מדוע השוק התעלם מפרוטוקול הפד' שפורסם אמש - למרות שציפה לו?

הבנק האירופאי העלה את יעד האינפלציה מה שישאיר את הריבית שלילית למשך שנים - גם אם תהיה עליה באינפלציה; בנק ישראל שם סוף לספקולציות בנושא רכישות האג"ח; האם הכלכלה הסינית מתקררת מהר מדי?
 | 
telegram

החשש מהתחממות יתר של הכלכלה הולך ומממשיך להתחלף בחשש להתקררות מהירה, זאת כששיא ההתרחבות מאחורינו. ציפיות האינפלציה הארוכות יורדות ואיתן גם שיפוע עקום התשואות.

באופן פרדוקסלי האשם העיקרי בהאטה המהירה אלה צווארי בקבוק שנוצרו בגלל ההתרחבות החדה - סקר מנהלי הרכש בענפי השירותים בארה"ב (מרקיט) שפורסם שלשום תיאר התקררות חדה מ- 64 ל-60.1 (ערך מעל 50 מתאר התרחבות). 16 מתוך 18 ענפי השירות דיווחו על צמיחה ביוני, כשהובילו ענפי האומנות, הבידור והנופש, ולעומתם ענפי הנדל"ן והחקלאות דיווחו על התכווצות. חברות בענף השירותים תיארו מחסור בחומרים, זמני הובלה ארוכים יחד עם חוסר בהירות למתי דברים יסתדרו.

סין מתכננת חזרה להפחתות ריבית, כשהכלכלה הסינית מתקררת מהר מהצפוי - התשואה בסין ירדה אתמול לרמה הנמוכה שלה מאז אוג' 2020 - ראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג, אמר אתמול כי יש לחזור לתמוך בכלכלה הריאלית, גם באמצעות הפחתות ריבית, זאת לאחר פרסום סקר מנהלי הרכש בסקטור השירותים המקומי שתיאר התקררות מהירה מהצפוי. כלכלני גולדמן זאקס מעריכים כי על סמך ניסיון העבר כשהפחתת ריבית נזרקת לאויר בסין תוך זמן קצר היא לרוב מתממשת ולכן זה הופך להיות כעת תרחיש הבסיס שלהם. ביום שלישי בכיר סיני לשעבר ב-PBOC (הבנק המרכזי בסין) פרסם טור דעה בולט בו קרא לקובעי המדיניות לחזור להפחתות ריבית.  הטענות לכך היו כי צריך להקל על ההתקררות הכלכלה, להבטיח נזילות מספקת ולתמוך בשירות החובות. אך טענה מקורית נוספת היתה שהפחתת ריבית תהיה סוג של צבירת תחמושת לאפשרות שבעתיד יצטרכו לעלות אותה (כדי להתגונן מהעלאות ריבית בארה"ב, שייסכנו את המטבע המקומי), כך שלא יצטרכו לעלות אותה בתרחיש כזה לגבהים מסוכנים. אבל בינתיים נראה שזאת דאגה אחת פחות, כשמאז כאמור גם בארה"ב פורסם סקר מנהלי רכש בשירותים שתיאר התקררות מהירה מהצפוי בקצב ההתרחבות של סקטור השירותים, וגם בארה"ב העלאת הריבית הצפויה מתפוגגת:

כותרת ראשית

- כל הכותרות

השוק התעלם אתמול בנונשלנטיות מפרוטוקול הפד' שתיאר התקדמות מהירה יותר לעבר Tapering, כשזה נתפס כלא מעודכן - מפרוטוקול הפד שפורסם אתמול עלה שמשתתפים שונים ציינו כי הם מצפים שהתנאים להתחלת הפחתת קצב רכישת הנכסים יושגו מעט מוקדם מכפי שציפו בפגישות קודמות. אלא שמאז הפגישה הזאת פורסם כזכור נתון אבטלה, שעלה ל-5.9% וכאמור גם סקר חלש של מנהלי הרכש בשירותים. התשואה ל-10 שנים בארה"ב ירדה אתמול לרגעים מתחת ל-1.3%.

היום הלמ"ס תפרסם את סקר הערכת המגמות בעסקים בישראל, שיתאר האם גם אצלנו צווארי הבקבוק חונקים את ההתאוששות.

הבנק המרכזי באירופה (ECB) הסכים אתמול להעלות את יעד האינפלציה, בצעד שייאפשר להותיר את הריבית בגוש שלילית למשך שנים, גם אל תוך תרחיש של התחממות אינפלציה - סוכנות בלומברג מדווחת מפי מקורבים לבנק כי קובעי המדיניות הסכימו אתמול להעלות את יעד האינפלציה ל-2% (לעומת יעד קודם מעורפל של "נמוך מ-2%, אך קרוב אליו"), ואף הסכימו לאפשר גמישות נוספת ביעד במידת הצורך, כלומר גם אם תגיע ל-2% לא ימהרו להעלות אותה.

בנק ישראל חזר להגדיל בחודש יוני את רכישות האג"ח הממשלתיות - אחרי שלושה חודשים רצופים של הפחתה בקצב רכישות האג"ח החלו בשוק ספקולציות שהבנק החל דה-פאקטו להתקפל מתכנית הדגל שלו (Tapering). הבנק הכחיש זאת והמשיך לטעון שישלים את כל מסגרת הרכישות עליה התחייב. נתון אתמול על הגדלת קצב הרכישות בחודש יוני מ-3.0 ל-3.3 מיליארד שם בצד את הספקולציה להתקפלות.


אמיר כהנוביץ הוא כלכלן המאקרו של אקסלנס

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות