
קרנות נאמנות בקטגוריה השקעות בוול סטריט - המנצחות והמפסידות
חודש נובמבר היה פנטסטי עבור השווקים ועבור קרנות הנאמנות המנייתיות בפרט. אך בהסתכלות רחבה ומתחילת שנה יש קטגוריה שבלטה מעל כולם - ארה"ב מוגנת מט"ח. התשואה נובעת גם מהזינוקים בוול סטריט אך גם מאי איבוד תשואה בגין שחיקת הדולר. נכסים מוגנים מט"ח מגודרים מפני שינויים בשער הדולר.
בתחום הזה יש קרנות יחסית פופלאריות שזוכות לסך נכסים של מעל 4 מיליארד שקל. מדובר בקרנות שמתמחות בהשקעה במניות בוול סטריט - רובן עם חשיפה גבוהה לתחום הטכנולוגיה. אך לחלק מהקרנות יש התמחות ספציפית כמו התרכזות בסקטור הענן או ה-אי קומרס. יש גם קרנות שהניבו תשואה שלילית בעקבות השקעות במניות פיננסים או מניות סמארט בטא - למנהל ההשקעות יש גמישות גבוהה בבחירת המניות ויש שונות גבוהה בין המניות הבולטות בכל קרן.
הקטגוריה של ארה"ב מנוטרלת מט"ח בהחלט זכתה השנה להרבה נחת לאור השיאים בוול סטריט - כלל הקרנות שנכללו בבדיקה אפשרו חשיפה של 120% למניות, החשיפה למט"ח הייתה כ-10% מסך ההשקעה וחלק קטן מהתעודות היו חשופות ב-30% מה שהתברר כפחות יעיל לאור הצניחה בשער הדולר.
דגשים חשובים בבחירת קרן יש מספר פרמטרים שניתן לבדוק לפני שמחליטים באיזה קרן להשקיע - גידול בהיקף הנכסים, דמי ניהול, מדיניות הקרן וכן מבחנים ודירוגים של תשואה וסיכון. ככלל, המבחנים האלו מבטאים מי היה טוב בעבר. בייחוד שאלו היו קרנות שנהנו משתי מגמות חזקות - עליות בוול סטריט והגנה מחולשת הדולר.
- גם בתקופה של זעזועים חשוב לזכור - בטווח הארוך המניות מנצחות
- קרנות מעורבות: מהי התשואה השנתית ממוצעת ב-15 השנים האחרונות?
עניין חשוב נוסף בקרנות האלו הוא ההבנה שמה שמייצר את התשואה אלו "המניות הנכונות". שהשוק במומנטום טוב אז יש הרבה מניות שמניבות תשואות של עשרות ולעיתים מאות אחוזים. וכאשר מנהלי קרנות פוגעים במספר מניות נכונות התשואה בקרן עולה אך לא בהכרח שמה שעבד ב-2020 יעבוד שוב ב-2021. מאז פרסום תוצאות החיסון של פייזר ראינו חזרה של משקיעים לענפים שנפגעו חזק בקורונה - תעופה, תיירות, מסחר ועוד. ומנגד תשואה נמוכה יותר במניות הטכנולוגיה. מכאן שהדרך של מנהל הקרן לייצר תשואה היא דרך בחירת המניות והסקטורים הנכונים. בחירת המניות הופכת את הקרן להצלחה או כישלון.
בדיקת אחוז דמי הניהול. ברוב הקרנות יש דמי ניהול של עד 1%. אך יש כמה בודדות עם דמי ניהול גבוהים יותר. בקרן של הראל דמי הניהול מגיעים ל-2.59%. הראל נאסד"ק הצליחה להניב את התשואה השנייה בטיבה בקטגוריה מתחילת שנה עם 62.5% כך שבמקרה הזה כנראה דמי הניהול לא פגעו ברווחי המשקיעים ועדיין - מדובר בדמי ניהול גבוהים.
מדיניות הקרן היא מרכיב מרכזי בתשואה של הקרן, יש מנהלי קרנות שישקיעו באופן ממוקד בסקטורים מסוימים, השקעה במהלך השנה בסקטור פיננסים או השקעה במניות מתוך סקטור הענן פער התשואות בשנה הנוכחית נתן הבדל של 60% בין הקרנות השונות. לכאורה הן דומות - מניות בארה"ב, אך בפועל השונות הגבוהה לאור ההבדלים בין החשיפה של מנהל הקרן. מה עשו הקרנות בשנה החולפת? בבורסה הישראלית יש 36 קרנות נאמנות בקטגוריה של ארה"ב מנוטרלת מט"ח עם סך נכסים של כ-4.3 מיליארד שקל בהשוואה לסך כספי של כ-187 מיליארד שקל בכלל קרנות הנאמנות המנוהלות.
- קרן נאמנות שהיא "חצי הונאה" - מגדל נאסד"ק כפליים; דמי ניהול מופרעים של 3.6% והתשואה לא כפליים
- דירוג הקרנות הכספיות בפברואר - איילון בראש ומי בתחתית?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בשנה הנוכחית התשואות בקרנות הקטגוריה נעו בטווח של מינוס 18% ועד 63%. גם בקטגוריה הזו יש שורה של גופים שמנהלים מספר קרנות - למה? כי אפשר. וככה יש סיכוי שאחת מהן תתברג בצמרת. למשל חברת מגדל מחזיקה בקרן המצטיינת של הקטגוריה עם 62.79% תשואה מתחילת שנה, מנגד גם את הקרן השנייה מהסוף עם תשואת שלילית של 14.5%. בסך הכל מגדל מחזיקה ב-9 קרנות בקטגוריה מתוך 36. הראל לעומת זאת ניצבת במקום השני כשלה 3 קרנות בקטגוריה וכולן עם תשואה חיובית.
ולדירוג: קרנות ארה"ב מנוטרלת מט"ח - 5 הטובות ו-5 הגרועות
מגדל והראל זו רק דוגמה. גם למיטב דש ואחרות יש 6 קרנות בקטגוריה שאחת מהן ניצבת במקום הרביעי עם תשואה של 46.6% ואילו הפחות טובה עם תשואה שלילית של 6%.
- 3.אווטאר 13/12/2020 13:35הגב לתגובה זומענין, אלטשולר שחם סמארט בטא , לה שתי קרנות מחקות עם תשואה שלילית אחת מהן עם התשואה השלילית הגבוהה ביותר -17.82% אינה זוכה לאיזכור שמה . לעומתה מגדל כן מוזכרת
- 2.לוי 13/12/2020 12:09הגב לתגובה זויתנו את הטון.
- 1.כץ 12/12/2020 09:25הגב לתגובה זומה זה משנה ? כולם טובים
- צודק ,אני את הכסף שלי משקיע בחברות כושלות כדי לעודד (ל"ת)אבי רון 13/12/2020 08:32הגב לתגובה זו