אירופה
צילום: Photo by Christian Lue on Unsplash
קרנות נאמנות

השוק בארה"ב מפגר אחרי אסיה ואירופה; איזה קרנות ישראליות מאפשרות חשיפה?

אחרי שנים של דומנינטיות אמריקאית, בחודשים האחרונים מסתמן שינוי מסוים ודווקא השווקים באירופה, ובעיקר בסין, רושמים עליות שערים; אין הרבה קרנות ישראליות הממוקדות בשווקים הללו, אך אלו שפעילות עושות באופן כללי עבודה טובה

גיא טל |

שוק ההשקעות העולמי פתוח בימינו בפני המשקיע הישראלי עם אינסוף אפשרויות. יש המעדיפים בכל זאת להשקיע גם בשווקים הבנלאומיים באמצעות מכשירי השקעה מקומיים. יש נוחות מסוימת בהשקעה בשקלים וללא צורך להמיר שקלים למט"ח, בנוסף למשקיע הישראלי קל יותר להבין קרנות בעברית, החל מעצם השם וכלה בתשקיף הקרן למעמיקים, כמו גם הנגישות למידע בעברית, בין השאר באתר זה, מסייעים בהחלטה מעין זו. יחד עם זאת, מגוון הקרנות האקטיביות המשקיעות בשווקים ספציפיים בחו"ל לא רחב במיוחד, ובצדק. גודל השוק בישראל לא מצדיק קרן לכל טריטוריה או ענף, במיוחד, שכאמור, ישנם אינסוף מכשירי השקעה בנלאומיים אמינים ואיכותיים וגם די זמינים. בכל זאת ישנן כמה עשרות קרנות המוגדרות כקרנות נאמנות גיאוגרפיות המאפשרות השקעה מן הסוג הזה, אם כי הן קטנות למדי. 


מטבע הדברים רוב הקרנות בקטגוריה הזו מרוכזות בארצות הברית, שוק המניות המרכזי והחשוב בעולם. במשך שנים ארוכות השוק הזה גם הניב תשואה עודפת על השווקים הגלובליים. בכל זאת לא לעולם חוסן, והשנה האחרונה מראה שלפעמים גיוון בהשקעה ויציאה לשווקים אחרים יכולה להיות משתלמת. מתחילת השנה (ועוד קודם לכן) השוק בארצות הברית מניב תשואת חסר לעומת המתחרים הגדולים. סין בולטת במיוחד, אבל גם באירופה לא מעט מדדים עוקפים את אלו של המעצמה הגדולה בעולם. מגוון האפשרויות בשוק הקרנות הישראלי, כאמור, אינו רחב במיוחד, בכל זאת ישנן כמה אפשרויות להשקיע בקרנות הממוקדות בשווקי מפתח אחרים, בעיקר השווקים הגדולים באסיה ואירופה, ואותן נסקור בטור זה. 


רוב קרנות הנאמנות בתחום מנהלות עשרות מיליוני שקלים בודדים. דמי הניהול על פי רוב הם גבוהים יחסית, קרוב ל-2%. השקעה בשווקים שפחות מכוסים על ידי אנליסטים ועיתונות כלכלית היא קשה יותר ודורשת יותר משאבים. בנוסף, חלק גדול מהמידע מופיע בשפות פחות מוכרות. זה כנראה מסביר את דמי הניהול הגבוהים יחסית. בטבלה נערכה השוואה שנתית משנת 2021 עד 2024, וכן מתחילת השנה עד שעת כתיבת שורות אלו. כרגיל, במקרה שתשואת הקרן גבוהה ממדד ייחוס המשבצת צבועה בירוק, וההיפך באדום, כשפער של יותר מ-5% מקנה למשבצת גוון כהה יותר. סך הכל נבדקו 4 קרנות מאסיה ו-4 מאירופה. ישנן כמה קרנות נוספות המשקיעות באירופה אבל לקחנו רק את אלו שמדד הייחוס הוא ה-STOXX 600 והן אינן מנטרלות השפעת מט"ח. 

אסיה

שלושת השווקים החשובים באסיה הם יפן, סין והודו. בשנים האחרונות שוק המניות היפני וההודי הניבו תשואה יפה, בעוד השוק הסיני דשדש ולמעשה רשם שלוש שנים שליליות בין 2021 ל-2023. בחודשים האחרונים המגמה משתנה. בעוד השוק ביפן עדיין מניב תשואות יפות, המניות ההודיות נקלעו למשבר בחודשים האחרונים, או לכל הפיחות לתיקון משמעותי, בעוד סין פרצה קדימה, עם עליות חדות בסוף שנת 2024, שנמשכות אל תוך 2025. איך התמודדו מנהלי הקרנות הישראליים עם הדינמיקה הזו? הנה התוצאות בטבלה שלפניכם:


קרן מגדל הודו היא אחת הוותיקות בסקטור הזה ופועלת ברציפות מאז שנת 2004. היא גם הגדולה ביותר בפער מכל הקרנות האחרות. ניתן לראות בטבלה שברוב השנים מנהלי הקרן מצליחים להניב מעט יותר ממדד הייחוס הניפטי 50. מתחילת השנה נוצר פער מסוים לרעת הקרן, אך השנה עוד ארוכה ויש עוד זמן לתקן. יש גם קרן אחת הממוקדת ביפן של קסם אקטיב. במקרה זה בשנים האחרונות הקרן לא מליחה להגיע לתשואת המדד. דווקא בשנים 2021 - 2022, בהן נרשמו ירידות ביפן, הקרן הצליחה לרדת מעט פחות. 


שתי קרנות ממוקדות בסין, שתיהן עושות עבודה טובה יחסית, ובחלק מהשנים מציגות פער משמעותי ממדד הייחוס. יחד עם זאת הן לא הצליחו להפיק את מלוא התועלת מהראלי של סוף שנת 2024. בינתיים בתחילת שנת 2025 הן מצליחות לתקן את הפער שנוצר. סך הכל נראה שהשקעה בקרנות אקטיביות המשקיעות בשווקים הללו מספקת תמורה ראויה. 



אירופה


4 קרנות מנסות להכות את מדד ה-STOXX 600 - המדד המרכזי באירופה. כאמור, ישנן קרנות נוספות המשקיעות בשווקי המניות ביבשת, אך התמקדנו רק באלו. 


במקרה זה נראה שיש פער משמעותי לפי שנים. כל הקרנות הפסידו למדד ב-2024 ו-2201, רובן בפער משמעותי. כל הקרנות ניצחו את המדד בשנת 2023. בשנת 2022 ישנה שונות מאד גבוהה בין הקרנות השונות וקשה לאפיין אותה. מתחילת השנה הפערים מול המדד יחסית נמוכים, ומשקיעי הקרנות האירופאיות נהנים מהראלי שנוצר בתקופה זו. אם נרצה לבחור מנצחת של כל השנים האחרונות בהשוואה שנתית נראה שסיגמה עשתה עבודה מעט טובה יותר. 


חוץ מהקרן של מגדל, כל הקרנות הפעילות בסקטור הזה ממש קטנות, ודווקא לאור ההצלחה של חלק מהקרנות הללו, אולי כדאי למשקיעים נופסים לשקול חשיפה לשווקים הללו, שרובם, למעט ההודי, נמצאים במומנטום חיובי, דווקא באמצעות הקרנות הישראליות. 

כל הכותרות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה