חייבים עדכון גרסה: הרשתות החברתיות מלאות בהצעות השקעה ורשות ני"ע שותקת

בזמן שמנהלי קרנות כפופים לרגולציה ארכאית וכבדה מצד רשות ניירות ערך, הרשתות החברתיות מוצפות בהמלצות השקעה לא מפוקחות מבלי שנעשה דבר; המציאות מחייבת תיקון, אחרת כל סנדלר יהיה "מכון הנעל"
 | 
telegram
(6)

כולנו משקיעים באופן ישיר או עקיף בקרנות נאמנות. השאלה הגדולה היא איך לבחור באיזו קרן להשקיע. בתקופה האחרונה התרחבה ברשתות החברתיות תופעה מטרידה, פוסטים והמלצות השקעה שמפורסמים על ידי גורמים לא מקצועיים, חלקם בעלי אינטרסים. הדבר המצער הוא שהמשקיע מקבל חצי תמונה במקרה הטוב,  או תמונה מטעה, במקרה הרע יותר.

המצב חמור בשל מגבלות החוק החלות על גורמים המפוקחים על ידי רשות ניירות ערך כמו מנהלי הקרנות בישראל. מגבלות אלו מונעות מהם להגיב ולהציג את התמונה הנכונה באופן מקצועי. זה חייב להשתנות.

קרן נאמנות היא מכשיר פיננסי המאפשר השקעה בשוק ההון לשם הפקת רווחים מניירות ערך בארץ ובעולם. קיימות בישראל אלפי קרנות נאמנות והן מנהלות כיום כ-500 מיליארד שקל במגוון סוגים של קרנות. פעילות הקרנות בישראל הוסדרה בשנת 1994. בישראל כמו בישראל, אחרי שנחקק חוק, צריך להסביר אותו. וכך, קבעה רשות ניירות ערך מאות תקנות, הוראות, חוזרים, שאלות ותשובות ועוד. חלק נכבד מכל "הטוב" הזה נוגע לפרסום קרנות על ידי מנהלי הקרנות כך שמי שאינו בקיא בנבכי הרגולציה לא ידע מה מותר ומה אסור. אגלה לכם - האסור גדול מהמותר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

וכאן טמונה הבעיה. כפי שאמרנו, החוק נחקק בשנת 1994. לפני שלושים שנה! הרשתות החברתיות לא היו קיימות אז. וכך בימינו, כמו הרבה מאוד דברים, כמעט הכל מתנהל ברשתות החברתיות. כל אדם שפתח חשבון ברשת יכול לכתוב ככל העולה על רוחו. החל מייעוץ השקעות ועד המלצת קניה לקרן כזו או אחרת. מצב בו כל חכם בפני עצמו זורק לאוויר הבלחות בלתי מבוססות או נכונות חלקית בלבד וסוחף אחריו משקיעים תמימים הוא לא טוב ואף מסוכן. המצב עוד יותר גרוע במקרים בהם "מומחים" מכוונים את השוק לקרנות מחוץ לישראל שאינן בהכרח יותר טובות, ולעיתים תוך הצגת מידע ונתונים שגויים, ופוגעים ככה גם במשקיעים וגם בכלכלה הישראלית. לעומת זאת, בכל הקשור למנהלי קרנות יש חוק משנת 1994. מנהל קרן מחוייב לכללים של שנת 1994 בשנת 2024. למנהל קרן אסור לפרסם שום דבר שאינו בהתאם לרגולציה הכבדה והמיושנת.

הדבר לא נעלם מעיני רשות ניירות ערך והיא פועלת במסגרת תזכיר חוק לעידוד פעילות בשוק ההון, להסדיר באופן מקל את הפעילות ברשתות החברתיות על ידי מי שאינו בעל רשיון, אך ביחס למנהלי קרנות נקבע בתזכיר כי הכללים שיחולו ייקבעו בהוראות עתידיות. מה ייכתב בהן? לא ברור.

המצב צריך להיות הפוך. מנהלי הקרנות הם גופים מפוקחים בעלי רשיון. להם הידע, המקצועיות והניסיון לפרסם בצורה אמינה ונכונה. חזקה שיפרסמו דברי אמת וינחילו לציבור את הנדרש לצורך השקעות חכמות, אחראיות ונכונות למשקיע הישראלי. כמובן שמי שיגרום להטעיה מכוונת או יסתיר מידע נחוץ עליו לשלם מחיר. את זה מנהל הקרן חייב לעשות במסגרת מהירה, פשוטה וללא מגבלות עתיקות שלא מותאמות להיום. מה שהיה טוב ב 1994 לא יעבוד טוב ב 2024 בלי עדכון גרסה מהותי. מן הצד השני חובה על רשות ניירות ערך לטפל באופן מהותי במי שמטעה את השוק, גם אם הוא לא תחת פיקוחה הישיר.

אם לא ישונה המצב, אנו נמשיך לראות טעויות, פגיעה בכלכלה הישראלית וכן חינוך שוק קלוקל, וכמאמר הגששים, יהיה כל סנדלר "מכון הנעל".

הכותב הוא סמנכ"ל משפט ורגולציה בקסם קרנות נאמנות, הפניקס בית השקעות. 

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    הגיע הזמן שיעשו סדר
    עידן 08/05/2024 16:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יש ברשתות החברתיות המלצות טובות והמון המלצות רעות, בגדול אסור להמליץ אבל כולם עושים את זה.
    סגור
  • 5.
    הכותרת בכלל לא בכיוון הרשתות החברתיות הן...
    מיסים 08/05/2024 11:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כל טיקטוק יוטיוב ועד אינסטגרם מכניסים כסף שחור.. אז איפה הרשות המיסים??
    סגור
  • 4.
    נכון!!! ויפה שעה קודם (ל"ת)
    איתן 08/05/2024 10:15
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 3.
    לא שמנהלי הקרנות טובים יותר.. שנה אחרי שנה ה"קוף" מנצח
    טראמפ 08/05/2024 09:59
    הגב לתגובה זו
    6 1
    לא שמנהלי הקרנות טובים יותר.. שנה אחרי שנה ה"קוף" מנצח את רוב הקרנות, אז איפה המומחיות שלהם לייצר תשואה??
    סגור
  • 2.
    נו באמת! יש לך את זה ביותר הפחדה
    אני 08/05/2024 09:47
    הגב לתגובה זו
    8 1
    הדאגה היחידה לכתב הינה להפסדים שלו ולא לכספי המשקיעים או כלכלת המדינה. המטרה העיקרית של בתי ההשקעות בישראל והבנקים הינה לגרוף כמה שיותר רווחים מהמשקיעים בעמלות מטורפות. מבחינתם תשואה ממוצעת שנתית של 5% תורידו מזה 2-3% אינפלציה זה הישג אדיר שהמשקיעים צריכים לשמוח בשבילו. זאת ועוד כאשר השוק עושה בממוצע 10%. אל תאשימו את הרשתות החברתיות בנטישה של המשקיעים וחוסר האימון בכם. הדור הצעיר הינו דור שהחליט שאינו עדר כמו ההורים שלו. הדור הצעיר יודע לחקור ללמוד ולקבל החלטות משכילות לטובתו. תתחילו להוריד עמלות ולהציע מוצרים רלוונטיים שיכולים להיות מותאמים יותר לשוק ואז תראו חזרה של משקיעים. כל ניסיונות ההפחדה האלו כבר לא עובדים עלינו לצערכם.
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    סוחרי אשליות
    עופר 08/05/2024 09:36
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אכן הרשת מוצפת בסוחרי אשליות לאנשים שלא מבינים ,עם צילומים פסטורליים כאילו הם יביאו למשקיע את העושר וללא סיכונים. זהירות!!!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות