השקעה משקיע בורסה
צילום: pexel Tima Miroshnichenko

במה להשקיע - קרנות נאמנות או קופת גמל להשקעה?

המלצות הרפורמה מבטלות הטבה היסטורית לקופות הגמל להשקעה, אבל האם זה אומר שצריך לעבור מהקופות לקרנות? 

רוי שיינמן | (15)

קופות הגמל להשקה ופוליסות החיסכון נהנו עד עכשיו מיתרון אחד בולט - דחיית מס. ניתן להעביר את ההשקעה בקופה או בפוליסה לקופה או פוליסה אחרת עם מאפיינים אחרים (למשל פחות מניות, יותר אג"ח, שקלית ועוד) מבלי לשלם מס. מנגד, קרנות נאמנות לא ניתנות ליהנות מדחיית מס. כשמעבירים את הכסף לקרן אחרת משלמים מס מלא על מימוש הקרן הראשונה.

דחיית מס זה יתרון גדול לחוסכים. ככה אפשר לדחות את המס במשך שנים רבות, אפילו עד לפרישה. ואז כבר יש הטבות מיסוי נוספות. דחיית מס בהגדרה היא תשלום מס מופחת כי גם אם תשלמו אותו, הוא יהיה בערך מהוון נמוך יותר (מס של 1,000 שקל בעוד 5 שנים שווה פחות ממס של 1,000 שקלים היום). מעבר לכך, דחיית המס היא כסף שאתם משאירים בחשבון שלכם (בקופת הגמל להשקעה או בפוליסת חיסכון) זוה סכום שמייצר תשואה.

הנה המחשה - נניח שמכרתם מוצר ב-150 אלף שקל - הרווח הוא 50 אלף שקל - אם זו קופת גמל להשקעה והעברתם את הקופה לקופה אחרת נשארתם עם 150 אלף בקופה החדשה. אם זו קרן נאמנות אז שילמתם מס ונשארתם עם 137.5 אלף שקל בקרן החדשה. נניח שאחרי שנה הרווחתם שוב 50% ועברתם למוצר אחר. אם זה בקופת גמל אתם עם 225 אלף שקל. בקרן נאמנות אתם עם 189 אלף שקל בלבד. קחו את זה לתקופה של 10 שנים ותקבלו הפרשים ענקיים. אם אתם דוחים את המס אתם מייצרים רווח כפול - הדחייה עצמה והרווח על הכסף שנשאר אצלכם ולא הועבר לרשות המס. 

היתרון הברור הזה לקופת גמל להשקעה, שהיא גם נזילה ויש לה הטבות מס בחיסכון ארוך טווח, פגע בתעשיית הקרנות. כעת מנסה ועדת החיסכון לעשות סדר ומציעה בעצם שוויון מיסוי. כל המוצרים יהיו תחת חשבון חיסכון אחד ויקבלו את אותן ההטבות, רק משיכה כסף מהחשבון תחויב במס. זה רעיון טוב ונכון, אבל מה זה אומר על ההשקעות שלכם? האם צריך לעבור לקרנות נאמנות?


דמי הניהול - הפרמטר המרכזי לבחירת השקעה

התשובה תלויה בהשקעות שלכם. אתם צריכים - כמו תמיד - לבחון את דמי הניהול. זה צריך להיות פרמטר ההשקעה החשוב ביותר. כאשר דמי הניהול שווים קחו בחשבון שקרנות נאמנות נזילות ושקפות ומדי יום יש ציטוט. בקופות גמל המימוש והשער הוא חודשי. מנגד, אם אתם חושבים על טווח ארוך יש עדיפות לקופות גמל להשקעה כי יש הטבות מס אם משקיעים לטווח ארוך, ועדיין - השאלה החשובה היא באיזה מסלול אתם משקיעים?. רוב המסלולים של קופות הגמל להשקעה הם בדמי ניהול של 0.6%-0.8%, זה לא קצת ויש קרנות נאמנות בעיקר מחקות עם דמי ניהול מאוד נמוכים ביחס לדמי הניהול האלו. הן כנראה עדיפות.

מנגד, יש מסלולים של ניהול אקטיבי בקרנות נאמנות ששם דמי הניהול גבוהים. המסלול האקטיבי גובה בממוצע דמי ניהול של 1.2% ובמניות זה גבוה יותר - כ-1.6%. אלו דמי ניהול גבוהים מקופות הגמל להשקעה, אבל זה לא מדויק להשוות בין המוצרים. זה לא תפוזים לתפוזים. בקרנות נאמנות יש מבחר הרבה יותר מגוון ולכן יש גם מצבים של דמי ניהול מאוד גבוהים בקרנות ממונפות או נישתיות - אלו מוצרים שאין בקופות הגמל. וכאמור בכל מקרה יש קרנות מחקות עם דמי ניהול נמוכים שמנצחות את דמי הניהול בקופות הגמל.

כל הכותרות

ועדיין - רשות שוק ההון מתנגדת להמלצות הוועדה בטענה שדמי הניהול בקרנות גבוהים מאשר בקופות הגמל. הסיבה יכולה להיות "פוליטית". לוקחים לה את הכוח. היא אחראית על פוליסות החיסכון וקופות הגמל ורשות ניירות ערך על הקרנות נאמנות. למה זה כך? שאלה טובה, הכל צריך להיות במקום אחד, אבל רשות שוק ההון והביטוח אחראית על חברות הביטוח והסוכנים ועל המוצרים שהם משווקים כבר שנים רבות. 

קיראו עוד ב"קרנות נאמנות"


רשות שוק ההון מזהירה שהשינוי עלול לעלות לציבור החוסכים ביוקר, ולהקפיץ את עלויות החיסכון אפילו עד פי שלושה.זה כאמור לא בהכרח נכון, כי מי שיעביר קופת גמל להשקעה במסלול מסוים לקרן דומה יכול כנראה לבנות זאת דרך קרנות מחקות בדמי ניהול זולים. אם הוא יבחר בקרנות מנוהלות אקטיביות, אז דמי הניהול יהיו גבוהים יותר. אבל נראה שמנהלי הקרנות לא ישאירו את המעוניינים לעבור בלי פתרון הם יקימו קרנות נאמנות דומות למסלולי ההשקעה בקופות הגמל להשקעה.


מה כוללת הרפורמה?

על פי המלצות הוועדה, יוקם חשבון השקעות אחיד שבו יוכל הציבור לרכוש מוצרים פיננסיים שונים תוך תשלום מס רווחי הון של 25% רק בעת משיכת הכספים. כיום, יש הבדלים משמעותיים בין מוצרי החיסכון השונים – למשל, קופות גמל להשקעה נהנות מהטבות מס מסוימות, בעוד קרנות נאמנות אינן זוכות להטבות דומות. האיחוד אמור לצמצם את הפערים ולאפשר לציבור להשוות בין המוצרים השונים בקלות.

התנגדות רשות שוק ההון: למה העלויות צפויות לזנק?

רשות שוק ההון, שהתנגדה למסקנות, טוענת שהמהלך יפגע במוצרים שהיא מפקחת עליהם – קופות גמל להשקעה ופוליסות חיסכון – שעשויים לאבד נכסים לטובת קרנות הנאמנות. הסיבה לכך היא שדמי הניהול של קרנות נאמנות אקטיביות גבוהים משמעותית מהמוצרים הקיימים:

  • דמי הניהול בקופות גמל להשקעה: 0.65%

  • דמי הניהול בפוליסות חיסכון: 0.7%

  • דמי הניהול בקרנות נאמנות אקטיביות: 1.2%

  • דמי ניהול בקרנות נאמנות מנייתיות אקטיביות: 1.6%

בנוסף, הרפורמה תצריך ניהול חשבון השקעות חדש, שעלותו המוערכת על ידי הרשות נעה בין 0.4% ל-0.8% מהיקף הנכסים. כך, חוסך ששילם עד כה 0.6% על ניהול קופת גמל להשקעה עלול למצוא את עצמו משלם 1.8% לשנה לאחר הרפורמה.עם זאת, מדובר בדמי ניהול תיאורטים - אי סיבה שיהיו דמי ניהול על חשבון כזה


החשש מהסטת החוסכים לאפיקים יקרים

הרשות מזהירה שהרפורמה עלולה להוביל את הציבור לבחור באפיקים עם דמי ניהול גבוהים יותר, בשל תלותם במנהלי השקעות וביועצים פיננסיים שינהלו עבורם את החשבון. מנהלים אלו עשויים להעדיף מוצרים בעלי דמי ניהול גבוהים, מהם הם מקבלים עמלות שמנות יותר.

צמצום הטבות המס – האם הציבור יפסיד?

נושא נוסף שמעורר מחלוקת הוא צמצום הטבות המס. כיום, חוסכים בקופות גמל להשקעה יכולים למשוך את הכספים ללא מס אם הם מועברים לקרן פנסיה ונמשכים כקצבה. ברשות שוק ההון מעריכים שהרפורמה תעודד הסבת חשבונות ניירות ערך לחשבונות ההשקעה החדשים, מה שיוביל להפסד מסיבי של הכנסות ממסים למדינה.

לכן, כדי למנוע הפסדים לקופת המדינה, ייתכן שיוטלו מגבלות על סכום הכסף שיוכל ליהנות מהטבות מס. לפי ההערכות, תקרת ההטבה עשויה להיות מוגבלת ל-300,000-400,000 שקל בלבד, מה שיגביל את הכדאיות של חשבונות ההשקעה החדשים עבור חוסכים בעלי סכומי כסף גבוהים יותר.

מה חושבים שאר הרגולטורים?

רשות ניירות ערך דווקא תומכת ברפורמה ורואה בה דרך להגביר את התחרות בשוק ההון. לטענתה, האיחוד יסייע לשקיפות ויקל על הציבור לבצע השוואות בין מכשירי החיסכון השונים. כמו כן, היא מקדמת יוזמה שתמנע מיועצים פיננסיים לקבל עמלות על המלצות למוצרים מסוימים, מה שעשוי לצמצם את החשש להטיית לקוחות לאפיקים יקרים יותר.

תגובות לכתבה(15):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    אנונימי 16/02/2025 21:09
    הגב לתגובה זו
    במקום לעשות הכל פשוט מסבכים כל דבר ומוצר.
  • 8.
    רפורמת בכר 16/02/2025 18:57
    הגב לתגובה זו
    חשבנו שנפטרנו מעריצות הבנקים ונפלנו עם חב הביטוח לבירא עמיקתא ודמי ניהול חזיריים.הממשלות המדושנות דאגו רק לחבריהם ולא לנו ציבור החוסכים. כעת נותנים הטבה זעומה והגבלת סכום להפקדה כדי לרצות אותם שוב . ההטבה הזו חלקית התועלת בה קטנה לכן קורא למי שאחראי על המהלך לבטל כל הגבלת סכום להפקדה אל תעשו חצי עבודה
  • 7.
    מנחם שירן 16/02/2025 18:51
    הגב לתגובה זו
    על פתיחת תיק השקעות . מה מנסים שם לתת פרס ניחומים לגזלני חברות הביטוח כשאתה פותח חיסכון פיננסי אין שום הגבלה על סכום ההפקדה אז למה פה כן תתקנו את העוול הזה כמו שצריך בלי למרוח את הציבור !!!!!!!
  • 6.
    דיצה 16/02/2025 17:23
    הגב לתגובה זו
    צריך להערכתי להיות מינימום 2 מליון בממוצע. שם נמצאים החסכונות שנצברו כל החיים וכן כסף מזומן שסתם יושב בעוש ומעשיר את הבנקים. למה שיהיה יתרון לקופת גמל להשקעה או לחיסכון פיננסי של חברות הביטוח או לבנקים זה ממש ממש לא צודק. יש לתקן עוול זה כעת הזמן !!!!!
  • 5.
    רני 16/02/2025 14:34
    הגב לתגובה זו
    צריכות להכנס אוטומטית בכל סכום לקטגוריה הזו בשל היותן מכשיר סולידי חסכוני עם רווחים דלים בגין האינפלציה .תחליף פקמכך יתאפשר לעבור מקרן חזירית שמעלה מס לקרנות עם ד.נ. נמוכים יותר. מישהו שם חשב על כך
  • ניסן פישר 16/02/2025 17:25
    הגב לתגובה זו
    כספיות בכל סכום בעדיפות ראשונה גם כך הבנק לא מחייב לצורך קנייתן בפתיחת חשבון השקעות וגם לא רשאי לגבות דמי ניהול עליהן ..
  • פרי 16/02/2025 17:19
    הגב לתגובה זו
    לשמור על ערך הכסף ופחות להרוויח כל מכירה זה 25% מס שזה מטורף גם כך מדד המחירים מקזז מהרווח. צריך להחריג כל סכום שם ממס
  • טימור 16/02/2025 17:33
    מעבר בין קרן כספית אחת לשניה גורר מס וגם כך הרווח שם זעום אם בכלל לנוכח האינפלציה
  • 4.
    ח.ניסנבאום 16/02/2025 14:28
    הגב לתגובה זו
    צריך להיות לפחות מיליון עד חמישה מכיוון שרוב רובם של כספי החוסכים נמצאים באגח שהם מכשיר יחסי סולידי
  • 3.
    אנונימי 16/02/2025 12:14
    הגב לתגובה זו
    תיזהרו מקרנות גמל ובמיוחד מקרך גמל 190 כי חצי ממנה נעול רק ליורשים שלכם ואם תרצו לפדות תשלמו 35% ריבית לפחות אני אישית טעיתי ועשיתי זאת ונוטרלתי מחצי הכסף ראו הוזהרתם
  • אנונימי 16/02/2025 13:31
    הגב לתגובה זו
    אתה טועה ומטעה. תעשה שיעורי בית לפני שאתה רושם כאלה שטויות.
  • 2.
    אנונימי 16/02/2025 10:36
    הגב לתגובה זו
    לא נאמר אם באיחוד הזה שומת המס על רווחי הון תהיה עלפי המקובל בקרן מאמנות או בקופג להשקעה. האוצר יבקש 25% וימכור לציבור את הריארגון .
  • תסביר 16/02/2025 17:31
    הגב לתגובה זו
    תסביר בבקשה למה מתכוון. תודה
  • 1.
    פלישת סין לטייוואן 16/02/2025 08:16
    הגב לתגובה זו
    פלישת סין לטייוואן תפיל את הנאסדק ובעקבותיו את מחירי הדירות בגוש דן.
  • סווינגר 16/02/2025 09:38
    הגב לתגובה זו
    הפלישה עלולה להגיע אך ניתן להרגע. לא ישאירו עת הייצור קרוב למדינות ציר הBRICS.