משקיע 2
צילום: CANVA
דירוג קרנות נאמנות

סיכום 2024 קרנות מעורבות: פסטרנק שהם בולטת כוון והראל מאכזבות

הקרנות המעורבות המשלבות השקעה במניות ואגרות חוב לפי יחסים קבועים מראש הם אחד הכלים המועדפים על המשקיעים בשוק הקרנות האקטיביות עם מאות קרנות שונות; מיהן המובילות ומיהן המפסידות? איזה קרן מנהלת 100 מיליון שקל למרות תוצאות מזעזעות? 

גיא טל | (5)

המשקיע הישראלי הסולידי אוהב את הקרנות המעורבות שלו עם רמת סיכון נמוכה. בניגוד לקרנות ה-60\40  כפי שמקובל יותר בעולם, בישראל חוגגות קרנות ה-90\10, 80\20 ו-70\30 עם אחוז מניות נמוך יחסית שמזכירות בהרכב הנכסים גם את קופות הקמל וקרנות ההשתלמות הכלליות. באופן כללי נראה שהנטיה היא לכמה שפחות מניות. כך, ישנן מעל 120 קרנות בקטגוריית 90\10 עם שתי קרנות שמנהלות מעל 2 מיליארד שקל ועוד שתיים עם מעל מיליארד. עוד כ-70 קרנות 80\20, שש הגדולות שבהן מנהלות יותר ממיליארד שקל. לבסוף קטגוריית ה-70\30 מרכזות כ-70 קרנות נוספות עם קרן אחת עם מעל מיליארד שקל. 

לקריאה נוספת לסיכום שנת 2024 בשוק הקרנות:

>>> סיכום 2024 קרנות מנייתיות וגמישות: המנצחות והמפסידות

נראה שהקרנות המעורבות מרכזות את מירב הכספים בקרנות האקטיביות. בשנים בהן שוק המניות מזנק, כמו בשנה האחרונה, זו לאו דווקא ההחלטה הטובה ביותר, אבל בשנים של ירידות זה מספק קצת פחות כאב לב, בדרך כלל. שנת 2024 הייתה שנה טובה מאד בכל אפיקי ההשקעות, אך במיוחד באפיק המנייתי. ת"א 125 טיפס ב-29%, אגרות החוב סיכון גבוה (תל בונד תשואות) בכמעט 10%, אגרות החוב הגדולות – תל בונד 40 – במעל 6%, ואפילו האגרות הממשלתיות, מדד תל בונד גוב כללי, אלו שסיפקו בעיקר הפסדים בשנים האחרונות, טיפסו בכמעט 3%. בתוך הקטגוריות השונות של הקרנות המעורבות ישנם גם רמות סיכון משתנות – אג"ח קונצרני או ממשלתי, מיקוד באגרות קצרות או ארוכות, אגרות חוב בסיכון גבוה או נמוך וכו'. לכן מדובר בטווח רחב מאד של השקעות. כדי לנסות להשוות עד כמה שניתן בין קרנות מאותו סוג התמקדנו רק בקטגוריה של אג"ח כללי עם מניות. איך ניצלו מנהלי הקרנות המעורבות את השנה המוצלחת? הנה תוצאות הקרנות הטובות והגרועות ביותר בשנה האחרונה בקטגוריות האג"ח כללי בארץ - 90\10, 80\20 ו-70\30.


קרנות מעורבות 90\10

הקטגוריה הסולידית ביותר עם עד 10% מניות מחולקת לקרנות עם סימן קריאה, שמשקף סיכון גבוה יותר בבחירת אגרות החוב לכאלה בלי. הנה תוצאות הקרנות המובילות והמפסידות:

מעניין ששתיים מהמובילות הן קרנות ללא סימן קריאה. כלומר המנהלים הצליחו להניב תשואות גבוהות יחסית מבלי לקחת סיכון עודף. איילון (שקרויה גם "איילון בינה") עם תנודתיות גבוהה - בעוד בחמש השנים היא המובילה, ובשנה האחרונה בין המובילות, בטווח הזמן של 3 שנים היא ב-10% הגרועות. 

כדאי להתחיל להתרגל לשלוש שמות שיחזרו שוב ושוב בכתבה - פסטרנק שהם, כוון והראל. הראשונה מופיעה בכל הקטגוריות בין המובילות. שתי האחרונות תמיד מופיעות בין האחרונות. כוון "כובשת" בדרך כלל את המקום האחרון. להראל מגוון רחב מאד של קרנות, ולכן היגיוני שלפחות חלק מהן יהיו בין האחרונות, אך בולטת העובדה שבכל הקטגוריות יש לה לפחות קרן אחת בין הגרועות, ובאף קטגוריה אין קרן של הראל בין המובילות בשנה האחרונה. לכן ניתן לומר שלקוחות הראל וכוון הם המפסידים הגדולים בשנה האחרונה בתחום הקרנות המעורבות, למרות השנה המצויינת בשווקים השונים. 

קרנות 80\20

מעלים מעט את הסיכון ומגיעים ל-20% מניות. הנה התוצאות:


שלושת המובילות בשנה האחרונה הן קרנות מבתי השקעות קטנים יחסית. האחרונות הן, שוב של הראל וכוון. 

מעניין לראות שהקרן הגרועה ביותר בקטגוריה בכל טווחי הזמן, הראל תיק אג"ח + 20, היא גם היקרה ביותר בכל קטגוריית ה-80\20 (לא רק אג"ח כללי עד 20% מניות). נשגב מבינתי איך כמעט מאה מיליון שקל מוצאים את דרכם לקרן כזו, שמציגה תוצאות גרועות באופן עיקבי על פני שנים, וגובה דמי ניהול מופקעים. הקרן הזו למעשה גדולה יותר משלושת הקרנות המובילות בקטגוריה בשנה האחרונה. האם מדובר בחוסר מודעות של המשקיעים? ביועצי השקעות חסרי אחריות שמכווינים משקיעים לקבלת החלטות גרועה? לא ברור. מובן מאליו שתשואות העבר לא מעידות על העתיד, וייתכן שבשנה הבאה זו תהיה הקרן הטובה ביותר, אך לפחות לפי הנתונים שלפנינו, שהם אלו שצריכים להדריך אותנו בקבלת ההחלטות, מדובר באחת הקרנות הגרועות בארץ. 

כל הכותרות

קרנות 70\30

30% מניות זה כבר מתקרב למקובל בעולם כהשקעה מאוזנת בין מניות לאג"ח, אם כי עדיין במשקל חסר למניות. מדובר בקטגוריה מעט קטנה יותר מהקודמות. הנה התוצאות:

קיראו עוד ב"קרנות נאמנות"

בשנה כל כך טובה בשוק המניות וגם לא רעה בכלל בשוק האג"ח, אפילו הקרנות הגרועות ביותר מציגות תשואות נאות של מעל 8%. תשואה של 8% בשנה זה מצויין, רק שהיית יכול להשיג יותר מפי 2 בקרנות אחרות. השאלה היא תמיד מה האלטרנטיבה. 

שתיים מהקרנות המובילות הן מבתי השקעות קטנים שמציגים באופן עקבי תוצאות טובות יחסית (אקורד ופסטרנק שהם) ואחת מבינוני (אילים). אילים ואקורד מצטיינות גם בטווח הזמן של 3 שנים. האחרונות הן, שוב, הראל וכוון. במקרה זה מי שמגזימה עם דמי הניהול היא כיוון עם 1.8% למרות שהיא האחרונה בשנת 2024, בשלוש השנים האחרונות ובחמש השנים האחרונות. 1.8% הם דמי הניהול השלישי בגובהם בקטגוריה בשביל הקרן הגרועה ביותר בקטגוריה. במקרה זה, בשונה מהמקרה הקודם, המשקיעים לא נוהרים לקרן המפסידה שמנהלת רק 12.9 מיליון שקל. 

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    רק קבין ואקורד! (ל"ת)
    משה 20/01/2025 13:10
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    לרון 20/01/2025 11:51
    הגב לתגובה זו
    אני בפסטרנק מהיום השניכשמתחילים בתקשורת להבליט שם אז יש להתחיל להיזהר
  • 3.
    יוגב 20/01/2025 11:13
    הגב לתגובה זו
    אני איתם
  • 2.
    כתבה טובה ומחכימה (ל"ת)
    כרובי 20/01/2025 09:29
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    תודה על כתבה חשובה מאוד! (ל"ת)
    איתן 20/01/2025 08:22
    הגב לתגובה זו