
"הסיכוי שהנגיד יתן תחזית ריבית דומה לזו שהשוק מתמחר מאד נמוך"
לראשונה מאז סוף 2018, הריבית בישראל עתידה לעלות היום, לפי רוב התחזיות לשיעור של 0.25% לעומת 0.1% כיום. לקראת ההחלטה ומסיבת העיתונאים של בנק ישראל, בה ידבר הנגיד פרופ' אמיר ירון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, גיא בית אור, אומר בראיוןTV לביזפורטל: "נרצה לראות עד כמה בנק ישראל מודאג מהאינפלציה בישראל, ומה תהיינה תחזיות הריבית והאינפלציה שלהם לשנה הנוכחית ולשנה הבאה. שוק האג"ח מתמחר מתווה העלאות ריבית מאד אגרסיבי - ריבית של 1.5% בעוד שנה ו-2.5% בעוד שנתיים. אלה מספרים מאד גבוהים. הסיכוי שבנק ישראל יתן תחזיות דומות למה שמגולם בשוק האג"ח, לפחות להערכתנו מאד נמוך".
חלק מהכלכלנים משאירים מקום לתרחיש של העלאה גדולה יותר כבר כעת לרמה של 0.5%, אך בית אור מציין כי "לפי איך שאנחנו קוראים את בנק ישראל הם יותר בצד השמרני ולא ירצו להפתיע את השוק". עוד הוסיף כי "מאז החלטת הריבית האחרונה קיבלנו רמזים מאד ברורים - במסגרת דוח בנק ישראל ועוד. בבנק נתנו את האיתות בדרכם שלהם, עם משפטים בסגנון כמו 'מתווה העלאת הריבית יהיה מהיר ממה שהערכנו קודם'".
בית אור המשיך והרחיב כי "אנחנו לא יכולים לעשות שום דבר בעניין האינפלציה המיובאת ולא בטוח שגם השקל נותן הגנה מספקת. עליות המחירים בעולם תמשכנה לחלחל למשק המקומי. להערכתי בנק ישראל חושש ממגמות השכר בישראל ועליית מחירי הדיור בבעלות ובשכירות. אלה גורמים שאם הדינמיקה האינפלציונית משמעותית בהם, אז הדבר יטריד מאד את הבנק המרכזי".
"בכל העולם האינפלציה התחילה מאירוע חיצוני - משבר האספקה בעקבות הקורונה, משבר האנרגיה", הוא מזכיר. "בכל זאת, בארצות הברית מאד אגרסיביים באיך שהם מדברים והכינו את השוק לעליות ריבית חדות. בסוף, גם אם האינפלציה באה מבחוץ, כשהיא נמצאת מספיק זמן, וזה מה שקורה בארצות הברית, היא מחלחלת לכלכלה המקומית ולמגזר השירותים.
- האינפלציה בגוש האירו ממשיכה להתקרר; הציפיות להורדת ריבית גוברות
- "העלייה בחוסר הוודאות הביטחונית והפוליטית מעלה את הסיכון לצמיחה במשק"
"העובדה שהאינפלציה מיובאת אין משמעה שבנק ישראל צריך לא לפעול. כשמסתכלים על הסביבה הכלכלית בישראל, האמת היא שאין לו סיבה אחת שלא לפעול. בפדרל רזרב בארצות הברית הנגיד ג'רום פאואל הודה שהריבית לא תוריד את מחירי הגז וגם לא תשנה את מדיניות האפס הדבקה מהקורונה בסין. בכל זאת, הם מעוניינים להשתלט על הציפיות האינפלציוניות, ואם הם לוקחים את צד ההיצע כמצב נתון, הם ינסו למתן את צד הביקוש כדי שהלחצים האינפלציוניים לא יתפרצו - עם זה יצטרכו להתמודד גם בבנק ישראל".
לסיכום הדגיש כי "צריך לומר שהעלאות ריבית אינן קסם. המטרה של המהלכים הללו היא להדק את התנאים הפיננסיים. המלכוד הוא שהתחממות הכלכלה מגיעה ברקע שיבוש קשה בצד ההיצע, וזה אומר שפוטנציאל הפגיעה כדי לאזן את המחירים הוא משמעותי". צפו בראיון המלא:
- 6.עומרי 11/04/2022 15:37הגב לתגובה זומחירי הדירות לא נכללים בחישוב המדד. רק מחיר השכירות. עיוות המציאות. יוקר הדיור יביא לקריסת משקי הבית ולקריסת הכלכלה. כלכלת ישראל הפכה להיות מבוססת על מחיה מלאכותית של מחירי דיור מנופחים ומעוותים. צמיחה מדומה עם אשראי בנקאי לדירות
- 5.לילי 11/04/2022 14:31הגב לתגובה זובכל העולם הריבית הריאלית שלילית והצפי הוא שכך יהיה לפחות שנתיים . המסקנה - האינפלציה תתגבר .
- 4.לא להעלאת ריבית 11/04/2022 14:28הגב לתגובה זועם כל הצרות של משקי הבית, עכשיו יבוא הנגיד וינחית פטיש 10 קילו. איפה שהוא יכול לעשות רע לציבור הוא יעשה. אנשים חיים מהלוואות כדי להביא אוכל, אז הנגיד יעשה שהם יביאו פחות אוכל
- 3.רק 11/04/2022 13:28הגב לתגובה זובנק ישראל רצה להעלות ריבית מזמן אך הוא לא רצה שכסף מכל העולם יזרום לישראל ויעלה את השקל אך כיום כאשר רוב העולם רוצה להעלות ריבית בגלל האינפלציה המשתוללת ועליית מחירי הסחורות אז גם בנק ישראל נכנס לחגיגה .כמו כן בנק ישראל רוצה להפיל את הנדל"ן כי הבנקים נמצאים בסכנה בגלל החוב העצום של המלווים.
- 2.קש 11/04/2022 13:23הגב לתגובה זוהדרך להעלות ריבית ולהוריד את השקל היא הכרזה של הבנק העולמי על הורדת דירוג האשראי של ישראל זה היה בעבר וזה יכול לחזור בעתיד דבר נוסף הוא החוב של המדינה או מצב ביטחוני קשה .כמובן עם ארה"ב ואירופה יעלו ריבית אז אין שום יתרון לשקל
- 1.יחיאל 11/04/2022 13:03הגב לתגובה זואתה אל תגיד נגיד , אני כן אגיד נגיד וחוזר חלילה , עכשיו תבין שהנגיד הזה קובע את המדיניות בתאום עם האצר כלומר לפי שיקולים פליטים ולא כלכליים לדעתי זה עדיף כדי שהנוכלים לא ינצלו את השבלונה שהיתה מוכרת בעבר ויעשו קופה ויברחו