לאחר פרסום נתוני המשרות החזקים בארה"ב - האם הפד יעלה את הריבית?

מחר - החלטת הריבית של בנק ישראל; וגם - מה משמעות העובדה שקרטל הנפט אופק+ לא הגיע להסכמות בסופ"ש?
 | 
telegram
(2)

הכלכלה האמריקאית הצליחה לייצר בחודש יוני 850 אלף משרות חדשות, גבוה מהתחזית הממוצעת ל-720 אלף, ועדיין תשואות האג"ח נטו לירידה, כשאלה ל-10 שנים ירדו ל-1.42%. 

כמעט כל המשרות החדשות היו של עובדי מדינה, הוראה ופנאי, כשלעומתם בענפי היצור המספרים היו חלשים בהרבה ובחלקם אף שלילים. מול נתון המשרות הגבוה נרשמה גם תופעה חריגה של מתפטרים, אשר יחד עם אנשים שהחליטו לחזור לחפש עבודה (והחלו להיחשב כמובטלים) מספר המובטלים דווקא עלה ביוני מ-9.32 ל-9.48 מיליון, ושיעור האבטלה עלה ל-5.9%, לעומת צפי לירידה ל-5.6%. מעל כל אלה כדאי לזכור שנתוני התעסוקה כיום נתפסים במידה רבה כמעוותים, בין היתר בגלל שהממשל משלם על אי עבודה ובגלל שהגבלות על מערכת החינוך מאלצות רבים להישאר בבית עם הילדים. גם בקצב יצור המשרות הנוכחי עדיין ייקח לכלכלה האמריקאית יותר משנה כדי להחזיר את מספרם לרמתו טרום המשבר. אך יתכן שהחל מספטמבר, ככל שמערכת החינוך בארה"ב תיפתח מחדש ורוב מענקי האבטלה הנדיבים יסתיימו, נראה ירידה מחודשת בשיעור האבטלה. במידה וזאת לא תגיע, למשל בגלל צווארי בקבוק ביצור, אפשר יהיה בכלל לשכוח מהעלאות ריבית ב-2023. 

ענף התעשיה בבעיה, הזמנות יש אבל לספק אותן זה כבר סיפור אחר - נתוני הזמנות ממפעלים בארה"ב הפתיעו ביום שישי לטובה כשתיארו עליה של 1.7%. גם סקר מנהלי הרכש בחברות התעשייתיות של ISM אשר פורסם יום קודם תאר זינוק בהזמנות חדשות, אך גם בעיה מחמירה בלספק את ההזמנות הללו. הסקר תאר צווארי בקבוק קשים בניהם מחסור במלאים, חולשה בגיוס עובדים, עיכוב באספקה וזינוק במחירים ששולמו. אינדיקציה נוספת לחסמים ביצור קיבלנו מנתון מכירות הרכבים בארה"ב שירדו בחודש מאי במפתיע וזאת למרות הביקוש שממשיך להיות חזק. ללא יכולת לספק את הביקוש הפד צריך לחפש פתרונות להקל על היצור, בטח לא להעלות ריבית, שרק יחמירו את הבעיה: 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

קשה לראות את הפד מכריז בסימפוזיון בג'קסון הול בסוף אוגוסט על תכנית לצמצום קצב רכישות האג"ח, אף שזאת הציפיה המקובלת כיום - לחצי האינפלציה הגבוהים נובעים ברובם מצווארי הבקבוק, בניהם למשל הזינוק של 30% בשנה האחרונה במחירי המכוניות המשומשות שמיוחס כמעט כולו לחוסרים במכוניות חדשות ולא לתנאי אשראי נוחים. על זה תוסיפו את הנתונים מסוף השבוע על כך ששוק העבודה עדיין רפוי (שיעור אבטלה שעלה ל-5.9%). הכרזה כזאת, אם בכל זאת תתקבל, עשויה דווקא להוביל לירידת תשואות, דרך השתטחות נוספת בעקום התשואות. 

מחר - החלטת הריבית של בנק ישראל
בנק ישראל יקבל מחר את החלטתו המוניטרית לחודש יולי, אשר צפויה להישאר ללא שינוי, וזאת למרות התחזקות השקל בתקופה שחלפה מול סל המטבעות, למרות הפתעה כלפי מטה בשני המדדים האחרונים ולמרות ההתפרצות של ווריאנט 'דלתא', שצויין בעבר כסיכון העיקרי שהבנק חשש מהם. 

קרטל הנפט לא הגיע להסכמות - הנפט ב-75 דולר
תשואות האג"ח מתעלמות לא רק מנתון ייצור המשרות הגבוה אלא גם מהמשך הזינוק במחיר הנפט - קרטל הנפט אופ"ק לא הצליח להגיע בסוף השבוע להסכמות בין חבריו על הגדלת התפוקה המתבקשות ביציאה ממגבלות הקורונה, מה שהמשיך לתמוך בעליית מחירו ל-75 דולר לחבית. אך דווקא הלחץ הזה עשוי להיות זה שיביא לבסוף לנפילתו. בלומברג מדווח כי אבו דאבי לחוצה לקבל עוד מכסות כדי לנצל השקעות של מיליארדי דולרים שביצעה ברחבת קיבולת היצור, וכבר העלתה בסוף 2020 אפשרות שתפרוש מהקרטל. בנוסף, ככל שמחיר הנפט ממשיך לעלות הוא חונק את הכלכלה (הן את רווחיות החברות והן את הכסף הפנוי להוצאה של הצרכנים) ועשוי בעקיפין להביא לחולשה כלכלית שתפגע בו. כמו כן, עליית מחיר הנפט מעודדת מעבר מואץ יותר למכוניות חשמליות והתעוררות מחודשת של תעשיית פצלי השמן. הקרטל ייפגש שוב מחר (שני) בניסיון חוזר להגיע להסכמות על הגברת תפוקה וההיגיון הוא שזאת תגדל.  

יום עצמאות שמח לארה"ב
אמיר כהנוביץ הוא כלכלן המאקרו של אקסלנס

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    כהנוביץ סחטיין עליך שוחה נגד הזרם (ל"ת)
    אריק 04/07/2021 19:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    זה מה שהדמוקרטים בארה"ב רגילים לעשות
    חנוך 04/07/2021 10:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    להגדיל את מספר המשרות הציבוריות במיליון איש תוך חצי שנה, להקטין את מספר עובדי הייצור ולהוסיף מיליוני נתמכי רווחה. זוהי שיטה שמובילה להתדרדרות.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות