"ההייטק אינו כלכלה נפרדת"; "השכר לא יעלה בלי גבול, יגייסו מחו"ל"

מה מידת החשיבות של ההייטק למשק הישראלי, כיצד משפיעה בפרט שורת ההנפקות הנוכחית בוול סטריט, עד מתי תמשך חגיגת השכר ועד כמה קיים שוויון הזדמנויות בתחום? בדקנו עם אסף קובו מרשות החדשנות, ושלי הוד מויאל ומור אסיא מ-iAngels

יש הרבה אמירות על כך שבישראל יש שתי כלכלות, ההייטק וכל השאר - זה לא נכון", כך גורס אסף קובו, מנהל אגף הכלכלה של רשות החדשנות כשאנחנו מדברים איתו על הנעשה בהייטק המקומי בתקופה האחרונה. הכסף של המוסדיים וקרנות ההון סיכון רק מחפש מטרה, רמות השווי קופצות הן בגיוסים הפרטיים והן בגל ההנפקות בוול סטריט של הסטארט-אפים המקומיים. אך האם לחגיגה הזאת הוזמן מעגל סגור בלבד או שזו שמחה מרובת משתתפים, שכוללת גם את מי מאיתנו גם כאלה שלא אוכלים קוד לארוחת בוקר? לפי קובו האופציה השנייה היא הנכונה.

"אנחנו כלכלה אחת וההייטק הוא לא כלכלה נפרדת. הוא פשוט נמצא כמה שנים קדימה לעומת סקטורים אחרים ומאמץ טרנדים הרבה יותר מהר. אבל זה שהוא הראשון לא אומר שהוא היחיד שמסוגל. למשל, רק לאחרונה ראינו לדוגמה טפטופים במגזר הציבורי, כשהממונה על השכר ונציבות שירות המדינה הוציאו חוזר על יום בשבוע של עבודה מהבית. כלומר, ההייטק יוצר סטנדרטים של פריון שיכולים למשוך גם סקטורים נוספים למעלה והחשיבות שלו היא גם בעצם זה שהוא מראה לנו איך שאר ענפי המשק יכולים להיראות".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

קובו מדבר איתנו גם על החשיבות של הענף למשק כולו. "בסוף ההייטק לא מייצר איכות חיים רק לעובדים שלו אלא תורם לכל הכלכלה – כרבע מגביית מס ההכנסה בישראל מגיעה מהענף. בדוח האחרון שלנו פרסמנו שקול ל-15% מהתוצר המקומי בעוד ש-10% מכח האדם מועסק בו, והוא מהווה 43% מהייצוא של מדינת ישראל".

דברים ברוח דומה אנחנו שומעים גם משלי הוד מויאל וממור אסיא, מייסדות פלטפורמת ההון סיכון iAngels המחברת בין משקיעים לבין סטארט אפים פרטיים שיוצאים לסבבי גיוס. "ההייטק כידוע הוא מנוע צמיחה מאד משמעותי עבור המשק", אומרת הוד מויאל, "ובאופן יחסי הוא גם מייצר את השגשוג הרב ביותר בהיבטים של התגמול והתעסוקה". "ההייטק גם מושך אליו המון דיסציפלינות שבעבר לא היה חלק מהענף", מוסיף אסיא.

בעוד שבגל ההנפקות הנוכחי של חברות ישראליות בוול סטריט אנו עוסקים לא פעם ברמות השווי של החברות, בחלקן מנותקות מביצועים בשטח או מנופחות, להצלחתן לגדול באמצעות ההון המגויס מעבר לים גם כן יש משמעות משקית עליה נותנים המרואיינים בכתבה זו את הדעת.

"ההנפקות האלה מבחינתנו זה הדבר שחיכינו לו הרבה זמן", אומר קובו. "ההסתכלות על ישראל הייתה הסטארט אפ ניישן שהמודל שלה היה להרים חברה ואז למכור אותה לחברה זרה. עכשיו המטרה היא להצמיח חברות שלמות. אנחנו רואים את זה באור חיובי כי חברה 'שלמה' מגדילה את היחס בין עובדי הליבה לעובדי המעטפת, כלומר, כמה משרות נוספות סביב כל מהנדס – בין אם יהיו אלה אנשי שיווק ומכירות, משאבי אנוש וכו'. גם החלקים האלה מאוישים על ידי עובדים ישראלים, כי לא כולם יודעים לתכנת קוד. כיוון שכאמור ההייטק הוא ענף עם פריון גבוה, ככל שהוא יעסיק יותר אנשים פער הפריון ביננו לעולם ילך ויצטמצם ורמת החיים תעלה".

אסיא מספרת כי "היום אנחנו רואים מגמה של הרבה יזמים שבאים במטרה להקים עסק שמכניס מאות מיליוני דולרים - בפעם הראשונה הגענו לשיא שיש מעל ל-50 חברות ישראליות שיש להן הכנסות של מעל מאה מיליון דולר. הגופים האלה לא דורשים רק כוח אדם פיתוחי – הם דורשים מזכירות, טבחים, אנשי מכירות, אנשי שיווק, הדרכה, סושיאל, יח"צ וכו' הם למעשה דורשים את מגוון המקצועות כדי לתפעל את העסק".

לפי נתונים עדכניים השכר הממוצע בהייטק בישראל עומד על כ-23 אלף שקל בחודש למשרת שכיר, כפול מהממוצע במשק. חברות רבות מדווחות על מחסור בכח אדם, בעיקר בכזה מימון שיאייש משרות מפתח בתחום הפיתוח וזו הסיבה למלחמה על הטאלנטים שמושכת את רמות השכר מעלה – אותם עובדי ליבה שהזכיר קובו. "לחברות הגלובליות יש יכולת להציע משכורות מאוד גבוהות אפילו יותר גבוהות מאלה שמציעים הסטארט אפים", מציינת אסיא. "האם הפער יצטמצם? ברמה כלכלית כל א-סימטריה בין היצע לביקוש עתידו להצטמצם ולהגיע בשלב מסוים לאיזון.

"העניין הספציפי פה, או מה שמקשה עוד יותר ומה שגורם לנו לחשוב שהדבר ייקח הרבה יותר זמן, הוא שאין הלימה בין כמות הכסף שנכנסת לארץ לבין מספר הטאלנטים שמוכשרים לאייש את המשרות החשובות. סטארט אפ שמגייס 50 מיליון דולר בעיקר צריך אותו עבור כוח אדם. אם לפני שמונה שנים תעשיית ההייטק גייסה 2 מיליארד דולר בשנה, היום זה מגיעה לעשרה מיליארד דולר בשנה".

קובו אומר גם כן מצדו כי "ברור שיש משרות ספציפיות שמרוויחים בהן הרבה יותר. הצבענו גם כן על פערי שכר בין עובדי חברות רב לאומיות לכאלה ישראליות. בסופו של דבר זה שוק משוכלל של היצע וביקוש. נכון להיום, כפי שכתבנו גם בדוח ההון האנושי שלנו ושל סטארט אפ ניישן סנטרל וכפי שגם אמר מבקר המדינה, יש מחסור כרוני בעובדי ליבה בהייטק, וכשיש מוצר במחסור מחירו עולה".

סימן האזהרה מצוי בתמימות הדעים שמציגים לנו אסיא וקובו באשר לשאלה האם ועד מתי רמות השכר במגזר תמשכנה לעלות. "אנחנו מאמינות שיותר ויותר אנשים ילכו ללמוד את המקצועות המבוקשים ועם הזמן הפער אמור להצטמצם", הראשונה אומרת תחילה, אך מציינת כי "נראה שישראל תצטרך להתמודד עם זה באמצעות גיוס של עובדים מחו"ל". "אי אפשר יהיה לדעתי להשביע את החיה", היא ממשיכה, "כלומר, כל הזמן גם התעשייה גדלה וגם אנחנו לא מייצרים מספיק מהנדסים כדי להניע אותה. לא נראה את המשכורות עולות פי שלושה או פי ארבעה, במקום זה חברות תחפנה על המחסור באמצעות עובדים ממקומות אחרים".

לפי קובו, "קצב הצמיחה של השכר כמו שרואים אותו לא יכול להמשיך כך לנצח. ההייטק, לטוב ולרע, הוא שוק גלובאלי. המהנדס הישראלי מתחרה ברמות השכר שלו באלה הגרמנים והבריטים שזולים ממנו, אבל התקרה למעלה היא השכר של זה האמריקאי. לקרן הון סיכון אמריקאית או לחברי דירקטוריון של סטארט אפ יהיה קשה להסביר למה משלמים למהנדס ישראלי 100 אלף דולר ולאמריקאי 90 אלף, אלא אם מדובר ספציפית בעובד ייחודי".

התחזית שלו היא ש"נגיע למצב שבו לא רק מחלקות התמיכה עוברות למקומות אחרים בעקבות יתרונות כמו המחירים או היכולת לעבוד בשבת, אלא גם הקצה הנמוך לפחות של שכבת המהנדסים. כשנתחיל לראות מרכזי פיתוח עוברים לחו"ל אז כבר נהיה בבעיה. הדרך לפתור אותה תהיה להכשיר יותר אנשי ליבה, וזה מאמץ משותף של גם של הממשלה, שתרצה להגדיל את מספר בוגרי האקדמיה בתחומים הרלוונטיים, וגם של החברות עצמן. אנחנו רואים כבר חברות שמתחילות להפעיל מערכי הכשרה משלהן, כי הן מבינות שלהתחרות אחת עם השנייה על אותו כחו אדם רק מוביל להגדלת הוצאות השכר, ולא פותר את בעיית התקנים הלא מאויישים. מאנדיי למשל עושה הכשרה לעובדים – מעין בית ספר בלי התחייבות לעבודה אבל בלי גם בלי תשלום במהלכה. מי שטוב יקבל הצעת עבודה, ואם לא – לפחות הוא הגדיל את תיק העבודות שיוכל להציג למעסיק פוטנציאלי אחר".

על השאלה האם כוח האדם החדש שיזרום לתעשייה הזו יוסיף להגיע מאותם חלקים באוכלוסייה אומרת הוד מויאל כשהיא מתייחסת תחילה למקום מגוריו של העובד כי "בעקבות הקורונה אנשים הבינו שהם יכולים לעבוד כמעט מכל מקום בעולם, כמעט עבור כל ארגון. אם פעם חברה הייתה רוצה להעסיק מישהי עם היכולות שלי, אבל הייתי צריכה לוותר על המשרה כי המשרד ממוקם רחוק מדי ממני, היום יש לי עוד יותר אפשרות לעבוד מרחוק".

בצד זאת היא מעידה כי "יש המון הזדמנויות – לגברים, לנשים, לקבוצות עם צרכים שונים בתעשייה ועוד. אם אתה מייצר משהו שתורם לחברה אז זה כמעט לא משנה מי אתה, מאיפה אתה, בן כמה אתה או אם אתה מגיע למשרד או לא יש כבר המון גמישות סביב הדבר הזה ובשנתיים האחרונות נפתחו רק  עוד יותר הזדמנות לאנשים".

"הצלחת ההייטק מקדמת את שוויון ההזדמנויות כמעט בהגדרה", משיב קובו בתשובה לשאלתנו. "הרי מהי הצלחת ההייטק? מבחינתנו זה קורה כשחברה קולטת יותר אנשים. היום ההייטק הוא די הומוגני ומורכב בעיקר מגברים יהודים לא חרדים שגרים במרכז הארץ. ככל שהתחום ימשיך להתרחב, כוח האדם ככל הנראה יגיע בהיקפים גדולים יותר מהקבוצות האחרות באוכלוסייה. הענף גדל בכ-6% בשנה מבחינת כמות המועסקים בזמן שממוצע גידול האוכלוסייה הוא 2% בשנה. ובעוד שקצב הילודה של השכבה העיקרית בהייטק כיום הוא מהנמוכים במדינה, מי שגדלות יותר הן הקבוצות האחרות – מה גם שיש גבול לכמה גברים יהודים לא חרדים רוצים לעבוד בהייטק. יש מי שמעניין אותו שיווק, עריכת דין, הוראה למשל. זה לא שכולם הולכים לשם".

הממשלה מובילה קביעת יעד להעסקה של 15% מכח העבודה בענף ההייטק עד 2026. מי ערב לכך שהמעסיקים באמת יקלטו בעתיד את אותן קבוצות שלא ממלאות כיום את הענף ועליהן דיבר קובו? אף אחד, אבל הוא מחזיר אותנו בתשובתו לסוגיית המאמץ המשותף שתצטרך לעשות המדינה לצד היד שעל המגזר הפרטי להושיט יד – "לא מפילנתרופה, זה אמור להיות חשוב להן כי זה מעגל כח אדם שאינו מנוצל. לגבי המדינה, היא רוצה לדאוג לכך שאוכלוסיות בתת ייצוג בענף ישתלבו בו בעתיד".

ועוד לפני אותם מועסקים חדשים, כבר כיום בשטח יש בעיה של ג'וניורים, קרי בוגרי האקדמיה, קורסים או בוטקאמפים למיניהם שיש להם כישורים התחלתיים אך נעדרי ניסיון משמעותי. רבים מהם מתקשים למצוא עבודה, גם בשוק ההייטק שמתואר לא פעם כ"רותח". צריך עובדים – אבל מאד מסוימים. "אני חושבת שיהיו יותר ויותר קורסים בשביל לשלב אותם", מעריכה הוד מויאל. "החברות הגדולות או אפילו הסטרטאפים שגייסו סכומים גדולים שמרגישים את הצורך בעובדים, אז יהיו עוד מחנות למידה כאלה, שינסו להכשיר אותן ולשלב את הבוגרים.

תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    הרשות לחדשנות זה פשוט משאבה של כסף
    נילס 26/07/2021 22:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ג'ובים לאנשים, בלי לתת שום ערך. סליחה נותנים ערך שלילי, על ידי זה שמפלים חברות מסוימות בתשלומי המיסים
    סגור
  • 7.
    שני קשקשנים
    איש 26/07/2021 09:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מחזיקים יותר מדי מעצמם.לא רחוק היום וחלק גדול מהחברות יעוף מכאן.ראו מה קרה בעמק הסיליקון.
    סגור
  • 6.
    קשקושים
    מני 1 26/07/2021 09:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרמה כאן בארץ גבוהה מאוד מי שמביא עובדים מחול גומר לו את העסק.... לתת לקטר להתפתח והשוק כתמיד מביא לאיזון
    סגור
  • 5.
    זה לא הייטק שהוא לא עשה למענו כלום
    הכלכלה של ביבי 26/07/2021 04:27
    הגב לתגובה זו
    0 1
    זה לא הנדסה ביו רפואית כי גרמו לאנשים ללמוד קשה מאוד ואין בזה בכלל עבודה . זה רק ניפוח בועת הנדלן ביבי סוחר קטן מעדיף בלוקים על תכנות שהוא לא מבין בזה כלום . ביבי זה רק קשקשת ודיבורים הוא לא ריאלי הוא למד לשרטט שטויות ולספור את הכסף . איש קטן
    סגור
  • 4.
    הציעו לבת שלי שכר עלוב של 10 אלף שח לעבודה מבוקר עד ערב
    מתכנתת 26/07/2021 03:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    וכמובן שסירבה .
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    תעסיקו עובדי בני 40
    עובד היטק 25/07/2021 19:47
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אני עובד עם אנשים שחלקם בני 50 מה שחלקם עושים ביומיים הצעירים לפעמים בשבועיים.גייסו עובדים מבוגרים שיש להם ניסיון בdebug של קוד אבל לא תמיד היו מהנדסים אלא מנהלים בכמה שנים האחרונות.הציעו להם שכר כמו של צעיר לא יותר מי שלא עובד שנה יחזור לשוק.
    סגור
  • יצא לי לעבוד עם מהנדסים מבוגרים ורבום המוחלט
    אושרי 25/07/2021 23:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היה די חרא :\
    סגור
  • 2.
    יסוף השקל
    חי פז 25/07/2021 19:18
    הגב לתגובה זו
    4 2
    כאשר מתכנת מרויח 30 אלף ויותר ושער הדולר מתקרב ל 3 ש"ח אזי העלות שלו יקרה יותר מעלות של מקבילו האמריקאי מה שיגרום לחברות להעביר את הפיתוח לחו"ל ואולי גם לקחת איתם על הדרך את הטלנטים המובילים.
    סגור
  • זה כלל לא מדויק
    נילס 26/07/2021 19:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בחוף המערבי מרויחים יותר, ואי אפשר להשיג מתכנתים, כמו בישראל באופן כללי, יש גאות, לא רק שם אלא במזרח אירופה, והשכר גם שם עולה חסר עובדים *מיומנים*
    סגור
  • 1.
    עאלק שוק גלובלי.. תביאו מתכנת מהודו, נראה אתכם (ל"ת)
    מתכנת ב-פייסבוק 25/07/2021 17:36
    הגב לתגובה זו
    7 3
    סגור
  • בארהב יש לא מעט מתכנתים מהודו ועושים יופי של עבודה (ל"ת)
    מתכנת בחברה 25/07/2021 18:46
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • ומרוויחים כמו מתכנת אמריקאי בעמק הסיליקון (ל"ת)
    מחרטט בחברה 25/07/2021 23:18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות