איך להשקיע בבורסה, מה ההבדל בין קרן מחקה וקרן סל ולמה "מוצר טיפש" עשוי להיות השקעה חכמה
איך משקיעים בבורסה? לרוב אתם מעדיפים להשקיע דרך הגופים המוסדיים שמנהלים את הכספים במספר מכשירים - קרנות נאמנות, קרנות סל, קופות גמל, קרנות השתלמות ופנסיה. מעטים מעדיפים להשקיע באופן ישיר במניות ובאגרות חוב, למרות שככה יש לכם שליטה מלאה על הכסף וככה גם אפשר להשיג תשואות עודפות ולוותר על דמי הניהול השמנים שהגופים המוסדיים לוקחים מכם. אם אתם בעניין של השקעות באופן עצמאי, אתם צריכים לדעת שאין קסמים - זה לוקח זמן, יש למידה, צריך להתמיד ויש כמה כללי ברזל חשובים (תיק מפוזר, השקעה לטווח ארוך, לא להיכנס לאופנות ועוד). תוכלו לקרוא כאן מדריך, זה יכול להיות מאוד משתלם. אבל בסופו של דבר על פי המחקרים והבדיקות כ-15%-20% בלבד משקיעים בבורסה באופן ישיר.
ונניח שאתם ברוב. מה האפשרויות שלכם? עולם ההשקעות נחלק לשניים - השקעות לטווח קצר-בינוני והשקעות לטווח ארוך. השקעות לטווח רוך הן דרך הפנסיה וקופות הגמל. נתרכז בהשקעות לטווח קצר ובעיקר בינוני.
בהשקעות לטווח קצר ובינוני יש מספר מכשירי השקעה, קרנות נאמנות הן הפופולאריות ביותר, יש גם פוליסות חיסכון וקופות גמל להשקעה. נתמקד בשיטות ההשקעה - יש שיטה של העברת כספים לגופים שמנהלים לכם את הכסף, כלומר ניהול אקטיבי, ויש שיטה של רכישת מכשירים עוקבי מדדים - ניהול פאסיבי. בניהול האקטיבי יש גמישות, יש בחירת מניות, יש שינוי בתמהיל התיק בין מניו לאג"ח. יש מישהו שרואה ובודק את ההשקעות באופן שוטף. אתם משלמים על זה דמי ניהול גבוהים יחסית - כי יש כאן "עבודה", אבל לא בטוח שזה עדיף על בחירת ניהול פאסיבי.
ניהול השקעות פאסיבי - כל אחד יכול
ניהול פאסיבי, הוא ניהול "טיפש". מחלקים את ההשקעות על פני מכשירים עוקבי מדדים. אין כאן חוכמה כלשהי למעט הבחירה המקורית של פיזור התיק בין מכשירים מסוכנים לפחות מסוכנים (ואיזון התיק מדי תקופה). בפועל, אתם יכולים עצמאית לבחור בקרנות שעוקבות אחרי המדדים על פי הפיזור שמתאים לכם. אגב, ממוצע הפיזור באוכלוסייה - 20%-25% מניות והיתר סולידי בעיקר אג"ח. ככל שאתם צעירים יותר שחוסכים לזמן ארוך יותר, מרכיב המניות אמור להיות גבוה יותר. הסיבה - מניות מספקות לארוך שמן תשואה עודפת וככל שהזמן ממשוך יותר אזי הן מתקנות באם יש מפולות. אם ההשקעה קצרה, ייתכן שהמניות לא יעלו ויתקנו את המפולת, אבל אם מדובר על שנים רבות, אז לפחות בהינתן התשואה העודפת של מניות בעבר, גם אם תהיה מפולת, התיקון יהיה מרשים והתשואה העודפת על פני זמן ארוך תהיה גבוהה משוק האג"ח.
השקעות פאסיביות - קרנות מחקות או קרנות סל.
בעולם ההשקעות הפאסיביות שהוא הנכון לרוב הציבור יש שתי אפשרויות עיקריות - קרנות מחקות וקרנות סל. קרן מחקה היא קרן נאמנות שמטרתה להשיג את תשואת המדד וזה יכול להיות כמובן מדד אג"ח, מדד מניות - לדוגמה - תל בונד 60 או מדד ת"א 35. הקרן, שימו לב תעשה את מירב המאמצים להשיג את המדד. במקרים רבים קיימים פערי עקיבה - פערים בין תשואת המדד והתשואה של הקרן המחקה.
קרן מחקה היא קרן נאמנות וככזו יש ביטחון לגבי הכסף - יש חשבון נאמנות מופרד מפעילות הגוף המנהל. עסקאות בקרן מחקה ניתן לבצע פעם אחת ביום - לפי שער הנעילה של הקרן. דמי הניהול בקרן מחקה נמוכים. להרחבה - כל מה שצריך לדעת על קרנות מחקות והאם זה כדאי? מדריך מאתר הון
קרן הסל שהחליפה את תעודת הסל לפני כארבע שנים היא מוצר שנסחר באופן רציף בבורסה. כלומר, אפשר לקנות ולמכור בכל רגע שרוצים ולא בנקודה אחת ביום כמו הקרן המחקה (למדריך קרנות סל)
גם קרנות הסל לא מחויבות לספק את התשואה של המדדים, אלא להעניק למשקיע תשואה קרובה ככל הניתן למדד, אלא שגם בקרנות סל וגם בקרנות מחקות, לרוב מדובר בפערי עקיבה קטנים במיוחד.
החיסרון של קרנות הסל לעומת קרנות מחקות הוא בפער בין המחיר ההוגן של הקרן סל לבין המחיר שבו אתם רוצים לקנות או למכור. בקרן מחקה אתם רוכשים או מוכרים את הקרן לפי מחיר כלכלי. לפי שווי הוגן. בקרן סל מאחר שהיא נסחרת בשוק, אתם מוכרים או קונים בשוק וזה יכול להיות שונה מהמחיר הכלכלי.
נניח לדוגמה שהמחיר הכלכלי הוא 100, אבל בשוק יש קונה ב-99.6 ומוכר ב-100.4. אתם רוצים למכור וההצעה הכי טובה מבחינתכם היא למכור ב-99.6 - מתחת למחיר הכלכלי. אגב, מכאן מגיע הרווח של מנהלי קרנות הסל, הם מספקים נזילות לקרנות, הם אחראים על המסחר ו"עומדים" בצד המוכר והקונה של העסקה.
דמי ניהול משתנים
העמלות בשני המכשירים נמוכות ותלויות במדדים שהקרנות עוקבות אחריהם, אבל בקרנות סל יש מרכיב נוסף שלא קיים בקרנות הסל - דמי ניהול משתנים (עמלות בגין "רצועת ביטחון"). המטרה של קרנות הסל, היא כאמור להגיע לתשואה כמה שיותר דומה לנכס הבסיס, אך יש טעויות עקיבה. מטרת דמי הניהול המשתנים היא להגן על המשקיעים ממצב בו התשואה של הקרן יותר נמוכה מתשואת נכס הבסיס, עד גובה דמי הניהול המשתנים. דמי הניהול המשתנים נעים בין 0% ל-0.3%, לא אחוז משמעותי אך עבור מי שמשקיע לטווח ארוך יכולה להיות לעניין השפעה בבחירה בין סוגי המכשירים.
בפועל, למשקיעים פרטיים נראה שעדיף להשקיע בקרנות מחקות, אבל למשקיעים גדולים עם היקפי פעילות גדולים וצורך לבצע פעולות מספר פעמים ביום, עדיף להשקיע דרך קרנות הסל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.זה הזמן לעבור למסלול השקלישגית 02/10/2022 21:02הגב לתגובה זו0 0קרנות פנסיה, קופות גמל וקרנות השתלמות - רק במסלול השקלי. המניות ואגרות החוב יתרסקו בחצי שנה הקרובה. אוקטובר יהיה שחור משחור.סגור
-
5.שאלהשאלה 26/09/2022 06:52הגב לתגובה זו0 0האם בקרנות הסל צמודת מדג מקבלים דיבדנד ,ואילו בקרן מחקה אין?סגור
-
4.יש לי קצת יותר מהרגשה שכתבה זו מנסה לתרץ את הסערהבני 24/09/2022 22:59הגב לתגובה זו2 0הקרובה כנגד קרנות הכספיות הפנסיה, בעיקר בנושא השקיפות ופנסיה מחכה s&p.סגור
-
3.עדיין חסרלרון 24/09/2022 11:57הגב לתגובה זו3 2גילוי נאות,"משקיע/לא משקיע/מחזיק או לא וכמה,יהיה כך יותר אמין,כפי שנהוג בעולםסגור
-
הוא כתב באתר....מה אתה רוצה? (ל"ת)עמי 24/09/2022 13:53הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
2.מי שלא מנהל בעצמולרון 24/09/2022 11:46הגב לתגובה זו2 2והשקפתו "סולידית" אין בזמן ריבית עולה כמו תכנית חיסכון בנקאית צמודה,שהסיכון בה הוא התמוטטות הבנק......וזה כנראה לא יקרהסגור
-
1.לתקן "קרן סל אפשר למכור ולקנות בכל רגע" (ל"ת)שלום 24/09/2022 11:40הגב לתגובה זו0 0סגור