מאסיושי סאן - התחיל עני ושווה עשרות מיליארדים
מארוול (סימול:MRVL) שוב זוהרת: שמנו לב שמאז תחילת יוני עדכנו 13 אנליסטים את סקירותיהם על MRVL, 12 מתוכם ממליצים לקנות ואחד ב"החזק".
מארוול פועלת בתחום המוליכים למחצה ומעצבת, מפתחת, מייצרת ומוכרת אותות דיגיטליים, אנלוגיים ומעורבים וכן סוגים שונים של מעגלים מודפסים. החברה מציעה מגוון רחב של מוצרי תמיכה ל IT. מדובר באחד התחומים התחרותיים ביותר והיא אכן בתחרות מול חברות כמו נבידיה, אינטל, ברודקום, טקסס אינסטרומנטס, מיקרון, אנלוג דיווייסס ועוד ובעבר הלא כ"כ רחוק נראה היה שהחברה מתדרדרת. למעשה בין 2006 ל-2019 איבדה כ-75% מערכה.
במרץ 2020 החילה להתאושש ומאז עלתה ב-286% לשיא כול הזמנים. כתבנו על מצבה של החברה כשהגיע המנכ"ל החדש מאט מרפי ב-2016 בימי השפל והסברנו אז ששינוי בניהול ובהתמקדות בחברה מסוג זה יחזיר אותה לצמיחה ורווחיות וכך אכן קרה.
מדוע אנחנו כותבים זאת? כי חלק מהאנליסטים שמכסים וממליצים לקנות ברמות הנוכחיות מציינים במפורש ש"מארוול נסחרת בדיסקאונט לנבידיה ולחברות מובילות אחרות.." (דוגמה אחת תוכלו לראות כאן). המלצה על בסיס כזה דווקא מפחידה ורק מצדיקה השקעה בסל. רוב סלי המוליכים למחצה כוללים את MRVL והמתחרות שהזכרנו ועדיף להשקיע בהם.
- פעילות ותקציבי המו"פ באקדמיה בישראל המשיכו לעלות ב-2023
- תוקפא הצעת החוק לסיוע לסטודנטים במילואים - האוניברסיטאות תסייענה
סופטבנק (סימול: SFTBYאו 9984.T בטוקיו) - סל גלובלי להתקדמות מהפכת האינפורמציה: ענקית ההשקעות-אחזקות היפנית סופטבנק מתכננת להנפיק בקרוב את חברת הבת PayPay, אפליקציית תשלום מקוונת שמכוונת לשימוש עסקי ומותקנת היום ב-57% מתוך 5.3 מיליון בתי עסק ביפן.
הצלחת האפליקציה היא תוצאה מהעובדה שהיא חינמית לחלוטין לבית העסק (התקנה ושירות בחינם וללא עמלות שימוש) ומדובר בטכנולוגיה מתקדמת מאוד שהולכת ומתחברת במהירות לכל אמצעי תשלום. האפליקציה מתחברת גם לכל מערכת פיננסית ולכל הרשתות החברתיות כולל למערכת התשלומים Alipay שבבעלות Ant Financial, חברה מסונפת לעליבבא (סימול:BABA), אחת ההשקעות הגדולות של סופטבנק.
האפליקציה בעצם מתחברת ל-730 מיליון המשתמשים שלAlipay שזה יתרון כמובן גדול (על נושא זה ניתן לקרוא כאן).
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לפני כשנתיים, בקיץ 2019 נקלעה סופטבנק לפיאסקו של WeWork, חברת הנדל"ן שהקים הישראלי אדם ניומן ושסופטבנק היתה (ועדיין) בעלת המניות הגדולה בה. חברה שעוסקת בהשכרה של סביבות עבודה משותפות ובהצלחה, אגב, לא מבוטלת. WeWork עמדה לצאת לציבור בהערכת חלל מטורפת ממש אבל ההנפקה בוטלה בעקבות גילויי אי סדרים וכו'. מניית סופטבנק, שערב ההנפקה, ביולי 2019, שברה את שיא כול הזמנים שלה, 27 דולרים, נפלה, במהלך המחצית השנייה של 2019 בכ-33% וסופטבנק מצאה עצמה במצב שבו החלו מומחים רבים להטיל ספק בהמשך קיומה, "האם גם הפעם יצליח Son Masayoshi, המייסד, היו"ר-נשיא-מנכ"ל של החברה, להיחלץ בגדול כפי שעשה זאת מספר פעמים בעבר?", שאלו האנליסטים.
ובכן, האיש עשה זאת שוב ובגדול והמניה, מאז משבר 2019, עלתה ב-178%, "מחזירה" ל- Masayoshiאת מעמדו המוביל מבין מנהלי ההשקעות בעולם. אם אכן תבוצע הנפקה של Paypay בהערכה הצפויה וכן הנפקת WeWork אז נראה ש-50 דולר למניית סופטבנק אינו השיא האחרון.
אבל כרגע וכפי שטוענים במורגן סטנלי שם נעשה מחקר לאחרונה, המניה יקרה וההמלצה היא "HOLD". מניית סופטבנק, לדעתנו, יכולה לשמש אחת האלטרנטיבות למשקיע שרוצה להשתתף בהתקדמות מהפכת האינפורמציה ונסביר בהמשך מדוע. במורגן סטנלי אגב משבחים החברה וההנהלה אבל לאור עליית המניה לאחרונה המלצתם על HOLD. יחד עם זאת הם העלו מחיר היעד ב-13.6%.ברבעון הראשון של 2021 אגב הציגה החברה תוצאות שיא שהיכו את הקונמנזוס בגדול.
סיפורה של סופטבנק ושל המייסד הוא אודיסיאה של ממש, ובאותה המידה גיזה של זהב שבמקרה זה היא השתלבות החברה במקום מוביל בשירותי ה-IT. לפני כעשרים שנה סחב אותנו ידידנו סטיבן למשרדו כדי לצפות בריאיון ראשון שנתן Son Masayoshi לרשת CNN וזאת לאחר טקס הפתיחה של Softbank America. האיש ביקש אז לחשוף, למשקיעי ארה"ב, את החברה והפילוסופיה שלו והמראיין נתן לראיון את הכותרת, "כוכב השקעות צומח במזרח שמומלץ לעקוב אחריו כי הבחור הזה (אז בן 41), מוכיח יכולות ניהול, באבחון השקעות, מיכולות בחירת השקעות ובכישורי משא ומתן עסקי, בלתי רגילות..".
סופטבנק, שהונפקה בטוקיו ב-1994, התחילה להיסחר בניו יורק, בנאסד"ק, רק ב-2011, ב-10 דולר, אבל עד שהגיעה לניו יורק עברה כברת דרך ארוכה בבורסה בטוקיו שם, בשיא בועת 2000, הגיעה לרמה של כ-100 דולר ומשם התדרדרה, בסוף 2002, עד לפחות מ-2 דולר
לאחר אותו ריאיון הזמין סטיבן מחקר על החברה, בדק מי האיש (אפילו דיבר עם שלדון אדלסון ז"ל, שקשור בעניין) ולאחר מכן רכש בלוק מניות גדול שעד כמה שידוע לנו עדיין מחזיק בחלקו).
Masayoshi הקים את החברה, כחברה להפצת תכנות, כשהיה בן 24, ב-1981. הוא יפני ממוצא קוריאני, בן לכורה פחם עני ושייך לאותה קבוצת קוריאנים גדולה שהיפנים הביאו ליפן כעובדי כפייה במהלך מלחמת העולם השנייה. מקבוצה זו יצאו האנשים שחזרו עם ידע לקוריאה הדרומית ושלמעשה הובילו את הרנסנס הכלכלי האדיר בקוריאה הדרומית. בגיל 16 "גילה" אותו מנהל מקדונלד ביפן ומימן את העברתו לקליפורניה וללימודים שם.
הוא סיים בהצלחה לימודי הנדסת מכונות בברקלי, הוקסם מהמחשב והשבבים, פיתח פלטפורמת תרגום אלקטרונית ומכר אותה לחברת שארפ ב-1.7 מיליון דולרים. בכסף התחיל לייבא מיפן מכונות ווידאו משומשות, שיפץ אותן והתקין אותן במסעדות ואוניברסיטאות, גובה אחוזים מהשימוש. בתוך זמן קצר הכפיל את הונו. לאחר שחזר ליפן נפגש שוב עם אותו ספונסר ממקדונלד והסביר לו שלדעתו טכנולוגיות המחשבים ידליקו את המהפכה המסחרית הבאה והוא מתכוון להיות שם ולהתמקד בהעברת אינפורמציה.
אנחנו מפרטים זאת על מנת שהקורא יבין את האסטרטגיה שלפיה מצעיד סאן את סופטבנק, אסטרטגיה שהוא מקיים בדייקנות מאז הקמת החברה - התמקדות בתחום הטכנולוגי עם דגש על העברת טכנולוגיה. מאז הקים את החברה הוא בונה אותה בהנחה שהעברת האינפורמציה היא המנוע החשוב ביותר של מהפכת הטכנולוגיה ואם החברה מסוגלת לדבוק בהחלטה ולזהות נכון את ההתפתחויות היא תצליח בעסקיה.
מתחילת הדרך הוא מעסיק קבוצת מומחים שעיסוקם היחיד הוא לחזות את ההתפתחויות העסקיות העתידיות של מהפכת האינפורמציה והשפעתן על ערך החברות בתחום והתרומה לאנושות. הפילוסופיה הנוכחית, שמופיעה בפרק "דו"ח המנכ"ל" בדוחות 2020, מבוססת בשלב הנוכחי על התקדמות ממוקדת בינה מלאכותית. "כיוון שטכנולוגיית המחשב עוברת מהפך אדיר לעולם של מחשבים אינטליגנטים", כותב Masayoshi בדו"ח השנתי האחרון, "המהפך הזה יוביל למהפכת אינפורמציה בעלת פוטנציאל אינסופי... אנחנו פועלים כדי לייצר קבוצה עסקית שתמקסם ערך, תוך כדי הנגשת טכנולוגיות ושירותים חיוניים לאנשים סביב העולם.
"אנחנו מאמינים לפיכך שחיוני עבורנו להמשיך ולהתפתח ללא הפסקה וזאת על מנת להתאים לשינויים שאנושות תעבור ולא רק להתמקד בטכנולוגיה זו או אחרת..". כך הוא פועל מההתחלה.
סופטבנק, שהתחילה כחברה למכירות תכנה ביפן, הונפקה, ב-1994, לפי שווי של 3 מיליארד דולרים, שווי שבהחלט לא שיקף את מצבה הכלכלי דאז. אבל מה שאיפשר לחתמים להצליח בהנפקה בערך כזה באותם ימים היתה שורה של עסקאות שסאן ביצע ערב ההנפקה כולן בהתאם לפילוסופיה שלו. רכישת רשת התקשורת האמריקאית Ziff-Davis Publishing , הקמת Yahoo Japan שכבשה במהירות את השוק היפני ורכישת חברת תערוכות התקשורת המובילה דאז, Comdex, משלדון אדלסון ז"ל.
הוא שכנע את אדלסון למכור לו את Comdex ב-800 מיליון דולרים שעדיין לא היו לו. סאן הצליח לשכנע קבוצת בנקים אמריקאיים להלוות לו, לצורך המשימה, 500 מיליון, "כנגד כספי ההנפקה (שעדיין לא בוצעה)" ועוד 300 מיליון, הבטיח לאדלסון, שיעביר "מכספי ההנפקה מיד לאחר שתצליח".
מומחים רבים בוול סטריט תמהו על החלטתו של אדלסון. אבל בדיעבד הסתבר שצדק כי בכסף שקיבל מסופטבנק ניצל הזדמנות ורכש את מלון סאנדס מה שאיפשר לו להקים את אימפריית ההימורים שלו. "איך עשית זאת?" שאל המראיין את סאן, "איך שכנעת בנקאיים ואת שלדון, שתצליח בהנפקה וממתי בנקאים ולבטח שלדון מאפשרים עסקה כזו שמותנת בכסף שקיים על הניר ועוד של איש עסקים זר?". סאן חייך, הרים ידיו, פרש אצבעותיו ואמר בחיוך, "שכנעתי אותם שאני מסוגל לממש את החלום שהצגתי בפניהם".
היכולת לזהות הזדמנויות עסקיות בזמן הנכון, לתפור עסקה מתאימה ולממש אותה זו גדולתו של האיש שמוביל היום את אחת מחברות האחזקה-השקעה הגדולות בעולם (שווה היום מעל 125 מיליארד) מבלי לאבד את השליטה למרות גיוסי הענק שביצע לאורך הדרך.
סאן מחזיק ב-26.47% מההון וההצבעה ועוד כחמישה אחוזים בנאמנות עבור משפחתו (האחרים הם The Master Trust Bank of Japan עם 13.2%, Custody Bank of Japan, Ltd עם 8.94%, ג'י פי מורגן עם 3.45%).
קבוצת סופטבנק מגדירה עצמה היום כ-"Strategic holding company" בתחום העברת הטכנולוגיה ותעשיות תומכות. יש לחברה 158 החזקות רובן הגדול בתחומים "מניעי IT" ביניהן חברות רשת למיניהן כמו Yahoo Japan, E-Trade, Morningstar, SB Creative, קבוצת המימון המקוון SBI Group , חברת משחקי הרשת GungHo Online Entertainment ואת Supercell וכול זה לצד האחזקה הגדולה -Alibaba (מחזיקה ב-30% מהחברה), ב-42.9% מהרשת החברתית הסינית Renren Network (סימול:RENN) ועוד.
קבוצת הטלקום כוללת כ-80% מענקיות התקשורת האמריקאיות Sprint Nextel (סימול: S), ו-T-Mobile (24%) וכן חברת התקשורת האלחוטית היפנית Ymobile, Vodafone Japan ואחרות לרבות (כפי שציינו) את חברת התערוכות המובילה בתחום התקשורת וה-IT, Comdex.
לסופטבנק שורה ארוכה של השקעות בכל תחומי המוליכים למחצה ובראשות ARM Holdings שכרגע נמצאת במו"מ למכירתה לנבידיה (סימול:NVDA). סופטבנק מחזיקה גם ב-15% מ-UBER, ו-80% מ-WeWork. כמו כן, ישנה קרן ההשקעות הגדולה, ה-Vision Fund, קרן הון הסיכון הגדולה בעולם בתחום הטכנולוגיה. הקרן גייסה כ-100 מיליארד כאשר סעודיה והנסיכויות הן המשקיעות הגדולות לצד קוואלקום, אפל, שארפ ועוד ומשקיעים פרטיים כמו לארי אליסון.
סופטבנק, שלאחרונה רמזה על הנפקת הקרן בניו יורק הוציאה בינתיים גם את 2 Vision Fund ששם היא משקיעה בעצמה 30 מיליארד. בקצור, מי שיטרח לבדוק את כל אחזקותיה של החברה יגלה שאכן האסטרטגיה מבוצעת וסופטבנק היא אכן חברה שפרושה לאורכה ורוחבה של תעשיית ה-IT לסוגיה. מדובר בעצם בסל גלובלי שמייצג, ורטיקלית, את פוטנציאל ה-IT העתידי. יש לחברה אגב גם אחזקות מעניינות בתחום התיירות והספורט.
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 19.סופטבנק הובילה הנפקה 22/06/2021 00:43הגב לתגובה זוחברת משאיות סינית שיש לה אפליקציה מיוחדת לקבלת בקשות להעברת סחורה, עובדת בשיטה של אובר...ופועלת גם לייצר רכב אוטונומי. אמזון התענינה לרכוש 20% ממנה
- 18.שאלה לשלמה 22/06/2021 00:30הגב לתגובה זוהן טוענות לפוטנציאל ענק בגלל הייחודיות שלהן. מה דעתך?
- 17.מקס 20/06/2021 13:06הגב לתגובה זוגם אני הייתי עני וצעיר ואחרי עשרות שנות עבודה אינני צעיר .
- 16.אבנר 20/06/2021 11:07הגב לתגובה זושלמה תודה על המאמרמדובר בחברה מאוד איכותית... לאחרונה נראית די מעניינת גם מבחינת המחירמה דעתך על החברה עם מכיר ?תודה
- שלמה גרנברג 20/06/2021 15:02הגב לתגובה זואחת מחברות הבטוח היותר מעניינות בתחום הרכוש והרפואי.
- 15.שלמה מה דעתך על אורמת ? תודה רבה (ל"ת)גיל 19/06/2021 17:54הגב לתגובה זו
- כתבתי עלהחברה מספר פעמים (ל"ת)שלמה גרינברג 20/06/2021 09:57הגב לתגובה זו
- 14.רמי 19/06/2021 17:54הגב לתגובה זותגובות מטופשות כמו של דני דין , שלום רב וכאלו שסתם מכפישים את שלמה זה יהיה מצויין. הם פשוט מיותרים.
- 13.ירון 19/06/2021 14:10הגב לתגובה זוכתבת לאחרונה שבשיאים גבוהים יש לממש חלק ובתיקונים לרכוש עוד.איך לדעתך כדאי להתנהל בשיא, כמה % למכור ? נניח הs
- 12.תרצו תאכלו, לא תרצו? 19/06/2021 01:59הגב לתגובה זומי יודע, אולי מחר יתמוטט העולם וכל רואה השחורות יצאו צודקים (=וגם יותר עניים)? ההיסטוריה מלאה בכאלה שחזו את סוף העולם ואת גוג ומגוג, ובהחלט יש גם הרבה יותר כאלה כאן
- 11.שלום רב 18/06/2021 19:45הגב לתגובה זוברור לי שעוד כמה חודשים תספר אמרתי ידעתי וחרטאבונא והכל יהיה שקר והבלים
- מה בדיוק פספסתי? תוכל לתת דוגמית? (ל"ת)שלמה גרינברג 19/06/2021 10:36הגב לתגובה זו
- 10.השפעות הוירוס הסיני ניכרות מאד על הגרינברג (ל"ת)דני דין 18/06/2021 17:44הגב לתגובה זו
- אברהם קרן 20/06/2021 12:29הגב לתגובה זובמערכת האתר.
- 9.לא משקיע בחברות הימורים. מי שהשקיע ושפל מיליארדים 18/06/2021 15:36הגב לתגובה זולא משקיע בחברות הימורים. מי שהשקיע ושפל מיליארדים על מיליארדים על עסק כמו וויוורק הוא מהמר בקזינו שפעם מצליח ופעם לא. לא הייתי משקיע במניה כזאת
- 8.אברהם קרן 18/06/2021 14:10הגב לתגובה זומבחינתי, עולם הSPAC ב2021 ואילך הוא הגלגול הנוכחי של משבר הסאב-פריים שעשוי להביא את המשבר הבא. על פניו, המרכיבים דומים - מינוף על מינוף ופחות רגולציה. דעתך? תודה מראש ושבת שלום, מאמר נהדר.
- שלמה גרינברג 19/06/2021 10:38הגב לתגובה זואיני שותף כלל. ה SPAC הוא כלי בן למעלה מ 50 שנה שפשוט "הותאם" למציאות הנוכחית
- אברהם קרן 20/06/2021 12:28.
- 7.תודה רבה (ל"ת)נחום 18/06/2021 13:22הגב לתגובה זו
- 6.הרצל 18/06/2021 11:31הגב לתגובה זוגם יתר הפרמטרים מראים שהיא לא יקרה. מדוע שלמה טוען שיקרה ?
- 5.גלי 18/06/2021 11:27הגב לתגובה זונראה כי בחודש, חצי שנה ושנה אחורהsftby דווקא יורדתכרגע על 36$ אז רחוקה מאוד מ50$
- לשלומו גרימבר 18/06/2021 16:30הגב לתגובה זותפרן ופעם שהיו לך כמה גרושים שבגין זאת נסעת לגלות לאיזה עשר שנים זה לא הושג ביושר ואפילו הרבה יותר גרוע??
- ל 27 שנים, לא לעשר (ל"ת)שלמה גרינברג 19/06/2021 10:39
- 4.יובל 18/06/2021 11:25הגב לתגובה זותודה על המאמר
- 3.תודה רבה שלמה. מעניין מאוד. (ל"ת)עמית 18/06/2021 11:24הגב לתגובה זו
- 2.נורית 18/06/2021 10:57הגב לתגובה זובאפט ואחרים נעשים ספקולטיבים עם העליה בגיל,דבר שלא היו עושים בגיל יותר צעיר ובעולם שוקי ההון במצב שונה
- דגן 18/06/2021 14:11הגב לתגובה זואחרת לא היה אומר באחד הראיונות האחרונים שהוא ממליץ "לשבת" על S&P500 במקום לעשות stock picking. תרומה של מהפכת הטכנולוגיה , חד משמעית.
- נורית 19/06/2021 09:46שכבוד דגן אינו אדם בר ויכוח,לכן אכנע ללא קרב
- 1.לרון 18/06/2021 10:51הגב לתגובה זוממליץ להימנע מסופטבנק,הסיכון גבוה מאוד
- ללרון מה שלומך 18/06/2021 17:30הגב לתגובה זותיקים ואתם די עושים שמות ללקוחות? ביינינו מר לרון ..יש לי הרגשה שבתיק האישי שלך אתה מופסד ים כסף נירה לי איזה 1900 שקל? יש מצב האא?