סיכום 2024: קרנות כספיות (מט"ח*) יכולות גם להפסיד כסף
קרנות כספיות מט"חיות מאפשרות להרוויח כאשר הדולר מתחזק, אך גם עלולות לספוג הפסדים במקרה הפוך, כפי שראינו בחודשים האחרונים; למי מיועדות הקרנות הללו? מה הן עשו בחודשים האחרונים? ועל מה כדאי להסתכל כשבוחרים קרן כזו? סיכום שנת 2024
קרנות כספיות הן הלהיט הגדול של השנתיים האחרונות. הן נחשבות להשקעה סולידית שמספקת גם נזילות, גם תשואה גבוהה יחסית (כל עוד הריבית במשק גבוהה) וגם הטבות מס. הנחת היסוד היא שמדובר ברמת סיכון דומה להשקעה במק"מ או בפקדונות בנקאיים עם היתרון של הנזילות והטבת המס. התשואות הגבוהות נטולות הסיכון הזרימו עשרות מיליארדי שקלים לאפיק הזה מאז שהריבית החלה לעלות, והמשקיעים אכן נהנו מריבית גבוהה יחסית ונטולת סיכון.
אבל לקרן הכספית ה"רגילה" יש אחות קטנה, שמספקת אקסטרה - קרנות כספיות מט"חיות, כלומר כאלה שמספקות חשיפה לדולר בתוספת ריבית. אלו מחולקות לשני סוגים, "נקובת מט"ח", כלומר קרנות שנסחרות בדולר רק בחשבונות מט"ח ו"חשופות מט"ח", שנסחרות בשקלים אבל בעצם נעות לפי התנודות של הדולר אל מול השקל, בתוספת ריבית שקרובה לריבית הפד'. השקעה בקרנות האלו מאפשרת חשיפה לשער הדולר, ללא צורך בהמרת השקלים לדולרים, בתוספת הריבית.
סיכום שנת 2024 בקרנות שאר הכתבות:
>>> סיכום קרנות מנייתיות וגמישות: המנצחות והמפסידות
- מה הריבית על פקדונות ומתי עדיפה קרן כספית
- הישראלים נהרו ב-2024 לקרנות המחקות והכספיות; האם זה ישתנה בקרוב?
>>> סיכום 2024 קרנות מעורבות: פסטרנק שהם בולטת כוון והראל מאכזבות
>>> קרנות אג"ח חברות; לפעמים משתלם לקחת סיכון; כמה יכולת להרוויח?
מדובר בכלי השקעה לגיטימי אך, כמו בכל השקעה, חשוב להבין במה משקיעים ומה ההשלכות, הסיכונים והסיכויים. במקרה זה חשוב להבין שבקרן כספית מט"חית יש אפשרות להפסד (שקלי), במקרה שהדולר נחלש מול השקל, כפי שראינו בחודשים האחרונים. הקרנות הכספיות הרגילות, לעומת זאת, לא יכולות באמת להפסיד כסף (יכולות להיות תשואות יומיות שליליות מינוריות לעיתים רחוקות). לאחר שנתיים מצוינות בהן המשקיעים בקרנות הללו הרוויחו פעמיים, גם מהריבית הדולרית הגבוהה יחסית, וגם מהתחזקות הדולר אל מול השקל, והגיעו לתשואה (שקלית) שנתית חד ספרתית בינונית - גבוהה, בחודשים האחרונים התהפכה המגמה והשקל התחזק מול הדולר, ובהתאם המשקיעים בקרנות הללו הפסידו כסף. מתחלת השנה (כלומר בחודש ינואר) ההפסדים עומדים על כאחוז, ובשלושה חודשים האחרונים הם מגיעים למעל 2%.
סיכונים וסיכויים הם חלק אינטגרלי מהשקעה בשוק ההון, ואין שום בעיה עם כך שלפעמים קרנות מסוימות מפסידות, כל עוד מבינים במה מדובר.
הנה הביצועים של הקרנות הכספיות המט"חיות שפועלות מעל שנה (בשנה האחרונה נוספו עוד כמה קרנות כאלה שלא נכנסו לטבלה) בשנה האחרונה, בתוספת הביצועים מתחילת השנה ובשלושת החודשים האחרונים, בהן, כאמור, נרשמו הפסדים.
- קרנות נאמנות אג"ח חברות: לפעמים משתלם לקחת סיכון; כמה יכולת להרוויח?
- סיכום 2024 קרנות מעורבות: פסטרנק שהם בולטת כוון והראל מאכזבות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
קרנות חשופות מט"ח
כאמור, מדובר בקרנות שנסחרות בשקל אך משקיעות בנכסים דולרים מניבים לטווח קצר, שנותנים פחות או יותר את תשואת ריבית הפד'. ישנן 9 קרנות כאלה שפעילות מעל שנה. מספר גופים מאד מצומצם פעיל בתחום. הראל עם שלוש קרנות, קסם אקטיב עם שתיים, מיטב, מור, מגדל ואיילון עם אחת כל אחת. הקרנות קטנות בהרבה מהקרנות הכספיות השקליות עם כמה מאות מילוני שקלים בודדים לכל היותר, ולא פעם רק כמה עשרות מיליוני שקלים. הנה התוצאות:
כפי שניתן לראות התשואות ב-2024 היו טובות עבור השקעה סולידית, סביב ה-6%, כשאחת משלוש הקרנות של הראל בולטת לטובה בשלושת טווחי הזמן שנבדקו. שתי הקרנות האחרות של הראל גובות דמי ניהול גבוהים בהרבה מהמקובל בקטגוריה, ובהתאם הן משתרכות מאחור באחד משלוש המקומות האחרונים בשלושת טווחי הזמן. יחד עם זאת, אין מתאם מושלם בין דמי הניהול לבין הביצועים, והקרן עם דמי הניהול הנמוכים ביותר (יחד עם שתי קרנות נוספות) של מור במקום האחרון בסיכום שנתי.
עוד ניתן לראות שכצפוי, כל הקרנות בקטגוריה הפסידו כאחוז בחודש האחרון, ובין 2.2% ל-2.45% בשלושת החודשים האחרונים, בהם השקל התחזק אל מול הדולר.
כאמור, פרופיל ההשקעה בקרן כזו שונה לחלוטין מזה של השקעה בקרן כספית שקלית. למי בכל זאת הן מיועדות? למי שרוצה להשקיע בדולר אל מול השקל, או למי שחשוף לדולר מסיבות עסקיות ורוצה שההון השקלי שלו יהיה צמוד לדולר, בתוספת ריבית מסוימת, ללא צורך להמיר בפועל את השקלים לדולרים.
קרנות נקובות מט"ח
מי שצריך להחזיק דולרים במוזמן בחשבונו מסיבה כלשהי, קרנות נקובות מט"ח הן פתרון מצויין, שכן הוא גם כך חשוף לתנודות בשער הדולר, ובינתיים הקרנות הללו מאפשרות לו לצבור ריבית שלא נופלת מזו שהיה מקבל על קרנות זרות מקבילות בשווקי ההון העולמיים. זו כנראה הסיבה שהקרנות הללו מושכות הרבה יותר כספים מאשר המקבילות "חשופות המט"ח" שראינו קודם לכן, וחלקן מנהלות כמה מיליארדי שקלים.
במקרה זה ישנן 7 קרנות וגם פה הגופים הגדולים שולטים באופן בלעדי. הראל ומגדל עם שתי קרנות כל אחת, אלטשולר שחם, קסם אקטיב, מיטב ואיביאי עם קרן אחת לכל אחת.
התשואות דומות למדי לקרנות הקודמות (חשופות מט"ח), אם כי מעט גבוהות יותר. הקרנות בתוך הקטגוריה הזו נראות כמעט זהות לחלוטין אחת לשניה. ההבדלים בתשואות הם זניחים למדי. בשנת 2024 כולה ההבדל בין הקרן הטובה ביותר לגרועה ביותר מגיע לכשתי עשיריות האחוז. מתחילת השנה ההבדל בין הגרועה ביותר לטובה ביותר הוא של 7 מאיות בלבד, ובשלושת החודשים האחרונים ההבדל מסתכם ב-13 מאיות האחוז. גם דמי הניהול קרובים למדי ורובם נעים בין 0.2% ל-0.28%.
יוצאת דופן אחת היא הקרן של הראל עם דמי ניהול נמוכים יותר של 0.13%, והיא גם הקרן הטובה ביותר בכל טווחי הזמן שנבדקו. הקרן של מיטב היא היקרה ביותר והיא גם הגרועה ביותר מתחילת השנה ובשלושת החודשים האחרונים והשנייה הכי גרועה בשנת 2024. כלומר דמי הניהול כן משפיעים כשמגיעים לרזולוציה של עשיריות או מאיות אחוז. בסופו של דבר כן מדובר ברווח נוסף לצרכן, וכיון שבכל שאר הבחינות מדובר על קרנות זהות, אין שום סיבה לקנות קרן יקרה יותר שתיתן ככל הנראה פחות תשואה.