ביותר בהשקעות בבורסה, טמון בהשקעה בסלים (=שם מישהו אחר עושה עבורנו את בחירת המניות). מה כל כך קשה להבין?סגור
-
אתה גאון אמיתי! (ל"ת)פינוקיו 01/06/2021 12:03הגב לתגובה זו0 0סגור
-
19.כשהסיכון בסליםיורם 29/05/2021 09:00הגב לתגובה זו0 3יתממש תאמר "אני המלצתי? מטורף מי ששמע לי" הרי לא תיקח אחריותסגור
- טען עוד
-
כנראה שאתה ושרה שמתחתיך פשוט לא קורים הכתבותשלמה גרינברג 30/05/2021 09:54הגב לתגובה זו6 1היכן ראיתם שהסיכון בסלים נמוך? אני כותב על צורת ההשקעה שלדעתי מועדפת וזו בסלים ובקרנות אבל לומר שבסלים אין סיכון?סגור
-
18.ורק בדרךשרה 29/05/2021 08:49הגב לתגובה זו0 2אגב ניסיונך להימלט מסיכון דרך תעודות כאלה ואחרות פתטי,תרדנה יופי כשתבואנה הירידות כי הסיכון בהן גבוה מאודסגור
-
17.שגעת אותםשרה 29/05/2021 08:45הגב לתגובה זו0 1עם גב' ווד המסוכנת ועכשיו זה מיחשוב לסוגיו כשהכל בעננים,טרנדים יכולים אכן להימשך ובו בזמן שכחת שמניות קשורות יכולות להתרסק יופיסגור
-
16.ASMLע 28/05/2021 19:49הגב לתגובה זו4 0נהנית עיקרית בתחום השבבים עם צבר לקוחות מגוון ביניהם TSMC. ביצועי המניה בהתאם-ראויה לאיזכור.סגור
-
אכן והוזכרה כאן בעבר מספר פעמים (ל"ת)שלמה גרינברג 29/05/2021 09:28הגב לתגובה זו7 0סגור
-
15.XLKנחמן 28/05/2021 18:08הגב לתגובה זו2 0אני לא אוהב. חצי סל סה מיקרוסופט ואפל שיש לי בנפרד חצי סל זה חברות שבבים שיש לי בsoxx והיתר זה ויזה, מסטרקארד ושאר תופינים. מעדיף להחזיק QQQ עם IGV ו ז SOXx כל היתר חלום.סגור
-
14.הכוון הבא מיזעור השבביםצדי 28/05/2021 16:27הגב לתגובה זו2 1בתחום הרובוטיקה.סגור
-
13.ורק נמלה קטנה חכמה יותר מהשבביםלידאר שמידאר 28/05/2021 15:03הגב לתגובה זו0 2זה לא ימנע תאונות .צריך מחשב על שעדיין לא הומצא בכל מכונית.סגור
-
12.הכתבה על טאואריובל 28/05/2021 15:02הגב לתגובה זו4 0לא עולהסגור
-
11.טאואר חברה מענינת אבל יקח זמן לזינוקסמי 28/05/2021 14:19הגב לתגובה זו2 0טאואר חברה טובה ומתפתחת ואלוואנגר ביצע מהפך ניהולי מדהים.עד שיכירו בשינוי המהותי בטאואר יכולה לחלוף עוד שנה שקטה מבחינת המניה.סגור
-
10.משובח ובעיקר נכון, תודה.דגן 28/05/2021 13:56הגב לתגובה זו10 0.סגור
-
9.טסלה בוחנת גם הכנסת LIDAR למערכת שלה, אחרי שהתנגדה (ל"ת)לידיעת שלמה 28/05/2021 12:20הגב לתגובה זו3 0סגור
-
8.תודה על הכתבה(המעולה)מאיר 28/05/2021 11:12הגב לתגובה זו4 0אשמח אם תתייחס בכתבה לחברות שליד השבבים..נובה..קמטק..אלטק...ועוד. כמה מיליםסגור
-
Soxlאבי 28/05/2021 14:26הגב לתגובה זו0 0Soxl לעקובסגור
-
רק לזכור שמדובר ב SOXX ממונף פי 3 (ל"ת)שלמה גרינברג 30/05/2021 09:57הגב לתגובה זו5 0סגור
-
7.אורניום והגרעין כאנרגיה זולה בעתידגל 28/05/2021 10:40הגב לתגובה זו0 0שלמה תודה על המאמר.אורניום לא אהוד בעולם. כורים ביפן וצרנוביל גרמו נזק אדיר.אבל... יש לא מעט יתרונות לאנרגיית גרעין ואורניום מועשר שלא לנשק.מה דעתך והאם סל ura אורניום יכול לעניין להשקעה לטווח הארוך ?תודה גבהסגור
-
6.אני מסכים עם הנאמר בכתבה (ל"ת)רסקין 28/05/2021 10:37הגב לתגובה זו1 0סגור
-
5.שלמה תודה גדולה. מעניין מאוד (ל"ת)עמית 28/05/2021 10:36הגב לתגובה זו5 0סגור
-
4.תענוג לקרא את הטורים שלך. (ל"ת)פז 28/05/2021 09:58הגב לתגובה זו6 0סגור
-
3.מדשדשת כבר שנים (ל"ת)טאואר 28/05/2021 09:57הגב לתגובה זו4 1סגור
-
2.מניית ASMLשימי 28/05/2021 09:40הגב לתגובה זו2 0שלמה מדוע אתה לא כותב על מניית ASML? לדעתי היא הנהנית העיקרית מהביקוש לשבבים אחר והחברה היא מוונופול של 90% על מכונות הליטוגרפיה הנדרשות לייצור שבבים. לדעתי החשיפה אליה עדיפה מסל השבבים והיא מציגה ביצועי יתר טובים בהרבה מה- soxxסגור
-
1.מאז הדוח האחרון התממשה . מקווה שתעלה שובטאואר 28/05/2021 08:59הגב לתגובה זו3 0החברה מרויחה והם קמצנים בני קמצנים לא חושבים אפילו לחלק דיבידנדסגור