בנק ישראל: הרשויות המקומיות החזקות מימנו יותר שעות לימוד

על פי מחקר שערך הבנק: ברשויות הערביות ממוצע השעות הממומן נע בין 0-0.9, במגזר הבדואי עומד הממוצע על 0.13 שעות, ובמגזר היהודי הוא נע בין 1.31 ל-2.65.
יואב כהן |

לפני זמן קצר, פרסם בנק ישראל מחקר הבודק מימון הוראה בחינוך היסודי על ידי הרשויות המקומיות והשפעתו על ההעדפה המתקנת. המחקר חושף פערי מימון של שעות ההוראה לבית הספר היסודי בין השכבות החלשות והחזקות ובין המגזר הערבי והיהודי.

בשנים 2001 2009 מימנו הרשויות המקומיות ממוצע של 1.5 שעות עבודה שבועיות לכיתה בכלל החינוך היסודי הרשמי הרגיל. כלומר ללא חינוך מיוחד וללא חרדים. מספר זה משקף כ-2.5 אחוזים בלבד מסך השעות וכ-25 אחוזים מהשעות שמקורן אינו במשרד החינוך.

רשויות מקומיות באשכולות חברתיים-כלכליים גבוהים יחסית, שם מצויים בעיקר בתי ספר שתלמידיהם באים מרקע חזק, השתתפו במימון שעות העבודה יותר מרשויות באשכולות נמוכים. הרשויות הערביות, שרבות מהן עניות, כמעט לא השתתפו במימון השעות. ברשויות הערביות ממוצע השעות הממומן נע בין 0-0.9, במגזר הבדואי עומד הממוצע על 0.13 שעות, ובמגזר היהודי הוא נע בין 1.31-2.65.

בהסתכלות על השעות שמשרד החינוך מממן, אזי היקף ההעדפה המתקנת בחינוך היסודי הממלכתי-עברי, לטובת תלמידים מרקע חברתי-כלכלי חלש לעומת חזק, עומד על כ-32 אחוזים. שיעור זה פוחת לכ-27 אחוזים כאשר מביאים בחשבון את השעות הממומנות על ידי הרשויות המקומיות. הסיבה לכך היא שרשויות מבוססות הקצו לבתי הספר היסודיים הרבה יותר משאבים מרשויות פחות מבוססות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה