אחת ולתמיד: מהן ההטבות שעצמאים מקבלים כשהם חוסכים לפנסיה?
כן פנסיה או לא פנסיה? בכל שנה עצמאים מנהלים את הדיון הזה בינם לבין אלפי עצמאים בישראל. מצד אחד ישנה חובה לחסוך לפנסיה ומצד שני הקנס כל כך נמוך ולכן הדיון האם להפקיד לחיסכון הפנסיוני לא צריך להגיע מצד הקנס אלא מצד הדבש. מה תיתן לנו ההפקדה לחיסכון הפנסיוני וכשמדובר בעצמאים יש כאן מספר הטבות מס, הטבת מס במעמד ההפקדה, הטבת מס לאורך תקופת החיסכון וכמובן במהלך המשיכה.
הפקדה לחיסכון הפנסיוני חוסכת בתשלומי מס הכנסה במקום לשאול את עצמו האם להפקיד לפנסיה, צריך העצמאי לשאול את עצמו כמה עלי להפקיד לפנסיה כדי לנצל את מלא הטבות המס המגיעות לי. כשם שעצמאי מתכנן את ההוצאות בהתאם להכנסה השנתית, כך עליו לנצל את הטבות המס המגיעות לחוסכים בקרן הפנסיה.
בחיסכון הפנסיוני קיימות שתי הטבות מס במעמד ההפקדה, הטבת מס מסוג ניכוי, ההפקדה לפנסיה ולקרן השתלמות הנחשבת כהוצאה מוכרת המקטינה את ההכנסה החייבת במס הכנסה וביטוח לאומי והטבת מס מסוג זיכוי ממס, הטבה לקרן הפנסיה המעניקה החזר מס בגובה 35% מסכום ההפקדה.
עצמאי היה יכול להפקיד עד 16% מהכנסתו השנתית (ולא יותר מהכנסה שנתית בגובה 208,800 שקל ) ולקבל על ההפקדה הטבות מס מסוג ניכוי וזיכוי.
- "פקידי האוצר רואים אותנו כהוצאה ולא כהשקעה"
- לקראת סוף השנה: איך לנצל את הטבות המס בקרנות ההשתלמות וקופות הגמל?
עצמאי שמפקיד לקרן הפנסיה (ולא קונה עוד כיסויים ביטוחים נוספים) יכל להפקיד עד ל- 16.5% מהכנסתו (כפוף לתקרה). בהתאם לנתוני הדוגמה הקודמת, עצמאי בעל הכנסה שנתית של 123,276 ₪ יכל להפקיד לקרן הפנסיה 20,340 שקל, ובגין ההטבה הוא יקבל הטבות מס הכנסה בשווי 5,085 שקל
טיפ חיסכון קטן מי שהוא גם שכיר וגם עצמאי יתכן ואינו חייב להפקיד לפנסיה חובה כעצמאי, אך בהחלט היה יכול לנצל הטבות מס על ההפקדה במעמד עצמאי.
האם להגדיל את ההפקדה מעבר להטבות המס? החיסכון הפנסיוני נועד לגיל פרישה, לעצמאים רבים הסובלים מקשיים בתזרים מזומנים בעסק או מעונתיות עשויה להיות בעיה בריתוק סכומים לטווח כה ארוך. לכן במקרים רבים כדאי להפנות לחיסכון הפנסיוני רק סכומים שיקנו לנו הטבות מס. עצמאי שמעוניין לחסוך סכום נוסף לפרישה יכל לעשות זאת במוצר בשם קופת גמל להשקעה.
- מי יציל את העו"ש שלכם ומה הריבית שתקבלו על היתרה בחשבון?
- קרנות אג"ח אסטרטגיות: התשואות לא מצדיקות את דמי הניהול החריגים
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
קופת הגמל להשקעה אינה מוכרת לצורך הפקדות במסגרת פנסיית חובה לעצמאים, ואינה מקנה הטבת מס במועד ההפקדה. אך, בניגוד לקרן הפנסיה את הכספים מקופת הגמל להשקעה ניתן למשוך בכל שלב ללא קנסות או בעתיד להמיר את הכספים לקצבה חודשית. בנוסף, יכולה קופת הגמל להשקעה לשמש אתכם כקרן חירום לתקופה שבה העסק יקלע לקשיים. שימו לב כי הפקדה לקופת הגמל להשקעה מוגבלת בתקרה שנתית, השנה ניתן להפקיד לקופת גמל להשקעה 70,913.
הטבות המס בקרן השתלמות גם הטבת מס וגם פטור ממס רווחי הון בעוד שעצמאים מחוייבים לחסוך לפנסיה לפי חוק, החיסכון בקרן השתלמות הוא לא חובה, הוא זכות עבור העצמאי. בניגוד לחיסכון פנסיוני את הכספים מקרן ההשתלמות ניתן למשוך כבר לאחר שש שנים ממועד ההפקדה. מלבד האפשרות למשוך את הכספים, הפקדה לקרן ההשתלמות מקנה לעצמאי שלוש הטבות מס נוספות.
הטבת מס בהפקדה – בדומה להפקדה לקרן הפנסיה, הפקדה לקרן ההשתלמות מקנה הטבת מס. באפשרותך להפקיד עד 4.5% מהכנסה (עד לתקרה של 263 אלף שקל) הפקדה זו מקנה הטבת מס מסוג ניכוי.
הטבת מס לאורך החיסכון – לאורך שנות החיסכון הכספים בקרן ההשתלמות צוברים רווחים, רווחים אלו נצברים לך לעתיד. ואתה כחוסך נהנה מדחיית מס.
הטבת מס במשיכה – בניגוד למוצרי חיסכון אחרים החייבים במס רווחי הון של 25% במועד המשיכה. הרווחים על ההפקדות לקרן השתלמות (עד לתקרה שנתית של 18,480 ש"ח ) יהיו פטורים ממס. לכן, חוסך, עצמאי , עם הכנסה של 123,276 שקל, יראה לפניו שתי תקרות. תקרה לצורך הטבת מס ותקרה לצורך פטור ממס רווחי הון.
טיפ קטן לחיסכון בקרן ההשתלמות בניגוד לקרן הפנסיה נפקיד את מלא הסכום שמזכה אותנו בפטור ממס רווחי הון ולא ניצמד רק לתקרה המזכה בהטבת מס.
מאיפה נביא את הכסף עכשיו? הפקדה לקרן השתלמות 18,480 שקל, הפקדה לקרן הפנסיה 20,340 שקל. מהיכן מצפים שעצמאים יגייסו בכל דצמבר סכומים כאלה? ראשית לא חייבים להמתין לחודש דצמבר כדי לבצע את ההפקדות. ניתן להפקיד לאורך באמצעות הוראת קבע. ניתן להגדיר הוראת קבע חודשית על הסכומים שהוגדרו בפנסיית החובה לעצמאים, ואת השלמת ההפקדות לעשות בחודש דצמבר בהתאם להכנסה השנתית באותה השנה. בנוסף, עצמאים שכבר יש להם חיסכון בקרן ההשתלמות יכולים לקחת הלוואה מאותה הקרן. את ההלוואה ניתן להפקיד לקרן הפנסיה ולנצל את הטבת המס על ההפקדה.
טיפ קטן לחיסכון עצמאים שמבצעים הפקדה בכל דצמבר מאבדים את התשואה השנתית של הקרן, ולכן אם כבר מעוניינים לבצע הפקדה חד פעמית עדיף לעשות אותה בחודש ינואר ולא בדצמבר.
בשורה התחתונה הפקדות במסגרת פנסיית החובה מהוות רק את הרובד הראשוני לחיסכון פנסיוני ועל העצמאי לעדכן את גובה ההפקדה בהתאם להטבות המס המגיעות לו. עצמאי המעוניין להגדיל את סכום החיסכון יכל לעשות זאת באמצעות קופת גמל להשקעה, מכשיר חיסכון שניתן למשוך בכל שלב או להפוך בעתיד לקצבה פטורה ממס.
עצמאי חייב לנצל את הטבות המס הקיימות בקרן ההשתלמות בכדי להקטין את ההוצאה בסוף השנה יש לבצע הוראת קבע חודשית ובסוף השנה לבצע השלמות בהתאם להכנסה השנתית. עצמאי שמעוניין בכיסויים ביטוחים נוספים יכל לרכוש אבדן כושר עבודה וביטוח למקרה של מוות ולקבל הטבות מס נוספות.
הכותב הוא מתכנן פרישה, סמנכ"ל מקצועי בקוואליטי שירותים פיננסים, מרצה במכללת נתניה ובעל הבלוג: פנסיוני, להבין את הפנסיה
- 1.ניר 16/11/2021 05:30הגב לתגובה זוחשוב לציין כי אם אין הפקדה במשך 5 חודשים לקרן הפנסיה אזי לא יהיה כיסוי ביטוחי