תיאור

ההתאוששות בהיקף המשכנתאות נמשכת: זינוק של 55% בספטמבר לעומת אשתקד

המשכנתאות בחודש שעבר עמדו על 8.53 מיליארד שקל - גבוה מאוד ביחס למצב לפני שנה ועלייה של 2% לעומת אוגוסט. וגם: האינפלציה מרימה ראש והציבור הישראלי כבר לא מאמין בהלוואות צמודות מדד
 | 
telegram
(1)

נמשכת ההתאוששות בשוק המשכנתאות: בחודש אוגוסט האחרון עמד היקף המשכנתאות על סכום כולל של 8.36 מיליארד שקל, נמוך ב-7% מחודש יולי, אז נלקחו משכנתאות בגובה של כ-9.06 מיליארד שקל. בנתוני חודש ספטמבר, שפורסמו היום, ניתן לראות התאוששות נוספת - היקף המשכנתאות עמד על כ-8.53 מיליארד שקל - עלייה של 2% לעומת אוגוסט.

מה אומר הנתון לעומת חודש ספטמבר 2023, לפני שפרצה המלחמה אבל בתקופת ריבית גבוהה? היקף המשכנתאות אז עמד על 5.488 מיליארד שקל. כלומר, בהשוואה למצב לפני שנה, מדובר בקפיצה מרשימה של 55%.

לפי הנתונים, אפשר לראות את החלוקה בין הלוואות צמודות מדד להלוואות שאינן צמודות. אפשר לראות בפירוש כי הלוואות צמודות מדד (בין אם בריבית משתנה או קבועה) נמצאות בחודשים האחרונים בירידה, לעומת הלוואות קבועות, שנמצאות בעלייה. ההסבר לכך הוא שבמצב הנוכחי, בו האינפלציה מרימה ראש, אנשים לא מאמינים בהלוואה צמודת מדד. הם חוששים שהאינפלציה תמשיך לעלות, או לפחות תישאר מעל היעד של בנק ישראל.

מצד שני, צריך לומר שכאשר שהאינפלציה גבוהה, יש נטיה ברורה להעלאת ריבית (לא ברור האם תעלה עוד השנה, אבל חלק מהכלכלנים צופים עלייה כזאת, בעוד אחרים מעריכים שהיא דווקא תרד במחצית השנייה של 2025), מה שגורם לרכיב הפריים לעלות. נכון, אין חובה לקחת הלוואה במסלול פריים, והוא גם מוגבל, אבל עם נתונים אי אפשר להתווכח - הציבור פשוט לא מאמין בשלב הזה בהלוואות צמודות מדד.

תיאור

הנה המספרים: בחודש מאי השנה נלקחו הלוואות צמודות מדד בגובה 1.36 מיליארד שקל. בכל חודש מאז נרשמה ירידה. החודש היקף ההלוואות עמד על 1.076 מיליארד בלבד. היסטורית, זה לא נתון רע, אבל הוא נמוך יחסית לעומת הפריחה הגדולה ב-2021, למשל.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    חומר למחשבה עבור אוהבי האמת
    בקטנה 15/10/2024 12:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אתמול דווחנו על קריסה של מעל 20% בעיסקאות באוגוסט יחסית לחודש הקודם (עזבו השוואות לנתוני השנה שעברה, בה היתה התרסקות טוטאלית ולכן נוח למקדמי הבועה להשוות אליה), ולכן עולה השאלה איך זה מסתדר עם נתון זה של עליה זניחה בגובה המשכנתאות? (בכל זאת, קשה לקרוא ל2% התאוששות... עם כל הרצון לנפח:) נראה שהתשובה פשוטה- אנשים קונים הרבה פחות ומי שעדיין מתעקש לקנות בתנאי ההזיה הקיימים, נאלץ לקחת משכנתא גבוהה בהרבה... כשזה התהליך אתם כבר מבינים טוב יותר איפה שוק הנדל"ן למגורים בישראל עומד ולאן הוא הולך.....תודה על זמנכם
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות