סין לא תעבור את ארה"ב - תפסיקו להספיד את ארה"ב
מדהים כמה מגמות פועלות כבר שנים לרעת סין. מגמות חזקות מספיק שימנעו ממנה להפוך לכוח המרכזי העולמי במקום ארה"ב. הכוח החזק ביותר נגדה הוא הדמוגרפיה שלה עצמה. גם היותה חשופה יותר מכל מדינה אחרת לשינויי אקלים, בועת הנדל"ן הגדולה בהיסטוריה, השחיתות הפנימית האדירה, הפסדי עתק של יותר מטריליון דולר על הלוואות והשקעות הממשל באפריקה ובאסיה, תהליך הדה-גלובליזציה ומלחמת השבבים עם ארה"ב. כל אלו מכרסמים בה, הופכים אותה ליותר פגיעה ולפיכך ליותר מסוכנת. רוצים סימן מקדים? משקיעי הענק האמריקאים שצעקו שאמריקה שוקעת וצריך להשקיע בסין, אוכלים כעת את הכובע מרוב ייאוש - חלקם לא מצליחים להוציא את כספם משם.
עם נפילת ברה"מ היתה אופטימיות במערב שסין תלך באותה דרך ואולי אפילו תהפוך לדמוקרטיה ליברלית. ההיסטוריה כבר הוכיחה שאפילו במקרה הרוסי האופטימיות היתה מוקדמת ומופרזת. אך המסלול לפתיחות כלכלית בסין יצרה צמיחה אדירה ואת המעבר הדרמטי ביותר בתולדות האנושות של מאות מיליונים מעוני למעמד ביניים. ללא ספק היה זה משב עצום של אופטימיות לביעור הרעב העולמי. הצלחותיה כה הדהימו עד שמומחים החלו לחשב את קיצה של ארה"ב לאחור, כמעצמה הגדולה בעולם. אבל מזה כעשור הפתיחות וההתקדמות התרבותית שנדחפו ע"י רשתות חברתיות הבהילו את המפלגה הסינית הקומוניסטית שפוחדת כעת לאבד שליטה ובהובלת נשיאה שי, לחצה חזק על הברקס. סין כיום היא מדינה צנטרליסטית דרקונית שהקורונה עזרה לה להטמיע טכנולוגיות שמאפשרות מעקב דקדקני ומאיים אחרי כל תושב באוכלוסייתה הענקית. מדובר בדיקטטורה נוקשה ביותר, שלטון שפוחד לעתידו ומפחד מבני עמו ויטה יותר למצוא סכנות חיצוניות אמיתיות או מדומות.
זו הדמוגרפיה טמבל
עד אמצע שנות ה-90 מקרואיסטים לא מעטים העריכו שיפן תעקוף את ארה"ב ככוח הכלכלי הגדול ביותר. היא היתה הכלכלה השנייה בגודלה ועשתה לכל העולם "בית ספר". אך יפן קרסה וכלכלתה כמעט ונעמדה מלכת כבר 30 שנה. זה קרה בעיקר מסיבות דמוגרפיות. היפנים הפסיקו ללדת ילדים עוד הרבה לפני האירופאים, שכעת בתורם קורסים לאיטם פנימה. הדמוגרפיה תהיה גם הגורם העיקרי שיהיה כמשקולות על רגליה של סין וימנע ממנה להיות מה שהיא רוצה להיות - הכוח הגדול בעולם.
סין חווה את צמצום האוכלוסייה המהיר מכולם. חלק מעוצמתה תמיד היתה קשורה להיותה המדינה הכי מאוכלסת על הכדור (הודו עקפה אותה כעת). לפי הלמ"ס הסיני, אוכלוסייתה התכווצה ב-2022, תשע שנים מוקדם מהתחזיות הממשלתיות. מספר לידות ממוצע לאישה ירד לרמה נמוכה ביותר של 1.0, הרבה מתחת לתחזית הרשמית של 1.8, רמה שאף היא אינה מספקת כדי לשמור את האוכלוסיה באותו גדול. זה קורה למרות המעבר למדיניות "שני ילדים" ב-2016. מדוע? כי הנדסת תודעה רבת שנים הצליחה מעל המשוער והסינים התרגלו לעשות פחות ילדים. מדיניות הילד האחד שנמשכה 36 שנים שינתה באופן בלתי הפיך את ההשקפות הסיניות על הולדת ילדים: "ילד אחד או אף אחד" הפך לנורמה חברתית. שיעור הנשים שלא יולדות כלל עלה מ-2% בתחילת שנות ה-80 ל-18% ב-2020. בעשור האחרון מספר הנישואים הראשונים ירד ביותר ממחצית.
מומחים מעריכים שסין לא תצליח בשיקום הילודה ובעקבות עליית הגיל החציוני המהירה בעולם, צמיחתה תואט והחוב הממשלתי יתפח. בעוד ש-5 עובדים בגילאי 20-64 תמכו בכל אזרח ותיק מגיל 65 ומעלה ב-2020, היחס ירד לחצי, 2.4 עובדים כבר בשנת 2035 ו-1.6 ב-2050. זה מהיר יותר ממה שקרה ביפן. ומכיוון שאינה מדינה עשירה כמו יפן, ברור שמשבר הפנסיה הסיני יתפתח בעתיד גם לאסון הומניטרי. מגמות הילודה הפכו ללא פחות מאיום קיומי עליה.
צדק היסטורי? המזהמת הגדולה ביותר גם הכי חשופה לשינויי אקלים
הפיכתה למנוע התעשייה הכבדה של העולם גרם שתהיה גם המזהמת הכבדה ביותר. היא לא אשמה, העולם רצה ממנה אינסוף סחורה זולה. ג'יאנגסו, מחוז חוף שטוח ונמוך במיוחד, השוכן צפונית מערבית לשנגחאי, מתועש בכבדות ומייצר עשירית מהתמ"ג הסיני. הוא דורג לאחרונה כשטח הפגיע ביותר בעולם לשינויי מזג אוויר, בעקבות עליית מי הים. צפונית לו והשני אחריו ברמת הסיכון נמצא מחוז שאנדונג שהוא בסיס ייצור הפלדה העיקרי של המדינה וגם המחוז השני הכי צפוף. למעשה, בסין מצויים 16 מתוך 20 האזורים הפגיעים ביותר בעולם לשינויי אקלים, ובהם כמה ממרכזי הייצור החשובים ביותר - רובם נמצאים בסיכון מעליית מפלס מי הים. זוהי מסקנתם של מומחי סיכוני אקלים מחברת XDI שהעריכו יותר מ-2,600 אזורים ברחבי העולם.
מעל סין מתקיימת גם חרב מתהפכת בדמות "סכר שלושת הערוצים". מדובר בשלושה נהרות אדירים שגל שיטפונות חסר תקדים מציף אותם כמעט מדי שנה ומעמיד במבחן את הסכר המפלצתי שסוכר אותם ועלול לקרוס תחת העומס. צונמי ענק של עשרות מיליארדי קוב מים שיכה בנתיב הנהר הצהוב וימחק בדרך עשרות ערי מיליונים, בהן ווהאן (כן, עיר "הולדתו" של נגיף הקורונה) ויפגע בדרכו גם בשני כורים גרעיניים. מדובר בסכר הגדול בעולם עם יכולת אגירת מים של כ-40 מיליארד קוב, וגם בתחנת הכוח הגדולה בעולם. לשם השוואה, סכר אסואן במצרים מכיל כמות מים הקטנה כמעט פי אלף - 43 מיליון קוב. במידה וזה יקרה התפרצות הסכר תציף שטחים שחיים בהם 25 מיליוני סינים ותגרום לאסון האקולוגי הגדול בהיסטוריה. גם במקרה זה שינויי האקלים גרמו לכך שכמעט מדי שנה גובה המים עולה ושובר שיאים. החשש הוא מאסון כפול במקרה של הצפה: אקולוגי וגרעיני.
בועת הנדל"ן הגדולה בהיסטוריה
בסין חיה ובועטת בועת הנדל"ן הגדולה בהיסטוריה. ערי הרפאים בסין הן הדוגמה הטובה ביותר לכך. עשרות ערים ענקיות שמספר הדירות הריקות בהן מוערך כגבוה יותר מכל הדירות המאוכלסות בגרמניה, למשל. תכנון מלמעלה שכשל כישלון חרוץ. קרן המטבע הבינלאומית דיווחה שחברות קבלניות שהגיעו לחדלות פירעון או קרובות לכך מהוות 38% מנתח שוק האג"ח הסיני בכללותו (מנתונים משנת 2020). שוק הדיור הסיני מנופח ומוערך בשווי של פי 4 מהתוצר, בעוד ששוק הנדל"ן האמריקאי שאף הוא יקר, מוערך פי ב-1.6 מהתוצר. קובעי המדיניות הסיניים עומדים בפני דילמה: אם בועת הנדל"ן לא תתפוצץ, זוגות צעירים לא יוכלו להרשות לעצמם לרכוש דירה גדולה יותר ולגדל שני ילדים. אם הבועה תתפוצץ כלכלת סין תאט משמעותית ומשבר פיננסי יפרוץ (ועלול להדביק את יתר העולם).
מהמדינות המושחתות על הכדור
לפי הניו יורק טיימס ממחקר מ-2018, מתוך 2,924 החברים בקונגרס הלאומי העממי (הפרלמנט הסיני) 153 מהם בעלי שווי נקי שמסתכם בכ-650 מיליארדי דולרים! מחקר אחר, הפעם של ה-CIA שהתפרסם לפני כעשור, מצא שיותר מ-90% מהמיליונרים בסין מקורבים משפחתית לחבר פרלמנט סיני כזה או אחר. קוראים לזה נפוטיזם ובסין כנראה הצליחו להביא את התופעה לשיאים עולמיים. מדוע? חשבון קצר מראה לנו שההסתברות שיהיה מיליונר בקרב קבוצה של 2,924 אנשים אקראיים, זאת מתוך אוכלוסיה של 1.28 מיליארד תושבים, היא רק 0.0002% ולא 90% כפי שמצא ה-CIA. כנראה שזה לא מספיק - הממשלה לוקחת כעת "מניות זהב" בחברות בכל רחבי סין כדי לשלוט בהן. היא גם חוסמת יותר ויותר את האפשרות של זרים להוציא את כספם מסין. כל החזאים ומשקיעי הענק האמריקאים שצעקו שאמריקה שוקעת וצריך להשקיע בסין אוכלים כעת את הכובע מרוב ייאוש – חלקם לא מצליחים להוציא את כספם משם.
דה-גלובליזציה - סין הנפגעת העיקרית
כדי לשרוד הסינים חייבים כמויות חסרות תחתית של ביקושים למוצרים שהם מייצרים. בעקבות הקורונה והפגיעה הקשה בשרשראות האספקה וכעת מלחמת רוסיה אוקראינה והסנקציות שמקטבות את הסחר בין מדינות שונות, מתחיל העולם המערבי, האחראי על שני שליש מהסחר העולמי, לעבור למיקוד אזורי ולוקלי. זה תהליך ארוך, יקר ואינפלציוני אך ממשלות מתעקשות מעתה שניהול סיכונים נכון מחייב שמוצרים מסוימים יסתמכו יותר על ייצור מקומי. הדה-גלובליזציה הזו היא מגמה רעה מאד לסין. ארה"ב אפילו מתחילה מהלכים ראשוניים להגבלת יכולת האמריקאים לרכוש מוצרים מסוימים מהם ומבחינת סין לאבד את הצרכן האמריקאי זה לא פחות מקטסטרופה.
מעל טריליון דולר נמחקו
ארצות אפריקאיות רבות קיבלו סכומי עתק במהלך השנים כהלוואות, כחלק מאסטרטגיית העצמת ההשפעה הסינית על מדינות רבות באפריקה השחורה. אבל עליית הריבית והפגיעות הכלכלית בעקבות הקורונה של כמעט כל מדינות העולם השלישי הביאה רבות מהן למצב של פשיטת רגל דה פקטו. כך שאת כספם חזרה הסינים רק יכולים לחלום לקבל. בנוסף, במסגרת אסטרטגיית "החגורה והדרך" סין בנתה רשת מסילות וגשרים אדירה שמחברת בינה לבין אירופה, כחיקוי לדרך המשי המפורסמת. הושקעו ע"פ הערכות כטריליון דולר, רובם ניתנו כהלוואות למדינות במרכז אסיה שאף הן כעת בצרות. בכל מקרה תהליך הדה-גלובליזציה יפגע קשות בכדאיות הכלכלית של הפרויקט הזה שגם כך תועלתו היתה מוטלת בספק. ע"פ אומדנים שונים מדובר בחובות אבודים בסכומים העולים בהרבה על טריליון דולר שסין לא עומדת לראות בחזרה.
מלחמת השבבים
ולמי שפספס את הדרמה הגדולה ביותר - ארה"ב שחוששת שעד 2030 סין תפתח בינה מלאכותית חזקה יותר משלהם, אסרה על יצוא שבבים מתקדמים לסין. סין זקוקה להם גם עבור מחשבי-על, טילים בינ-יבשתיים וביג-דאטה. עד כה היא ייבאה את השבבים המתקדמים ממדינות מערביות שונות (בראשן טאיוואן). כדי לחסל את תלותה זו ביבוא הקריטי ביותר מבחינתה, היא השקיעה עשרות רבות של מיליארדי דולרים בפיתוח תעשיית שבבים מתקדמים מקומית. אך זה לא הצליח ולמעשה נחל כישלון חרוץ.
הפחד האמריקאי שהוזכר הביא את ביידן להוציא לפני כחצי שנה דירקטיבות שחוסמות מכירת שבבים מתקדמים לסין, מכל חברה הקשורה בעסקים בדרך כלשהי עם ארה"ב (בפועל, כמעט כל החברות בעולם). זו פגיעה קשה ביותר שמשבשת את התוכניות הסיניות העתידיות הן בתחום הביטחוני והן בתחום הכלכלי וזה מקפיץ את המתח בין שתי המעצמות לשיאים חדשים.
מכיוון שמרכז הייצור העולמי של שבבים מתקדמים הוא בטאיוואן (כ-80%) והוא יכול למלא את כל מחסורה של סין, והיסטורית המפלגה הקומוניסטית הסינית תמיד טענה שטאיוואן שייכת לסין, מתעצם איום צבאי אדיר על טאיוואן, בחינת שתי ציפורים במכה אחת בעיניים סיניות. ארה"ב ויפן כבר הודיעו שהן תגנה על טאיוואן במקרה כזה, אך מנהיג סין, שי, לא נבהל והכריז ש"החזרת" טאיוואן לידיים סיניות היא מטרה עתידית שלהם. משמע פוטנציאל נפיץ למלחמת עולם שלישית, לא פחות... ומדוע לא בעצם? אם המצב הפנימי בסין יהפוך כלכלית ופוליטית לקשה יותר, מדוע שלא להכריז על מלחמה פטריוטית. זה הרי מצליח לפוטין, לא?
ד"ר אדם רויטר – יו"ר חיסונים פיננסים, יו"ר הדג'וויז, מחבר משותף של הספר "ישראל סיפור הצלחה"
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
22.הייתי בסין והיא לא תחליףאנשים שם טיפשים 27/03/2024 09:33הגב לתגובה זו0 0האזרחים הסינים הם טיפשים ואם לא המערב אז סין הייתה נישארת טיפשה ומעפנה. המערב לא השכיל להבין את זה והמשיך להעביר לשם תעשיות שלמות במחשבה שיותר זול לקיים תעשיה בסין ויש גם יותר שטח.. היה ברור שסין תנצל את זה ותגנוב את התעשיות האלה ואת המערב. סין היא הגנב הכי גדול שיש בכדור הארץ. הם ניסו לגנוב את הונג קונג וניסו לגנוב את טייוואן. הכי מצחיק זה שסין מנסה לגנוב את רוסיה אבל רוסיה בחיים לא תתן לזה לקרות והטיפשים יילחמו זה בזה ובינתיים אנחנו במערב נשב ונצחק ונהנה מהקומדיה. מה שהמערב צריך להבין זה שאי אפשר לקיים תעשיות בחו"ל ובטח שלא בסין.סגור
-
21.קפיטליזם דורש רווח וצמיחה וזה בתורו גורם למחזוריותדוד 17/04/2023 21:28הגב לתגובה זו0 0של גאות ושפל.סגור
-
20.לא רק שסין לא תעקוף בשום סקטור את ארהבכגן 07/04/2023 09:06הגב לתגובה זו0 0יש לא מעט גורמים שרוצים ומעבירים עבודה דה פקטו להודו.סגור
-
19.חי באשליות קשותחיים 04/04/2023 19:09הגב לתגובה זו0 1כמו הרוב המוחלט של הדוקטורים (indoctrinated) והפרופסורים השפוטים של ארה"ב והמערב. התפכחות כואבת בקרובסגור
-
18.מרתק כרגיל (ל"ת)מיכאל 04/04/2023 13:00הגב לתגובה זו4 0סגור
- טען עוד
-
17.ארה"ב סיןחופי 03/04/2023 12:49הגב לתגובה זו2 2סין כבר עברה מזמן את ארה"ב, כולל אפילו יחד עם אירופהסגור
-
16.הסיפור הדמוגרפי פחות מעניין לדעתייואליקו 03/04/2023 10:04הגב לתגובה זו5 1זה היה קריטי לפני 40 שנה אולי, היום הבינה המלאכותית משנה את הכל. עדיין יש מאות מיליוני (או יותר) סינים רציניים ומוכשרים שיבנו טכנולוגיה חזקה, וישתמשו באוטומציה כך שלא באמת יהיה מחסור אמיתי בעובדים. מסכים לגבי צורת המשטר והשחיתות - היסטורית זו שיטה גרועה שבסופו של דבר קורסת ולכן אני מתרחק מהשקעות שם, אבל הטיעון הדמוגרפי חלש למדי.סגור
-
15.זה כלום הולכים ביחד נגד סין מהפחד ממנה אומר המון מאודשי.ע 02/04/2023 21:33הגב לתגובה זו3 1כולים פוחדים ממנה ומהחוזק המפתיע שהיא גדלה.ארצות הברית לבד לא יכולה עליה..יש לה הרבה כוח והמשטר הריכוזי עוזר המון להצלחה שלה..עובדה שכמעט אף אחד לא מכיר בטייוואן אומרת המוןסגור
-
14.חברות במחיר בועהחובות עתק 02/04/2023 21:27הגב לתגובה זו1 0עדיין ההתפוצצות לא הגיעה.סגור
-
13.כתבהמעניינת ומרתקת (ל"ת)אבגד 02/04/2023 18:01הגב לתגובה זו8 0סגור
-
12.שתי מעצמות דפוקות עם מנהיגים מטומטמים וכלכלת פייק8 02/04/2023 14:48הגב לתגובה זו8 0התחרות היא: הבועה של איזו מעצמה תתפוצץ קודם.סגור
-
11.ניתוח בשנקל. חרטוט בגרוש.Robin Hood 02/04/2023 14:15הגב לתגובה זו1 6תתרחקו בחיסונים פיננסים. מעולות נמוכה אפילו מחיסוני פייזר שביבי הביא. ארצות הברית היא אימפריה בירידה וסין היא אימפריה בעליה.סגור
-
10.סיןגרג 02/04/2023 13:02הגב לתגובה זו9 2כל מילה בסלע כל מי שהשקיע בסין הפסיד סין גם מעתיקה טכנולוגיה מערבית לרוב אמריקאית וגם את זה עושה באיכות גרועהסגור
-
9.כתבה מעניינת, נהנתי לקרוא!שחר 02/04/2023 12:57הגב לתגובה זו12 0אם כי יש גם טיעונים המחזקים את הצד הנגדי שלא הובאו כלל בכתבה וחבל.סגור
-
8.סינמריקהפועלת 02/04/2023 12:17הגב לתגובה זו1 0על הנושא הדימוגרפי כתבתי לפני שנים היות והוא נושא בתוכו משמעויות כבדות. מול הירידה הדימוגרפית בסין מצטיירת ארה"ב הקולטת לתוכה גם מהגרים . אלא שכאן נעוץ מכשול אצל האחרונה כי השכלה אקדמית נחוצה עולה ממון רב, רחוק מכיסה של אוכלוסייה ניכרת בארה"ב. פתרון של סוגייה זו יכול להאיץ את הכלכלה האמריקנית לגבהים נוספים.סגור
-
7.תעבור יותר מהר משנדמהאזרח 02/04/2023 11:41הגב לתגובה זו9 2סין כבר היום מושכת חזרה הגירה של סינים מארה"ב שהתמחו בכלכלה חופשית בארה"ב וחוזרים ונותנים דחיפה לכלכלה הסינית. בנוסף הידוק הקשרים של סין עם הודו, רוסי ברזיל והרחבת הפריסה שלה באפריקה ביחד עם התקרבות אירן ואפילו ערב הסעודית מאפשר לה מרחב גמישות אנרגטית ושליטה במחצבים.סגור
-
6.כל מעצמה בעיקר כלכלית צריכה " תספורת " כל 10-20 שנה אחרדן כלכלן 02/04/2023 11:35הגב לתגובה זו1 1אחרת תהיה שחיקה או אובדן מעמד. את זה ארה"ב עושה היטב במחיר כבד אבל נכוןסגור
-
5.שחור לבןלא דוקטור 02/04/2023 11:21הגב לתגובה זו4 0הכוח עובר למזרח לאט ובעיקביות , האם תהיה לנו מעצמת על? לא , כנראה מעצמות אזוריות. סחר של אסיה ללא דולר וחזרה של ייצור לארצות הברית זה אינפלצייה כרונית. ארצות הברית נהנתה שנים לייצא אינפלצייה והזמנים השתנו. צריך להיות ממש עיוור או דוקטור בשביל להיות עיוור למצב , ועדיין ארוכה הדרך זה לא קורה מחרסגור
-
4.עליית סין היא אינטרס ישראלי מובהקשמואל א 02/04/2023 11:20הגב לתגובה זו13 9דבר זה יעלה את הצורך של ארה״ב בישראל ויגרום לתחרות של סין וארה״ב בישראל. ארה״ב לא תיקח את ישראל כמובן מאילו. בהצלחה לסין וארה״בסגור
-
איוולת אמרת. ארהב היא הידידה הגדולה ביותר של ישראל.שמואל ב 02/04/2023 13:20הגב לתגובה זו12 12כל מאזן כוחות עולמי שפועל על אינטרסים אחרים לא ישחק לטובתינו. אנחנו מדינה אחת קטנה עם הרבה אויבים.סגור
-
ארה"ב היא הידידה הגדולה ביותר של ארה"ב (ל"ת)נועם 02/04/2023 16:11הגב לתגובה זו14 0סגור
-
3.אין להם מה לדאוגששי שש 02/04/2023 11:18הגב לתגובה זו1 0ישראל תתמוך ותציל את אמריקקאסגור
-
2.הבעיה העיקריתמשה 02/04/2023 11:18הגב לתגובה זו9 0אינה סין . אלא ארהב עצמה .סגור
-
1.חוץ מעיניים מלוכסנות סין כבר עברה אותם בכל פרמטר (ל"ת)ברי 02/04/2023 11:07הגב לתגובה זו18 1סגור